Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 09.08.2019 09:44

wikol napisał(a):
Senior napisał(a):Jestem tu 4 dni .... i jest bardzo drogo , nie przyjeżdzajcie , jedzcie nad Bałtyk tam maliny są po 20 zł i kromka ze smalcem po 5 zł ,
tańsze paliwo i woda ... bez porównania .Rav

Podaj cenę paliwa u nas i tam. Ciekawe czy cena jest bez porównania.
Chleb ze smalcem, może kanapkę z paprykarzem szczecińskim lub konserwą turystyczną na wakacjach ?
Co jest bardzo drogiego w Chorwacji ? Złoto czy wynajem jachtu ?
Siejesz popelinę.

Konserwa turystyczna smakuje NAJ na wyjazdach/wakacjach... ;)

pozdrawiam
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 09.08.2019 09:56

piotrulex napisał(a):
Więc tym bardziej nie rozumiem, czemu po raz kolejny, podprogowo nabijasz się z tych, którzy takie konserwy wcinają na wakacjach ...

Myśmy też mieli jakieś PIKOKi mięsne w cro i robiły śniadaniową furrorę :)

Nie nabijam się. Napisał o tej kanapce ze smalcem jakby to był najważniejszy powód przyjazdu nad Bałtyk i dla tej kanapki trzeba przyjeżdżać ponieważ kosztuje 5zł.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2019 09:57

Senior napisał(a):Jestem tu 4 dni .... i jest bardzo drogo , nie przyjeżdzajcie , jedzcie nad Bałtyk tam maliny są po 20 zł i kromka ze smalcem po 5 zł ,
tańsze paliwo i woda ... bez porównania .Rav

Kyrie eleison, w Belgii za kg wiśni wołali 7 EUR... za fyrtki 3-5 EUR, za gofra 3-4... a nawet 7 (jak to był jakiś na wypasie). Drogo wszędzie, nawet w Polsce - słowem, kaj się nie obrócisz, tam rzić.

wikol napisał(a):Nie nabijam się. Napisał o tej kanapce ze smalcem jakby to był najważniejszy powód przyjazdu nad Bałtyk i dla tej kanapki trzeba przyjeżdżać ponieważ kosztuje 5zł.

Ty wiesz ile ludzi wbija do Belgii i pierwsze, co robi, to idzie po belgijskie frytki, z belgijskich ziemniaków (bo Belgowie wcinają mnóstwo kartofli) i z belgijskim majonezem? Albo po belgijskie gofry, które wyglądają tak samo, jak te w Polsce...?
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 09.08.2019 10:08

pääkäyttäjä napisał(a):
Ty wiesz ile ludzi wbija do Belgii i pierwsze, co robi, to idzie po belgijskie frytki, z belgijskich ziemniaków (bo Belgowie wcinają mnóstwo kartofli) i z belgijskim majonezem? Albo po belgijskie gofry, które wyglądają tak samo, jak te w Polsce...?

Tak zgadza się ale jaki był cel wypowiedzi negatywnej o CRO ? Bo kanapka ze smalcem u nas kosztuje 5zł i lepiej tu u nas ...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.08.2019 10:08

wikol napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Więc tym bardziej nie rozumiem, czemu po raz kolejny, podprogowo nabijasz się z tych, którzy takie konserwy wcinają na wakacjach ...

Myśmy też mieli jakieś PIKOKi mięsne w cro i robiły śniadaniową furrorę :)

Nie nabijam się. Napisał o tej kanapce ze smalcem jakby to był najważniejszy powód przyjazdu nad Bałtyk i dla tej kanapki trzeba przyjeżdżać ponieważ kosztuje 5zł.

No tak, czyli ewidentnie nie załapałeś :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
bezrobotny500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezrobotny500 » 09.08.2019 10:37

piotrulex napisał(a):...Krótka historia w temacie chleba ze smalcem. W weekend majowy, od kilkunastu lat wyprawiamy córce urodziny. Jest na nich pod 30 osób z najbliższej rodziny. Jest sporo jedzenia i picia. Ja uwędzę kilka rodzajów ryb, jakieś mięsa, kiełbasy, ususzę z 3 schaby w rożnych przyprawach. Grillowane różne wynalazki. Piwa zwykle targam z wyjazdów po ościennych krajach, najczęściej takie jakie u nas mało kiedy się pojawiają. Robimy też sami smalec ze skwarkami gdzie więcej tego drugiego, pieczemy sami 2 spore chleby. Otwieramy bańkę 5-6l samodzielnie kiszonych ogórków. Odważysz się zgadnąć co pierwsze znika ze stołu?

Piotrulex to niezależne ode mnie ale jak to przeczytałem to od razu w głowie mi się włączyło rozkminianie jak by się wbić na takie urodziny :) Aktualnie to chyba trawię już kręgosłup, obśliniłem się do pasa, moja wyobraźnia na najwyższych obrotach zamykam oczy i widzę to wszystko....

A w temacie chorwackich cen to pamiętam jak w 1997 camp w Novigradzie przyjął nas na kilka dni bezpłatnie (jedyną obecną tam osobą był portier który chciał sobie wieczorami z kimś pogadać a turystów żadnych nie było). Potem pojechaliśmy do sw. Filip i Jakov i tam za apartament 2+2 płaciliśmy 35 marek niemieckich.
Teraz w większości miejsc (szczególnie nad morzem w sezonie letnim) ceny wyższe niż w Polsce. Ceny w głębi lądu sporo niższe od tych nadmorskich, szczególnie na straganach czy w konobach. Z ciekawostek to nad morzem istnieją do tej pory miejsca gdzie za kilogram świeżych ryb płacę 30 kun, 12 za litr białego wina, 40 za litr rakiji/travaricy, dużo warzyw i owoców gratis. Tyle, że to żaden kurort, atrakcji turystycznych w powszechnym rozumieniu próżno tam szukać, zapadła wioska gdzie mieszańców jest tylu, że większość znam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2019 11:14

bezrobotny500 napisał(a):
piotrulex napisał(a):...Krótka historia w temacie chleba ze smalcem. W weekend majowy, od kilkunastu lat wyprawiamy córce urodziny. Jest na nich pod 30 osób z najbliższej rodziny. Jest sporo jedzenia i picia. Ja uwędzę kilka rodzajów ryb, jakieś mięsa, kiełbasy, ususzę z 3 schaby w rożnych przyprawach. Grillowane różne wynalazki. Piwa zwykle targam z wyjazdów po ościennych krajach, najczęściej takie jakie u nas mało kiedy się pojawiają. Robimy też sami smalec ze skwarkami gdzie więcej tego drugiego, pieczemy sami 2 spore chleby. Otwieramy bańkę 5-6l samodzielnie kiszonych ogórków. Odważysz się zgadnąć co pierwsze znika ze stołu?

Piotrulex to niezależne ode mnie ale jak to przeczytałem to od razu w głowie mi się włączyło rozkminianie jak by się wbić na takie urodziny :) Aktualnie to chyba trawię już kręgosłup, obśliniłem się do pasa, moja wyobraźnia na najwyższych obrotach zamykam oczy i widzę to wszystko....

A w temacie chorwackich cen to pamiętam jak w 1997 camp w Novigradzie przyjął nas na kilka dni bezpłatnie (jedyną obecną tam osobą był portier który chciał sobie wieczorami z kimś pogadać a turystów żadnych nie było). Potem pojechaliśmy do sw. Filip i Jakov i tam za apartament 2+2 płaciliśmy 35 marek niemieckich.
Teraz w większości miejsc (szczególnie nad morzem w sezonie letnim) ceny wyższe niż w Polsce. Ceny w głębi lądu sporo niższe od tych nadmorskich, szczególnie na straganach czy w konobach. Z ciekawostek to nad morzem istnieją do tej pory miejsca gdzie za kilogram świeżych ryb płacę 30 kun, 12 za litr białego wina, 40 za litr rakiji/travaricy, dużo warzyw i owoców gratis. Tyle, że to żaden kurort, atrakcji turystycznych w powszechnym rozumieniu próżno tam szukać, zapadła wioska gdzie mieszańców jest tylu, że większość znam.

można się dowiedzieć nazwy tej zapadłej wioski?
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 09.08.2019 11:15

Jak powie to za rok będzie już tam drogo. Żaden interes :lol:
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 09.08.2019 12:42

Z innej beczki - dla zainteresowanych - 1 kg. muli bezposrednio od producenta (plantacja pomiedzy Marina, a Trogirem - 20 Kn.
Troche roboty jest przy czyszczeniu, ale zadna konoba z tym nie moze sie pozniej rownac... ;)

Smacznego i pozdrawiam ;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.08.2019 12:51

robertms napisał(a):Z innej beczki - dla zainteresowanych - 1 kg. muli bezposrednio od producenta (plantacja pomiedzy Marina, a Trogirem - 20 Kn.
Troche roboty jest przy czyszczeniu, ale zadna konoba z tym nie moze sie pozniej rownac... ;)

Pod warunkiem, że osoba kupująca wie co dalej z tymi mulami zrobić

Chodzi oczywiście o etap pomiędzy kupnem a konsumpcją :)

Nam wychodzą mocno przyzwoite a przygotowanie nie jest skomplikowane, przepisów sporo w necie, najprostsze są najlepsze :)

Ja właśnie ściągnąłem Excela ze strony banku. Wychodzi tak mało, że myślę co było płacone gotówką, podsumowanie niebawem ...

Przejechane 3000km

Paliwo - 779,97PLN
Data waluty Rachunek odbiorcy/nadawcy Tytułem Kwota operacji Waluta
2019-07-18 -160,02 PLN
2019-07-19 -106,56 PLN
2019-07-29 -57,80 PLN
2019-08-01 -105,57 PLN
2019-08-02 -100,02 PLN
2019-08-05 -250,00 PLN

Opłaty autostradowe - 302,38PLN
Data waluty Szczegóły odbiorcy/nadawcy Rachunek odbiorcy/nadawcy Tytułem Kwota operacji Waluta
2019-07-18 Winieta 440K Czechy -73,23 PLN
2019-07-19 Winieta 9,20E Austria -39,93 PLN
2019-07-19 AUTOCESTA ZAGRE -15,58 PLN
2019-07-19 NP KARLOVAC KARLOVAC -12,12 PLN
2019-07-21 NP KRK KRK -22,43 PLN
2019-07-29 NP VODNJAN JUG VODNJAN -34,06 PLN
2019-08-01 Winieta 15E Słowenia -65,10 PLN
2019-08-01 Winieta 9,2E Austria -39,93 PLN
A200universeblue
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A200universeblue » 09.08.2019 13:03

frytki w belgii kosztuja 3€ 8)
w barze lub supermerkecie i tak jak w PL roznia sie iloscia.
gofry w czekoladzie 5-10szt kosztuje 1.5-3.6€ w supermarkecie.
ponizej link do sklepu :
https://www.delhaize.be/fr-be/

(wszystkim ktorzy mysla ze frytki kosztuja 5 a kebab 10 czyli razem 15€ zalecam wizyte u okulisty :oczko_usmiech: )

btw znalazlem taniej gofry :lol:

https://www.delhaize.be/fr-be/shop/Epic ... 0052740000
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 09.08.2019 16:33

Brać 10,5kuny za PB. Split i Autocjesta podobnie.Grecja 1.6E za litr. U nas dzisiaj 5.18 Shell. Dolicz jeszcze 5procent przekłamania na kompie auta
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 09.08.2019 17:43

piotrulex napisał(a):
robertms napisał(a):Z innej beczki - dla zainteresowanych - 1 kg. muli bezposrednio od producenta (plantacja pomiedzy Marina, a Trogirem - 20 Kn.

Pod warunkiem, że osoba kupująca wie co dalej z tymi mulami zrobić

Chodzi oczywiście o etap pomiędzy kupnem a konsumpcją :)

Nam wychodzą mocno przyzwoite a przygotowanie nie jest skomplikowane, przepisów sporo w necie, najprostsze są najlepsze :)

Z wczorajszego wieczora: 2 kg. muli, szklanka bialego wina, cebula, czosnek, puszka pomidorow w calosci, sol, pieprz, papryka + 2 karafki wina gospodarzy i tiramisu zrobione przez nich... :)
Calosc dla 6-7 osob moze ze 100 Kn...

pozdrawiam
cro_beginer
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro_beginer » 09.08.2019 18:47

Cześć

Jesteśmy w Cro 3ci raz, (5 osób trojka dzieci) tym razem w Breli, sobe rezerwowany późno bo końcem czerwca.
Było ciężko z rezerwacją bardzo gdzie kolwiek. Mieszkamy szczesliwie w pierwszym szeregu domów nad samym morzem (no dzieli nas od niego 45 schodów gwoli ścisłości) w górnej Breli i płacimy 100 euro za 2 pokoje + kuchnia, balkon, widok na morze (ta bliskość w stromej górnej Breli robi różnicę..) pokoje czyste ale bez szału 7/10.

Po co to pisze ... Czytam że co rusz ludzie płacą po 60 - 65euro za nocleg... Czy ja jestem frajerem że płace tą stówe ? :) w 17 i 16 byłem w tucepi i płaciliśmy po 80- 90 euro czyli też nie mało.. .
Czy 100 euro to normalna cen za 2 pokoje z kuchnią w Dalmacji blisko plaży czy też może winny jestem sobie sam ze tak późno szukałem lokum a wcześniej podobne sobe były tańsze? Jak to wygląda u Was, z Waszej perspektywy?

Pozdrowienia :)
Ostatnio edytowano 10.08.2019 00:22 przez cro_beginer, łącznie edytowano 2 razy
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 09.08.2019 20:09

robertms napisał(a):Z wczorajszego wieczora: 2 kg. muli, szklanka bialego wina, cebula, czosnek, puszka pomidorow w calosci, sol, pieprz, papryka + 2 karafki wina gospodarzy i tiramisu zrobione przez nich... :)
Calosc dla 6-7 osob moze ze 100 Kn...

pozdrawiam

...mało jecie... u nas kilogram na dwójkę...a i tak za chwile muszę "skontrować" krakowską :D ...no chyba że to Tiramisu było ogromne :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 710
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone