Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 27.04.2022 14:31

ZAQ_12 napisał(a):Jak czytam o Waszych wydatkach w Chorwacji, to zaczynam się obawiać tegorocznego urlopu :oops: zakładałam podwyżkę kosztów, ale max 1000pln - 1500pln

Nie ma co porównywać. Bez zwiedzania i z własnym samochodem (zaoszczędziłbym ok 1tys.) mógłbym wydać ok 8-9k

Cen w Czarnogórze nie znam. Atrakcji, które mogłyby wpaść mi w oko też nie.
ZAQ_12
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ZAQ_12 » 27.04.2022 15:12

Czarnogóra tańsza w sklepach i restauracjach, ale km więcej.
Ale w tym roku właśnie na urlop tak liczę ok. 8-8,5t max a jak będzie to się okaże na miejscu :) własnym samochodem, ale koniecznie ze zwiedzaniem.
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 27.04.2022 15:48

Zwiedzać można wiele. Sporo atrakcji za free. Są niestety takie, które kosztują bardzo dużo.
Przy okazji. Co w Czarnogórze jest wartego zwiedzenia?
LUKASQ
Croentuzjasta

Postnapisał(a) LUKASQ » 27.04.2022 16:26

empire13 napisał(a):[
Da się wydać mniej, można wydać znacznie więcej. To są jednak wakacje i nie zawsze mam ochotę sobie odmawiać przyjemności.

z ciekawości na ile osób ten koszt ?
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 27.04.2022 16:35

LUKASQ napisał(a):
empire13 napisał(a):[
Da się wydać mniej, można wydać znacznie więcej. To są jednak wakacje i nie zawsze mam ochotę sobie odmawiać przyjemności.

z ciekawości na ile osób ten koszt ?

2+1
napisałem ;)
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 27.04.2022 18:35

empire13

zrobiłeś cytat wcześniej kogoś innego, a mnie wstawiłeś jako autora :oops: :?:
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 27.04.2022 18:43

ziemniak napisał(a):empire13

zrobiłeś cytat wcześniej kogoś innego, a mnie wstawiłeś jako autora :oops: :?:

Dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiłem.
Tayla
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Tayla » 27.04.2022 19:39

Wygląda na to że trasa przez Węgry będzie najtańsza pod względem tankowania, chyba najtaniej w Europie 5,94zl/l

,,Rząd Węgier zdecydował o przedłużeniu do 1 lipca obowiązujących ograniczeń dotyczących cen na paliwa i niektóre artykuły żywnościowe – poinformował premier Viktor Orban.

Stwierdził, że ceny rosną w całej Europie, co jest spowodowane przede wszystkim przez wojnę na Ukrainie i będą one rosnąć, dopóki się ona nie skończy.''
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2022 19:48

W związku z tym dla mnie trasa przez Węgry odpada...
Farstone
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Farstone » 28.04.2022 04:58

ZAQ_12 napisał(a):Czarnogóra tańsza w sklepach i restauracjach, ale km więcej.
Ale w tym roku właśnie na urlop tak liczę ok. 8-8,5t max a jak będzie to się okaże na miejscu :) własnym samochodem, ale koniecznie ze zwiedzaniem.

Owszem kilometrów więcej, ale ceny w Czarnogórze naprawdę wiele rekompensują :)
ZAQ_12
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ZAQ_12 » 28.04.2022 08:43

empire13 napisał(a):Zwiedzać można wiele. Sporo atrakcji za free. Są niestety takie, które kosztują bardzo dużo.
Przy okazji. Co w Czarnogórze jest wartego zwiedzenia?

My mieszkaliśmy w komplex Rivijera w Djenovici, zaraz obok Herceg Novi. Była to nasza baza wypadowa do zwiedzenia praktycznie całej zatoki Kotorskiej (w tym Kotor, Tivat, Herceg Novi) a z dalszych kierunków Budva.
Rudiok
Odkrywca

Postnapisał(a) Rudiok » 03.05.2022 20:30

W Chorwacji pierwszy raz byłem gdzieś w 2006 roku więc mam przekrój mniej więcej jak zmieniały się koszty. Teraz wybrałem się na przedłużoną majówkę i takiego sporego wzrostu cen rok do roku to dawno nie było. A mówimy o okresie tak naprawdę jeszcze przed sezonem, gdzie noclegi można wyrwać naprawdę w dobrej cenie a gastronomia dopiero się otwiera.

Ale to co się dzieje w restauracjach (i to nie w dużych kurortach) może zatrząść niejednym portfelem. Jak kiedyś gałka loda w Splicie za 12 kun to był szczyt snobizmu tak teraz gałka za 12-15 kun na wybrzeżu wydaje się standardem. Piwo za 23-26 kun i to nie w Makarskiej, ale w Zivogosce. Danie dnia - 60 kun. Pizza inna niż margherita - 65-80 kun. Porównując kilka menu z tamtego roku (dzięki wujkowi Google) wychodzi, że restauracje uwzględniły 15-20% wzrost. Warto mieć to na uwadze planując wydatki pt. "jedzenie na mieście".
Zbigniew74
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Zbigniew74 » 03.05.2022 21:25

Rudiok napisał(a):W Chorwacji pierwszy raz byłem gdzieś w 2006 roku więc mam przekrój mniej więcej jak zmieniały się koszty. Teraz wybrałem się na przedłużoną majówkę i takiego sporego wzrostu cen rok do roku to dawno nie było. A mówimy o okresie tak naprawdę jeszcze przed sezonem, gdzie noclegi można wyrwać naprawdę w dobrej cenie a gastronomia dopiero się otwiera.

Ale to co się dzieje w restauracjach (i to nie w dużych kurortach) może zatrząść niejednym portfelem. Jak kiedyś gałka loda w Splicie za 12 kun to był szczyt snobizmu tak teraz gałka za 12-15 kun na wybrzeżu wydaje się standardem. Piwo za 23-26 kun i to nie w Makarskiej, ale w Zivogosce. Danie dnia - 60 kun. Pizza inna niż margherita - 65-80 kun. Porównując kilka menu z tamtego roku (dzięki wujkowi Google) wychodzi, że restauracje uwzględniły 15-20% wzrost. Warto mieć to na uwadze planując wydatki pt. "jedzenie na mieście".

Wpadłem ostatnio do osiedlowej pizerii w Krakowie, nie byłem w niej z rok. Za dwie pizze, dwie sałatki, dwa piwa i cole zapłąciłęm 156zł. To 250KUN :( Na dwie osoby. Rok temu pewnie ze 100zł, niestety ceny na całym świecie poszły w górę kilkadziesiąt procent. W Primosten w 2021 za piwo płąciłęm w restauracji 30KUN Pizza 60 - 80 kun. Kugla 12 kun to było w 2021roku, pewnie w sezonie będzie drożej ale do przeżycia.
Rudiok
Odkrywca

Postnapisał(a) Rudiok » 03.05.2022 21:40

Akurat w październiku byłem też w Czarnogórze i ten kontrast mnie jeszcze bardziej teraz poraził. Strach myśleć co będzie w sezonie. Nie dziwne, że sporo osób wybiera w tym roku wciąż atrakcyjną cenowo Albanię.
ziemniak
Cromaniak

Postnapisał(a) ziemniak » 04.05.2022 07:00

Pogubiłem się. Kontrast cenowy Czarnogóry poraził do Chorwacji czy Albani?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 840
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies