napisał(a) yzedef » 22.01.2020 22:48
bobbiedraper napisał(a):Z tą taniością Grecji się nie zgodzę. W sierpniu ubiegłego roku najtańsza benzyna ponad 1,5 euro na stacyjkach w ma.lych miasteczkach. Ceny kwater i gastronomii porównywalne, może nieco taniej jest gdzieś "daleko do szosy", na pewno nie nad morzem. W Macedonii benzyna cena prawie 70 dinarów za litr czyli około 1 euro, na pewno nie 3,8 zł.
Mam dokładnie takie same wnioski co wyżej. Grecja wcale nie jest taka tania jak piekara114 często tutaj pisze. Byłem w lipcu zeszłego roku i jest według mych doświadczeń taniej ale bym powiedział tak delikatnie (mowa o jedzeniu). Jednak też nie wszystko jak leci bo już gałka lodów to koszt rzędu 2-3,5 euro (na mojej wiosce były właśnie po 3,5 a gałki małe i średnio dobre). Piwo w knajpie do obiadu to 5-6 euro za 0,5l, jakieś spaghetti to koszt 8-13 zależy jakie (te max 13 to z owocami morza). Dobrą pizze dostać było trudno, owoce morzą i ryby były drogie jak wszędzie. Sytuację najbardziej ratował gyros czyli pita z mięsem i frytkami i to było za około 3 euro, jednak trzeba pamiętać że jest to fastfood jak u nas kebab no i można to zjeśc raz na jakiś czas ale nie codziennie. Dojazd dla mnie z Warszawy to było mega wyzwanie, bo równie 30h w drodze z jednym noclegiem czyli wyjazd o 4 dojazd w Nisz na nocleg na 24h wyjazd rano o 7 i dojazd na Lefkadę na 19tą. Koszty takiego dojazdu dla mnie były bez porównania wyższe niż do Cro bo 2300km to nie 1500km i już mamy sporą różnicę na paliwie (diesla płaciłem poza autostrada w Grecji w okolicach 1,5 euro) to na nocleg doszło parę groszy oraz autostrada w Grecji... tak na oko ze 40 euro. Dlatego nie nastawiajcie się że w Grecji jest nie wiadomo jak tanio bo to jest według mnie po prostu nieprawda. Na pewno kwaterkę miałem w super lokalizacji i z basenem i 1 linia brzegowa, sprzątanie co 2 dni i tutaj w Chorwacji byłoby znacznie znacznie drożej ale to tyle z właśnie dużo większej taniości... Co do wina to u mnie w sklepach przyzwoite wino wytrawne kosztowało minimum 6-7 euro i więcej za butelkę (nawet w winiarni kupując bezpośrednio), metaxa była w podobnych cenach jak w PL lub droższa a zwykłe piwo puszkowe w sklepie 1,5-2 euro
.
Grecja była fajną przygodą, meteory, Skopie, jezioro Ochrydzkie ale w tym roku wracam do Cro bo całe bite 4 dni od rana do nocy spędziliśmy w samochodzie tak więc na razie mam dosyć takich wyzwań
.
Nawet Skopie nie jest za darmo aczkolwiek w centrum przy moście, wyżerka dla 4 osób, piwo cola i zapłaciłem 120-130zł.