napisał(a) atka » 25.07.2003 11:00
bunia napisał(a):Za kilka dni wybieram się na 10 dni do Chorwacji. Mam pytanie? Z jakimi pieniędzmi jechać? Czy kupować kuny w Polsce, czy może w Chorwacji za PLN? A może jeszcze wziąść EUR i tam wymienić na kuny? Proszę o porady bo już sama nie wiem? No i jeszcze może jakieś przykładowe ceny jedzonka, napojów bo nie mam zielonego pojęcia ile kasy wziąść?
Dzięki!
Weź tyle Euro ile zapłacisz za apartament i drobne na kawę w Austrii.
Kuny wybieraj z bankomatu (najkorzystniej wyjdzie przelicznik) lub płać kartą tam gdzie jest to możliwe. my mieliśmy tylko trochę euro i zapłaciliśmy za apartament w Kunach po przeliczniku kantorowym, chyba mniej korzystnym dla nas.
Byliśmy w czerwcu, na wydatki wypłaciliśmy 2x1000 kun.
Jedliśmy w knajpach od czasu do czasu, aby poznać ich kuchnię.(150 kn pyszna kolacja dla 2 osób z winem)
Śniadania zawsze robiliśmy sami, kolację czasami też. Z Polski wieźliśmy obkład do chleba, wodę mineralną (trochę przesadziliśmy z ilością połowa wróciła do Polski, na miejscu kupowaliśmy piwo 6,39 kn za o,5 l Karlovacko). Chleb mają dobry 3kn mały 5kn duzy. Lody wspaniałe 4kn kulka (wielkości naszych trzech).
Moja rada odnośnie zabieranego jedzenia
- musi być urozmaicone !
Jak trzeci raz z rzędu jesz gołabki lub klopsiki, bo kupiłaś paletę, to zaczynasz wydawać na kalmary i inne przysmaki, a słoiki wracają do Polski.