Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 01.10.2019 17:10

W zasadzie jakie tu ma znaczenie, gdzie spędza się urlop? - ceny są raczej podobne, zarówno w Polsce, jak i w Chorwacji. A osób, które mogą pozwolić sobie na wyjazd wakacyjny do Chorwacji nie oceniałbym w kategoriach lepszy - gorszy. Dla mnie każdy, kto może pozwolić sobie na jakikolwiek wypad w okresie kanikuły, to człowiek po prostu... szczęśliwy :oczko_usmiech:

Wracając do tematu wątku - jesteśmy świeżo po dokonaniu rezerwacji na lipiec 2020 i z radością skostatowaliśmy, że cena za noc jest niższa niż dwa lata temu (w tym roku nie byliśmy) :D
Co prawda jest to cena u touroperatora, ale znamienna jest ta obniżka. Być może wywołana obniżką marż w związku z niedawną upadłością Cook`a i Neckermann`a lub po prostu Chorwacja staniała w obliczu rosnącej konkurencji w Albanii i Czarnogórze.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 01.10.2019 18:28

bluesman napisał(a):
Bravik napisał(a):Nie, nie czepiam się, to nie nadinterpretacja, tylko pokazanie że słowa są ważne.

a jednak :) nie jest to dyskusja prawników. W moim wpisie nie było nic ujmującego/wartościującego/dyskryminującego kogokolwiek najzwyczajniej w świecie się czepiasz :)

Dla mnie określenie "byle kto" ma zawsze pejoratywne znaczenie. Jak sądzisz inaczej, to nie mamy o czym polemizować. Bez odbioru.
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 02.10.2019 00:57

A myśmy z moim ślubnym stwierdzili , że nie obliczamy kosztów wyjazdu....po co ciśnienie ma nam skoczyć....toć my już dziadki
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.10.2019 09:02

Bravik napisał(a):Dla mnie określenie "byle kto" ma zawsze pejoratywne znaczenie. Jak sądzisz inaczej, to nie mamy o czym polemizować. Bez odbioru.

Dobrze napisałeś "dla mnie" :) Skoro dla Ciebie ma takie znaczenie dla mnie może mieć nieco inne :) nieprawdaż ?
Przykładowo synonimem określenia "byle kto" jest "ktokolwiek" ale też "każdy". Pokaż mi zatem nie wg. własnego widzi mi się ale poparte jakąś wykładnią, że to określenie ma znaczenie wyłącznie pejoratywne. Jeżeli przedstawisz mi, chwała Ci za to i będę wdzięczny bo warto się uczyć :) :papa:
Ostatnio edytowano 02.10.2019 09:10 przez bluesman, łącznie edytowano 2 razy
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 02.10.2019 09:09

Oj tam, wiadomo o co chodzi Bluesmanowi, ja tam złośliwosci nie widzę. Urlop w Chorwacji kosztuje polską rodzinę, przyjmijmy 7000 złotych, czyli mniej więcej tyle lub więcej, niż wynosi miesięczny budżet, przy średnich zarobkach na poziomie 3000zł.
Wg mnie, dla przeciętnej polskiej rodziny jest to kwota duża, nie ma się co oszukiwać.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 02.10.2019 09:58

bluesman napisał(a):
Bravik napisał(a):Dla mnie określenie "byle kto" ma zawsze pejoratywne znaczenie. Jak sądzisz inaczej, to nie mamy o czym polemizować. Bez odbioru.

Dobrze napisałeś "dla mnie" :) Skoro dla Ciebie ma takie znaczenie dla mnie może mieć nieco inne :) nieprawdaż ?
Przykładowo synonimem określenia "byle kto" jest "ktokolwiek" ale też "każdy". Pokaż mi zatem nie wg. własnego widzi mi się ale poparte jakąś wykładnią, że to określenie ma znaczenie wyłącznie pejoratywne. Jeżeli przedstawisz mi, chwała Ci za to i będę wdzięczny bo warto się uczyć :) :papa:

Widzę, że znaczenia wyrażenia "bez odbioru" również nie znasz. Ale jeżeli już odpisałeś, to może sam pokażesz pozytywne znaczenie tego określenia. Ale tak bez naciągania.
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 02.10.2019 10:00

Trajgul napisał(a):Oj tam, wiadomo o co chodzi Bluesmanowi, ja tam złośliwosci nie widzę. Urlop w Chorwacji kosztuje polską rodzinę, przyjmijmy 7000 złotych, czyli mniej więcej tyle lub więcej, niż wynosi miesięczny budżet, przy średnich zarobkach na poziomie 3000zł.
Wg mnie, dla przeciętnej polskiej rodziny jest to kwota duża, nie ma się co oszukiwać.

Nie stać mnie, nie jadę. To takie proste. Albo robię tak, żeby było mnie stać. Jak to robię, to już inna historia. :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.10.2019 10:07

Bravik napisał(a):
bluesman napisał(a):

Widzę, że znaczenia wyrażenia "bez odbioru" również nie znasz. Ale jeżeli już odpisałeś, to może sam pokażesz pozytywne znaczenie tego określenia. Ale tak bez naciągania.

Gratuluję i cyt. "Widzę, że znaczenia wyrażenia "bez odbioru" również nie znasz" Wiesz ? chyba znam bodajże z "Czterech pancernych " Jak widzę jesteś światłym człowiekiem i znasz znaczenie określeń "ad rem" i " ad personam" :)
Nic nie zamierzam pokazywać, to nie ja kwestionowałem (vide sofizmat):)
Wiesz, że może być też znaczenie obojętne ? Świat jest pełen różnorodności :papa:

p.s.
Bravik napisał(a):Nie stać mnie, nie jadę. To takie proste. Albo robię tak, żeby było mnie stać. Jak to robię, to już inna historia. :papa:

Genialne w swojej prostocie tylko co to ma wspólnego z moją wypowiedzią ?
Ostatnio edytowano 02.10.2019 12:53 przez bluesman, łącznie edytowano 2 razy
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.10.2019 10:08

bluesman napisał(a):Skoro dla Ciebie ma takie znaczenie dla mnie może mieć nieco inne :) nieprawdaż ?

A dla mnie jeszcze inne, nieprawdaż? :twisted:
Szczerze powiedziawszy to Twój post odebrałem podobnie jak Bravik, choć można go też interpretować inaczej.
Ale, ponieważ dobrze się tłumaczysz i nie bardzo Ci mogę udowodnić zamiar....pokój z Tobą. :mrgreen:

Na tym może zakończmy Miodkowanie, bo język polski jest tak szeroką dziedziną, że można by godzinami się w to bawić, co będzie skutkowało kilkoma stronami niepotrzebnych postów, które ktoś potem musi sprzątnąć.
A tego byśmy nie chcieli, tak?
Żywię głęboką nadzieję, że wiecie o czym mówię.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 02.10.2019 10:09

bluesman napisał(a):Byle kogo na to nie stać.

Bravik napisał(a):Nie stać mnie, nie jadę.

Doszliście niemalże do wspólnego mianownika :oczko_usmiech:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.10.2019 11:45

anakin napisał(a):Na tym może zakończmy Miodkowanie
Możesz mi łupnąć ostrzeżenie, ale "musssem napisać":
Na jakieś lekcji w budowlance belfer pyta ucznia przy tablicy:
- z czego robi się konstrukcję "XYZ"?
uczeń marszczy brwi, namyśla się (albo udaje) a z klasy słychać cichutkie: "z beleczek L".
uczeń się radośnie się uśmiecha i wypala:
konstrukcję "XYZ" robi się z beleczego.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 03.10.2019 08:28

Dziś idziemy na grzyby, jak będzie za dużo to może sprzedamy i odłożymy na kolejny wyjazd :). Najbliższe wakacje na 99% zdradzamy Chorwację :)

Koleżanka tydzień temu wróciła z autokarowej objazdówki po cro. Wyjeżdżała w sobotę wcześnie rano a powrót chyba w sobotę lub nawet piątek też z rana. Na miejscu więc niewiele. Plitvice. Makarska, jakaś wyspa, Dubrownik, Zagrzeb. Koszt przejazdu, noclegów i chyba tylko śniadań to 1050zł. Plitvice itd to już za swoje pieniądze.

Z ciekawostek to w nocy w Austrii zamknięta przy tzw MOP autostrada i wszyscy jadą powoli parkingiem, wyrywkowe kontrole. Zatrzymanym pojazdom zabierano dokumenty i PODOBNO odkręcano tablice rejestracyjne. U nich w WYCIECZKOWYM autobusie też zabrano dowód i kazano wymienić jedną oponę. 2-3 godziny w plecy na parkingu gdyż musiał dojechać serwis z kołem na zmianę ...
Ostatnio edytowano 03.10.2019 10:11 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
Bravik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 03.10.2019 09:27

piotrulex napisał(a):Dziś idziemy na grzyby, jak będzie za dużo to może sprzedamy i odłożymy na kolejny wyjazd :). Najbliższe wakacje na 99% zdradzamy Chorwację :)

Zobacz jakie są ceny na skupach :mrgreen: Za zarobioną kasę to może być cię stać jedynie na romantyczny weekend w hotelu robotniczym w Parzymiechach Dolnych :oczko_usmiech:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 03.10.2019 09:46

Bravik napisał(a):
piotrulex napisał(a):Dziś idziemy na grzyby, jak będzie za dużo to może sprzedamy i odłożymy na kolejny wyjazd :). Najbliższe wakacje na 99% zdradzamy Chorwację :)

Zobacz jakie są ceny na skupach :mrgreen: Za zarobioną kasę to może być cię stać jedynie na romantyczny weekend w hotelu robotniczym w Parzymiechach Dolnych :oczko_usmiech:

A co jak znajdzie wiadro trufli? ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2019 09:57

SingSing74 napisał(a):
Bravik napisał(a):

A co jak znajdzie wiadro trufli? ;)

Jak znajdzie wiadro trufli, to poszukałbym jeszcze kociołka ze złotem :mrgreen: Żarty na bok, wróćmy do tematu wątku 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 760
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone