Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 31.07.2019 07:03

Zawód jak każdy inny. I w dodatku starszy niż zawód nauczyciela.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2019 08:37

dids76 napisał(a):
bigredone napisał(a):Byłem parę lat temu Na Peljesacu od 7 września na 10 dni. Gospodarz dopłacał mi 10 E/dzień żebym tylko był..;)
Uwierz ze są miejscowości w Chorwacji gdzie gospodarz musiałby mi więcej dopłacić żebym tylko tam był :oczko_usmiech: :mrgreen:

Ah ten widok na zbiorniki z ropą :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2019 08:47

Widze , że niektórzy za dużo wypili z rana i się im dopłaty marzą :)
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 31.07.2019 08:56

A200universeblue napisał(a):Sposób wikola na „syna kolegi”jest najlepszy bo gwarantuje zwrot 25€ dziennie za nocleg oraz 15€ za wyżywienie bez względu na to ile wikol zapłaci za kwaterę czy posiłki.
W tamtym roku koleżanka zabrała nam syna na wakacje i rozliczyła ryczałtem :P
Była tylko przerażona gdy oni jedli pizzę to on zamawiał ostrygi czy ośmiornice :mrgreen:
Raz nawet zadzwoniła się upewnić czy on tak jada a żona zajęta praca nie zrozumiała i powiedziała ze może jeść.
Kilka razy ja tak wkręcił w koszta i jej zaradność wyszła na zero.
Btw swojego chrzestnego tez wkręcił tym samym sposobem ale na sraczke bo sam zamówił w Krakowie schabowego a zgred wziąl małże nieświeże :lol:
Cudze dzieci na wakacjach to miód.

Wystarczy ustalić z góry zasady. Kolega wziął obce dziecko i ustalił że nie zamawiają w restauracjach coli albo innych gazowanych napoi. Rachunki miał 20% niższe. Colę itd miał w pokoju, na mieście tylko woda.
Na większe zakupy jeździł do MaxiKonzuma sam. Jakby jeździł całą watachą wcisnęli by do koszyka kupę słodyczy, syfów itd. Rachunki dzięki temu miał mniejsze. Wystarczy trzymać się zasad.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 31.07.2019 09:00

wikol napisał(a):Na większe zakupy jeździł do MaxiKonzuma sam. Jakby jeździł całą watachą wcisnęli by do koszyka kupę słodyczy, syfów itd. Rachunki dzięki temu miał mniejsze. Wystarczy trzymać się zasad.

Czyli miał więcej miejsca w koszyku i zapasu w kasie na wciskanie do koszyka więcej alko ? :D
A200universeblue
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A200universeblue » 31.07.2019 09:16

wikol napisał(a):Wystarczy ustalić z góry zasady. Kolega wziął obce dziecko i ustalił że nie zamawiają w restauracjach coli albo innych gazowanych napoi. Rachunki miał 20% niższe. Colę itd miał w pokoju, na mieście tylko woda.
Na większe zakupy jeździł do MaxiKonzuma sam. Jakby jeździł całą watachą wcisnęli by do koszyka kupę słodyczy, syfów itd. Rachunki dzięki temu miał mniejsze. Wystarczy trzymać się zasad.

To o czym piszesz to nie sa zasady tylko dziadostwo ktore przeniosl z dnia codziennego na urlop :roll:
Jak bylem maly to jadlem duzo slodyczy a teraz gdy jestem stary to batonika dziele na 4 czesci i to bynajmniej nie z biedy.
Okres (smaki)dziecinstwa w tym cola (z centrali rybnej) i lody(ambrozja z hortexu) to cos czego nie mozna zastapic zwiedzaniem wenecji (5x)czy rzymu(3x) :lol:
Was zaradnych inaczej ktorzy gazuja auto 1.4i na LPG czy dzieciakom odmawiaja sokow w restauracji bo drogie traktuje bardzo na luzie :wink:
Jak juz jedziesz jeden z drugim w swiat to badz pozytywnym ambasadorem naszego kraju 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2019 09:42

A200universeblue napisał(a):
wikol napisał(a):Wystarczy ustalić z góry zasady. Kolega wziął obce dziecko i ustalił że nie zamawiają w restauracjach coli albo innych gazowanych napoi. Rachunki miał 20% niższe. Colę itd miał w pokoju, na mieście tylko woda.

To o czym piszesz to nie sa zasady tylko dziadostwo ktore przeniosl z dnia codziennego na urlop :roll:
Jak bylem maly to jadlem duzo slodyczy a teraz gdy jestem stary to batonika dziele na 4 czesci i to bynajmniej nie z biedy.
Okres (smaki)dziecinstwa w tym cola (z centrali rybnej) i lody(ambrozja z hortexu) to cos czego nie mozna zastapic zwiedzaniem wenecji (5x)czy rzymu(3x) :lol:
Was zaradnych inaczej ktorzy gazuja auto 1.4i na LPG czy dzieciakom odmawiaja sokow w restauracji bo drogie traktuje bardzo na luzie :wink:
Jak juz jedziesz jeden z drugim w swiat to badz pozytywnym ambasadorem naszego kraju 8)

Z zasady uważa się, że dzieciaki nie powinny pić sklepowych soków i gazowanych napoi, bo to sam cukier plus szkodliwe dodatki. Picie tego dziadostwa to dodatkowo nabieranie złych nawyków na późniejsze lata ze szkodą dla zdrowia.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 31.07.2019 09:43

A200universeblue napisał(a):Jak juz jedziesz jeden z drugim w swiat to badz pozytywnym ambasadorem naszego kraju 8)
Chętnie, jeśli ten kraj się dołoży do podróży.
A tak, to ambasadoruję wyłącznie siebie.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 31.07.2019 10:07

A200universeblue napisał(a):Was zaradnych inaczej ktorzy gazuja auto 1.4i na LPG czy dzieciakom odmawiaja sokow w restauracji bo drogie traktuje bardzo na luzie :wink:

O masz, wypowiedź godna rosyjskiego filozofa.
To nie czasy PRL gdzie cola to przyjemność na którą się czeka w święta czy wakacje. Na upał najlepsza zdrowa woda.
Co ma LPG do zaradności, wtf ?
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 31.07.2019 10:11

Ja mam gaz w obu autach i znacząco wpływa to na koszt urlopu

P.S. kiedyś w seicento 0.9 tez mialem gaz :oczko_usmiech:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 31.07.2019 10:19

sito_zabrze napisał(a):Ja mam gaz w obu autach i znacząco wpływa to na koszt urlopu

U mnie mała różnica. Miałem w sumie 3 auta na LPG. Poprzednie paliło w trasie 11,5-12 litrów LPG a obecne 7,2-7,5 litra PB.
Więc nie wpływa znacząco na koszt urlopu. Równowartość dobrego obiadu w konobie.
Kumpel z pracy miał Seicento 0,7 na LPG. Ale coś mu spaprali bo waliło w kabinie gazem :)
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 31.07.2019 10:47

wikol napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):Ja mam gaz w obu autach i znacząco wpływa to na koszt urlopu

U mnie mała różnica. Miałem w sumie 3 auta na LPG. Poprzednie paliło w trasie 11,5-12 litrów LPG a obecne 7,2-7,5 litra PB.
Więc nie wpływa znacząco na koszt urlopu. Równowartość dobrego obiadu w konobie.
Kumpel z pracy miał Seicento 0,7 na LPG. Ale coś mu spaprali bo waliło w kabinie gazem :)

Kupileś niewłaściwe auto :P

U mnie to 7,5 PB kontra 8,5 LPG

~ 40zł za 100km lub 21zł

Różnica pokrywa 3 dobre obiady dla 3 osób :oczko_usmiech: albo dziennie 1 pizze przez caly pobyt :oczko_usmiech:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 31.07.2019 11:18

Wszystko zależy jakie auto, jaki silnik itd.
Gdybym chciał bić rekordy jak najtańszego dojazdu to kupiłbym Fiata Pandę na LPG bez klimatyzacji lub Dacie Logan z fabrycznym LPG
:)
Na 3 obiady przywiozę rzeczy z PL więc trochę przyoszczędzę i odkuje się na wydanym paliwie...
W jedną stronę potrzebuję około 105 litrów PB
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 31.07.2019 13:34

wikol napisał(a):Wszystko zależy jakie auto, jaki silnik itd.
Gdybym chciał bić rekordy jak najtańszego dojazdu to kupiłbym Fiata Pandę na LPG bez klimatyzacji lub Dacie Logan z fabrycznym LPG
:)
Na 3 obiady przywiozę rzeczy z PL więc trochę przyoszczędzę i odkuje się na wydanym paliwie...
W jedną stronę potrzebuję około 105 litrów PB

Widzę, że Ty masz zawsze odpowiedz na wszystko Zenuś :D .
Ja już od dobrych kilku lat zrezygnowałem z LPG i przeszedłem na diesla, teraz bardziej cenię czas, a ten jaki traciłem na tankowania LPG był duuużo większy, koszty już grają mniejszą rolę. Miałem auto z zasięgiem LPG 280km i można było dostać kur... od tego tankowania a jazda polegała na wypatrywaniu stacji :). Teraz diesel i zasięg 800-900km i doceniam to również na co dzień w jeździe. Ale wiadomo, człowiek się rozwija, stopa życiowa rośnie itp. Kiedyś w Tico na LPG z Warszawy do Zakopanego zrobiłem trasę za 40zł (Tico paliło 5-6l LPG) :D
A200universeblue
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A200universeblue » 31.07.2019 13:40

Widze solidarnosc elpidzikow z silnikami od kosiarki :mrgreen:
Ja potrzebuje do przebycia 1700km ok 124 litrow benzyny 95 (ze srednia predkoscia przelotowa 130-170km rowniez w deszczu)
Gdybym jechal noca (z predkoscia do 95-110km czyli bardzo wolno) wystarczylo by mi 93.5 litrow :wink:
Na baku robie pomiedzy 580-750km
Czy to znaczaca wplywa na cene urlopu?
wg.mnie nie (bo przeciez mozesz zrezygnowac raz z restauracji/nurkowania?) i cieszyc sie szybka jazda autostradowa podziwiajac elpidziki zaladowane po dach gdzies w alpach :oczko_usmiech:

wikol napisał(a):O masz, wypowiedź godna rosyjskiego filozofa.
To nie czasy PRL gdzie cola to przyjemność na którą się czeka w święta czy wakacje. Na upał najlepsza zdrowa woda.
Co ma LPG do zaradności, wtf ?

Dzieci w 3rp wciaz czekaja na zimna cole jak ty na zimne piwo :hut:
LPG to zaradnosc bo wplywa na finalne koszty zycia jednak to co do jeepa jest musem do pandy jest przesada :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 707
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone