Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.09.2021 10:46

stachan napisał(a):Jest nas więcej gotujących :mrgreen:

Sami przygotowujemy wszystkie posiłki urlopowe - te gotowane również :wink:
matos1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matos1 » 15.09.2021 13:30

Od kilku lat zabieram grilla elektrycznego, w tym roku kupiłem Tefal Opti Grill XL, ma programy do przyrządzania: mięsa, kanapek- tost, panini, steków, ryb, owoców morza, kiełbasek, wołowiny- steków, itd, mam też tzw brytwannę- w niej można zgrilować warzywa, zrobić frytki itd. Podczas tegorocznego pobytu nie byłem ani razu w knajpie, dlaczego, ponieważ moim zdaniem ceny w Cro są z poopy. Po raz 4-ty, mam nadzieję że nie ostatni byłem w okolicy Zadaru, i tu jak zwykle pomógł mi wujek Google. W Zadarze oraz w okolicy są prawdziwe sklepy z rybami, owocami morza. Fakt są otwarte od 06.30 do 13.00, ale za to produkty są świeże, a zakupy robią tam Lokalsi, i tego co widziałem nie kupują drogich ryb- Orada, Brancin- średnia wielkość ok. 80 Kn, tylko te za ok. 50 kN/kg. Krewetki chorwackie 50 kN, małże/dagnje 20 kn, kalmary chorwackie 50 kN, mają też świeże warzywa- blitwa, itd. Więc po plaży była kolacja, dla 3 osób z winem, piwem, świeżą rybą, warzywami za maksymalnie 120 zł, a po kolacji pozostało jedynie wymycie grilla. Nie jestem sknerą, ale przygotowanie posiłku z dobrych, świeżych, lokalnych produktów za fajną cenę sprawia mi radochę. Najlepsze dla mojego Syna to ziemniaki z blitvą, są zajefajne.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.09.2021 17:34

Temcza napisał(a):Istria , Mareda li[iec 13 nocy
Paliwo 450

Jakim autkiem taki wynik i ile km przejechane jeśli można wiedzieć? Z ciekawości.
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 15.09.2021 20:24

Skoda Oktavia III 1,6 diesel , pisałem jako bonus tankowanie Międzylesie wjazd i powrót karta służbową. Z Wrocka 954 km przez Boboszów
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 04.10.2021 09:31

Podsumowanie. Urlop w Cro kosztuje za dużo. Niestety ceny za wszystko wyższe niż w PL. Czasem dwa 2razy. Owszem przy bardzo dobrej cenie za Apartman można jego cenę obnizyć poniżej kosztu naszego wynajmu nad syfiastym Bałtykiem ale koszt dojazdu razy 4 minimum plus ceny w sklepach razy 1.3-1,5 niestety. Z tego co jest obecnie w cenie tylko Bułgaria pozostaje
MarianiEwa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarianiEwa » 04.10.2021 10:04

Temcza napisał(a):Skoda Oktavia III 1,6 diesel , pisałem jako bonus tankowanie Międzylesie wjazd i powrót karta służbową. Z Wrocka 954 km przez Boboszów

To faktycznie ile litrów paliwa?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.10.2021 11:53

piotrekbeti napisał(a):Podsumowanie. Urlop w Cro kosztuje za dużo. Niestety ceny za wszystko wyższe niż w PL. Czasem dwa 2razy. Owszem przy bardzo dobrej cenie za Apartman można jego cenę obnizyć poniżej kosztu naszego wynajmu nad syfiastym Bałtykiem ale koszt dojazdu razy 4 minimum plus ceny w sklepach razy 1.3-1,5 niestety. Z tego co jest obecnie w cenie tylko Bułgaria pozostaje

Za dużo? Dlaczego? W stosunku do czego? O ile za dużo?

Czy ceny musza być niższe niż w PL, aby było to miejsce warte pojechania na wakacje?

Koszt dojazdu minimum x4? Ale piszesz o kim? O tym co jedzie np. z Wisły do Rijeki 800km czy o tym co leci z Bieszczad na Międzyzdroje ponad 900km?
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 04.10.2021 12:04

piotrekbeti napisał(a):Podsumowanie. Urlop w Cro kosztuje za dużo. Niestety ceny za wszystko wyższe niż w PL. Czasem dwa 2razy. Owszem przy bardzo dobrej cenie za Apartman można jego cenę obnizyć poniżej kosztu naszego wynajmu nad syfiastym Bałtykiem ale koszt dojazdu razy 4 minimum plus ceny w sklepach razy 1.3-1,5 niestety. Z tego co jest obecnie w cenie tylko Bułgaria pozostaje

Ostatnio nad Bałtykiem byłem w 2012r w Jastarni.
Pokoik 4x4m, szafa, 2 łóżka, z toaletą płaciłem 180zł.
2 lata wcześniej byłem w Breli za 28e z lepszym standardem z balkonem z pięknym widokiem na Jadran i Brač.
Dzisiaj ten pokoik w Jastarni kosztuje 250zł.
W tej cenie w Cro masz klimę, Wifi, taras, balkon z widokiem, wyposażoną kuchnię, grill - 2 osobne pokoje na 4 os (rodzina 2+2).
Ale to zauważyłeś. Ceny kwater nad Bałtykiem to pomyłka.

W Chorwacji drożej jest po prostu w restauracjach, dojazd i atrakcje. Atrakcji więcej więc i kasy pójdzie więcej.
A jak nie chcesz korzystać z atrakcji (mury Dubrovnik, Plitwickie jeziorka czy NP KRka, albo spływ Cetiną, itp.) to masz PEWNĄ pogodę i idziesz na plażę.
W Jastarni miałem 2/12 dni pogody więc kasy mi poszło w cholerę bo dziecko wołało co chwila. A i się po prostu przesiadywało w restauracjach bo lało.

Podsumowując płacisz więcej za lepsze. Póki co to Chorwacja JESZCZE jest tańsza od południowej Europy, a pogodę i klimat masz identyczny albo i lepszy.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.10.2021 12:24

Z tą pewną pogodą w Chorwacji to różnie bywa. Nie ma 100%pewności (jak kiedyś), że codziennie będzie idealna pogoda na plażowanie, bez porywistych wiatrów czy chmur przysłaniających słońce. I to w lipcu. Rok temu na Pagu powiewało aż ciężko było plażować i trzeba było szukać miejsc zasłoniętych od wiatru, w tym roku szwagierka też narzekała, że nie było non stop lampy do opalania (lipiec, okolice Trogiru).
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 05.10.2021 08:58

Nad Bałtyk mam 450-500km. Nad Adriatyk 1350 prawie. Wypad w tym roku nad Bałtyk na 5 osób jednym autem dojazd 400PLN. 9l/100km spalanie.Własnym poniżej 350PLN. Bez opłat za autostrady. Sam dojazd do Splitu to 5 baków paliwa u mnie. Zużycie 5,5. Paliwo ponad 1000PLN plus winiety 230 plus na bramkach z 320PLN. Plus noclegi tranzytowe. Ale warto wybrać Adriatyk. Domek nowy wprawdzie w Dziwnowie 450 doba plus opłata za prąd ekstra bo jacuzzi? I z kilometr do morza. Jaka klima w domku? Jest okno.! Apartman z dostępem do basenu w Cro z klimą 60E. Góra 100m do plaży. Fakt Piwo w markecie 8-9kun a u nas 2-3złote. Ale i tak warto.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 05.10.2021 09:11

piotrekbeti napisał(a):Nad Bałtyk mam 450-500km. Nad Adriatyk 1350 prawie. Wypad w tym roku nad Bałtyk na 5 osób jednym autem dojazd 400PLN. 9l/100km spalanie.Własnym poniżej 350PLN. Bez opłat za autostrady. Sam dojazd do Splitu to 5 baków paliwa u mnie. Zużycie 5,5. Paliwo ponad 1000PLN plus winiety 230 plus na bramkach z 320PLN. Plus noclegi tranzytowe. Ale warto wybrać Adriatyk. Domek nowy wprawdzie w Dziwnowie 450 doba plus opłata za prąd ekstra bo jacuzzi? I z kilometr do morza. Jaka klima w domku? Jest okno.! Apartman z dostępem do basenu w Cro z klimą 60E. Góra 100m do plaży. Fakt Piwo w markecie 8-9kun a u nas 2-3złote. Ale i tak warto.

Jakoś mi się to nie spina, matematycznie

9L
5,5L
5 baków
1000zł :roll:
MarianiEwa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarianiEwa » 05.10.2021 09:24

5,5 baku nawet w małej RAV 4 to ok 230 litrów x średnio 6zł ok 1400 pln
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.10.2021 11:01

A słowo klucz: "ponad" zauważyliście?
Wzystko się zgadza.
1400 to ponad 1000
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 05.10.2021 11:20

piotrekbeti napisał(a):Nad Bałtyk mam 450-500km. Nad Adriatyk 1350 prawie. Wypad w tym roku nad Bałtyk na 5 osób jednym autem dojazd 400PLN. 9l/100km spalanie.Własnym poniżej 350PLN. Bez opłat za autostrady. Sam dojazd do Splitu to 5 baków paliwa u mnie. Zużycie 5,5. Paliwo ponad 1000PLN plus winiety 230 plus na bramkach z 320PLN. Plus noclegi tranzytowe. Ale warto wybrać Adriatyk. Domek nowy wprawdzie w Dziwnowie 450 doba plus opłata za prąd ekstra bo jacuzzi? I z kilometr do morza. Jaka klima w domku? Jest okno.! Apartman z dostępem do basenu w Cro z klimą 60E. Góra 100m do plaży. Fakt Piwo w markecie 8-9kun a u nas 2-3złote. Ale i tak warto.

Prawie 2700km w dwie strony /5,5l daje 148litrów paliwa = 861zł.

Sam dojazd 1350km to 5 baków czyli bak posiada 14 litrów paliwa.......motorower ?
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 05.10.2021 13:32

My w tym roku nastawiliśmy się na byczenie na plażach.
Jechaliśmy tylko na 7 nocy, więc zwiedzanie odpuściliśmy.
Nocleg w Pagu 44 E/doba (dla 4 osób). Apartament 3-pokojowy, klima, Wifi.
Dwa obiady w Mandre w knajpie, jeden obiad w Pagu, poza tym gotowanie we własnym zakresie i zakupy w markecie.
Cały wypad, z paliwem, z opłatami drogowymi, z zakupami w Martes Sport (buty do wody i koc plażowy) wyniosło nas niecałe 5100 pln.

Jak dla mnie rewelacja. W ubiegłe lato w Rowach wydałem w tydzień około 6 tys pln. Nie było pogody, więc gofry, lody i cymbergaje musiały nam robić za atrakcje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 833
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies