Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.08.2019 09:19

Tu nie ma co drążyć.
Również w kraju wystarczają mi paragony za paliwo (z wyszczególnionym VAT'em).
I z krajowych dostaję zwrot VAT.

@bigredone,
zgadza się :wink:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 29.08.2019 09:25

bigredone napisał(a):bobo, egzystuje w innym systemie podatkowym.

To tym bardziej szanuję 8)

pozdrawiam, Michał
wwwmarco
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wwwmarco » 29.08.2019 10:02

Witam
Ja wraz z rodzinką ( 2+1 ) spedzałem wakacje w Tucepi, druga połowie lipca,. Po podliczeniu wszystkich kosztów wyszło mi około 12 tys za 10 dni :). Apartament 1200 euro ( około 5100 PLN ) , winiety Czechy, Austria, Słowenia 68,80 euro ( 296 PLN ) plus autostrada w Chorwacji około 300 PLN. Paliwo 1200 PLN. Dwie wycieczki fakultatywne 700 PLN : Sveti Jure busem i Povlja wyspa Brac stateczkiem. Śniadanka w apartamencie. Czyli około 5000 PLN przechulane na konoby, parasoling, skutery itp. :)

Pozdrawiam Wszystkich Cromaniaków
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 29.08.2019 12:02

Duce przed Omisiem. 2+2. Pierwsza połowa sierpnia. 12 nocy. Około 7000 PLN. 5 obiadów restauracja, śniadania i kolacje na własną rękę.
Ostatnio edytowano 29.08.2019 12:06 przez kadetdudi, łącznie edytowano 1 raz
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 29.08.2019 12:05

Garo&Justa napisał(a):Słuchajcie, zmierza to w złą stronę...

Dla tych którzy chcą kosztów bez belek, krzesełek i kremów itp - proszę bardzo

Jak wspomniałem, jutro jedziemy na 15 dni, koszty poniesione odnośnie wyjazdu poniżej.
Koszty TYLKO potrzebnych rzeczy

100 zł Zakupy, do konsumpcji w podróży
180 zł Dodatkowe ubezpieczenie PZMot
296 zł (68.8 E) Winiety Tolltickets, w obie strony
299 zł Ubezpieczenie Allianz
285 zł Auto zatankowałem pod korek
80 zł buty do wody - co roku nowe dla dzieci, nogi rosną

1240 zł poniesione koszty
6104 zł Kwatera 14 nocy, 1400E, liczę po 4.36 zł

900 zł paliwo na resztę trasy, opłaty za przejazdy w Cro,

8244 juz nas jak widać wyniesie urlop bez życia na miejscu

Zostają wydatki na miejscu na życie. Ostatnimi czasy było tak, że jedliśmy obiady w konobie a co drugi dzień, także kolacje.
Nie mamy kwoty przeznaczonej na stratę ale fajnie byłoby zamknąć sie w kwocie 400 zł dziennie, max 500 zł.

Rodzina 2+2, dzieci 6 i 12 lat.

Jak widzicie odliczyłem wszystko to, o co niektórym piana się tworzyła (niektórzy). Jak dla mnie dalej wychodzi jak nic 14 000 zł

Dużo się nie pomyliłem.
Dzisiaj ostatni dzień plażowania, w sumie to piszę z plaży. Wyjazd jutro po śniadaniu.
Z konta, licząc dokładnie po aptekarsku, zeszło 4657 zł. Zostaje dzisiejszy dzień i jutrzejszy czyli jedzenie i tankowanie plus autostrada Cro.
Powiedzmy ze dobijemy z opłatą i tankowaniem, jedzeniem do 5200 zł.
Czyli calosc zamknie się w 13.500 zł
Szaleństw nie było ale biednie też nie.
Za rok chcemy po 11 razach, zdradzić Cro (co roku tak mówimy) na rzecz np Grecji z biurem podróży w opcji all.
Na wakacjach z dziećmi w tej opcji jeszcze nie byliśmy.

Jutro do domku, podziadować chwilkę by za miesiąc i 10 dni zostawic dzieci teściom i fruuu, sami do Neapolu na niecały tydzień
Aki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aki » 29.08.2019 13:12

Za rok chcemy po 11 razach, zdradzić Cro (co roku tak mówimy) na rzecz np Grecji z biurem podróży w opcji all.
Na wakacjach z dziećmi w tej opcji jeszcze nie byliśmy.

Fajna opcja z all'em, polecam rownież Turcje w tej opcji, tam jest duzy wybór i całkiem dobra wyżerka zwłaszcza jak się jest z dorastającymi nastolatkami :lol: Byłem rok temu i dzieci podsumowały, że fajnie było ale za rok wróćmy do Chorwacji i tak też się stało:)
Ostatnio edytowano 29.08.2019 14:50 przez Aki, łącznie edytowano 1 raz
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 29.08.2019 13:17

My też na drugi rok all. Najprawdopodobniej Tunezja w maju na tydzień. Nigdy nie byliśmy i nigdy nie lecielismy samolotem. A w lipcu lub sierpniu zapewne Chorwacja.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.08.2019 14:49

Garo&Justa napisał(a):Za rok chcemy po 11 razach, zdradzić Cro (co roku tak mówimy) na rzecz np Grecji z biurem podróży w opcji all.
W tej kwocie w Grecji na 2 tygodnie 2+2 w sezonie się nie zamkniesz.... Grecja w hotelach bardzo się ceni, jak coś to szukaj już teraz w opcji first...
No i wg mnie all w Grecji to nie.... po prostu jedzenie w lokalnych tawernach jest przepyszne i tańsze niż w Cro, żal wybierać jedzenie w hotelu produkowane masowo pod masowego turystę.... I z tego co się orientuję to all w Gr to nie to co w Turcji, który stanowi za wzór.... Warto to uwzględnić w planach...
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 29.08.2019 15:02

piekara114 napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):Za rok chcemy po 11 razach, zdradzić Cro (co roku tak mówimy) na rzecz np Grecji z biurem podróży w opcji all.
W tej kwocie w Grecji na 2 tygodnie 2+2 w sezonie się nie zamkniesz.... Grecja w hotelach bardzo się ceni, jak coś to szukaj już teraz w opcji first...
No i wg mnie all w Grecji to nie.... po prostu jedzenie w lokalnych tawernach jest przepyszne i tańsze niż w Cro, żal wybierać jedzenie w hotelu produkowane masowo pod masowego turystę.... I z tego co się orientuję to all w Gr to nie to co w Turcji, który stanowi za wzór.... Warto to uwzględnić w planach...

To ja mam porównanie do powyższego bo byłem i tak i tak:). Wszystko zależy od hotelu, tawerny no i co lubimy jeść. Wybierałem hotel nie najtańszy tylko aby miał dobre opinie co do jedzenia, oczywiście było co jeść i duży wybór ale wiadomo, jedzenie hotelowe robione w dużych ilościach nigdy nie będzie idealne. Był jednego wieczoru Grecki dzień i robili z grilla na bieżąco na powietrzu souvlaki, to było mniam. Co do tawern to jest różnica ale w pełni sezonu przy dużym obłożeniu, też te potrawy są robione na biegu alby szybciej... trzeba by naprawdę się postarać, jechać gdzieś specjalnie... aż tacy smakosze nie jesteśmy :). Piekara ma rację, w opcji First minute rok temu na jesieni jakiś 4 gwiazdkowy hotel na wyspie to był koszt dla mojej 4 osobowej rodziny około 14-15 tys, realnie wyszło mi trochę mniej ale dużo więcej zwiedziłem zobaczyłem niż siedzenie i kiszenie się w hotelu z tłumem innych turystów.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 29.08.2019 15:49

piekara114 napisał(a):

A z tą Turcją to już kolejna opinia.
Rozważę Turcję w takim razie
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.08.2019 16:14

yzedef napisał(a):To ja mam porównanie do powyższego bo byłem i tak i tak:). Wszystko zależy od hotelu, tawerny no i co lubimy jeść. Wybierałem hotel nie najtańszy tylko aby miał dobre opinie co do jedzenia, oczywiście było co jeść i duży wybór ale wiadomo, jedzenie hotelowe robione w dużych ilościach nigdy nie będzie idealne.
A gdzie byłeś w Grecji???

yzedef napisał(a):Był jednego wieczoru Grecki dzień i robili z grilla na bieżąco na powietrzu souvlaki, to było mniam.
Nawet streetowe gyros-pita jest w Grecji pyszne, podobne danie jest na Cyprze, ale go greckiego niestety nie dorównuje...

yzedef napisał(a):Piekara ma rację, w opcji First minute rok temu na jesieni jakiś 4 gwiazdkowy hotel na wyspie to był koszt dla mojej 4 osobowej rodziny około 14-15 tys, realnie wyszło mi trochę mniej ale dużo więcej zwiedziłem zobaczyłem niż siedzenie i kiszenie się w hotelu z tłumem innych turystów.
W tym roku podobno first (kupowany VIII-X.2018 na sezon) był sporo tańszy niż kupując wiosną, a już na lasty dobrych ciekawych hoteli było bardzo mało, zwłaszcza tam gdzie wymagane pokoje tylu family (2+2 (z nastolatkami) czy 2+3 tych to w ogóle mało).... Pierwsze firsty już się pojawiły....

Garo&Justa napisał(a):Rozważę Turcję w takim razie
Tylko zwróć uwagę, że Turcja to już mega masówka... i jednak możliwości zwiedzania są ograniczone, jest tam kilka miejsc wartych zobaczenia, ale jak trafisz "na zły" region to w jedną stronę trzeba jechać 3-4 h....
Aki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aki » 30.08.2019 10:29

Garo&Justa napisał(a):Rozważę Turcję w takim razie Tylko zwróć uwagę, że Turcja to już mega masówka... i jednak możliwości zwiedzania są ograniczone, jest tam kilka miejsc wartych zobaczenia, ale jak trafisz "na zły" region to w jedną stronę trzeba jechać 3-4 h....

Turcja to gównie albo rejony Alanyi albo Bodrum. Byłem w obu i mam takie odczucia, że Alanya to szerokie plaże ale bardziej "łyso" jesli chodzi o zieleń, morze ciepłe a nawet gorące ja byłem pod koniec września i woda miała chyba ze 28-29 stopni, natomaist okolice Bodrum to bardziej zielony krajobraz. Zaskoczyła mnie tam przejrzystość wody - prawie jak chorwacka.
W obu rejonach zawsze jest co pozwiedzać lub gdzieś podjechać. Pamiętam, że w Alanji a własciwie Side, w którym byliśmy lata temu wybralismy rafting górski i to było super! Oprócz tego były jakieś manufaktury dywanów i onyksu oraz wizyta w wiosce nomadów oraz 2 dniowa wycieczka na wapienne tarasy w Pammukale. Wtedy wszystkie te wycieczki oprócz Pammukali kupowalismy w lokalnym tureckim biurze bo było znacznie taniej niz te same oferowane przez biuro, które organizowało wczasy.
W zeszłym roku w Bodrum wybraliśmy się na wycieczkę połączoną z rejsem statkiem do plaży żółwi careta-careta i wizytą w basenach błotnych i to też miło wspominamy. Plaża piękna a i żółwie udało się spotkać. Byliśmy również na pokazach delfinów.
Na każdą taką wycieczkę trzeba sobie rezerwować cały dzień a niekiedy nawet dwa. W samych kurortach to niewiele jest do zwiedzania.
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 30.08.2019 10:56

boboo napisał(a):Paragony wystarczają.

Robię tak samo, tyle że księgowa każe obijać pieczątką firmową + nr rej. pojazdu + opis co to za koszt :mrgreen:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 01.09.2019 14:39

Zrobiliśmy podliczenie naszego urlopu (2+2), łącznie 26 noclegów w Chorwacji, przejechane 3500 km.
Moje wydatki :
2 noclegi w drodze do i z Cro - 100 euro x 4,26= 426 pln
3 noclegi (Torac/Hvar) - 230 euro x 4,26= 980 pln
21 noclegów (Vrboska/Hvar) - 1134 euro x 4,26= 4820 pln
Kantor w Polsce 1400 kun x 0,595 pln = 833 pln
Winiety Czechy - 75 pln
Słowacja - 14 euro x 4,26 = 60 pln
Węgry - 70 pln
Tankowanie w Polsce 200 pln

Razem moje wydatki - 7464 pln

Wydatki żony (wszystko kartą w tym zakupy w Polsce za 400 pln ) = 5030 pln
Promy, benzyna za granicą, bramki na autostradach, 10 x konoba, zakupy w sklepach, na mieście( lody, naleśniki)
i wszystkie dodatkowe atrakcje, typu: wynajęcie łodzi, roweru, wejściówki na twierdzę w Hvarze i muzeum w SG .

RAZEM ZA 26-DNIOWY POBYT WYDALIŚMY- 12500 PLN

PS
Myślałem, że będzie koło 15 tys.
Chorwacja droga .... :lool: :lool: :lool:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 01.09.2019 15:24

Gdyby nie sępiła i wydała tyle co ty byłoby 15. Nie bierz jej na drugi raz, bo kiepsko na tym wychodzisz ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 734
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone