Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.09.2020 17:10

Zygi007 napisał(a):Na autostradzie nie jeżdżę 90 km/h tylko 130 a w tedy auto też nie pali 6 l/100km jakie to auto by nie było :)
To możesz się mocno zdziwić, bo mamy kolejne auto, które w trasie spala na poziomie 5,2-5,5 l ropy. Wcześniej był to Focus combi, a teraz Peugeot 308 SW.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 23.09.2020 17:46

#Zygi007, jesli zawsze liczysz 1500 na dojazd i na autostradzie smigasz 130 km/h, to nigdy nie wyjdzie Ci inaczej. Proste. Co tu porownywac np. per rok... ;)
Na szczescie, prawie kazdy, ma inne auto, inna miejscowke, i gdzie indziej zamieszkuje... ;)

Zdrówka!
pixiedixie
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixiedixie » 23.09.2020 18:01

No właśnie, Wątek na 800 stron, ale co z tego skoro scenariuszy i konfiguracji jest mnóstwo. Miejsca, termin, trasa, standard, ilość osób, samochód, wydatki, itp., każdy ma swoje i nie da rady tego uśrednić.

Swoją drogą do kosztów przejazdu doliczyć można też nocleg i jedzenie na trasie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.09.2020 18:26

piekara114 napisał(a):
Zygi007 napisał(a):Na autostradzie nie jeżdżę 90 km/h tylko 130 a w tedy auto też nie pali 6 l/100km jakie to auto by nie było :)
To możesz się mocno zdziwić, bo mamy kolejne auto, które w trasie spala na poziomie 5,2-5,5 l ropy. Wcześniej był to Focus combi, a teraz Peugeot 308 SW.

No właśnie co do spalania można sporo się zdziwić :wink: Aktualnie jeżdżę trzema samochodami z silnikami benzynowymi o mocy od 100 do 150ps. Przy 130km/h jedno pali ok 7,8l/100km drugie ok 7,0l/100km a trzecie ok 5,8l/100km i co najlepsze najmniej pali to o największej mocy :oczko_usmiech: :mrgreen:
Co do opłat za drogi, szczególnie w Chorwacji wiele zależy gdzie jedziemy (im dalej tym drożej). Ja np. w Chorwacji omijam część autostrad przez co dojazd wychodzi o ok. 200zł mniej :papa:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 23.09.2020 19:11

Zygi007 napisał(a):Witajcie. Koszt całego urlopu może mieć bardzo duże widełki. Ja pierwsze co liczę to kosztu dojazdu. Jestem z okolic Krakowa i zawsze przyjmuję 1500zł. Niektórzy piszą 1200zł ja zawsze liczę 1500 bo to zależy od ilości dróg płatnych oraz od ciężkości nogi :) Na autostradzie nie jeżdżę 90 km/h tylko 130 a w tedy auto też nie pali 6 l/100km jakie to auto by nie było

Dlatego każdy, kto podaje tu swoje wakacyjne wydatki, ponosi inne koszty na samochód.
Ja na paliwo (ON), winiety, bramki i parkingi wydałem niecałe 1300zł a zrobiłem ponad 3,2 tys. km.

Zygi007 napisał(a):Wiem też że niektórzy jadą i napiszą że pojechali za połowę z tego co ja ale osobiście nie do końca w to wierzę

Ja akurat wierzę tym, co wydają ok 5k. Ja w tym roku wydałem ok 10k (16 dni) ale 2 lata temu 6,2k (12 dni). Wszystko zależy jaki ma się budżet i potrzeby.

Zygi007 napisał(a):Noclegi dla rodziny 2+2 czyli apartament liczę 70-80 euro. Resztę wyda się w restauracjach na mieście i na zwiedzanie.

Każdy ma inne potrzeby. Ja płaciłem za nocleg 30 euro (2+1) a za 16 dni (w tym nocleg w Zagrzebiu i Budapeszcie) wydałem podobną kwotę jak Ty. W apartamencie i tak tylko spałem. Dla mnie szkoda kasy na wypasiony nocleg. Inne priorytety. Grunt aby być zadowolonym.

dids76 napisał(a):i co najlepsze najmniej pali to o największej mocy

A to mnie jakoś nie dziwi.
Oliwka1985
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Oliwka1985 » 24.09.2020 06:26

Zygi007 napisał(a):Jak wszystko wszędzie ceny idą do góry ale osobiście uważam że Chorwaci z cenami na mieście (restauracje i różne drobiazgi) trochę szaleją. Wiem też że niektórzy jadą i napiszą że pojechali za połowę z tego co ja ale osobiście nie do końca w to wierzę

Po części się z Tobą zgodzę - tez uważam ze Chorwaci trochę z cenami w restauracjach przesadzają... a do tego często cena nie jest adekwatna do tego co mamy na talerzach :roll: Nie zgodzę się jednak z tym ze będąc 12 dni można zmieścić się w 6 tys rodzina 2+2 bo otóż tu zależy jak duże masz te dwoje dzieci ;) moja 4 latka nie zje tyle ile nastolatek a dziecko półroczne czy kilkumiesięczne pije właściwie tylko mleko :lol: ale faktem jest ze w apartamentach liczą tego malucha jak normalna osobę (chyba ze mi pokażecie gdzie tak nie jest - ale ja się z tym nie spotkałam) :wink:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 24.09.2020 06:40

Oliwka1985 napisał(a):Nie zgodzę się jednak z tym ze będąc 12 dni można zmieścić się w 6 tys rodzina 2+2 bo otóż tu zależy jak duże masz te dwoje dzieci ;)

Czytając lekturę forum ludzie spokojnie mieszczą się w tych 6k. Klucz do sukcesu to omijanie szerokim łukiem konob / bo w pokoju smakuje lepiej;)/, zero lodów bo jedzą cały rok więc w Chorwacji nie ma potrzeby, na śniadanie margaryna, najtańszy dżem z Lidla, gotowce na obiad. Sukces murowany ;) Mój znajomy tak się żywił i jest OK. A że to jest syf i szkoda żołądka to dyskusja na inną okazję.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2020 07:18

Nie wiem czy praktyki polegające na skrajnych oszczędnościach polegające na braniu siatki ziemniaków, zgrzewki żubra i słoików z klopsami jeszcze są na czasie ale w ten sposób rzeczywiście można zaoszczędzić. W okresie od 2016 roku do chwili obecnej urlop wyniósł mnie w granicach 7 tys. do 9 tys. z tym, że nie oszczędzam w ogóle. Urlop ma być przyjemnością ale każdy spędza go jak chce. Znam przypadek, że pewna osoba nabrała słoików z czego jeden słoik odpowiadał jednemu dniowi ale bez sensu jest taszczyć np. 15 słoików.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.09.2020 07:38

Oliwka1985 napisał(a):ale faktem jest ze w apartamentach liczą tego malucha jak normalna osobę (chyba ze mi pokażecie gdzie tak nie jest - ale ja się z tym nie spotkałam) :wink:
Ja miałam w tym roku app. na Pagu z 2 sypialniami i powiedziane miałam, cena za app. dla 4 osób, nie obchodziło ich, że przyjedziemy w 3.
pixiedixie
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixiedixie » 24.09.2020 07:51

piekara114 napisał(a):
Oliwka1985 napisał(a):ale faktem jest ze w apartamentach liczą tego malucha jak normalna osobę (chyba ze mi pokażecie gdzie tak nie jest - ale ja się z tym nie spotkałam) :wink:
Ja miałam w tym roku app. na Pagu z 2 sypialniami i powiedziane miałam, cena za app. dla 4 osób, nie obchodziło ich, że przyjedziemy w 3.

Dokładnie, kupuje się apartament, nie liczbę miejsc noclegowych. Jak się ma fantazję można wynająć 6-osobowy dla 2 osób, ale trzeba się liczyć z tym, że płaci się za app. 6-osobowy. Zdarza się, że jest lekki rabat, bo właściciele zakładają, że 2 nie zużyje tyle mediów co 6. Co najwyżej może być problem drugą stronę, jeśli do małego apartamentu przyjedzie grupa w liczebności znacznie przekraczającej jego pojemość.

Też byliśmy na Pagu, mieliśmy app. 4+1 w 3 osoby przez pierwsze kilka dni, potem doleciał syn i byliśmy w czwórkę. Płaciliśmy jednolitą stawkę za apartament a nie liczbę osób.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.09.2020 07:55

wikol napisał(a):
Oliwka1985 napisał(a):Nie zgodzę się jednak z tym ze będąc 12 dni można zmieścić się w 6 tys rodzina 2+2 bo otóż tu zależy jak duże masz te dwoje dzieci ;)

Czytając lekturę forum ludzie spokojnie mieszczą się w tych 6k. Klucz do sukcesu to omijanie szerokim łukiem konob / bo w pokoju smakuje lepiej;)/, zero lodów bo jedzą cały rok więc w Chorwacji nie ma potrzeby, na śniadanie margaryna, najtańszy dżem z Lidla, gotowce na obiad. Sukces murowany ;) Mój znajomy tak się żywił i jest OK. A że to jest syf i szkoda żołądka to dyskusja na inną okazję.

Co do lodów to w Chorwacji mają bardzo podobną cenę jak w Polsce a nawet w niektórych miejscach są tańsze :wink:
W Sumartinie za gałkę lodów płaciłem 8Kn - ok 4,8zł a w Varždinie - 6Kn - 3,6zł u mnie we wsi gałka kosztuje standardowo 4zł a u "Włocha" 6zł. O różnicy w wielkości gałek już nie wspominam :papa:
pixiedixie
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) pixiedixie » 24.09.2020 07:56

alechandro napisał(a):Nie wiem czy praktyki polegające na skrajnych oszczędnościach polegające na braniu siatki ziemniaków, zgrzewki żubra i słoików z klopsami jeszcze są na czasie ale w ten sposób rzeczywiście można zaoszczędzić. W okresie od 2016 roku do chwili obecnej urlop wyniósł mnie w granicach 7 tys. do 9 tys. z tym, że nie oszczędzam w ogóle. Urlop ma być przyjemnością ale każdy spędza go jak chce. Znam przypadek, że pewna osoba nabrała słoików z czego jeden słoik odpowiadał jednemu dniowi ale bez sensu jest taszczyć np. 15 słoików.

Czy rzeczywiście jeszcze ktoś oprawia taką "turystykę"? Znam sporo ludzi jeżdżących indywidualnie i nikt tego nie robi Mój bagaż "spożywczy" na wyjazd to własne ogórki małosolne, skrzynaka pomidorów od rodziców, dobra kiełbasa na grillla i twardy alkohol ;) Całą resztę można kupić na miejscu albo na trasie.

Jeżdżąc do Grecji robimy duże zakupy w Macedonii. Zauważalnie taniej niż Polsce.

Własna wałówa ma sens jak się jedzie np. w objazd Skandynawii, tam to rzeczywiście ceny spożywki są wysokie, nie wspominając o knajpach i alkoholu. W dodatku w prowincjonalnych sklepach wybór kiepski.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.09.2020 07:59

pixiedixie napisał(a):Dokładnie, kupuje się apartament, nie liczbę miejsc noclegowych..
Nie zawsze. Bo też trafiłam na oferty za osobę. I było to jasno powiedziane. Są po prostu obie opcje dostępne, w zależności od wynajmujących.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.09.2020 08:02

pixiedixie napisał(a):
alechandro napisał(a):Nie wiem czy praktyki polegające na skrajnych oszczędnościach polegające na braniu siatki ziemniaków, zgrzewki żubra i słoików z klopsami jeszcze są na czasie ale w ten sposób rzeczywiście można zaoszczędzić.
Czy rzeczywiście jeszcze ktoś oprawia taką "turystykę"? Znam sporo ludzi jeżdżących indywidualnie i nikt tego nie robi Mój bagaż "spożywczy" na wyjazd to własne ogórki małosolne, skrzynaka pomidorów od rodziców, dobra kiełbasa na grillla i twardy alkohol ;) Całą resztę można kupić na miejscu albo na trasie.
Ty wieziesz ogórki i pomidory, a ja wędlinę, choć na pierwsze dni. I zgrzewkę wody mineralnej - ta chorwacka jest albo zbyt słona, albo bez smaku dla mnie.... A ja nigdy nie wiozę ze sobą alkoholu. Jednak każdy coś ze sobą zabiera..... :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2020 08:05

pixiedixie napisał(a):Znam sporo ludzi jeżdżących indywidualnie i nikt tego nie robi

Ale kiedyś robili :D
Tutaj na forum jest wątek dotyczący tego i można było nieźle się pośmiać, w każdym razie polecam lekturę zamiast dobrej komedii i na jedno wyjdzie. ja nie biorę nic poza małą zgrzewką wody dla córci.
Pamiętam jak w Sevidzie nasi rodacy po przyjeździe rozpakowywali samochód :lol:
Ostatnio edytowano 24.09.2020 08:06 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 799
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies