Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.08.2021 15:18

zbig99 napisał(a):W Austrii czy Włoszech w restauracji na lodowcu to tak ale w Chorwacji, która kiedyś była tańsza od Austrii czy Włoch to jednak jest przegięcie.
A w czym jest lepszy lodowiec od "nad morzem", że tam to nie jest przegięcie?
I dlaczego Chorwacja ma/musi być tańsza od Austrii czy Włoch?
:roll:
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 16.08.2021 15:35

Obiad w konobie (jedno danie + napój) dla 4 osobowej rodziny średnio 300-400 kun. Drogo, ale akceptowalnie. Oczywiście w sytuacji, gdyby 4 osoby chciały zjeść rybę, to taki obiad kosztowałby ok. 800-900 kun (ryba w konobie 300-400 kun/kg). W takiej sytuacji to już jest spore przegięcie cenowe moim zdaniem. W tym roku kupowałem dwa razy świeże ryby (orada i brancin) w cenie 90-100 kun/kg. 5 lub 6 ryb w cenie 160-220 kun. Potem patroszenie nad brzegiem morza i grill. Ale to dzięki uprzejmości gospodarza.
Rzecz jasna powyższe ceny nie dotyczą całej Chorwacji. Tylko mój przykład z tego roku.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 16.08.2021 18:23

zbig99 napisał(a):
Tomekszczecin napisał(a):Właśnie wróciłem z Opatiji, ceny moim zdaniem poszły w górę około nawet 20% w stosunku do roku ubiegłego. Teraz wydać w knajpie 200-300 kun to jest moment. Pojechałem jak co roku ja, żona i córeczka 12 lat byliśmy 9 dni poszło 8000 kun, śniadania jedliśmy w apartamencie, obiadokolacje codziennie w innej restauracji, oprócz tego na plaży piwko, winko i desery. Raczej sobie nie żałowaliśmy.

Jeśli za Euro Polacy od dawna płacą już 4,60 PLN to nie spodziewajcie się, że za granicą gdziekolwiek będzie dla nas tanio. Pamiętam wakacje w Chorwacji w 2008r. Euro kosztowało rekordowo nisko bo 3,2 PLN a ceny w restauracjach w Chorwacji i w sklepach dla Polaków były bardzo korzystne.

W 2008 jechałem pierwszy raz. Euro faktycznie było po 3,2pln, ale i litr paliwa jakoś tyle kosztował. :)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 17.08.2021 08:22

Bogdan, nie porównujemy tutaj lodowców czy knajp na najwyższym piętrze Burdż Chalifa.
Po prostu 24kn za Ożujsko w najzwyklejszej konobie we wsi Mimice to jest DROGO.
W Jelsie 18-20kn było rok temu.
Nie twierdzę, że to jakiś majątek i na wakacjach będę się szczypał. Odnotowane podwyżki, ot co.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 17.08.2021 08:31

kaeres napisał(a):Bogdan, nie porównujemy tutaj lodowców czy knajp na najwyższym piętrze Burdż Chalifa.
Po prostu 24kn za Ożujsko w najzwyklejszej konobie we wsi Mimice to jest DROGO.
W Jelsie 18-20kn było rok temu.
Nie twierdzę, że to jakiś majątek i na wakacjach będę się szczypał. Odnotowane podwyżki, ot co.

Na campie, gdzie urlopowaliśmy, w knajpie piwko 0,3 kosztowało chyba 22kn ...

W centrum miasteczka też w knajpie potrafiliśmy wypić 0,5 za 13kn

Wszystko jest dla ludzi :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 17.08.2021 09:25

kaeres napisał(a):Po prostu 24kn za Ożujsko w najzwyklejszej konobie we wsi Mimice to jest DROGO.
A ja podałem cenę za piwo w knajpie (zwykła restauracja po drodze, bez specjalnych widoków) we wsi 2 km ode mnie:
https://goo.gl/maps/hvYzvYnFzPUXqqFy6
Menu:
https://gasthof-nieder.de/wp-content/up ... 1-Juli.pdf
Pół litra piwa od 4,20 do 4,50 €
(ceny steków, też takie, jak w Chorwacji)
Czyli... w Chorwacji są normalne, europejskie ceny.
Tomekszczecin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomekszczecin » 17.08.2021 09:35

Nie ma co, ceny w Chorwacji są już europejskie = wysokie. Wydałem w tym roku na trzy osoby około 10000zl. Jest to koszt całkowity pobytu na 9 dni z podróżą, zakwaterowaniem i wyżywieniem. Wstępnie z żonką już zabieramy się za plany na kolejny rok i raczej to nie będzie Chorwacja. Za te10 tyś. śmiało pojedziemy na all inclusive do Grecji, Turcji czy innej Albanii i podróż nie będzie trwała 20 godzin tylko 2-3.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.08.2021 09:51

boboo napisał(a):Pół litra piwa od 4,20 do 4,50 €
(ceny steków, też takie, jak w Chorwacji)
Czyli... w Chorwacji są normalne, europejskie ceny.

Tak z ciekawości...
Zarabiasz może 450 Euro miesięcznie lub 3,28 Euro na godzinę?
Nikt nie neguje europejskich cen, zorientuj się jednak najpierw w polskich zarobkach.
Ponad 19zł za piwo dla przeciętnego Polaka ( a przypominam, że jesteśmy na forum polskim, a nie niemieckim) to jednak drogo.
Coś co dla jednego jest podłogą, dla kogoś innego stanowi sufit.
kartrait
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kartrait » 17.08.2021 10:19

W tym roku, pobyt rodziny 2+3 na kempingu w namiocie operatora (Roan) kemping przy Rovinj, 14 nocy 19.06 do 03.07 -> całość wyszła niecałe 6,5kPLN (pobyt, paliwo, winiety, zakupy, ubezpieczenie podróży.... wszystko z wyciągu karty którą tylko płaciłem) gotowanie w większości we własnym zakresie.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 17.08.2021 11:09

Janusz Bajcer napisał(a):Proponuję "grekomaniakom" :wink: założyć wątek "Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze"

Dokładnie tak. Ja to liczyłem kilka razy. Trzeba jeszcze lubić "skoszarowanie" setek a czasami i ponad tysiąca ludzi w jednym hotelu , ja preferuję jednak indywidualny apartament.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 17.08.2021 11:11

anakin napisał(a):Tak z ciekawości...
Zaspokoję Twoją ciekawość.
Mój miesięczny dochód to... 380,45 € (trzy, osiem, zero i czterdzieści pięć centów).
Pytałeś o moje "zarobki". A ja jestem bezrobotny rencista :hut:
Ale oczywiście Olga też ma dochody.

Lecz w sumie nie o to chodzi.
Znam kilku ludzi w Polsce, którzy zamiast narzekać na ceny i koszty, "wzięli życie w swoje ręce".
Powody do ewentualnego narzekania po krótkim czasie zniknęły.

Znam też takich, którzy narzekali na ceny i koszty.
Po sugestii aby wzięli "życie w swoje ręce", zaczęli narzekać na trudności z tym związane i... woleli dalej narzekać na ceny.

Bardzo mi się podoba Countach.
Jednak nie narzekam na jego cenę. Po prostu stwierdzam, że mnie nie stać i... śpię spokojnie.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.08.2021 11:19

naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 17.08.2021 12:12

Tomekszczecin napisał(a):Nie ma co, ceny w Chorwacji są już europejskie = wysokie. Wydałem w tym roku na trzy osoby około 10000zl. Jest to koszt całkowity pobytu na 9 dni z podróżą, zakwaterowaniem i wyżywieniem. Wstępnie z żonką już zabieramy się za plany na kolejny rok i raczej to nie będzie Chorwacja. Za te10 tyś. śmiało pojedziemy na all inclusive do Grecji, Turcji czy innej Albanii i podróż nie będzie trwała 20 godzin tylko 2-3.

Raczej 10. Dojazd na lotnisko, odprawa, lot, transfer do hotelu. Nie każdy mieszka przy lotnisku, a w miejscu docelowym transfer to czasem i 3 godziny. Do tego limity bagażowe i wymiarowe.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 17.08.2021 12:14

SebastianM napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Proponuję "grekomaniakom" :wink: założyć wątek "Ile kosztuje urlop w Grecji - dyskusja i komentarze"

Dokładnie tak. Ja to liczyłem kilka razy. Trzeba jeszcze lubić "skoszarowanie" setek a czasami i ponad tysiąca ludzi w jednym hotelu , ja preferuję jednak indywidualny apartament.

A co ma Grecja do skoszarowania?
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 17.08.2021 12:21

boboo napisał(a):
anakin napisał(a):Tak z ciekawości...
Zaspokoję Twoją ciekawość.
Mój miesięczny dochód to... 380,45 € (trzy, osiem, zero i czterdzieści pięć centów).
Pytałeś o moje "zarobki". A ja jestem bezrobotny rencista :hut:
Ale oczywiście Olga też ma dochody.

Lecz w sumie nie o to chodzi.
Znam kilku ludzi w Polsce, którzy zamiast narzekać na ceny i koszty, "wzięli życie w swoje ręce".
Powody do ewentualnego narzekania po krótkim czasie zniknęły.

Znam też takich, którzy narzekali na ceny i koszty.
Po sugestii aby wzięli "życie w swoje ręce", zaczęli narzekać na trudności z tym związane i... woleli dalej narzekać na ceny.

Bardzo mi się podoba Countach.
Jednak nie narzekam na jego cenę. Po prostu stwierdzam, że mnie nie stać i... śpię spokojnie.

Coś chyba zapomniałeś pododawać w tych Twoich dochodach. Za tą rentę to wiosło do tego Twojego pontonu musiałbyś kupować na raty, a na tegoroczne wakacje sądząc po relacji, to musiałbyś odkładać od czasu odkrycia wyspy, na której byłeś. Ale nie oczekuję sprostowań, nie moja sprawa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 825
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone