Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 01.09.2020 13:36

#Bartek81, to jak przy budowie domu, wrzucasz w "to" inne koszty..., np. wakacji... ;)
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 01.09.2020 13:39

robertms napisał(a):#Bartek81, to jak przy budowie domu, wrzucasz w "to" inne koszty..., np. wakacji... ;)

Wtedy, można by się zdziwić ile kosztuje budowa domu :wink:
Ostatnio edytowano 01.09.2020 13:40 przez Bartek81, łącznie edytowano 1 raz
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 01.09.2020 13:40

Bartek81 napisał(a):
robertms napisał(a):#Bartek81, to jak przy budowie domu, wrzucasz w "to" inne koszty..., np. wakacji... ;)

Wtedy, można by się zdziwić ile kosztuje budowa domu :wink:

Dokladnie... Albo jak tanie sa wakacje... ;)

p.s.
Moze stad takie ceny nieruchomosci... ;)
bronks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bronks » 01.09.2020 13:52

No i nie widziałem chyba, aby ktokolwiek robił korektę z uwagi na nie wydawanie pieniędzy w kraju w tym czasie, a więc media, jedzenie, paliwo, przyjemności, a to też może być spora część
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.09.2020 13:53

Chyba w temacie materaców i butów za bardzo oszczędzam bo:
piekara114 napisał(a):Materac mam od jakiś 5 lat ten sam

Ja 2x kupiłem w markecie. Pierwszy w zeszłym roku nie zdążył zadebiutować. Drugi w tym roku wytrzymał kilka razy.

piekara114 napisał(a):Buty do pływania te same od chyba 8 lat, noga mi już nie rośnie, używam też nad nasza rzeką .

Mnie wytrzymują max 1,5-2 sezony. Zeszłoroczne musieliśmy w połowie pobytu wymienić.
Albo my tak niszczymy (no, ok ja i mój syn pewnie tak, ale moja kobieta raczej nie) albo kupujemy jakąś tandetę.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 01.09.2020 14:29

Viniu napisał(a):Nie sądziłem, ze mój post wywoła takie zamieszanie.

Może to brać się stąd, że przykładowo dla mnie, sam dojazd do Dalmacji i najtańszy nocleg (np. 50E) to koszt około 3500zł/tydzień. To jest kwota absolutnie wyjściowa, czyli za sam dojazd i noclegi. Czyli muszę liczyć razy dwa.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 01.09.2020 14:40

bronks napisał(a):No i nie widziałem chyba, aby ktokolwiek robił korektę z uwagi na nie wydawanie pieniędzy w kraju w tym czasie, a więc media, jedzenie, paliwo, przyjemności, a to też może być spora część

Albo doliczyl np. czynsz/abonament, ktore i tak trza placic, jak jestesmy na wakacjach... ;)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 01.09.2020 14:41

Ja tylko wspomniałem te koszty u siebie bo ja je ponoszę co wakacje.
Z butów 2 dzieci mi wyrasta, ja niszczę, a żona wymienia bo brzydkie :)
Olejków i smarowideł nie używam poza Chorwacją więc muszę je kupić.
Materace moja rodzina niemal zjada bo się okazało, że wszystko z dziurami i trzeba było kupić.
Wy nie liczycie bo nie musicie kupować, uważacie albo macie roztropne dzieci.
Jak do następnych wakacji to wytrzyma to nie wliczę w koszta. Póki co muszę.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 01.09.2020 14:49

empire13 napisał(a):Chyba w temacie materaców i butów za bardzo oszczędzam bo:
piekara114 napisał(a):Materac mam od jakiś 5 lat ten sam

Ja 2x kupiłem w markecie. Pierwszy w zeszłym roku nie zdążył zadebiutować. Drugi w tym roku wytrzymał kilka razy.

Mozna plywadla corocznie zostawiac po sobie... ;)
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 01.09.2020 16:17

A jak buty do wody, pływadła, maski, kamerki sportowe itd.wytrzymaja do następnego roku a okaże się że ktoś jednak jedzie do Grecji zamiast do Chorwacji i tam te rzeczy zabierze to też ma je doliczać do kosztów wakacji w Grecji?
Jeśli nie to w tym przypadku Chorwacja będzie poszkodowana i zwiększy jej to koszt wakacji.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.09.2020 16:35

Niech każdy wpisuje co uważa za słuszne a planujący wyjazd i budżet sami uznają czy koszt został słusznie zaklasyfikowany ;)
Przynajmniej dopóki nikt nie wpadnie na pomysł zdefiniowania co kosztem jest a co już nie :lol:
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 01.09.2020 17:30

robertms napisał(a):pamiątki wliczylem w cene "reszty" - jakies 10 l. roznych win i "troche" piva oraz oliwy... ;)

...produkty te mogą być wliczone w koszty wakacji tylko pod warunkiem iż po przyjeździe zostały one rozdane wśród rodziny i znajomych, w innym przypadku gdy zostaną w gospodarstwie domowym i będą używane to oznacza to, iż nie będziemy kupować tych produktów już po urlopie przez jakiś czas.
Jest oczywiście sposób aby zapobiec tego typu sytuacji...
otóż, musimy obdarowywać się tymi produktami nawzajem.
pozdro
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.09.2020 17:45

empire13 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Buty do pływania te same od chyba 8 lat, noga mi już nie rośnie, używam też nad nasza rzeką .
Mnie wytrzymują max 1,5-2 sezony. Zeszłoroczne musieliśmy w połowie pobytu wymienić.
Albo my tak niszczymy (no, ok ja i mój syn pewnie tak, ale moja kobieta raczej nie) albo kupujemy jakąś tandetę.
Ja z Panem M. mamy takie 8 i 6 letnie gdzieś, z Decathlona, wtedy najtańsze i tyle wytrzymały. Po powrocie i na koniec sezonu pranie w pralce, porządne suszenie i piwnica i czekają do maja. Ale szczerze ich jakość do dzisiejszych najtańszych to mercedes do malucha. Nasze wielolatki wyglądają lepiej (technicznie, no ba są jednak wypłowiałe) niż te za 100-150 zł. W ostatnich kilku sezonach min. 2 razy na plażach kamienistych są używane + rzeka w PL.

Bartek81 napisał(a):A jak buty do wody, pływadła, maski, kamerki sportowe itd.wytrzymaja do następnego roku a okaże się że ktoś jednak jedzie do Grecji zamiast do Chorwacji i tam te rzeczy zabierze to też ma je doliczać do kosztów wakacji w Grecji?
Jeśli nie to w tym przypadku Chorwacja będzie poszkodowana i zwiększy jej to koszt wakacji.
Stare koszty należy skorygować, odjąć amortyzację, a do greckich kosztów dodać, pomniejszając o % zużycia i uwzględnić ewentualną inflację lub odjąć ewentualną promocję w danym sklepie :oczko_usmiech:
Myślę, że księgowi jeszcze jakiś wskaźnik każą uwzględnić :mrgreen:
Ostatnio edytowano 01.09.2020 17:47 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 01.09.2020 17:47

#fly, wybacz, ale wszystkie juz znają swoje "przeznaczenie"... ;)

Zdrówka!
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 01.09.2020 17:50

piekara114 napisał(a):Stare koszty należy skorygować, odjąć amortyzację, a do greckich kosztów dodać, pomniejszając o % zużycia i uwzględnić ewentualną inflację lub odjąć ewentualną promocję w danym sklepie :oczko_usmiech:
Myślę, że księgowi jeszcze jakiś wskaźnik każą uwzględnić :mrgreen:

Wyższa inżynieria finansowa..., nawet doswiadczeni "ksiegowi" moga sie pogubic... ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 792
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone