Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vongraf
Globtroter
Ile kosztuje

Nieprzeczytany postnapisał(a) vongraf » 07.02.2006 17:56

Chcemy wyjechać z Warszawy w lipcu.Cztery osoby dorosłe i dziecko siedem lat.Myśle że na okres 14 dni.Lubimy dobrze zjeść i od browarka nie stronimy,raczej nie będzie to wycieczka objazdowa.Jedziemy samochodem ,planujemy pobyt albo w nie drogim hotelu albo apartament.Moje pytanie czy możecie pomóc mi, zrobic orientacyjny kosztorys takiego wyjazdu
rek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rek » 07.02.2006 18:00

witam!
zobacz na stronie www.trogir-online.hr
w 2005 w Marinie mieszkalismy w apart. w sierpniu w3 dorosłe i 2 dzieci za 42 E dziennie :twisted:
vongraf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vongraf » 11.02.2006 17:19

Dziekuje za odpowiedz może ktoś chciałby pokusić sie o rozwinięcie tematu tzn.koszt przejazdu + wyżywienie + kwatera i inne atrakcje ogólnie koszt całego wyjazdu w przybliżeniu
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 11.02.2006 18:03

vongraf napisał(a):Dziekuje za odpowiedz może ktoś chciałby pokusić sie o rozwinięcie tematu tzn.koszt przejazdu + wyżywienie + kwatera i inne atrakcje ogólnie koszt całego wyjazdu w przybliżeniu

To dość trudno odpowiedzialnie policzyć. Po pierwsze nie wiemy jaki standard Wam odpowiada, po drugie sa rózne miejsca w Hr drogie, bardzo drogie i troche tańsze. Nie wiemy jaki standard knajp Wam odpowiada. I na koniec nie wiem co chcecie zwiedzać, opłaty potrafia byc od zerowych do pokaźnych (Kornaty, Plitvice)

No ale tak z grubsza, nie rozwijając za bardzo szczegułów (zaraz się tu znajda ludzie którzy wydali mniej i ci którzy wydali więcej i będą dawać różne przykłady.

Transport samochodem do i z Hr + podróże na miejscu kosztują ok 1100.
Jeżeli będziecie nocować (a raczej tak) po drodze to trzeba doliczyć ok 60plz za 1 nocleg dla jednej osoby w tanim motelu na Słowacji lub w Czechach. Jak pojedziecie na Istrię czy północny Kwarner to może zaoszczędzicie 100plz. Raczej jak jedziecie pierwszy raz to nie rezygnujcie z autostrad. Jak pojedziecie przez Słowacje i Węgry to może trochę zaoszczędzicie (tylko winetka na Slowacji i autostrady w Hr) inaczej winietki na Austrię i Czechy albo winietki na Słowację, Węgry i Hr.
Jak przez Słowację czy Bośnie to tam jest trochę tańsze paliwo. Myślę że 1100 z Warszwawy za dojazd (w dwie strony) to jest takie minimum bez dziadowania. Dla bezpieczeństwa możesz doliczyć 100-200 rezerwy.

Zakwaterowanie. Tu dużo zalezy od miejsca, standardu i okresu czasu.
Jak w lipcu to zalezy czy przed czy po drugim tygodniu. Ale ogólnie liczyć można za apartament z 2 pokojami dla 2 osób plus miejsce dodatkowe + negocjowanie że na 2 tygodnie - 40euro za dobę. Al ejak nic nei wynegocjujesz a pojedziecie w drugiej połowie lipca to nastaw się na 50-60euro/dobę. A i to 60 może być mało jak to będzie blisko plaży, w modnej miejscowości, i z klimatyzacją. Licz sobie średnio 50Euro za wszystkich za dobę.

Jedzienie. Zakładając model śniadanie + obiadokolacja w knajpie to śniadanie we własnym zakresie w apartamencie, o ile nie przywieziesz czegoś z Polski bęzie Cię kosztowało ok 150% tego co wydajesz na takie posiłki w kraju. Zaraz ktoś napisze że wiecej ale jesteście z Warszawy więc myślę że 150% wystarczy
Kolacja w kanjpie - to zalezy gdzie. Bedą miejsca gdzie spokojnie się najecie za ok 65kun/osoby czyli ok 40plz. ale takich miejsc trzeba będzie czasem poszukać. W wielu miejscach porzadna kolacja, z winem to ok 70plz/osoby. Przemnożysz ilość kolacji x osoby + cenę śniadań i już masz koszt jedzenia.
Piwko - jest w cenie z Warszawskich knajp, na starówkcha moze być za ok 10-14plz/0.5l

Atrakcje do zwiedzania: (to już co sobie wybierzecie)
Plitvice - ok 60plz/osobę dziecko 40plz
Kornaty ok 130plz/osobę
Krka ok 30plz/osobę
Palkenica ok 15plz/osobę
muzea, mury - 8-25plz/osobę

Inne przyjemności, zwłszcza plażowe, wypozyczenie sprzętu - są drogie. Możesz przyjąć ok 120% cen z nad Bałtyku.

Do tego dolicz zakupy w Polsce. Ubezpieczenie od kosztów leczenia ok 50plz/osobę zakupy plażowe, przewodniki mapy
Zsumujesz i masz
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 11.02.2006 19:39

Myślę że trochę przestraszyleś kolegę tymi cenami, zwłaszcza za jedzenie i piwko, bo szczególnie o to mu chodziło. Kolacja 15-35 zl, pizze podobnie jak w u nas, w sklepach tez nie wiele drożej, a piwko w knajpkach 6-8 zl. Poszukaj jeszcze w archiwum duzo było o cenach.
Pozdrav.
vongraf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vongraf » 12.02.2006 18:46

Bardzo dziękuje za szczególowe informacje .Ceny mnie nie poraziły w 2005 r. spedzałem wakacje w polsce i było podobnie tylko że zabrakło pogody nad naszym morzem
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 12.02.2006 20:56

Zapomniałem napisać o wspaniałych winach domowej roboty, które można kupić wszędzie 7-15 zl za litr i rożne gatunki rakiji w zależności od pojemności buteli 10-20 zl.
vongraf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vongraf » 13.02.2006 21:00

Paolo dziekuje juz sie nie moge doczekac degustacji a do lipca jeszcze tyle miesiecy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.02.2006 21:52

vongraf napisał(a):Chcemy wyjechać z Warszawy w lipcu.Cztery osoby dorosłe i dziecko siedem lat.Myśle że na okres 14 dni.Lubimy dobrze zjeść i od browarka nie stronimy,raczej nie będzie to wycieczka objazdowa.Jedziemy samochodem ,planujemy pobyt albo w nie drogim hotelu albo apartament.Moje pytanie czy możecie pomóc mi, zrobic orientacyjny kosztorys takiego wyjazdu

Witam Cię.

To, co napisał KIR, pokrywa się z moimi doświadczeniami. Ja akurat jechałem 2+2. Sadzę, że najwiekszą niewiadomą są dwie zmienne.

Pierwsza, ile chcecie i macie ochotę zostawić w knajpach i kawiarniach na drinki.
Druga, na ile aktywny (czytaj na zwiedzanie) wypoczynek macie chęć i ochotę.
Reszta bez komentarza.
Ale i tak polecam Cro.
Tam raczej pogoda sympatyczna :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam

FUX
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 11.03.2006 19:29

Jaka jest przybliżona różnica w kosztach jedzenia np.7 dni - z jedzeniem przywiezionym z Polski , a kupując tylko na miejscu?
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 12.03.2006 10:56

W Chorwacji jest wszystko 2-2,5 raza droższe niż w Polsce. Może z wyjątkiem rakiji. :wink: kalkulator i do dzieła
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 12.03.2006 19:19

jac61b napisał(a):W Chorwacji jest wszystko 2-2,5 raza droższe niż w Polsce. Może z wyjątkiem rakiji. :wink: kalkulator i do dzieła

Troche przesadzasz. 2-2,5x drożej to jest może w Norwegii (choć i to nie jest pewne), ale nie w Chorwacji. Myśle, że podstawowe "potrzeby" (noclegi, paliwo, podstawowe artykuły spożywcze, piwo) są droższe średnio o kilkadziesiąt procent.
20, 30, 40%? Nie jestem w stanie tego dokładnie określić. Zresztą wiele też zależy od kursu złotówki. Dwa lata temu za EUR płaciliśmy na wakacjach 4,63 PLN, w czerwcu ub. roku 4,02 PLN, a teraz jeśli się nie mylę (nie śledzę na bieżąco kursów) EUR kosztuje ok 3,8 PLN, więc choćby na kursie można w przeciągu kilku lat "zaoszczędzić" 20%.

prazek napisał(a):Jaka jest przybliżona różnica w kosztach jedzenia np.7 dni - z jedzeniem przywiezionym z Polski , a kupując tylko na miejscu?

Ja co roku biorę z sobą większość art. spożywczych z Polski. Kiedyś już na ten temat były dyskusje, częśc z forumowiczów krytykowała takich jak ja, były nawet głosy, że jak kogoś nie stać na kupowanie jedzenia w kraju docelowym, to nie powinien jechać....
Tak jak wtedy tak i teraz powtórzę: warto brać ze sobą jedzenie z Polski - oczywiście takie, które się nie zepsuje. Oszczędzimy nie tylko na kosztach, ale co też jest bardzo ważne - na czasie. Jesli jestem w Chorwacji czy Czarnogórze to wolę spędzać czas na podziwianiu pięknych miejsc, a nie na poznawaniu układu półek tamtejszych supermarketów :-)
Co nie oznacza, że nie warto konkretnych artykułów celowo nie brać z Polski, żeby spróbować miejscowych specjałów. Nie ma np. sensu taszczyć hektolitrów piwa, które obciąża znacznie bagażnik a jego cena jest niewiele wyższa niż w Polsce (Chorwacja - Karlovacko), a czasem nawet niższa (Czarnogóra - Niksicko)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 12.03.2006 19:41

jac61b - nie do końca to tak jest - kupując w Polsce np szynki i serki plastrowane masz w porównaniu do normalnej szynki jakieś 50% zwyżki więc różnica się zmniejsza a nie bardzo sobie wyobrażam ciągnąć pół kilo baleronu w kawałku czy cosik podobnego. Następna sprawa - co chcemy jeść - np na CRO ryby gotowe opanierowane oślicze wychodzą około 20 zł za kilo - w Polsce zapłacisz 15 - ale porównaj ich smaki - tam to smakuje jak ryba a nie jak mączka kostna. Kartofle, ryże i makarony pominę ze względu na groszowe pozycje w kosztach. Papryki , pomidory itp - również różnice niewielkie rzędu 50-80 % drożej niż u nas w sezonie a w smaku to czuć że nie szklarniowy szajs.
Jedyne co brałem to parę mielonek i szynek w puszkach, salami, parę serków które mała bardzo lubi a nie wiedziałem czy na miejscu zamienniki znajdę parę flaszek mineralnej niegazowanej bo miejscowa chyba wydobywana zbyt blisko adriatyku i często słonawa (choć znalazłem 1 sortę bardzo dobrą), no i najprzyjemniejsza sprawa :lol: Karlovacko około 3 -4 zł wychodziło (ceny podobne jak u nas w tanich knajpkach) wino od 10 kun za litr (w bańkach), Ślivovica :lol: - nie kupowałem - częstował gospodarz w ilościach wystarczających

Ps. Natomiast knajpki rzeczywiście nawet 3 krotnie drożej niż u nas (choć nie porównuję tak do końca bo znam knajpki u nas droższe niż w Crolandi Timberland - Orzesze zwykły obiad dla 2 osób = 100 PLN - bez napojów)
dzida23
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzida23 » 24.05.2006 11:16

A czy ktoś może odpowiedzieć na proste pytanie. Ile kosztuje chlep w Trogirze? Ile kosztuje mleko w Trogirze? Ile kosztuje wędlina w Trogirze?
Z góry bardzo dziękuję. :hut:
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 24.05.2006 11:58

To wcale nie jest proste pytanie. Bo jak byś się zapytał a po ile kiełbasa to jeden by podał cenę parówki a inny krakowskiej.
Tak w skrócie: chleb najtańszy to chleb biały (podobno częściowo z mąki kukurydzianej) przenny kosztuje za pół kilowy bochenek od 2.5kuny do 4kun. Chleb ciemniejszy taki jak w Polsce baltonowski nie występuje przynajmniej na wybrzeżu. Jest w takim kształcie graham ale on kosztuje już 8-10kun

Mlekow kartonie 1l kosztuej 20kun, innego nie pamiętam. Soki w kartonie ok 8-10 kun za 1l
Wedlina: jeżeli liczysz ze będzie tak jak u nas gdzie w każdym sklepiku na rogu jest 15 typów wędliny pokrojonych w plastry to się zawiedziesz. Takie coś to tylko w marketach i duzych discountach. I pamiętaj ze oni więcej wędliny dojrzewają przez solenie i suszenie niż wędzenie wiec nasza wędlina jest rzadsza. Popularna wędlina typu mortadela kosztuje od 30kun/kg w górę, lepsza ponad 40.
Mięso kosztuje od 25 w górę z czego np karkówka na grila 50-60kun
Żółty ser od 40 w górę ale już Paski ser z Pagu jako atrakcja kosztuje ponad 200kun/kg
Kiełbasa od 40 w górę. Może dostaniesz jakieś parówki za 25
Szynka dojrzewająca kosztuje w całości, z kością ok 100kun. W markecie najniższe ceny jakie widziałem to chyba 70. Cięta w plasterki kosztuje ok 200kun/kg ale 1 kg to dużo bo to suchemięso bez wody. W knajpie prsut kosztuje ponad 300kun/kg krojony w cieńkie plastry i kładziony na chlebie jako zagrycha pod piwo
Duży jogurt 4kuny
Kawa małe opakowanie lokalnej firmy około 20 kun, znanej światowej marki prawie 30
Napój miejscowy typu cola 1.5l 5-8 kun
Wino od 18kun w górę, średnio 25kun. Często importowane są tańsze niż miejscowe
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone