Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.07.2021 12:13

naszastruga napisał(a):A kto mówi o bieganiu? Wyżej pisałam, że wystarczy zrobić duże zakupy przy okazji. Lepsze to niż wieźć sklep spożywczy z Polski.

Każdy ma swoje przekonania i swoje powody do takiego czy innego zachowania :D Nie wszystko co pasuje Tobie bedzie użyteczne dla innych :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.07.2021 12:15

zyziozie napisał(a):Ja piję wodę z kranu i w Polsce i w Chorwacji ...

Dokładnie tak samo robię. :wink:
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 14.07.2021 12:23

jakby z kranu leciała gazowana również bym pił, a jeszcze lepiej Ożujsko ;)
Tatojuzlato
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tatojuzlato » 14.07.2021 13:49

Bez przesady. 5-6 litrowa butelka wody w miejskim sklepiku w zależności od producenta to koszt 8-10 kun. Więc chyba do przeżycia ...
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 14.07.2021 14:42

adamosos napisał(a):jakby z kranu leciała gazowana również bym pił, a jeszcze lepiej Ożujsko ;)

Makłowicz jakiś czas temu reklamował kran z którego leci woda gazowana, więc wszystko możliwe :mrgreen:

Z chorwacką wodą mam inny problem. Już mogę płacić te 6 kun za 1,5 litra, natomiast przeszkadza mi smak tej wody- zbyt słony(lubię tylko gazowaną). Nie wiem skąd oni biorą te wszystkie Jamnice i Kiseljaki- chyba z Jadranu :oczko_usmiech: :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.07.2021 18:24

Tatojuzlato napisał(a):Bez przesady. 5-6 litrowa butelka wody w miejskim sklepiku w zależności od producenta to koszt 8-10 kun. Więc chyba do przeżycia ...

Ale mi nie chodzi o cenę, w Polsce też piję kranówę :papa:
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 14.07.2021 18:44

ruzica napisał(a):Z chorwacką wodą mam inny problem. Już mogę płacić te 6 kun za 1,5 litra, natomiast przeszkadza mi smak tej wody- zbyt słony(lubię tylko gazowaną). Nie wiem skąd oni biorą te wszystkie Jamnice i Kiseljaki- chyba z Jadranu :oczko_usmiech: :roll:

Mnie to akurat nie przeszkadza, przyzwyczailiśmy się, traktuję to jako swego rodzaju lokalny dodatek - taki folklor można by rzecz.
Ale faktem jest że jest to wyczuwalne w wodzie - w piwie i winie nie czuć :papa:
michaladam
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) michaladam » 14.07.2021 19:20

W Chorwacji piję więcej radlera karlovackiego niż wody :D
Flayszakal
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Flayszakal » 14.07.2021 20:14

ruzica napisał(a):
Z chorwacką wodą mam inny problem. Już mogę płacić te 6 kun za 1,5 litra, natomiast przeszkadza mi smak tej wody- zbyt słony(lubię tylko gazowaną). Nie wiem skąd oni biorą te wszystkie Jamnice i Kiseljaki- chyba z Jadranu :oczko_usmiech: :roll:

Mam tak samo. Dla mnie te ich wody są normalnie słone :?
Na szczęście kranówa zwykle jest OK, ale awaryjna zgrzewka lub dwie Muszynianki zawsze z nami jedzie :mrgreen:
Olifant
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olifant » 14.07.2021 20:40

Bo to są wody specjalnie na upały . Dlatego mają wysoką mineralizacje i są slonawe. Zawsze mozna kupic wodę Jana. Ma mniejszą mineralizacje niz nałeczowianka .
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 14.07.2021 20:43

adamosos napisał(a):
ruzica napisał(a):Z chorwacką wodą mam inny problem. Już mogę płacić te 6 kun za 1,5 litra, natomiast przeszkadza mi smak tej wody- zbyt słony(lubię tylko gazowaną). Nie wiem skąd oni biorą te wszystkie Jamnice i Kiseljaki- chyba z Jadranu :oczko_usmiech: :roll:

Mnie to akurat nie przeszkadza, przyzwyczailiśmy się, traktuję to jako swego rodzaju lokalny dodatek - taki folklor można by rzecz.
Ale faktem jest że jest to wyczuwalne w wodzie - w piwie i winie nie czuć :papa:

Jamnica jest spod Zagrzebia a Kiseljak blisko Sarajeva, raczej z jadranem nie wiele mają wspólnego :lol:

Mnie idealnie pasuje do robienie gemist-u, zawsze zgrzewkę Jamnicy zabieramy do Polski
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.07.2021 20:44

My do Chorwacji też zawsze min zgrzewkę gazowanej dla mnie zabieraliśmy, ichniejsza jest zbyt słona, trudna do przękniecia dla mnie. Potem na miejscu szukam czegoś w stylu wody stołowej gazowanej, niegazowana to ostateczność... Niegazowaną to moi Panowie piją, ale w Chorwacji też z butelki (woda idzie też do herbaty), zbyt dużo wapnia i tym samym osadu kranówce (widać zwłaszcza po herbacie).... W domu kranówka jest pita....

U nas też idzie dużo wody, na plaży 2*1.5l i później ciut mniej. Alkoholu niewiele....
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 15.07.2021 17:56

adamosos napisał(a):Wy tak poważnie żeby wodę z PL wieźć do Chorwacji ?!?!

Ja zawsze kupuję wode na Węgrzech - raz, że jest tańzsa niż w PL i HR, a przede wszystkim dwa, że mi smakuje.
babiszado
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) babiszado » 15.07.2021 18:02

Flayszakal napisał(a):
ruzica napisał(a):

Mam tak samo. Dla mnie te ich wody są normalnie słone :?
Na szczęście kranówa zwykle jest OK, ale awaryjna zgrzewka lub dwie Muszynianki zawsze z nami jedzie :mrgreen:

Muszynianka to faktycznie dobry przykład, chyba najbardziej "słona" polska woda :D
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 15.07.2021 18:20

Nie wiem dlaczego takie zafiksowanie na Jamnicy, moim zdaniem dość kiepskiej i rzeczywiście słonawej (dość podobnej do polskich Celestynki albo Wysowianki). W Chorwacji można kupić co najmniej kilka innych miejscowych wód, które są znacznie lepsze. Np. Dana, Studenac albo moja ulubiona Radenska i ceną nie różnią się od polskich.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 817
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone