Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 31.07.2019 20:51

Moje wydatki z 8 dniowego pobytu w Vodice + 2 dni jazdy, po jednym ( a raczej nocy )na każdą stronę
Trasa w te i nazad +- 2400km
Zabrane 1000E = 4300zł
Płacone kartą ( częściowo paliwo, wszystkie winiety, w tym słoweńska miesięczna) 1160
Z eurów zapłacone za nocleg 8x65E = 520
Reszta zużyta na zbytki i radości dnia codziennego, zakupy, lody, suweniry, codziennie przynajmniej kolacja w konobie .
Ponadto z tych samych eurów opłacony pobyt całodzienny w termach w Słowenii zaraz za granicą + obiad w termach ( notabene fajna miejscówka dla tych , którzy tak jak ja wolą jazdę w nocy, a z apartmana trzeba wyjść o 10.00 )

Zostało 65 E + zwrot za zakupioną wiśniówkę kolegom z pracy ( 130 zł )
Podsumowanie :
4300 zł
+1160 zł
-65E x4,3= 280zł
-130 zł zwrot
Razem: 5050 za pobyt 3 osób nie żałowawszy sobie zbytków w ciągu wakacji
Nie byliśmy w żadnym parku ani innym miejscu, za który trzeba by zapłacić za wejście, nie korzystaliśmy z żadnych sportów wodnych , za które trzeba by zapłacić ( po prostu nie mieliśmy takiej potrzeby, wszędzie w promieniu 200km już byliśmy, a z dmuchanych placów zabaw na wodzie wyrośliśmy )

Edit: zapomniałem o ubezpieczeniu podróżnym 220
No i coś tam włożyliśmy do lodówki na obiad na pierwsze dni, może za 100
Teraz razem się robi 5370PLN
Ostatnio edytowano 01.08.2019 20:59 przez labusm, łącznie edytowano 1 raz
Senior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Senior » 01.08.2019 20:02

labusm napisał(a):Moje wydatki z 8 dniowego pobytu w Vodice + 2 dni jazdy, po jednym ( a raczej nocy )na każdą stronę
Trasa w te i nazad +- 2400km
Zabrane 1000E = 4300zł
Płacone kartą ( częściowo paliwo, wszystkie winiety, w tym słoweńska miesięczna) 1160
Z eurów zapłacone za nocleg 8x65E = 520
Reszta zużyta na zbytki i radości dnia codziennego, zakupy, lody, suweniry, codziennie przynajmniej kolacja w konobie .
Ponadto z tych samych eurów opłacony pobyt całodzienny w termach w Słowenii zaraz za granicą + obiad w termach ( notabene fajna miejscówka dla tych , którzy tak jak ja wolą jazdę w nocy, a z apartmana trzeba wyjść o 10.00 )

Zostało 65 E + zwrot za zakupioną wiśniówkę kolegom z pracy ( 130 zł )
Podsumowanie :
4300 zł
+1160 zł
-65E x4,3= 280zł
-130 zł zwrot
Razem: 5050 za pobyt 3 osób nie żałowawszy sobie zbytków w ciągu wakacji
Nie byliśmy w żadnym parku ani innym miejscu, za który trzeba by zapłacić za wejście, nie korzystaliśmy z żadnych sportów wodnych , za które trzeba by zapłacić ( po prostu nie mieliśmy takiej potrzeby )

...szkoda mi Ciebie
labusm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) labusm » 01.08.2019 20:55

Senior napisał(a):
labusm napisał(a):.......

...szkoda mi Ciebie

taaa
A niby dlaczego :?: :?: :?: :?:
kentucky
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kentucky » 02.08.2019 09:43

robertms napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):
yzedef napisał(a):
wikol napisał(a):Wszystko zależy jakie auto, jaki silnik itd.
Gdybym chciał bić rekordy jak najtańszego dojazdu to kupiłbym Fiata Pandę na LPG bez klimatyzacji lub Dacie Logan z fabrycznym LPG
:)
Na 3 obiady przywiozę rzeczy z PL więc trochę przyoszczędzę i odkuje się na wydanym paliwie...
W jedną stronę potrzebuję około 105 litrów PB

Widzę, że Ty masz zawsze odpowiedz na wszystko Zenuś :D .
Ja już od dobrych kilku lat zrezygnowałem z LPG i przeszedłem na diesla, teraz bardziej cenię czas, a ten jaki traciłem na tankowania LPG był duuużo większy, koszty już grają mniejszą rolę. Miałem auto z zasięgiem LPG 280km i można było dostać kur... od tego tankowania a jazda polegała na wypatrywaniu stacji :). Teraz diesel i zasięg 800-900km i doceniam to również na co dzień w jeździe. Ale wiadomo, człowiek się rozwija, stopa życiowa rośnie itp. Kiedyś w Tico na LPG z Warszawy do Zakopanego zrobiłem trasę za 40zł (Tico paliło 5-6l LPG) :D

Ja odwrotnie
Po 20 latach jazdy dieslami zrezygnowałem na rzecz gazu i sobie chwalę mimo ze nigdy zaden diesel nie miał awarii

Tankowania robie 2 do Cro , to dużo ?
Bylem w Cro 5x dieslem. Jedyny plus to elastyczność....
Auta o podobnej mocy

Moje teraźniejsze koszty za paliwo do Cro i nazot to jakieś 450zł.... diesel nie miał szans sie w tej kwocie zmieścić. Styl jazdy ten sam, zawsze z przepisami

Gaz jest dobry do kuchenek... lub zapalniczek... ;)
Dizel musi kopcić...

pozdrawiam

Nie rozumiem takiego oceniania. Ja mam samochód w gazie tyle, że służbowy nie prywatny. Jadąc w tamym roku trase 1360 km, na paliwo + opłaty za winiety oraz bramki w obie strony wydaliśmy ok 1000 zł. Jechaliśmy przez Czechy , Austrie , Słowenie no i Chorwacja aż do samej Makarskiej. 2 razy kupowana winieta słoweńska. Trasę pokonaliśmy w 16 h z małymi postojami oraz tankowaniem ( 3 tankowaniaw jedną stronę ). Cała droga na tempomacie nie przekraczając 140 km/h. Przestroga z mojej strony nie tankujcie w Austrii. Nie ma tam zbyt wielu stacji z gazem, a jak jedną dorwaliśmy to zapłaciliśmy chyba 4 zł za litr gazu :D Wiadomo, że sytuacja może się zmienić ale wiemy gdzie mniej więcej tankować, a które stacje omijać.
milosz78
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) milosz78 » 02.08.2019 10:05

Ja za moją trasę z winietami 10 dniowymi na Czechy, Węgry, Słowację wydałem około 1200 PLN. Trasa z Bydgoszczy na wyspie Rab. To chyba 1386 km.Trochę było dodatkowych kursów na miejscu i parę razy zboczyłem z trasy. Jeżdżę na LPG ... spalanie około 10 litrów. Najdrożej za gaz zapłaciłem na Węgrzech bo ponad 3.5 zł.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 02.08.2019 10:14

troszkę OT,
takie "cuś" ostatnio się pokazało,

https://www.fly4free.pl/coraz-drozej-w-chorwacji/

już w zeszłym roku widziałem że im się z cenami w "d........" poprzewracało,
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 02.08.2019 10:30

Ludzi stać to jeżdżą, narzekają że drogo ale jeżdżą. Wszystko wszędzie drożeje więc w czym zdziwienie.
Nad Bałtykiem drożyzna ale plaże pełne ludzi więc wniosek że wielu ludzi stać.
Paliwo byłoby po 10zł, ludzie i tak będą jeździć. Najwyżej więcej gotowania w apartamencie i mniej alkoholu w knajpach.
Jeszcze parę lat temu w wakacje dużo dzieci błąkało się po osiedlu, rok temu i teraz kompletne pustki. Ludzie się jednak bogacą.
Aut na LPG też coraz mniej i rynek powoli się kurczy. O czymś to świadczy. Stać społeczeństwo na coraz nowsze i lepsze auta.

Pojazdy dostosowane do zasilania LPG stanowiły w 2018 r. 13,8% wśród wszystkich samochodów osobowych zewidencjonowanych w Polsce (55,1% to pojazdy benzynowe, a 31,1% to diesle).
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 02.08.2019 11:04

Trzeba się z tym liczyć. 8O
nowe kary drogowe
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 02.08.2019 11:50

Jazda na gazie za 4zł jest tak samo opłacalna jak na benzynie kupionej za 5zl w naszym kraju....
Sam jestem oszczędny ale nie kapuję tego dojazdu na siłę całej trasy na LPG :roll:

Osobiście tankuję benzynę do pełna na wyjazd. To zabezpieczenie przed problemami z tankowaniem gazu lub nie daj boże awarią instalacji w aucie :mrgreen:
Nie wpływa to na koszt wakacji bo wracam zawsze z pełnym bakiem praktycznie i zostaje mi on na jesienno-zimowe odpalania zanim przełączy sie na gaz.
Jak gaz sie kończy a w pobliżu 30km nie ma stacji to nie robie z tego jakiejś katastrofy.... jade na benzynie tracą pare złotych na 100km. To dobre dla kondycji silnika i układu paliwowego

No i teraz najlepsze.
Dieselkowcy sie chwalą ze nie muszą tankować co chwilę....
Ja tez
Tankując do pełna oba zbiorniki mój zasięg wynosi 600km na gazie i ponad 800 na benzysie. Sumując ponad 1400km..... :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 02.08.2019 11:56 przez sito_zabrze, łącznie edytowano 1 raz
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 04.08.2019 09:58

Dzisiaj, nasz gospodarz, poinformował nas, ze w tym samym czasie bedzie z nami jakaś rodzinka z Polski i druga z Czech.

Chyba wzrośnie nam koszt przez ten fakt :mrgreen: :oczko_usmiech:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 04.08.2019 10:29

sito_zabrze napisał(a):Dzisiaj, nasz gospodarz, poinformował nas, ze w tym samym czasie bedzie z nami jakaś rodzinka z Polski i druga z Czech.

Zaoszczędzisz 100zł na gazie to wydasz trzy razy tyle na alkohol. Bo chyba na sępa nie będziesz pił ?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 04.08.2019 10:36

wikol napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Dzisiaj, nasz gospodarz, poinformował nas, ze w tym samym czasie bedzie z nami jakaś rodzinka z Polski i druga z Czech.

Zaoszczędzisz 100zł na gazie to wydasz trzy razy tyle na alkohol. Bo chyba na sępa nie będziesz pił ?

Na gazie zaoszczędze jakieś 450 :lol:

Ja na sępa ? 8O
Weź mnie nie obrażaj :roll:

Jaja bedą jak Ci współlokatorzy bedą abstynentami :mrgreen:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 04.08.2019 10:39

sito_zabrze napisał(a):Ja musze przeliczyć na nowo budżet....
Poniewaz jedziemy troszke nowszym autem, do tego gaz jest tańszy niż w zeszłym roku wyszlo mi ze zejdziemy ponizej 1000zł za paliwo i winiety CZ, A , SLO . Trasa Zabrze - Tribunj, razem 2100km

Za zaoszczędzone 100zł obiecuje kupić młodemu lody albo Aśce wino na romantyczne wieczory.... :oczko_usmiech:

Pisałeś o 100zł zaoszczędzonych a nie 450zł ;) Ja zaoszczędzę 500zł gdyż kilka razy będę gotował w pokoju :)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 04.08.2019 10:42

wikol napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Ja musze przeliczyć na nowo budżet....
Poniewaz jedziemy troszke nowszym autem, do tego gaz jest tańszy niż w zeszłym roku wyszlo mi ze zejdziemy ponizej 1000zł za paliwo i winiety CZ, A , SLO . Trasa Zabrze - Tribunj, razem 2100km

Za zaoszczędzone 100zł obiecuje kupić młodemu lody albo Aśce wino na romantyczne wieczory.... :oczko_usmiech:

Pisałeś o 100zł zaoszczędzonych a nie 450zł ;) Ja zaoszczędzę 500zł gdyż kilka razy będę gotował w pokoju :)

Stówa to róznica w spalaniu między Vectrą C a nowym nabytkiem Astrą 4

Ogólna oszczędność miedzy jazdą na benzynie a gazem to jakieś ~450
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.08.2019 12:42

Zamykam watek na czas sprzątania. :idea:
A dyskutantom polecam przeczytać tytuł wątku oraz swoje posty i zastanowić się czy kilkanaście ostatnich "naklepanych" ma związek z tematem. :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 708
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone