Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile kasy do makarskiej?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szafalo
Podróżnik
ile kasy do makarskiej?

Nieprzeczytany postnapisał(a) szafalo » 30.07.2004 20:45

witam wszystkich

mam male pytanko. jedziemy (2 osoby) w polowie sierpnia do makarskiej. ile powinnismy liczyc kasy na 10 dni. zakladam ze potrzebne nam sa kwatery, sniadania jemy w pokoju, w ciagu dnia lekka przekaska i kolacja w knajpce. do tego jakies piwka i nie tylko... . trzeba jeszcze cos zobaczyc i gdzies sie pobawic. co mozecie mi doradzic?
bardzo dziekuje za wszystkie opinie!
pozdrawiam
Gurupaczy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gurupaczy » 03.08.2004 12:30

Dużo zależy od ceny kwatery. Tutaj jest bardzo róznie ale jeśli chodzi o wyżywienie to na dobra kolację w knajpce z tego co się zorientowałam trzeba wydac od 50 do 80 KUN na łepka. Zatem na jedzenie dziennie na dwie osoby poleciłabym Ci wziąć najmniej 150 kun.
Dużo tez zalezy od tego czy chcesz krążyć po wyspach czy tez nie , bo te połączenia promowe w sumie też nie są tanie. Dobrz jest wziąć z soba jakiś prowiant wówczas jest łatwiej. Ceny w Chorwacji sa o jakieś 50% wyzsze niż u nas w kraju a co niektóre rzeczy nawet 100% droższe.
szafalo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szafalo » 03.08.2004 18:34

serdeczne dzieki gurupaczy

a moze znasz orientacyjny przedział cenowy kwater w makarskiej? a może ktoś inny potrafi podać mi jakieś info na ten temat? podaje swój adres: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl . bardzo wszystkim dziękuje i pozdrawiam.
wracamy ok. 30 sierpnia, może wtedy i ja bede mógł komuś pomóc. pozdrawiam wszystkich cromaniaków.
Oskar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Oskar » 04.08.2004 13:09

szafalo napisał(a):serdeczne dzieki gurupaczy

a moze znasz orientacyjny przedział cenowy kwater w makarskiej? .

Ja mam załatwiny nocleg za 12 E per capita :) Hmm zobacze na miejscu jak bedzie. Zalatwiane w ciemno poprzez tel i sms.
pozdrawiam Oskar
Skaut
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skaut » 07.08.2004 00:05

szafalo napisał(a):witam wszystkich

mam male pytanko. jedziemy (2 osoby) w polowie sierpnia do makarskiej. ile powinnismy liczyc kasy na 10 dni. zakladam ze potrzebne nam sa kwatery, sniadania jemy w pokoju, w ciagu dnia lekka przekaska i kolacja w knajpce. do tego jakies piwka i nie tylko... . trzeba jeszcze cos zobaczyc i gdzies sie pobawic. co mozecie mi doradzic?
bardzo dziekuje za wszystkie opinie!
pozdrawiam

Cześć my jedziemy do Makarskiej w 3osoby 13stego rano. Kwatery będziemy załatwiac na miejscu :) będziemy do 21.08. i zastanawiamy się czy brać euro czy kuny ?? Może się spotkamy na miejscu jak się uda : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl lub 507 074 454

pozdrawiamy
Sambor
Plażowicz
Ile kasy?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sambor » 07.08.2004 06:52

01.08 wróciliśmy z Podgory. To jest jakieś 7 km od Makarskiej. Jak wszędzie kasy możesz wydać do bólu, Ale z mojego doświadczenia informacje, że jest 50 - 100% drożej niż u nas są grubo przesadzone. Weźcie Euro - w Chrowacji jest teraz kurs: 1E = 7,20 - 7,30 Kuny. Największy wydatek to : Kwatery, jedzenie w knajpach i przejazdy. Szukajcie tzw. "Apartman" to jest pokój z wnęką kuchenną i łazienką. Jak chcesz być blisko plaży i mieć widok na morze to musisz liczyć 25 - 40 Euro za dzień za 2-osobowy pokój, ale można znaleźć taniej. Z jedzenia w sklepach dużo droższe niż u nas są wędliny i sery więc warto to zabrać z Polski. Dzięki kuchni możesz sobie gotować - i w ten sposób najwięcej zaoszczędzisz. Ceny w knajpach: pizza - od 30 kun, obiad np cewapi (kebaby z mielonej baraniny - SUPER!!!) z frytkami i zieleniną 50 kun, mesane meso (mieszanka różnych mięs z grilla) - 70 kun, piwo miejscowe 0,5l - 15-20 kun, drogie są też ryby. Porcje są duże i napewno się najecie. Jak chcecie coś zwiedzać to polecam Split, Trogir i Dubrownik. W Makarskiej jest dworzec autobusowy i można wszędzie bezpośrednio dojechać. Ceny za osobę w jedną stronę: Split 34 kuny, Dubrownik - 85 kun.
Ceny w sklepach: chleb (2-razy taki jak nasz) - 5,50 kuny, piwo miejscowe - 4,50 , wino za litr - 12 do 40 kun, fajki Ronhill - 12 kun, woda 5-8 kun, czipsy - 7 kun, masło 15 kun, oliwki 15 kun, pomidory 5 kun, arbuz 4 kuny, ser żółty od 35 kun. Drogie są atrakcje na wodzie: skuter wodny 150 kun/15 min., lot na spadochronie za motorówką 180 kun, banan 60 kun.
Może wam to wystarcz, jakby co to pytaj.
szafalo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szafalo » 07.08.2004 08:44

serdeczne dzięki Sambor!

Jak możesz to napisz mi czy jechaliście w ciemno i czy ewentualnie cieżko może być ze znalezieniem kwatery 17.08, no i jaka jest ta miejscowość Podgora, bo o samej Makarskiej przeczytałem już tyle negatywnych opini, że powaznie się zastanawiamy nad zmiana decyzji co do wyboru miejscowości.
pozdrawiam

jak coś to może napisz na mojego prywatnego maila - może możesz polecić jakieś kwaterki w Podgorze - adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

bardzo dziekuje za odpowiedź.
jarek
piotr_oli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr_oli » 07.08.2004 15:07

możesz spokojnie jechać w ciemno za 10 e znajdziesz kwaterę
zibi68
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi68 » 07.08.2004 15:21

przed samym wjazdem do Makarskiej na łuku drogi po prawej stronie drogi będą napewno stać ''łapacze turystów'' cenę wytargowałem na miejscu 11E per person z taksą było po 20-tym lipca,ale widziałem też po 1 sierpnia jak gospodarze z sąsiednich domów wsiadali na skuterki i jechali w w/w miejsce ''połowu''i pomimo nawału niemców po 01-08 wcale nie było im łatwo zapełnić im swoich apartmani
szafalo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szafalo » 07.08.2004 15:42

dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedzi, które podnoszą mnie na duch. jest to pierwszy nasz wyjazd do chorwacji i troche obawiam się tego szukania ale podobno nie taki daibeł straszny...

pozdrawiam wszystkich
zibi68
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi68 » 07.08.2004 15:55

Ja również byłem tam pierwszy raz (już wiem napewno że nie ostatni chyba się zaraziłem ''cromanią'' i moje damy zresztą też) teraz już wiem że niema się czego bać,pakój walizy ''sretam put''
szafalo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szafalo » 07.08.2004 19:45

do zibi68

czy masz może jakis namiar na kwaterkę w której mieszkaliście?

pozdr
jarek
zibi68
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi68 » 07.08.2004 20:16

podaj maila
szafalo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) szafalo » 08.08.2004 08:11

wiadomość do zibi68

mój mail : adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

serdeczne dzięki
pozdrawiam
jarek
Stefek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stefek » 09.08.2004 09:57

Szafalo !!

Jeszcze tylko albo aż 7 dni. Ja też odliczam czas do wyjazdu. Jaką drogę wybrałeś i o której wyjeżdżasz. Może spotkamy się na trasie?? :wink:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone