Witam.
Jaworzno Pakoštane 13godz.
Pozdrav
travel napisał(a):valdemar napisał(a):Nie przypominam sobie, co najwyżej korkuje się na brankach koło Zagrzebia, ale na pasach "kartowych" korków nie ma.
Za to na bramkach pieniężnych korki po 3km lub więcej
Trajgul napisał(a):elka21, ja rozumiem. Dlatego pytam, dlaczego tak się dzieje, skoro wszędzie, gdzie czytam to ludzie piszą, żeby w Chorwacji, jeśli to możliwe płacić kartą. Więc dlaczego wolą stać w korkach na bramkach "gotówkowych"?
bigredone napisał(a):Trajgul napisał(a):elka21, ja rozumiem. Dlatego pytam, dlaczego tak się dzieje, skoro wszędzie, gdzie czytam to ludzie piszą, żeby w Chorwacji, jeśli to możliwe płacić kartą. Więc dlaczego wolą stać w korkach na bramkach "gotówkowych"?
Myślę, że dlatego, że aby wjechać na bramki "kartowe" trzeba nieco wcześniej zjechać z głównego pasa ruchu, a większość jedzie jak leci /i jak wszyscy/.
babiszado napisał(a):bigredone napisał(a):Trajgul napisał(a):elka21, ja rozumiem. Dlatego pytam, dlaczego tak się dzieje, skoro wszędzie, gdzie czytam to ludzie piszą, żeby w Chorwacji, jeśli to możliwe płacić kartą. Więc dlaczego wolą stać w korkach na bramkach "gotówkowych"?
Myślę, że dlatego, że aby wjechać na bramki "kartowe" trzeba nieco wcześniej zjechać z głównego pasa ruchu, a większość jedzie jak leci /i jak wszyscy/.
No ja na ten przykład dlatego, że jechałem pierwszy raz i zgupiałem... Stanąłem na rozjeździe i patrzę, że wszyscy walą w korek a na prawo zjeżdżają pojedyncze auta, stwierdziłem, że to ich jakiś viatoll i 45 min w plecy
tolek1 napisał(a):Ok. A można prosić o mały instruktarz (nie mam zjedzonych wszystkich rozumów). Rozumiem, że trzeba umieścić w automacie bilet wjazdowy na autostradę, oraz kartę debetową (kredytową). Czy kolejność ma znaczenie? Oznaczenia w automacie umieszczenia biletu i karty?
Przejeżdżając tunelem św. Ilija wystarczy włożyć kartę. I to wszystko.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi