Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2012 16:08

P.S. TO na pierwszym zdjęciu to jest dorosły, duży byk. 8O
Ostatnio edytowano 03.04.2012 19:48 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.04.2012 17:16

FUX napisał(a):
Im jedzenie prostsze, tym smaczniejsze.
Ubolewam tylko, że np. mięsne czy nabiałowe składniki podstawowe sa coraz bardziej "stuningowane" pod kątem zysku wytwórcy.
W miarę czysta żywność nie przetworzona jest w cro.

I tu się z tobą zgadzam w całej rozciągłości!! (No, prawie, bo ja z kolei nie jadam wołowiny, za to chorwacki kruh uwielbiam - ale to szczegóły).

W Chorwacji tej żywności jak to nazwałeś "czystej" jest naprawdę mnóstwo i to wyróżnia ten kraj.

Obawiam, się, że to się niestety zmieni po wejściu Cro do UE :( :( Już im tam to jedzenie odpowiednio "zmodyfikują", coby do unijnych standardów pasowało i żeby przypadkiem za mało na tym Bruksela nie zarobiła!

Chyba trzeba więc w tym i w przyszłym roku korzystać z tych dobrodziejstw chorwackiej natury, ile się da! Tylko, że tam jest tyle dobrego, że nawet roczny budżet by mi tego nie dźwignął - bo ryby i owoce morza to ja mogę wiadrami jeść!
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 03.04.2012 17:21

Fux , to była właśnie aluzja do Twojej poprzedniej wypowiedzi.

Piszesz że w Polsce sosy Knora , i na jedzennie w Chorwacji czekasz cały rok. Jeśli ktoś na co dzień ma urozmaiconą kuchnię w Polsce , to nie dostaje oczopląsu i skrętu języka gdy widzi chorwackie jedzenie.
Zgadzam się , może komuś smakować ( my tylko rybki bardzo lubimy , i ajvar , pozostałe specjały wrażenia na nas nie robią ) , ale to chyba nie przymus , jeść coś co nam średnio smakuje w knajpie , gdy sami przygotowujemy sobie coś , co nam smakuje bardziej .

A czy ta żywność w Chorwacji taka zdrowa ?
Brałeś udział w badaniach na ten temat ?
Pomidor , papryka , kartofel , rozmaryn .....Czy to jakiś rarytas w Polsce ?
Wołowiny i wieprzowiny unikamy , bo nam nie smakuje , piwo przegrywa z winem....
Kwestia gustu , kwestia smaku.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2012 17:23

I na tym dyskusję z Tobą, między innymi w tym aspekcie, zakończę... :wink:
Każdy z nas jada to, co mu smakuje.
Ty masz swoje zdanie, ja swoje i tak się rozstańmy. :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 03.04.2012 17:28

Spokój mi tu .
Ostatnio edytowano 03.04.2012 17:33 przez darek1, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2012 17:30

Darek1.
Umiesz czytać ze zrozumieniem?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 03.04.2012 17:33

FUX napisał(a):Darek1.

Nie nie umiem. Tylko zgaduję.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2012 17:37

darek1 napisał(a):
FUX napisał(a):Darek1.

Nie nie umiem. Tylko zgaduję.

To wszystko tłumaczy; nie edytuj i zmieniaj treści swojej wypowiedzi.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 03.04.2012 18:14

Fux , a czy ja od początku tej dyskusji mówię coś innego ?
Ja nie zmuszam nikogo do korzystania z mojej kuchni , mówię tylko że jest tania . To mnie próbowano wmówić że lepiej się w konobach stołować.

Miłego wieczoru !
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.04.2012 18:29

Ja tylko przypomnę, że tytuł tego tematu nie brzmi: "Kto wyda więcej na urlop w Chorwacji i dlaczego ci , którzy wydają mniej są guuupi i g**no wiedzą?". Tytuł jest jasny: "Ile kosztuje urlop w Chorwacji?".

Skończmy zatem niepotrzebne dyskusje o wartościach odżywczych chorwackich potraw i innych pierdołach, a zajmijmy się tematem.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 03.04.2012 19:08

Moim zdaniem wątek dawno powinien zostać zamknięty chyba, że jest w celach terapeutycznych.

Na Istrii wydałem 12 tyś , w Dalmacji Środkowej 6 tyś. przy zachowaniu proporcji jedzenia w konobach.

Na pewno droższe były kwatery i posiłki - na sąsiednim Kvarnerze obiad dla 5 osób był co najmniej o połowę tańszy.

Pretensje o to mam do Chorwatów i dlatego obecnie jeżdżę do Grecji gdzie koszta to góra 75% tego co w Dalmacji - pomimo większych wydatków na dojazd i powrót - stać mnie na samolot i wynajem auta większego niż C3 ale wolę bujać się po zadupiach Bałkanów własnym autem.

Większość kosztów, w tym ceny w 'menu' są dostępne w necie więc jaja sobie robicie taką dyskusją.

p.s.

Dla mnie kosztem też jest wyżywienie tzw. polskie.

Podaję koszta łączne z ubezpieczeniem, zupką w proszku i itp.

p.s.2

Zastanawiam sie nad pracą naukową - Polaka wakacje za granicą - taniej czy drożej o to jest pytanie ;)

p.s.3

moi krewni przy zachowaniu podobnych zwyczajów żywieniowych i liczbowo podobnych czyli 2+2 lub 2+3 jeżdżą na Mazury lub w Bieszczady tylko dla tego , że zakład pracy im zwraca koszty wczasów w Polsce.

Wydają podobne kwoty ale mają zwrot i to ich trzyma w RP.
Wiem , można taniej, ale czy dziecko nie ma prawa do lodów i lizaka??
Ostatnio edytowano 03.04.2012 19:20 przez taurus, łącznie edytowano 2 razy
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.04.2012 19:14

Niektórych to zaskoczy, nie znoszę owoców morza, nie stołuje się w konobach bo tak i już !!! chyba mam takie prawo :) chyba lepiej wiem co jest dla mnie
dobre, co mi smakuje :) Jadę dla własnej i małżonki przyjemności, nie powiem kosztowałem i wystarczy. Nie czuję się gorszy lubiąc przysłowiowego schabowego
nur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nur » 03.04.2012 19:28

Ludzie co sie z wami dzieje Każdy je co lubi i wydaje ile chce i na ile go stać
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 03.04.2012 19:29

dlatego się dziwię komentarzom niektórych :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2012 19:32

dubel.
Ostatnio edytowano 03.04.2012 19:47 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 72
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone