Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.07.2021 13:55

Ja się jakoś nigdy nie odwodniłam, alkoholu nigdy na plaży nie piję, jeśli z morza korzystam. I żyję :D
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 18.07.2021 14:24

piekara114 napisał(a):Ja się jakoś nigdy nie odwodniłam, alkoholu nigdy na plaży nie piję, jeśli z morza korzystam. I żyję :D

Nawet z parasolką :wink: Pozdrawiam z Hvaru :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.07.2021 16:45

Nawet. Wyłącznie woda gazowana

Pozdrawiam Grecji
robiz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robiz » 18.07.2021 18:29

Widzę ,że tu wszyscy "mineralni" są :D

A ja nic nie biorę z Polski do picia , bo w Chorwacji piję tylko słoweńską cocktę - po prostu ją uwielbiam :mg:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 18.07.2021 19:22

robiz napisał(a):Widzę ,że tu wszyscy "mineralni" są :D

A ja nic nie biorę z Polski do picia , bo w Chorwacji piję tylko słoweńską cocktę - po prostu ją uwielbiam :mg:

Rzecz gustu. Piję gazowaną wodę i Spirt Limonkę bo taką lubię.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 18.07.2021 20:46

Ural napisał(a):
robiz napisał(a):Widzę ,że tu wszyscy "mineralni" są :D

Rzecz gustu. Piję gazowaną wodę i Spirt Limonkę bo taką lubię.

Jaki procent alkoholu preferujesz w spircie limonkowym :?: Wodę gazowaną może lepiej po... :D :idea:
mahum
Odkrywca
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahum » 19.07.2021 04:01

Ceny w Chorwacji, zwłaszcza owoców stają się gigantyczne. "Chorwackie" winogrona rodem z jakiegoś RPA (jakim trzeba być naiwniakiem, żeby uwierzyć w lokalne winogrona w połowie lipca) 40, a nawet 50 kun/kg. Sery na ryneczkach w przeliczeniu nawet 200-300 PLN/kg. Boga nie znają...
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 19.07.2021 22:45

Inde napisał(a):
histe napisał(a):Dzbanek z filtrem do wody, rozwiązał wszystkie moje problemy z wodą w Chorwacji, nie chodzi o oszczędność kilkudziesięciu kun, a raczej o wygodę i brak konieczności noszenia kilku dużych butelek codziennie. Swoją drogą, oczywiście ,że w tym roku jest w Chorwacji drożej, ale znaczących różnic w stosunku do lat poprzednich nie zauważyłem, np rybna plata duża w konobie Toro w Pakostane to 200 kun

Dwa lata wstecz na wodę i picie wydaliśmy fortunę. Po kaucje za plastikowe butelki jechaliśmy obładowani do Konzuma niczym uliczni zbieracze :D Butelek z filtrami używamy na co dzień, to dla czego nie zabrać by ich do Chorwacji? Tym bardziej, że jest sporo darmowych dostępów do wody. W samej Makarskiej namierzyłem dwa-trzy kraniki. W tym roku się bardzo przydały bo gorąc niemiłosierny!

Zakładając 5 butelek dziennie przez 14 dni to daje 70 butelek po 6 kun to 420 kun czyli około 250 zł. Wleczenie tego z Polski dałoby może 100zł oszczędności... To już zupełna aberracja.

:papa:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 20.07.2021 05:25

komaciek napisał(a):Zakładając 5 butelek dziennie przez 14 dni to daje 70 butelek po 6 kun to 420 kun czyli około 250 zł. Wleczenie tego z Polski dałoby może 100zł oszczędności... To już zupełna aberracja.
A samochód obciążony dodatkowymi 70 kg (na trasie przyjmijmy ~1.200 km) też coś uszczknie z tych 100 złotych.

I tak z czystej ciekawości, pytanie do "wiozących":
Czy "polskie", puste już, opakowania zabieracie ze sobą z powrotem do Polski, czy zostawiacie w prezencie Chorwacji?
:roll:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 20.07.2021 07:18

boboo napisał(a):
komaciek napisał(a):Zakładając 5 butelek dziennie przez 14 dni to daje 70 butelek po 6 kun to 420 kun czyli około 250 zł. Wleczenie tego z Polski dałoby może 100zł oszczędności... To już zupełna aberracja.
A samochód obciążony dodatkowymi 70 kg (na trasie przyjmijmy ~1.200 km) też coś uszczknie z tych 100 złotych.

Czy "polskie", puste już, opakowania zabieracie ze sobą z powrotem do Polski, czy zostawiacie w prezencie Chorwacji?

Zostawiają.
W Kolan w butelce po Cisowiance kupiłem prosek. :lol:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.07.2021 08:14

amatus1 napisał(a):Tu nie chodzi o chciwość, rozrzutność czy ,,biedowanie,, wątek tego forum mówi o kosztach i chyba o tym tu dyskusja dlatego zamieściłem m.im paragon ze Studenack...są tu osoby, którzy z racji swoich upodobań, przyzwyczajeń tak jak pisze Anakin nie są w stanie pewnych rzeczy ,, przełknąć,,, są tacy też tacy co przez cały rok odkładają na wyjazd marzeń dla rodziny gdzie niestety nie mogą sobie pozwolić na pewne rzeczy, ale są i tacy co nie muszą i nie chcą patrzeć na te ceny itp. Nie powinniśmy kogoś krytykować czy wyśmiewać...my szczerze za to, że trochę w tym roku mniej wydamy przez 14 dni w cro prosto z cro jedziemy w nasze góry...

Fajnie przeczytać normalną pozytywną wypowiedź bez jadu i sarkazmu :D :papa:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 20.07.2021 19:33

boboo napisał(a):

Ja zostawiam.
Za to sporo ichniejszego plastiku i szkła zabieram do domu. Dla równowagi
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 20.07.2021 19:37

boboo napisał(a):

Zwykle wiozę zgrzewkę lub dwie. Raz zdarzyło mi się przywieźć puste butelki do Polski. Nasze i Chorwackie :wink:
Zawsze przywożę coś lokalnego. Oczywiście najczęściej w butelkach. Nie liczyłem tego, ale "na oko" więcej opakowań przywożę wracając.

Aaa...
liczenie oszczędności na tej wodzie, to w moim przypadku jest mierzenie ludzi swoją miarą :lol:
Zdarzyło mi się zabrać też jakieś jedzenie, coś do śniadania. Były to rzeczy, które są droższe i zwyczajnie lepszej jakości niż chorwackie.
Więc nie wiem gdzie ta oszczędność...
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 21.07.2021 12:45

Podaję linka z filmem ze świeżymi chorwackimi cenami:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2021 13:37

Riwiera Makarska od 4-11 lipiec 2+2 7500 pln.
Dojazd 1200 km.App 60 metrów od morza.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 820
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies