Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 10.09.2019 13:47

Pivko napisał(a):Tak odmówię i wytłumaczę dlaczego - że mamy budżet wakacyjny taki a nie inny. I albo pojedziemy na wakacje (bez pizzy i kilogramów lodów) albo będziemy siedzieć w domu :-) Tak samo jak tłumaczę, że co dwa miesiące nie będzie miała nowych NB czy Nike :-). Mimo, że jej koleżanki posiadają.

Budżet budżetem ale taka pizza to wydatek 50kn czyli około 30zł. Lody są po 7kn więc żaden majątek. Kwatera i paliwo są stokroć droższe.
Czemu nad Bałtykiem dzieci objadają się goframi, lodami i pizzą itd. Może dlatego że nie miały tego cały rok.

Po co dzieciom kupować pizze, spaghetti lub inne danie w knajpie skoro lepsze będzie własnej roboty w pokoju. Dla kogo w sumie są te knajpy ?
Spytać należy tłum ludzi przy stolikach po co tam chodzą jak mogą w domu.

Ja z przyjemnością zapłaciłem 65kn za spaghetti frutti di mare gdzie kelner podał jedzenie, odniósł a jeszcze zapłaciłem napiwek 10kn. W sumie po co skoro mogłem zrobić samemu w pokoju i na pewno było by lepsze ?
Po co gdziekolwiek chodzić skoro można to samo zrobić w domu ?
Markowe buty i ciuchy, telefony nakręcają sami rodzice. Kupowanie butów za dużą kasę byle miały znaczek to nakręcanie samych dorosłych.

Ta dyskusja nie ma sensu, chcesz kupić dziecku pizze a drugi powie po co skoro w pokoju lepsze. :papa:
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 10.09.2019 14:02

wikol napisał(a):
Pivko napisał(a):Tak odmówię i wytłumaczę dlaczego - że mamy budżet wakacyjny taki a nie inny. I albo pojedziemy na wakacje (bez pizzy i kilogramów lodów) albo będziemy siedzieć w domu :-) Tak samo jak tłumaczę, że co dwa miesiące nie będzie miała nowych NB czy Nike :-). Mimo, że jej koleżanki posiadają.

Budżet budżetem ale taka pizza to wydatek 50kn czyli około 30zł. Lody są po 7kn więc żaden majątek. Kwatera i paliwo są stokroć droższe.
Czemu nad Bałtykiem dzieci objadają się goframi, lodami i pizzą itd. Może dlatego że nie miały tego cały rok.

Po co dzieciom kupować pizze, spaghetti lub inne danie w knajpie skoro lepsze będzie własnej roboty w pokoju. Dla kogo w sumie są te knajpy ?
Spytać należy tłum ludzi przy stolikach po co tam chodzą jak mogą w domu.

Ja z przyjemnością zapłaciłem 65kn za spaghetti frutti di mare gdzie kelner podał jedzenie, odniósł a jeszcze zapłaciłem napiwek 10kn. W sumie po co skoro mogłem zrobić samemu w pokoju i na pewno było by lepsze ?
Po co gdziekolwiek chodzić skoro można to samo zrobić w domu ?
Markowe buty i ciuchy, telefony nakręcają sami rodzice. Kupowanie butów za dużą kasę byle miały znaczek to nakręcanie samych dorosłych.

Ta dyskusja nie ma sensu, chcesz kupić dziecku pizze a drugi powie po co skoro w pokoju lepsze. :papa:

sorry wikol ale Ty totalnie nie come on o czym piszę. piszesz 1 pizza 50kn, 4 pizze 200 kn = 120 zł. 120 zł x 11 dni = 1320 zł.
Moje dzieci wolą jechać na wakacje i nie jeść pizzy (bądź równowartości 50kn - burek, rizotto itp), niż na te wakacje nie jechać. Wolą i my rodzice też wolimy wykąpać się, pozwiedzać. Nie każdy dysponuje budżetem unlimited. I albo staramy się zmieścić w tym na co nas stać albo siedzimy w chałupie przez całe wakacje. Nasze dzieci to kumają i jakoś nie mamy problemu oderwać ich od barierki konoby czy od budki z lodami :lol:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 10.09.2019 14:02

wikol co Ty z tą pizza?, rozumiem że dzieciom kupiłeś tylko jedzenie i na sucho jadły ją :), bo zapłaciłeś tylko 65 kun a gdzie Cola ?, przecież wszyscy też piją cole do pizzy :). Dodatkowo sam piszesz, że nabrałeś żarcia dla jak dla armi bo z 10 dni obiady miałeś na 6 dni :), to co Ty masz do tych ludzi co robią obiady w apartmanach ?, wszak sam tak robisz... kupiłeś 2 czy 3 razy pizza i kreujesz się na bohatera :). Jak się czyta Twoje komentarze to mam wrażenie, że Masz rozdwojenie jaźni :).
Każdy wydaje na ile go stać, ile chce i innym wara od tego tak samo jak jeden woli blondynki, drugi brunetki
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 10.09.2019 14:04

Trajgul napisał(a):
Pivko napisał(a):Tak odmówię i wytłumaczę dlaczego - że mamy budżet wakacyjny taki a nie inny. I albo pojedziemy na wakacje (bez pizzy i kilogramów lodów) albo będziemy siedzieć w domu :-) .

To jest właśnie oczywista istota sprawy. Jeden pieniędzy nie ma na knajpę, drugi iść nie musi, a trzeci nie chce.

Brawo Ty - lepiej bym tego nie ujął. Całe dywagacje w tym wątku tyczą tego właśnie co napisałeś. Ale jak widać nie wszyscy są w stanie to zrozumieć :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.09.2019 14:39

Pivko napisał(a):
Trajgul napisał(a):
Pivko napisał(a):Tak odmówię i wytłumaczę dlaczego - że mamy budżet wakacyjny taki a nie inny. I albo pojedziemy na wakacje (bez pizzy i kilogramów lodów) albo będziemy siedzieć w domu :-) .
To jest właśnie oczywista istota sprawy. Jeden pieniędzy nie ma na knajpę, drugi iść nie musi, a trzeci nie chce.
Brawo Ty - lepiej bym tego nie ujął. Całe dywagacje w tym wątku tyczą tego właśnie co napisałeś. Ale jak widać nie wszyscy są w stanie to zrozumieć :D
W kwestii odmawiania/nie odmawiania - pozwalanie i przyzwolenie na wszystko, co młodzież chce, powoduje że w głowach i d... im się przewraca i potem zaczynają życie z pozycji "mi się należy" i brakiem poszanowania kasy, bo ciężko im zrozumieć że wszystko kosztuje... Do czasów samodzielnego życia im niczego nie odmawiano, także codziennej pizzy i lodów na wakacjach, to dlaczego teraz ktoś ma im czegoś zabraniać i jeszcze nakazywać coś..... niestety widać to już u 20kilku latków w czasie pracy i rekrutacji.....

U mnie jak bym poddała pod głosowanie: codzienne jedzenie w konobach (gdzie dodatkowo ja i Pan M. jeszcze odkupimy to bólem brzucha i to nie od alkoholu) a możliwością wyjazdu na tygodniowy odpoczynek we wrześniu czy październiku to wszyscy w trójkę wybierzemy drugą wersję, nawet codziennymi obiadkami ze słoika (a słoików nie wiozę i nie kupuję)
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 10.09.2019 14:59

piekara114 napisał(a):
Pivko napisał(a):
Trajgul napisał(a):
W kwestii odmawiania/nie odmawiania - pozwalanie i przyzwolenie na wszystko, co młodzież chce, powoduje że w głowach i d... im się przewraca i potem zaczynają życie z pozycji "mi się należy" i brakiem poszanowania kasy, bo ciężko im zrozumieć że wszystko kosztuje... Do czasów samodzielnego życia im niczego nie odmawiano, także codziennej pizzy i lodów na wakacjach, to dlaczego teraz ktoś ma im czegoś zabraniać i jeszcze nakazywać coś..... niestety widać to już u 20kilku latków w czasie pracy i rekrutacji.....

U mnie jak bym poddała pod głosowanie: codzienne jedzenie w konobach (gdzie dodatkowo ja i Pan M. jeszcze odkupimy to bólem brzucha i to nie od alkoholu) a możliwością wyjazdu na tygodniowy odpoczynek we wrześniu czy październiku to wszyscy w trójkę wybierzemy drugą wersję, nawet codziennymi obiadkami ze słoika (a słoików nie wiozę i nie kupuję)

Jeszcze Ciebie nie znam a już lubię.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 10.09.2019 15:05

Rence opadajo :lol: :lol: :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2019 15:06

Pivko napisał(a):
Trajgul napisał(a):

Stawiam złoto za kasztany, że ci "wyznawcy" słoików mając pieniądze w ilościach, które pozwoliłby bez kombinowania myśleć o wypoczynku wakacyjnym i weekendowym zmienią zdanie na wiele poruszanych tu tematów.
Może z małym wyjątkiem skrajnych skąpców.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 10.09.2019 15:12

W Baśce Voda przy co drugim stoliku siedzieli Polacy. Pizza, orada, cevapci, piwo itd. Całe rodziny. Czytelnicy forum ?

Parasailing odmówiłem ale jedzenia nie potrafię. Raptem 4 wyjścia do knajp.
Ból brzucha po obiedzie w konobie ? Chyba od wielkości rachunku niż spożytego jedzenia...
Ostatnio edytowano 10.09.2019 15:25 przez wikol, łącznie edytowano 1 raz
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 10.09.2019 15:23

wikol napisał(a):W Baśce Voda przy co drugim stoliku siedzieli Polacy. Pizza, orada, cevapci, piwo itd. Całe rodziny. Czytelnicy forum ?

Parasailing odmówiłem ale jedzenia nie potrafię. Raptem 4 wyjścia do knajp.

A niech jedzą te orady i popijają Ozujskiem. W tym wątku chodzi o to że podajemy koszta wczasów. I dla jednych 12 tys to mało inny jak ja ma budżet 6 tys. I jak się chce to się da. I nawet bez pełnego bagażnika słoików i worka kartofli. Ty nie przeżyjesz 14 dni bez konoby, inny przeżyje i jeszcze się cieszy że taplał sie przez 2 tyg w ciepłym morzu. Każdy ma inne priorytety i inną zasobność portfela. A nazywanie kogoś skąpcem bo nie stołuje się w konobach i nie je kilogramów lodów popijając hektolitrami piwa jest przynajmniej lekko niesmaczne.
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 10.09.2019 15:26

bigredone napisał(a):
Pivko napisał(a):
Trajgul napisał(a):

Stawiam złoto za kasztany, że ci "wyznawcy" słoików mając pieniądze w ilościach, które pozwoliłby bez kombinowania myśleć o wypoczynku wakacyjnym i weekendowym zmienią zdanie na wiele poruszanych tu tematów.
Może z małym wyjątkiem skrajnych skąpców.

Nie czuję się wyznawcą słoików, skąpcem też nie jestem. I tych słoików (prócz obiadków do rocznego dziecka nie targałem). Być może gdybym był finansowo w żaden sposób nielimitowany mój poziom "ukonobowienia" byłby wyższy. Ale mam limity finansowe, określony budżet (niezbyt szalony) i jestem w stanie spędzić fajne wakacje nie wydając majątku
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 10.09.2019 15:29

wikol napisał(a):W Baśce Voda przy co drugim stoliku siedzieli Polacy. Pizza, orada, cevapci, piwo itd. Całe rodziny. Czytelnicy forum ?

Ty jakieś hobby miałeś na tych wakacjach ?, chodzenie po konobach i liczenie ilu Polaków co dokładnie je :). Może wrzucisz jakieś statystyki, fotki ? :o
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2019 15:30

Ależ ja do nikogo osobiście się nie odniosłem. Napisałem ogólnikowo i ani mnie ani nikomu nie musisz się tłumaczyć z % ukonobienia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2019 15:32

yzedef napisał(a):

Ty jakieś hobby miałeś na tych wakacjach ?, chodzenie po konobach i liczenie ilu Polaków co dokładnie je :). Może wrzucisz jakieś statystyki, fotki ? :o

Ooo, jest pomysł na nowy wątek.
"Widzialność Polaków w konobach" ;)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 10.09.2019 15:39

Pojedź do Makarskiej. Nawet TVP1 leciało w Europa Grill. 90% rodaków. 10 min czekania na stolik.
Co obserwowałem. Plaża, szybki obiad w knajpie, plaża itd. Lody po obiedzie gratis.
Przy każdej lodziarni kolejki. Nienormalni czy co ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 745
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone