Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.07.2021 12:13

naszastruga napisał(a):A kto mówi o bieganiu? Wyżej pisałam, że wystarczy zrobić duże zakupy przy okazji. Lepsze to niż wieźć sklep spożywczy z Polski.

Każdy ma swoje przekonania i swoje powody do takiego czy innego zachowania :D Nie wszystko co pasuje Tobie bedzie użyteczne dla innych :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.07.2021 12:15

zyziozie napisał(a):Ja piję wodę z kranu i w Polsce i w Chorwacji ...

Dokładnie tak samo robię. :wink:
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 14.07.2021 12:23

jakby z kranu leciała gazowana również bym pił, a jeszcze lepiej Ożujsko ;)
Tatojuzlato
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tatojuzlato » 14.07.2021 13:49

Bez przesady. 5-6 litrowa butelka wody w miejskim sklepiku w zależności od producenta to koszt 8-10 kun. Więc chyba do przeżycia ...
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 14.07.2021 14:42

adamosos napisał(a):jakby z kranu leciała gazowana również bym pił, a jeszcze lepiej Ożujsko ;)

Makłowicz jakiś czas temu reklamował kran z którego leci woda gazowana, więc wszystko możliwe :mrgreen:

Z chorwacką wodą mam inny problem. Już mogę płacić te 6 kun za 1,5 litra, natomiast przeszkadza mi smak tej wody- zbyt słony(lubię tylko gazowaną). Nie wiem skąd oni biorą te wszystkie Jamnice i Kiseljaki- chyba z Jadranu :oczko_usmiech: :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.07.2021 18:24

Tatojuzlato napisał(a):Bez przesady. 5-6 litrowa butelka wody w miejskim sklepiku w zależności od producenta to koszt 8-10 kun. Więc chyba do przeżycia ...

Ale mi nie chodzi o cenę, w Polsce też piję kranówę :papa:
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 14.07.2021 18:44

ruzica napisał(a):Z chorwacką wodą mam inny problem. Już mogę płacić te 6 kun za 1,5 litra, natomiast przeszkadza mi smak tej wody- zbyt słony(lubię tylko gazowaną). Nie wiem skąd oni biorą te wszystkie Jamnice i Kiseljaki- chyba z Jadranu :oczko_usmiech: :roll:

Mnie to akurat nie przeszkadza, przyzwyczailiśmy się, traktuję to jako swego rodzaju lokalny dodatek - taki folklor można by rzecz.
Ale faktem jest że jest to wyczuwalne w wodzie - w piwie i winie nie czuć :papa:
michaladam
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michaladam » 14.07.2021 19:20

W Chorwacji piję więcej radlera karlovackiego niż wody :D
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 14.07.2021 20:14

ruzica napisał(a):
Z chorwacką wodą mam inny problem. Już mogę płacić te 6 kun za 1,5 litra, natomiast przeszkadza mi smak tej wody- zbyt słony(lubię tylko gazowaną). Nie wiem skąd oni biorą te wszystkie Jamnice i Kiseljaki- chyba z Jadranu :oczko_usmiech: :roll:

Mam tak samo. Dla mnie te ich wody są normalnie słone :?
Na szczęście kranówa zwykle jest OK, ale awaryjna zgrzewka lub dwie Muszynianki zawsze z nami jedzie :mrgreen:
Olifant
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olifant » 14.07.2021 20:40

Bo to są wody specjalnie na upały . Dlatego mają wysoką mineralizacje i są slonawe. Zawsze mozna kupic wodę Jana. Ma mniejszą mineralizacje niz nałeczowianka .
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 14.07.2021 20:43

adamosos napisał(a):
ruzica napisał(a):Z chorwacką wodą mam inny problem. Już mogę płacić te 6 kun za 1,5 litra, natomiast przeszkadza mi smak tej wody- zbyt słony(lubię tylko gazowaną). Nie wiem skąd oni biorą te wszystkie Jamnice i Kiseljaki- chyba z Jadranu :oczko_usmiech: :roll:

Mnie to akurat nie przeszkadza, przyzwyczailiśmy się, traktuję to jako swego rodzaju lokalny dodatek - taki folklor można by rzecz.
Ale faktem jest że jest to wyczuwalne w wodzie - w piwie i winie nie czuć :papa:

Jamnica jest spod Zagrzebia a Kiseljak blisko Sarajeva, raczej z jadranem nie wiele mają wspólnego :lol:

Mnie idealnie pasuje do robienie gemist-u, zawsze zgrzewkę Jamnicy zabieramy do Polski
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.07.2021 20:44

My do Chorwacji też zawsze min zgrzewkę gazowanej dla mnie zabieraliśmy, ichniejsza jest zbyt słona, trudna do przękniecia dla mnie. Potem na miejscu szukam czegoś w stylu wody stołowej gazowanej, niegazowana to ostateczność... Niegazowaną to moi Panowie piją, ale w Chorwacji też z butelki (woda idzie też do herbaty), zbyt dużo wapnia i tym samym osadu kranówce (widać zwłaszcza po herbacie).... W domu kranówka jest pita....

U nas też idzie dużo wody, na plaży 2*1.5l i później ciut mniej. Alkoholu niewiele....
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 15.07.2021 17:56

adamosos napisał(a):Wy tak poważnie żeby wodę z PL wieźć do Chorwacji ?!?!

Ja zawsze kupuję wode na Węgrzech - raz, że jest tańzsa niż w PL i HR, a przede wszystkim dwa, że mi smakuje.
babiszado
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) babiszado » 15.07.2021 18:02

Flayszakal napisał(a):
ruzica napisał(a):

Mam tak samo. Dla mnie te ich wody są normalnie słone :?
Na szczęście kranówa zwykle jest OK, ale awaryjna zgrzewka lub dwie Muszynianki zawsze z nami jedzie :mrgreen:

Muszynianka to faktycznie dobry przykład, chyba najbardziej "słona" polska woda :D
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 15.07.2021 18:20

Nie wiem dlaczego takie zafiksowanie na Jamnicy, moim zdaniem dość kiepskiej i rzeczywiście słonawej (dość podobnej do polskich Celestynki albo Wysowianki). W Chorwacji można kupić co najmniej kilka innych miejscowych wód, które są znacznie lepsze. Np. Dana, Studenac albo moja ulubiona Radenska i ceną nie różnią się od polskich.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 817
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies