Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.09.2019 06:48

A200universeblue napisał(a):
beatabm napisał(a):W ubiegłym roku byłam pierwszy raz w życiu na all (...) PS dla Wikola - to nie było tanie all, bez dzieci przy stolikach, alkohole były z najwyższej półki, wycieczki codziennie w standardzie.
(...)
Nie ma takiego olinklusiw z 12 letnia whiskey for free i wycieczkami codziennymi w pakiecie.
Ściemniasz lub twoje pojęcie luksusu odbiega od przyjętych standardów.
Jeżeli 12-letnią "łiski" utożsamiasz z luksusem, to... gratuluję.
Jak zacytowałeś (czyli mniemam, że również przeczytałeś i zrozumiałeś), beatabm pisała o alkoholach z najwyższej półki a nie o "pędzonej na myszach wódzie".

Jeszcze taka prośba: wyjaśnij jakie są przyjęte (przez kogo? :| ) standardy luksusu i gdzie one "obowiązują".

Beata, jak to Beata :wink: , z kronikarską dokładnością opisała swoją Reise.
Tu, na tym forum. Poszukasz, to znajdziesz.
Jak przeczytasz, to warto abyś się zastanowił nad formą odszczekania zarzutu: "Ściemniasz".
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.09.2019 06:48

Urfffffaa Wikol czytasz ze zrozumieniem ?
Moje dziecko jadło lody w Cro. Chodzi tylko o to ze nie uważam tego za jakiś luksus. Pizze tez.

Najpierw piszesz o 90% Polaków w Makarskiej przy stolikach a teraz o 95% słoikowców. Juz ktoś wcześniej napisał. Rozdwojenie jaźni ? :roll:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 11.09.2019 06:51

sito_zabrze napisał(a):Urfffffaa Wikol czytasz ze zrozumieniem ?
Moje dziecko jadło lody w Cro. Chodzi tylko o to ze nie uważam tego za jakiś luksus. Pizze tez.

Najpierw piszesz o 90% Polaków w Makarskiej przy stolikach a teraz o 95% słoikowców. Juz ktoś wcześniej napisał. Rozdwojenie jaźni ? :roll:

Grupa turystów dzieli się na "słoikowców" i "konobowców" Tak też jest na tym forum. Jedni zaciekle bronią słoików bo lepiej i taniej a inni konob bo wygodniej i szybciej i również smacznie.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.09.2019 06:58

Wracając do łiski
W tym roku poczęstowałem naszego gospodarza w Cro bimbrem. Nie miał 12 lat. Zrobiony byl miesiąc przed wyjazdem. Flaszka 0.7 poszła nam moment a on stwierdził ze dawno nie pił tak dobrego alkoholu. 8O :oczko_usmiech:

Jego zapasy tez nam smakowały :oczko_usmiech:
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 11.09.2019 07:04

Wikol nie dzieli sie tak, po prostu w Chorwacji jes zbyt drogo w knajpach i kazdy cos tam bierze. Jedziesz na 2 tygodnie na rodzine 2 plus 2 obiad z dolnej połki kosztuje około 200 zł z napojem dolicz jeszcze sniadania kolacje lody jakies wycieczki zaprzepascic mozna spora ilosc pieniedzy. Mnie stac na wakacje takie zeby nic nie gotowac zywic sie w knajpach ale az tak rozrzutny to nie jestem to sa ciezko zarobione pieniadze i nie za kazdego pracuja ludzie zeby nie miec szacunku do pieniadza.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 11.09.2019 07:12

nenek napisał(a):Wikol nie dzieli sie tak, po prostu w Chorwacji jes zbyt drogo w knajpach i kazdy cos tam bierze. Jedziesz na 2 tygodnie na rodzine 2 plus 2 obiad z dolnej połki kosztuje około 200 zł z napojem dolicz jeszcze sniadania kolacje lody jakies wycieczki zaprzepascic mozna spora ilosc pieniedzy. Mnie stac na wakacje takie zeby nic nie gotowac zywic sie w knajpach ale az tak rozrzutny to nie jestem to sa ciezko zarobione pieniadze i nie za kazdego pracuja ludzie zeby nie miec szacunku do pieniadza.

Masz rację. Też mógłbym nie gotować i wszystkie obiady jeść z knajpach. Ale z oszczędności wziąłem obiady i dzieki temu mam sumkę w portfelu. Za tą kasę po części pojechałem sobie do Mostaru, Medjugorie itd.
Tyle że 90% ludzi nie ma odwagi się przyznać że gotuje z oszczędności a nie przyjemności. Takie są fakty niestety.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2019 07:12

sito_zabrze napisał(a):
elka21 napisał(a):
wikol napisał(a):10dni pełnych na miejscu.

wikol napisał(a):wziąłem wałówkę na 6 obiadów oraz sporo wędlin itd.

wikol napisał(a): Ileż można gotować w pokoju.

Z tego co piszesz, to można całkiem sporo.

:mrgreen:

To pewnie ta jago "druga strona" się odzywa :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2019 07:16

wikol napisał(a):
nenek napisał(a):Tyle że 90% ludzi nie ma odwagi się przyznać że gotuje z oszczędności a nie przyjemności. Takie są fakty niestety.

Bywa też ,że ludzie gotują ponieważ dzieciaki nie lubią konobowego menu.
Ostatnio edytowano 11.09.2019 07:16 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2019 07:16

wikol napisał(a):Dla mnie też ważna woda, plaża i ciepełko, dla dzieciaków też. Ale żal przejść obok knajpy pełnej Polaków z dziećmi i nie podejść do stolika bo rodzicom szkoda kasy bo mają słoje w pokoju. U mnie wypłata była w trakcie pobytu w CRO. Żona od razu zażyczyła sobie kieckę w Mostarze.

Co Ty gadasz? To jest odpowiedni powód wejścia do knajpy, bo krajanów pełno? My chodzimy wtedy gdy mamy potrzebę i ochotę, a nie gdy w knajpie pełno Polaków

Co Ty gadasz??????????/
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 11.09.2019 07:24

do manewr

nenek napisał(a):
Tyle że 90% ludzi nie ma odwagi się przyznać że gotuje z oszczędności a nie przyjemności. Takie są fakty niestety.

Niczego takiego nie napisalem. Pozatym dzieci przepadaja za konobowym menu w domu nie zjedza w knajpie zawsze cos wybiora przynajmniej moje i moich wszystkich znajomych.
Ostatnio edytowano 11.09.2019 07:25 przez nenek, łącznie edytowano 1 raz
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 11.09.2019 07:25

manewr napisał(a):
wikol napisał(a):
nenek napisał(a):Tyle że 90% ludzi nie ma odwagi się przyznać że gotuje z oszczędności a nie przyjemności. Takie są fakty niestety.

Bywa też ,że ludzie gotują ponieważ dzieciaki nie lubią konobowego menu.

U nas dochodzi inny problem. Tata, ile bedziemy jeszcze czekać ? Średio co 15 sekund.... :mrgreen:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2019 07:25

wikol napisał(a):
Pivko napisał(a):Tak odmówię i wytłumaczę dlaczego - że mamy budżet wakacyjny taki a nie inny. I albo pojedziemy na wakacje (bez pizzy i kilogramów lodów) albo będziemy siedzieć w domu :-) Tak samo jak tłumaczę, że co dwa miesiące nie będzie miała nowych NB czy Nike :-). Mimo, że jej koleżanki posiadają.

Budżet budżetem ale taka pizza to wydatek 50kn czyli około 30zł. Lody są po 7kn więc żaden majątek. Kwatera i paliwo są stokroć droższe.
Czemu nad Bałtykiem dzieci objadają się goframi, lodami i pizzą itd. Może dlatego że nie miały tego cały rok.

Po co dzieciom kupować pizze, spaghetti lub inne danie w knajpie skoro lepsze będzie własnej roboty w pokoju. Dla kogo w sumie są te knajpy ?
Spytać należy tłum ludzi przy stolikach po co tam chodzą jak mogą w domu.

Ja z przyjemnością zapłaciłem 65kn za spaghetti frutti di mare gdzie kelner podał jedzenie, odniósł a jeszcze zapłaciłem napiwek 10kn. W sumie po co skoro mogłem zrobić samemu w pokoju i na pewno było by lepsze ?
Po co gdziekolwiek chodzić skoro można to samo zrobić w domu ?
Markowe buty i ciuchy, telefony nakręcają sami rodzice. Kupowanie butów za dużą kasę byle miały znaczek to nakręcanie samych dorosłych.

Ta dyskusja nie ma sensu, chcesz kupić dziecku pizze a drugi powie po co skoro w pokoju lepsze. :papa:

Pomnóż choćby to o czym wspomniałeś przez ilość dni :)

Moja młoda już w zeszłym roku juz odpuszczała lody bo wołała burka, którego i tak nie dojadała. Mam je wciskać bo "przecież są wakacje"?

Gofry, lody, pizza - naprawdę nie macie tego przez cały rok? No my mamy. W domu nawet dość profesjonalna gofrownica, używana pewnie co 2-3 miesiące. Lody non stop leżą w zamrażarce, do lodziarni teżna kugle wpadamy. Od kiedy żona robi swoja pizzę ze sprawdzonego przepisu do knajpy przestaliśmy na takowe chodzić, gdyż mniej nam smakują. W cro jednak kilka pizz zjadamy, są OK
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.09.2019 07:26

piotrulex napisał(a):
wikol napisał(a):Ale żal przejść obok knajpy pełnej Polaków z dziećmi
Co Ty gadasz? To jest odpowiedni powód wejścia do knajpy, bo krajanów pełno? My chodzimy wtedy gdy mamy potrzebę i ochotę, a nie gdy w knajpie pełno Polaków
Jeśli uważasz, że to jest jedyne właściwe podejście do zagadnienia odwiedzania knajp, to... jakoś tak dziwnie przypuszczam, że stoisz na stanowisku, iż jedynym właściwym kolorem skóry jest biały, bo... taką TY posiadasz.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2019 07:33

Miril napisał(a):
bigredone napisał(a):
Miril napisał(a):
bigredone napisał(a):Stawiam złoto za kasztany, że ci "wyznawcy" słoików mając pieniądze w ilościach, które pozwoliłby bez kombinowania myśleć o wypoczynku wakacyjnym i weekendowym zmienią zdanie na wiele poruszanych tu tematów.
Może z małym wyjątkiem skrajnych skąpców.

Czy All jest wg ciebie synonimem luksusu/bogactwa ? Bo jak inaczej zrozumieć to co napisałeś ?
Napisałeś że osoby które biorą swoje jedzenie na wakacje zmienią zdanie gdy stać ich będzie na inną formę wypoczynku(domyślam się że o restauracje też chodzi ) Chcialem tylko pokazać żę nie zawsze tak jest. Wg Twoich założeń załapałem się do drużyny skąpców. :D I dobrze mi
z tym.

Przed tegorocznym wyjazdem na campingi w cro mieliśmy w sumie postanowione, ze za rok bedzie all Turcja lub Grecja. Znajomi byli w piątek co właśnie na takowe corocznie jeżdżą. Po oglądaniu zdjęć i uzyskaniu szczerych odpowiedzi na wiele pytań za rok będzie z pewnością jak zwykle camping ze swoim sprzętem. Sprzęt mamy, miejsca na jego trzymanie aż za dużo :)
Pedros29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pedros29 » 11.09.2019 07:35

Cytat:
Najbogatsi ludzie to tacy, którzy znają wartość pieniądza i stać ich na oszczędzanie. To tacy, którzy wiedzą gdzie zainwestować, by mieć zysk. 
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 747
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone