Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile kaski na 10 dni

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
m_mati
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) m_mati » 27.05.2006 21:42

woka - ja się nie gniewam, przecież nie ma o co. Po to jest forum, żeby każdy wyrażał swoje myśli. Byc może ja się wyraziłem zbyt mało precyzyjnie. Każda sugestia jest dobra. Za granicę wielokrotnie podróżowałem sam i z doświadczenia wiem, że jest to inny śiwat aniżeli podróże rodzinne, zwłaszcza z dzieckiem.
rich 72 - To ciekawa sugestia co do jednego noclegu. Boję się tylko o bąbla czy to wytrzyma, bo ma duuuuże problemy zdrowotne w dalekich trasach. Poza tym o ile żonka nie zrobi prawka, nie będę miał zmiennika. A tłukąc się matizkiem bez klimy odczuję poważnie zmęczenie. Ale dobry plan wyjazdu to podstawa!!!
[/img]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.05.2006 07:25

Więc fakty:
1. Warszawa - Katowice 4h + Katowice Zwardoń 2h razem 6h
2. Słowacja około 270 km - 3 -3,5 h
3. Węgry podobnie jak Słowacja 3-3,5 h
4. Chorwacja około 200 km od granicy do Karlovaca autostradą więc 2 h powinny wystarczyć.
Całość wychodzi koło 15 h spokojnej jazdy z uwzględnieniem normatywnych przerw (siusiu , kawa, prostowanie grzbietu).
Jeśli wyjedziesz około 5 rano z domu na bajkę :wink: powinieneś być w Karlovacu. Jedziesz w dzień więc nie powinno być problemu ze zmęczeniem które powodowałoby konieczność wcześniejszego postoju nawet u 1 kierowcy. Cóż co do brzdąca i jego problemów podróżniczych się nie wypowiadam bo tego problemu nie mam - moja mała znosi podróże bardzo dobrze.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.05.2006 07:29

Ps. do tej pory jeździłem Peugeotem 206 również bez klimy ale nigdy nie było problemów z dotarciem. Teraz już klimę mam więc komfort mi się poprawi - a no i skończyły się problemy z pakowaniem kupiłem kombika :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.05.2006 07:50

Zaklej dziecku pępek plastrem na krzyż + ewentualnie aviomarin.
Lepiej wyjedź jeszcze wcześniej; część podróży przejedziesz, jak dziecko śpi, a i upał może być mniej dokuczliwy. Schładzajcie się na stacjach benzynowych; są z reguły klimatyzowane.

FUX
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.05.2006 08:35

Racja im wcześniej tym lepiej - najlepiej gdybyś wystartował aby granicę przekraczać koło 6-7 rano ale to się już wiąże z nocnym wyjazdem z domu - jeśli położysz się koło 18 i uda Ci się zasnąć bez problemu możesz startować koło 1 a to byłoby optymalne rozwiązanie. Ja niestety jestem nocny marek i nie udaje mi się zasnąć nigdy wcześniej niż 23-24 w nocy :evil:. Ja w tym roku startuję właśnie koło 5-6 rano no ale te 4 godziny z Warszawy do Katowic mi z grafika wylatują :D
ArekOpole@30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArekOpole@30 » 28.05.2006 08:51

rich72 napisał(a):proponuję ominąć autostradę na Chorwacji i lecieć starą trasą - po pierwsze zaoszczędzisz i paliwo i opłaty i nie wrąbiesz się w korki przy tunelach i bramkach zjazdowych :wink:

możesz rozwinąć temat starej trasy, wiekszość z forumowiczów konsekwentnie proponuje autostradę. Jadę po raz pierwszy do cro więc ani stara ani nowa trasa nie jest mi znana. Jadę do Makarskiej.
Arek
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.05.2006 09:57

mówisz masz :wink:
Autostrada: problem autostrady pojawiał się już na forum wielokrotnie a szczególnie relacje o staniu w korkach. Wszystko zależy od terminu w którym jedziesz. Wubiegłym roku i 2 lata temu jechałem do Cro końcem sierpnia po 26 - wtedy autostrada była pusta w kierunku do Cro jednak w tym roku przejazd przez Chorwację trafia mi na 12 sierpnia więc korki przy tunelach Sv. Rok i Mala Kapela będą pewne. Dodatkowy korek tworzy się przy zjeździe z autostrady przed Splitem na bramkach. W związku z powyższym podjąłem decyzję jazdy dziennej w 2 etapach: pierwszy dzień z okolic Gliwic do Karlovaca w dn. 11 sierpnia natomiast 2 dzień tj. 12 sierpnia z Karlovaca przez Slunj, Gracac, Vrlika, Sinj i w miejscowości Cisto Provo w prawo do brzegu na Jardankę przez Brelę , Makarską do Zivogosce :lol: Trasa jest wyjeb..... jeśli chodzi o widoczki, słyszałem że prawie pusta bo większość preferuje autostrady no i mijam korki a słyszałem że czasem ludzie stali i po 5 godzin 8O toż to se w łeb można strzelić. :evil: A tamtędy powoli ale równo do celu :lol: no i zawsze jakaś oszczędność i za autostrady i na paliwie lepiej człowiek wyjdzie :wink:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 28.05.2006 10:15

rich72 napisał(a):mówisz masz :wink:
Autostrada: problem autostrady pojawiał się już na forum wielokrotnie a szczególnie relacje o staniu w korkach. Wszystko zależy od terminu w którym jedziesz. Wubiegłym roku i 2 lata temu jechałem do Cro końcem sierpnia po 26 - wtedy autostrada była pusta w kierunku do Cro jednak w tym roku przejazd przez Chorwację trafia mi na 12 sierpnia więc korki przy tunelach Sv. Rok i Mala Kapela będą pewne. Dodatkowy korek tworzy się przy zjeździe z autostrady przed Splitem na bramkach. W związku z powyższym podjąłem decyzję jazdy dziennej w 2 etapach: pierwszy dzień z okolic Gliwic do Karlovaca w dn. 11 sierpnia natomiast 2 dzień tj. 12 sierpnia z Karlovaca przez Slunj, Gracac, Vrlika, Sinj i w miejscowości Cisto Provo w prawo do brzegu na Jardankę przez Brelę , Makarską do Zivogosce :lol: Trasa jest wyjeb..... jeśli chodzi o widoczki, słyszałem że prawie pusta bo większość preferuje autostrady no i mijam korki a słyszałem że czasem ludzie stali i po 5 godzin 8O toż to se w łeb można strzelić. :evil: A tamtędy powoli ale równo do celu :lol: no i zawsze jakaś oszczędność i za autostrady i na paliwie lepiej człowiek wyjdzie :wink:

Całośc autostrady otwart o ile pamiętam w zeszłym roku w czerwcu.Bodajrze 25 czerwca ja jechałem 2 dni po otwarciu. Skąd na masz informacje sprzed 2- lat.Może sie myle.
fleming
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleming » 28.05.2006 11:23

daisykf napisał(a):
rich72 napisał(a):mówisz masz :wink:

Całośc autostrady otwart o ile pamiętam w zeszłym roku w czerwcu.Bodajrze 25 czerwca ja jechałem 2 dni po otwarciu. Skąd na masz informacje sprzed 2- lat.Może sie myle.

No bez przesady. Ja w zeszłym roku zjechałem z autostrady w Zadarze i okazało się że z wyjątkiem widoków to kicha. Jardanka wcale nie jest pusta :-) Ciężarówek pełno bo dowożą towar do sklepów.Droga kręta i ciągle ciągła linia więc nie wyprzedzisz. Oceniam że na tym biznasie straciłem 2-3 godz. A jechałem do Tuczepi czyli za Split i mogłem śmignąć autobanem. Z tymi noclegami to też nie warto po drodze przesadzać. Jeśli już to najwyżej 1 (słownie jeden) gdzieś na węgrzech przy granicy z Chorwacją. Ja zaplanowałem dwa (i ok 17-18 już przerywałem trasę bo czas na nocleg LATEM !!! a można buło do 22 sobie spokojnie jechać . I nie straszcie ludzi cenami Bo tak naprawdę to dużo kosztują noclegi. Jak się je uda załatwić tanio to później już jest spoko. Każdy przecie co nieco z Polski wiezie, słoiki, zupki, wodę itp. trele morele
W knajpce co dwa trzy dni też się uda co nieco skosztować. Pewno że nic za darmo nie ma. Ale przecie nikt nie jeździ do Chorwacji na balety w knajpach z wodzirejem i ekstrawagancje. Przynajmniej nie ci co czytają to forum Co najwyżej widziałem rano (11-12 w południe) rodaków co to się katowali (rąbali drzewo) całą noc w apartamencie (taniocha rakija) i później dzień z wakacji wyjęty na leczenie kaca. Tak że śmiało brać byka za rogi. POZDRAWIAM
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 28.05.2006 12:29

FUX napisał(a):Zaklej dziecku pępek plastrem na krzyż

A co to za metoda? 8O
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 28.05.2006 12:34

fleming napisał(a):No bez przesady. Ja w zeszłym roku zjechałem z autostrady w Zadarze i okazało się że z wyjątkiem widoków to kicha. Jardanka wcale nie jest pusta :-) Ciężarówek pełno bo dowożą towar do sklepów.Droga kręta i ciągle ciągła linia więc nie wyprzedzisz. Oceniam że na tym biznasie straciłem 2-3 godz. A jechałem do Tuczepi czyli za Split i mogłem śmignąć autobanem.

No jak jechałeś do Tucepi to palnąłeś 2 głupoty rzczywiście: zjechałeś z autostrady wtedy gdy już zapłaciłeś za przejechanie najdłuższego kawałka który wydłuża podróż czyli chorwackiego rogala Zagrzeb-Karlovacz-Plitvice, Graczac czy Zadar.
Druga głupota to zjechałeś z autostrady na wysokości Zadaru czyli juz po korku na Sv Roku i zaliczyłeś korek a potem w Zadarze pojechaleś Jardanką przez chyba najbardziej zatłoczony kawałek jardanki czylo od Trogiru do Makarskiej.

Jak już chciałeś zjechać to trzeba było zjechać na Graczac i pojechać przez CistaProvo jak tu już było napisane i na jardankę wjechać za Pisakiem lub przy jeziorach Baczińskiech
Ale tak to jest frycowe się płaci.

fleming napisał(a):Z tymi noclegami to też nie warto po drodze przesadzać. Jeśli już to najwyżej 1 (słownie jeden) gdzieś na węgrzech przy granicy z Chorwacją. Ja zaplanowałem dwa (i ok 17-18 już przerywałem trasę bo czas na nocleg LATEM !!! a można buło do 22 sobie spokojnie jechać .

Zgadzam się jeden wystarczy zupełnie. Ale ja jadę z Wrocławia. Jak ktoś jedzie z Ełku to nie wiem czy nie lepiej na 2. Bo ja po przejechaniu Polski to sobie muszę odsapnąć. Nawet nie ze zmęczenia tylko dlatego że najczęściej co kwadrans ktoś chce minie na drodze zabić

fleming napisał(a):I nie straszcie ludzi cenami Bo tak naprawdę to dużo kosztują noclegi.

Z tym się nie zgodzę. Noclegi nawet na kwaterach, dla 4 osobowej rodziny to 30-40% kosztów wakacji. A może nawet mniej gdy jedziesz na krócej niż 2 tygodzie i nie bierzesz jedzenia. Wejście 4 osobowej rodziny do Plitwic to w szczycie sezonu ok 350kun, rejs na Kornaty ok 600kun, skromna kolacja w knajpie 180kun zakupy na jeden dzień w sklepach ok 150kun . Przy noclegu ok 40 euro czyli jakieś 280kun to są sumy znaczące

A z reszta się zgadzam
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.05.2006 12:45

Całośc autostrady otwart o ile pamiętam w zeszłym roku w czerwcu.Bodajrze 25 czerwca ja jechałem 2 dni po otwarciu. Skąd na masz informacje sprzed 2- lat.Może sie myle

Masz rację mylisz się :wink: autostrada owszem jest otwarta ale 2 tunele o których mówię jeszcze trochę będą przekopywać
http://www.hac.hr/modules.php?r=autoceste

owszem i one są otwarte ale z autostrady po 2 pasy w każdą stronę wjeżdżasz w pojedyńczą nitkę tunelu i w sezonie ludziska stali godzinami
daisykf :wink: a może terenówką jakoś bokiem przeskoczyłeś?? :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.05.2006 12:49

No bez przesady. Ja w zeszłym roku zjechałem z autostrady w Zadarze i okazało się że z wyjątkiem widoków to kicha. Jardanka wcale nie jest pusta Ciężarówek pełno bo dowożą towar do sklepów

chłopie mapa do ręki i palcem po mapie wg mojej opiski :lol: gdzie Ty tam jardankę widzisz :?: :!: stara droga to nie jardanka tylko ta przez ląd - na jardankę wyskakuję przed samym masywem Biokowa bo potem długo nie ma połączenia do terenów nadmorskich :lol:
fleming
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleming » 28.05.2006 13:32

No jak jechałeś do Tucepi to palnąłeś 2 głupoty rzczywiście: zjechałeś z autostrady wtedy gdy już zapłaciłeś za przejechanie najdłuższego kawałka który wydłuża podróż czyli chorwackiego rogala Zagrzeb-Karlovacz-Plitvice, Graczac czy Zadar.
Druga głupota to zjechałeś z autostrady na wysokości Zadaru czyli juz po korku na Sv Roku i zaliczyłeś korek a potem w Zadarze pojechaleś Jardanką przez chyba najbardziej zatłoczony kawałek jardanki czylo od Trogiru do Makarskiej.

He, He. To nie tak do końca prawda ponieważ ja celowo zjechałem z autostrady żeby właśnie zobaczyć wybrzeże. :-) Fakt że akurat z tym Zadarem to był niewypał - całkowity. Ale nie przez koszty (bo to było wkalkulowane) tylko przez ten ruch na drodze Na na Sv Roku korka nie było więc tu "no problem" No i najważniejsze mi się nie śpieszyło. Ale jak radzi się komuś żeby nie jechał autostradą tylko wybrzeżem bo to niby i taniej i pusto no to ...wielka pomyłka

A z tą jadranką to i owszem wziołem se mapę i patrzę że se leci od Rijeki całym wybrzeżem aż za Dubrownik Równiutko wzdłuż całego Adriatyku.

Ale mniejsza z tym. Fakt jest faktem i uważam, że wakacje to już zaczynają się od pierwszej minuty podróży i w zależności jak kto się czuje na siłach powinien mierzyć siły na zamiary (czy jakoś tak odwrotnie :-) ) i do tego dostosować i przerwy i noclegi.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 28.05.2006 13:40

rich72 napisał(a):
Całośc autostrady otwart o ile pamiętam w zeszłym roku w czerwcu.Bodajrze 25 czerwca ja jechałem 2 dni po otwarciu. Skąd na masz informacje sprzed 2- lat.Może sie myle

Masz rację mylisz się :wink: autostrada owszem jest otwarta ale 2 tunele o których mówię jeszcze trochę będą przekopywać
http://www.hac.hr/modules.php?r=autoceste

owszem i one są otwarte ale z autostrady po 2 pasy w każdą stronę wjeżdżasz w pojedyńczą nitkę tunelu i w sezonie ludziska stali godzinami
daisykf :wink: a może terenówką jakoś bokiem przeskoczyłeś?? :wink:

Od sierpnia 2005 w tunelu są 2-nitki, możesz to nawet przeczytać na stronie którą podałes
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

ile kaski na 10 dni - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone