Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 23.01.2020 10:01

Z tymi "gratisami" w Chorwacji to nie jest jakiś wyjątek.
Jak policzę to tak z 60-70% knajp w których bywałem to zawsze coś było. A to przystawka w postaci kruha z oliwą albo aperitif.
Ale zawsze też zależy to od gości. Nie mówię, że zawsze ale my staramy się rozmawiać z kelnerami, pouśmiechać się o coś zapytać, pośmiać się z sytuacji.
Oni też nie mają NAKAZU częstować każdego.
Kończy się przeważnie kieliszeczkiem jakiegoś proszka czy rakiji bo spodziewają się również napiwku, który przeważnie zostawiamy.

PS. ale rozkręciliście rozmowę o lodach. Wierzyć się nie chce.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 23.01.2020 10:23

Lody od kilku sezonów są wyznacznikiem statusu społecznego. A właściwie to ilość zjedzonych gałek w trakcie urlopu. Oczywiście im więcej tym lepiej :mrgreen:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 23.01.2020 10:33

:)
to od tych wakacji musi powstać wątek.
"Ile lodów zakupiłeś" i każdy się będzie chwalił jak udane mieliśmy wakacje :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.01.2020 10:47

piekara114 napisał(a):Jak czytam ostatnie relacje i te z Pagu i wątki o knajpach i app. to mam wrażenie, że Pag to ewenement w całej Chorwacji: tanie jedzenie w knajpach, dają gratisy i zdecydowanie tańsze noclegi niż w innych częściach wybrzeża.

Niekoniecznie.*
W kwestii apartmanów trzeba wiedzieć z kim gadać. :wink:
Dla 4 osób - 45 ojro (sierpień), apartman w którym się może pomieścić osób 5- 50 ojro ( z klimą, bez tv, tarasem z widokiem na Jadran). Klima w cenie oczywiście. Do "centrum" Metajny 3 min spacerkiem.
Co zaś do gratisów.
W zeszłym roku dostaliśmy do kolacji 4 kieliszki rakiji ( "Galeb" w Metajnie).
Na trzy pobyty raz, więc.....
Notabene bardzo fajny właściciel, który stanie na głowie żeby zorganizować stolik nawet jeśli w knajpie full.

*Oczywiście rozumiem, że to sarkazm. :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.01.2020 10:48

kaeres napisał(a)::)

:lol: :lol: To u mnie będzie kiepsko. Ja lody uwielbiam, ale muszą być dobrej jakości, nie sklepowe, i 1konkretna gałka mi wystarczy. Syn może zjeść, a Pan M. od czasu do czasu się skupi, więc u mnie na 10dni prognozuje 20galek... Bidne i kiepskie te wakacje.... Aż będę robiła notatki lub zdjęcia lodów, aby ich ilości nie zafałszować :lol:
Ostatnio edytowano 23.01.2020 10:59 przez piekara114, łącznie edytowano 2 razy
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.01.2020 10:49

Ja bym do tego jeszcze dopisał ilości wypitego piwa i to chorwackiego, bo te przywiezione z Polski się nie liczy :oczko_usmiech: :|
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 23.01.2020 11:00

Aemka91 napisał(a):Cześć,

Pierwszy raz wybieramy się w tym roku do Chorwacji na wakacje (2+2) - cel podróży Janjina pobyt na 21 dni.
.........
Oczywiście nie mam zamiaru odmawiać dziecku lodów etc. Będę wdzięczna za wszystkie sugestie. Czy Waszym zdaniem 5ty
s wystarczy ?

Dyskusja jest ciężka bo według jednego "nieodmawianie" sobie lodów to 5 gałek na cały wyjazd a według innego "nieodmawianie" to 30 gałek.
Co wg nas znaczy te słynne "niedomawianie" ....kupowanie co 2 dni 1 gałki czy kupowanie 10 gałek codziennie..
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.01.2020 11:02

dids76 napisał(a):
Ja bym do tego jeszcze dopisał ilości wypitego piwa i to chorwackiego, bo te przywiezione z Polski się nie liczy :oczko_usmiech: :|
A ja z piwem to tak średnio, prognozuję 3 butelki na 2 osoby na 10 dni....
Aemka91
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aemka91 » 23.01.2020 11:04

My jedziemy przełomem czerwca i lipca. Od 20 czerwca - cena w czerwcu za apartament na 8 osób 150euro, w lipcu 200.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.01.2020 11:05

anakin napisał(a):
piekara114 napisał(a):Jak czytam ostatnie relacje i te z Pagu i wątki o knajpach i app. to mam wrażenie, że Pag to ewenement w całej Chorwacji: tanie jedzenie w knajpach, dają gratisy i zdecydowanie tańsze noclegi niż w innych częściach wybrzeża.
Dla 4 osób - 45 ojro (sierpień), apartman w którym się może pomieścić osób 5- 50 ojro ( z klimą, bez tv, tarasem z widokiem na Jadran). Klima w cenie oczywiście. Do "centrum" Metajny 3 min spacerkiem.
Sam widzisz, Pag tani :mrgreen: ....
Aemka91
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aemka91 » 23.01.2020 11:07

wikol napisał(a):
Co wg nas znaczy te słynne "niedomawianie" ....kupowanie co 2 dni 1 gałki czy kupowanie 10 gałek codziennie..

Młoda każdego dnia nad morzem jadła gałkę lodów. My z takich przyjemności na słodko to też gałka, max 2 lodów. Ja piwa nie lubię i nie piję.
Aemka91
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aemka91 » 23.01.2020 11:10

dids76 napisał(a):

Zgadzam się z Tobą - mój tata zresztą przywiózł do PL całą kratę piwa z CRO, i cały karton wina. Ta słynna Rakija im totalnie nie przypadła do gustu. No i jeszcze mnóstwo odmian sera przywieźli.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 23.01.2020 11:12

Aemka91 napisał(a):
wikol napisał(a):

Młoda każdego dnia nad morzem jadła gałkę lodów. My z takich przyjemności na słodko to też gałka, max 2 lodów. Ja piwa nie lubię i nie piję.

To znaczy, że masz kiepskie wakacje....biedne.

PS. jak to odbierzesz na serio to więcej się w tym wątku nie wypowiadam :)
Aemka91
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aemka91 » 23.01.2020 11:13

My kiedyś z ciekawości zbierałyśmy wszystkie paragony za żywność z wakacji nad Polskim morzem (2017) i wiecie ile poszło na same lody ? 444zł - 3 osoby dorosłe i dziecko - 2 tygodnie nad morzem.
Aemka91
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aemka91 » 23.01.2020 11:14

kaeres napisał(a):
Aemka91 napisał(a):
wikol napisał(a):

To znaczy, że masz kiepskie wakacje....biedne.

PS. jak to odbierzesz na serio to więcej się w tym wątku nie wypowiadam :)

Hahaha made my day! :D Za to winem nie pogardzę hehe
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 771
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone