Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile kaski na 10 dni

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
m_mati
Podróżnik
ile kaski na 10 dni

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_mati » 26.05.2006 14:36

Witam.
Czy moglibyście uprzejmie napisać ile powinienem mieć minimum kaski na 10 dni pobytu dla dwojga dorosłych i 5 letniego dziecka? Posiłki i wszytskie atrakcje we własnym zakresie. Do Chorwacji jadę pierwszy raz. Byłoby kieprsko gdyby nagle zabrakło mi pieniążków...
Dzięki
Luk@sek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luk@sek » 26.05.2006 15:25

Dobrze by bylo jakbys troche uściśliła swojawypowiedz. Npisz czy jedziecie wlasnym autem czy nie (jesli tak to czyna LPg czy nie) czy macie kwatery zarezerwowane czy jedziecie w ciemno - do apartamentow czy na camping moze, jest duzo niewiadomych. Czy jakies jedzienie biezecie z Poslki czy stolujecie sie w restauracjach i knajpach Wiekszosc inf jest na forum i trzeba troche czasu poswiecicn grzebaie. Ja sam codzinnie przeszukuje forum i czegos nowego sie dowiaduje bo tez pierwszy raz jade do Cro :) a ludzie tu są bardzo uczynni i zawsze mi odpowiadli na moje pytanka ale staralem sie je zadawac troszke konkretniej :)
Pozdrawiam
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 26.05.2006 16:28

no i dokąd - odległość jest ważna bo w samej Hr możesz zrobić 1500 km różnicy a to ma wpływ na cenę paliwa :lol: (istria czy Dubrownik :lol: ) no i ile planujecie wycieczek na miejscu - reszta pytań zadana w poście wcześniej - kamp czy apartmany :lol:
Grzegorz Bryła
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Bryła » 26.05.2006 17:00

rich72 napisał(a):reszta pytań zadana w poście wcześniej:lol:

... no i przestraszyliście nowego forumowica.... :?
m_mati
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_mati » 26.05.2006 17:48

Musiałem zmienić kompa na domowy, a pisałem zaraz przed wyjściem z pracy.
Jedziemy swoim autkiem (matiz...), na 99% robimy rezerwację kwatery-coś w stylu apartamentów. Planujemy być pomiędzy 28.08.-08.09.2006r.. Bedziemy jechali przez Słowację, Węgry. Nocleg planujemy pod Budapesztem, drugi pod granicą Chorwacką ewentualnie przy jeziorkach Pltv. Będziemy się żywić we własnym zakresie. Troszkę jedzonka weźmiemy z domku, ale jak wiadomo z dzieckiem obok "kupnego" się nie przejdzie bez utraty grosza. Wybieramy się do Omiś. Chcemy troszkę pozwiedzać: pltvickie jeziorka, dubrovnik, może jakaś wyspa. Za granicę rodziną jedziemy pierwszy raz.
Dzięki za pomoc
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 26.05.2006 19:06

więc tak:
1. Paliwo na około 3,5 tyś km = około 900 -1000 zł
2. Jeśli lubisz bezpieczeństwo w podróży to ubezoieczenie około 200 zł dla rodzinki
3. Nocleg w tym terminie powinien zamknąć się w kwocie 30-32 E/dobę to będzie około 1200-1400 zł (ale być może po potargowaniu zejdziesz do 25E za dobę)
4. Opłaty drogowe to niewielki koszt dla zaplanowanej przez Ciebie trasy - powinien się zamknąć w około 100-150 zł
5. W zależności od tego co chcesz zwiedzać trzeba doliczyć bilety wstępu (Plitwice do tanich nie należą).
6. Atrakcji dla dzieciaków w Omiszu raczej nie ma więc na to nie stracisz za to jest całodzienny targ (do późnego wieczora) a tam na pewno coś wydasz - licz z 200 - 300 zł (jakieś lody kulkowe i drobne upominki).
7. Jeśli wyjście do knajpki to jednorazowo bez szaleństw zostawisz ok. 100 zł
8. Jakieś piwko (w zależności od upodobań) kupisz w sklepie w granicach 0,60-0,90 E/butelkę, winko od około 15 zł/litr (można ciut taniej w butlach po wodzie mineralnej na straganie)
9. Chlebki, masła, pomidory, owoce niewiele kosztują także... (ale patrz na ceny bo niekiedy ktoś wyskakuje z bułką za 1 E :!: a obok leży prawie taka sama 10 razy tańsza) dolicz na wsio z 200 - 300 zł.

Uważaj na owoce :!: czasem bywają pryskane i zjedzenie takich bez dokładnego umycia w gorącej wodzie może skutkować nieprzyjemnościami - moja mała (wtedy niecałe 2 latka) najprawdopodobniej po brzoskwiniach z targu w Omiszu wylądowała na pogotowiu pod kroplówką. Służba zdrowia działa tam perfekcyjnie i zadowolony jestem z ubezpieczenia PZU Wojażer sprawdziło się w szpitalu w Splicie.

Ps. Interesuje Cię Omis czy okolice również??
www.rich72.ao.pl są fotki z Sumpetaru to około 15 km przed Omiszem
m_mati
Podróżnik
stanici

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_mati » 26.05.2006 20:02

Generalnie planujemy uderzyć do Stanići. 2 lata temu był mój brat i baardzo poleca kwaterę: (Apartmani-Sobe "VELIKA LUKA"). Dzięki za super info!!!!! Będę zaraz dzwonił do człowieka i starał się cosik ustalic. Planujemy jechać ze znajomymi - oni też z dzieckiem i też pierwszy raz.
beata118
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata118 » 27.05.2006 08:26

Żeby trochę zoszczędzić zaplanuj tylko jeden nocleg. My jechaliśmy z 5 letnim dzieckiem i nocowaliśmy ostatnio w Karlovacu. Wyjeżdżamy wieczorem z Polski, po południu jesteśmy w Karlovacu. Tam nocleg, obiad itp. i następnego dnia z samiutkiego rana autostradą do miejsca wypoczynku. W ubiegłym roku było to Ciovo. Pozdr
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.05.2006 08:38

m_mati napisał(a):Posiłki i wszytskie atrakcje we własnym zakresie. Do Chorwacji jadę pierwszy raz.

Jeżeli tak, to odpuść sobie tą Chorwację. Może za rok i już normalnie.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 27.05.2006 08:51

Jeżeli tak, to odpuść sobie tą Chorwację. Może za rok i już normalnie.
niezbyt to konstruktywne :lol: Czy ktoś kto wynajmuje apartament jadąc z dzieciakiem ma się stołować w restauracjach Twoim zdaniem :idea: :roll: Chyba nie masz dzieci :lol:
m_mati
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_mati » 27.05.2006 09:27

Z dzieckiem jadę nie pierwszy raz na wakacje. To, że planuję wyżywienie i atrakcje we własnym zakresie, oznacza tylko tyle, że sam decyduję czy będę jadł w restauracji, barze czy w pokoju. Oznacza też to, że nie korzytsam z żadnego buira podróży, któe przypisuje mnie do danej "stołówki". Z dzieckiem nie da się zaplanować takich rzeczy. Poza tym udany wyjazd nie polega na tym, że 3 razy dziennie jem w knajpach a za wszytsko inne co atrakcyjne płacę. A kwestia atrakcji też nie polega na tym ,ze za wszystko muszę płacić. Troszkę kreatywności i duuuużo można. Według mnie to jest właśnie normalny wyjazd.
Pozdrawiam.[/url]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 27.05.2006 09:38

:lol: popieram :lol:
zamów dzieciakowi rybkę którą przyprawią dużą ilością czosnku i masz 2 porcje dla siebie a dzieciakowi zamawiasz nowe danie - czekasz kolejną godzinę na podanie i tak do skutku. Może wkońcu trafisz na coś co będzie dla bąbla odpowiednie i będzie chciał zjeść :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.05.2006 11:36

m_mati, bez urazy. Pomyślałem sobie, że jak kasy jest tyle ile jest, to wczasy mogą sie przeobrazic w mały koszmarek. Z jednej strony super wrażenia, z drugiej ... wkurzające jak inni mogą sobie pozwolić na więcej. Tylko tyle miałem na myśli. Ponadto ja sam w podobny sposób planuje swój wypoczynek. Sam decyduję, sam wybieram. Pozdrawiam.
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 27.05.2006 16:57

beata118 napisał(a):Żeby trochę zoszczędzić zaplanuj tylko jeden nocleg. My jechaliśmy z 5 letnim dzieckiem i nocowaliśmy ostatnio w Karlovacu. Wyjeżdżamy wieczorem z Polski, po południu jesteśmy w Karlovacu. Tam nocleg, obiad itp. i następnego dnia z samiutkiego rana autostradą do miejsca wypoczynku. W ubiegłym roku było to Ciovo. Pozdr

Czy bliżej granicy ze Słowenią można znaleźć nocleg? Taki na jedną noc.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 27.05.2006 17:03

i potwierdzam słowa beaty - 1 nocleg na trasie wystarczy Karlovać powinien być w Twoim przypadku oki - wyjazd wcześnym rankiem i wieczorem jesteś na miejscu a 2 dzień wio dalej (proponuję ominąć autostradę na Chorwacji i lecieć starą trasą - po pierwsze zaoszczędzisz i paliwo i opłaty i nie wrąbiesz się w korki przy tunelach i bramkach zjazdowych) :wink:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone