Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 26.08.2019 08:55

North Slav napisał(a): ... Piotrulex, mam nadzieję, że Cię tym nie uraziłem ;)
W czasach kiedy zacząłem się interesowac Bałkanami (kilka lat temu na studiach, kiedy zaczęli mnie uczyć serbskiego na siłe) zaciekawiły mnie te kafiće itd., że postanowiłem to zobaczyć na własne oczy i pojechałem w 2013 pierwszy raz stopem na Bałkany. O 8 rano pod Zagrzebiem, przy autobanie (nawiasem mówiąc biegliśmy przez dobry kilometr po krzakach poniżej autostrady do interesującego nas zjazdu) trafiliśmy na lokalnego oligarchę, który miał w okolicy kilkanaście kafići. Jego firma miała udział w budowaniu chorwackich autostrad.

Ów jegomość zabrał nas do kilku swoich przybytków i wszystko mieliśmy za free. Młody student, na pusty żołądek o 8 rano wypiłem kielona rakiji i popiłem wodą (pamiętam do dziś ten szok kulturowy, kiedy Pani nalała mi jej z kranu, wtedy jeszcze nie wiedziałem, że w Chorwacji tak się robi). Potem zahaczyliśmy kilka innych lokalików, wszędzie pełno ludzi z którymi sobie rozmawialiśmy.

Żadne pieniądze wydane na urlopie nie zapewnią takich wrażeń ;)

Prędzej rozbawiłeś :)

W realiach nadmorskich kurortów, picie kawy o jakim wspominasz, jest mało wykonalne. W naszym przypadku ZERO wykonalności, nawet jakbym bardzo chciał :)

Nie pamiętam, aby jakaś osoba internetowa, gdzie absolutnie się nie znamy, potrafiła mnie urazić :)

W temacie kosztów

Znajomi namawiają nas na ALL, za rok Grecja, w tym roku była Turcja i o niej rozmawialiśmy. Z kasą stoimy podobnie i o tym też min. rozmawialiśmy. Wydali całkiem sporo, ale jak kolega stwierdził: "wakacje w końcu raz w roku, na naszym urlopie karta aż się grzeje". Wspomniał tez jak żonie kupił śliczną kurteczkę skórzaną, stargował na około tysiąc PLNów. Nic z tego, że po powrocie żonie już się nie podobała i pewnie chodzić w niej nie będzie. No ale jak jej kupił i zerknął w jej oczy, no taka była szczęśliwa :)

Tak więc ludzie różne mają podejście do urlopów i sposobu osiągania na nich szczęścia i chyba zacznę tu wykazywać większą empatię

Znajoma z którą się w cro spotykamy jest najszczęśliwsza jak my gnijemy na plaży i spoglądamy od czasu do czasu na jej dzieciaki. Ona natomiast może sobie w tym czasie w spokoju poczytać książkę w cieniu drzew przy namiocie, a później wszystkich zaprosić na obiad, który przygotowała
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 26.08.2019 10:08

Wczoraj rano wróciłem po 23-dniowym (wraz z dojazdem i powrotem) pobycie w Chorwacji. Wystarczającym stresem jest powrót do pracy, żeby jeszcze liczyć od razu, ile się wydało. :oczko_usmiech: Także podsumowanie wydatków może trochę później, albo i wcale, bo i tak po prawdzie to po co? :smo: I tak ta kasa nie wróci. :oczko_usmiech:
ArturCzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArturCzu » 26.08.2019 10:57

Fela napisał(a):Nie mam pojęcia ile dał, wiem że był po nie w Basce Vodzie rano. W sumie 15 sztuk, najlepsze jest to, że jak już je zrobili na grillu to do tej michy wlali chyba z pół litra oliwy - nie jadłem lepiej przygotowanych ryb jak te tutaj.

Oni się tutaj wszyscy doskonale znają, wydaje mi się że aż tyle nie dał za nie.

Ja w CRO sam przygotowałem.
Bez tytułu.jpg
Karpatka1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karpatka1 » 26.08.2019 17:36

W kontekście cen ryb: początek sierpnia, targ rybny w Rogoznicy. 4 orady, 10 krewetek, 2 kalmary: 310 kun.
ArturCzu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArturCzu » 26.08.2019 17:42

Kompletnie nic to nie mówi, bo ceny są za kg oraz zależą od wielkości.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 27.08.2019 07:34

fly napisał(a):dodać porcje tiramisu (słusznej wielkości ) czyli
20190811_133856_resized tiramisu.jpg

A to jest z albinoskim kakao?
Ja do tej pory dostawałem tiramisu w takich barwach:
tiramisu.jpg
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 28.08.2019 11:37

Zygi007 napisał(a):Witajcie.
Koszty naszego urlopu wyniosły 10 tysięcy.
Tucepi 13 noclegów. Rodzina 2+2. Po drodze zwiedzanie jezior Pitwickich i Splitu oraz w czasie pobytu Medjugorie i Mostaru. Obiady 3/4 na mieście reszta na mieszkaniu. Na mieście nie pozwalaliśmy sobie na wszytko tak samo w restauracjach nie zawsze były 4 obiady czy drogie dania. Wiem że taki pobyt może być znacznie tańszy jeśli ludzie sobie gotują obiady albo cześć rzeczy wezmą z kraju (...)

Bardzo merytoryczny komentarz powyżej. Zgadzam się z tym, że 10000 zł na 2 tygodnie dla rodziny 2+2 mogą być na styk. Zachowujac proporcje, miałem podobne odczucia przy 7 i 11 dniach, przy pobytach, na których byłem. Wszystko zależy od tego, jaką kasę posiadamy, na tyle możemy sobie pozwolić. Gdybym miał 5000 zł, to na tydzień również bym pojechał. Gdybym miał.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.08.2019 11:57

Trajgul napisał(a):
Zygi007 napisał(a):Witajcie.
Koszty naszego urlopu wyniosły 10 tysięcy.
Tucepi 13 noclegów. Rodzina 2+2. Po drodze zwiedzanie jezior Pitwickich i Splitu oraz w czasie pobytu Medjugorie i Mostaru. Obiady 3/4 na mieście reszta na mieszkaniu. Na mieście nie pozwalaliśmy sobie na wszytko tak samo w restauracjach nie zawsze były 4 obiady czy drogie dania. Wiem że taki pobyt może być znacznie tańszy jeśli ludzie sobie gotują obiady albo cześć rzeczy wezmą z kraju (...)

Bardzo merytoryczny komentarz powyżej. Zgadzam się z tym, że 10000 zł na 2 tygodnie dla rodziny 2+2 mogą być na styk. Zachowujac proporcje, miałem podobne odczucia przy 7 i 11 dniach, przy pobytach, na których byłem. Wszystko zależy od tego, jaką kasę posiadamy, na tyle możemy sobie pozwolić. Gdybym miał 5000 zł, to na tydzień również bym pojechał. Gdybym miał.

Pewnie tak. Jakby się pojawiła choć informacja, ile z tej kwoty poszło na kwaterę, to byłoby jeszcze lepiej
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 28.08.2019 14:31

Nawet przyjąć 100E za kwaterę to za 13 noclegów wychodzi okolo 5.600 zl. 4300 zl stracili na resztę. Spokojnie do wykonania, zwłaszcza że nie szaleli.
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 28.08.2019 14:40

Garo&Justa napisał(a):4300 zl stracili na resztę.

Z dojazdem.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.08.2019 14:45

Trajgul napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):4300 zl stracili na resztę.

Z dojazdem.

Więc powtórzę. Fajnie jak takie koszty, podaje się z podziałem na grupy np. kwatery, paliwo, opłaty autostradowe, wstępy do parków/muzeów/pływanie statkiem, pobyty w restauracjach itd. Ktoś czytający będzie mógł z tego mieć pożytek wykreślając np część opłaty za nocleg gdyż tańszy znalazł, odejmie nieco na paliwo bo ma ekonomiczne i nieco bliżej itd
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 28.08.2019 15:13

Z dojazdem czyli 1200 trzeba odjąć. Plus minus 200. Zostaje 3 tys. Da radę ale już słabo
Aki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aki » 28.08.2019 15:27

Więc powtórzę. Fajnie jak takie koszty, podaje się z podziałem na grupy np. kwatery, paliwo, opłaty autostradowe, wstępy do parków/muzeów/pływanie statkiem, pobyty w restauracjach itd. Ktoś czytający będzie mógł z tego mieć pożytek wykreślając np część opłaty za nocleg gdyż tańszy znalazł, odejmie nieco na paliwo bo ma ekonomiczne i nieco bliżej itd

U mnie wyglądało to nastepująco: 15 noclegów: 1425 € czyli 6056 zł., jesli chodzi o dojazd to w jedną stronę dociągnąłem na paliwie "firmowym" więc ten koszt odpadł, na miejscu i z powrotem przez Paragę spaliłem ze 2 następne baki czyli ok. 370 zł + 270 zł. winiety 150 (Czechy, Austria) + 30 € Słowenia, na miejscu na restauracje, zakupy w markecie oraz wycieczkę statkiem (ok. 750 zł) poszło 5400 zł. Czyli całość ok. 11 500 zł. za 15 dni.
Dodam, że żywilismy się tak pół na pół w restauracje/własne posiłki a mieszlalismy na Krku. Tak to u mnie wyglądało.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 28.08.2019 15:36

Aki napisał(a):

U mnie wyglądało to nastepująco: 15 noclegów: 1425 € czyli 6056 zł., jesli chodzi o dojazd to w jedną stronę dociągnąłem na paliwie "firmowym" więc ten koszt odpadł, na miejscu i z powrotem przez Paragę spaliłem ze 2 następne baki czyli ok. 370 zł + 270 zł. winiety 150 (Czechy, Austria) + 30 € Słowenia, na miejscu na restauracje, zakupy w markecie oraz wycieczkę statkiem (ok. 750 zł) poszło 5400 zł. Czyli całość ok. 11 500 zł. za 15 dni.
Dodam, że żywilismy się tak pół na pół w restauracje/własne posiłki a mieszlalismy na Krku. Tak to u mnie wyglądało.

No, kto bogatemu na firmowym paliwie zabroni jeżdzić, no kto :D
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 28.08.2019 15:40

Aki napisał(a):

Wydałeś trochę więcej
6 056+370+270+150+130+5 400
Razem 12.376 zł
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 732
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone