Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.07.2016 06:57

walp napisał(a):
Jackar napisał(a):Da się zrobić, jeśli cały czas sypiesz autostradami

Oczywiście, że da się zrobić, tylko nie wierzę, że jadąc przepisowo z ustawionym - jak tu większość pisze - tempomatem na 130 km/h.
Aby przejechać 1200 km w 11 godzin (bo była 1 godz. postojów), trzeba uzyskać średnią 110km/h, a tego nie da się zrobić jadąc z maksymalną prędkością 130 km/h. Tak sądzę ... :wink:

Znaczy jesteś człowiekiem małej wiary.
Jak napisał autor owej kontrowersyjnej średniej:
andru_krk napisał(a):Droga praktycznie pusta, ruch znikomy, jazda płynna. Na granicy Slo-Cro tylko machnięcie dowodami.
I to jest raz.

Poza tym niewykluczone, że "jego" 130 kmh może być nawet o 10 kmh większe od "Twoich" 130 kmh.
Ostatnio zacząłem jeździć na GPS, a nie na tacho.
Gdy tacho pokazywało mi 130, GPS pokazywał 121-122.
Przy 130 GPS, na tacho było prawie 140.
Jadąc przepisowo według tacho, dojadę około godzinę później, niż jeśli jadę przepisowo według GPS.
Jadąc wg GPS przez Austrię "musiałem" jechać lewym pasem na większości ograniczeń. Wyglądało na to, że większość jechała według tacho.
I to jest dwa.

Bo przepis nie mówi, że jest ograniczenie do 130 według tacho, tylko względem urządzenia pomiarowego.
(to tak w skrócie z przykładowymi liczbami)

1200 km w 11 godzin? Całkiem realne i bez napinania się w warunkach wzmiankowanych przez "andru_krk".
Po prostu jedziesz, a kilometry i czas lecą.
andru_krk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andru_krk » 23.07.2016 07:17

valdemar napisał(a):1200 km w 12 godzin nocą w tym łącznie ok. godzina postojów?

"Miszcz" kierownicy....

Nie napisałem tego, żeby się chwalić lub żalić. Napisałem w celu informacyjnym.
Dzięki takiej informacji ktoś może pomyśli, że nie warto jechać z piątku na sobote.
2 lata temu kolega pojechał na przełomie lipca i sierpnia w piątek na noc i do splitu jechał 26h. Da się? Pewnie, że sie da.
Odnośnie drogi, to jechałem cały czas autostrada, bez żadnych objazdów.
Postojów nie mierzyłem ze stoperem w ręku. Prędkość przepisowa, może 10 do 20 więcej to maks poza Austrią (fotoradary). Zaraz ktoś napisze, że jednak nie przepisowo, ale nie da się jechać całą trase równe 130. W każdym bądz razie nie jechałem 180 na 130, tylko większość zgodnie z przepisami do 10 więcej. I nie musiałem jechać na urwanie karku, żeby dojechać w takim czasie.

Pozdrawiam wszystkich i życze spokojnej drogi do Chorwacji:)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 23.07.2016 08:53

valdemar napisał(a):
andru_krk napisał(a):Trasa Kraków - Brno - Wiedeń - Maribor - Zagrzeb - Split (Port).
Wyjazd 20.08 środa 20:30, na miejscu 8:45.
Cała trasa zgodnie z przepisami, z małym dzieckiem i boksem na dachu. 5x postoje po winiety, paliwo lub rozprostowanie po 10-15min.
Droga praktycznie pusta, ruch znikomy, jazda płynna. Na granicy Slo-Cro tylko machnięcie dowodami.

1200 km w 12 godzin nocą w tym łącznie ok. godzina postojów?

"Miszcz" kierownicy....

Da się, zobacz mój wpis z ubiegłego roku.
Murter-D1(nie autostrada)-Karlować-Zagrzeb-Cekovać-Szombothely-S31-Eisenstadt-Wiedeń-Brno-Tarnowskie Góry w 12 godzin w tym dwa przystanki i wahadła na 86. Długość odcinka 1060 km, średnia 96km/h = 11 h czystej jazdy (uruchomiony silnik), w dzień z niewielkim dodatkiem 10-15km/h od przepisowej.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 23.07.2016 08:59

rufus295 napisał(a):Tak sobie czytam i zastanawiam się czy nie będę stwarzał zagrożenia na Chorwackich autostradach (jadę pierwszy raz). Planuję jechac 110 na tempomacie, ponieważ autko nie lubi dużych prędkości (skrzynia kiepsko zestopniowana) . Czy aby nie będą mi mrugać światłami żebym na awaryjny zjechał? 8O

Jedź śmiało, na autostradzie Chorwackiej, poza bramkami wjazdowymi, nie ma, aż tak dużego ruchu, że jeden drugiemu, siedzi na ogonie :wink: .
Nikt na Ciebie nie będzie mrugać, i nie będzie Ci słać wiązanek :mrgreen:
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 23.07.2016 11:07

andru_krk napisał(a):
valdemar napisał(a):1200 km w 12 godzin nocą w tym łącznie ok. godzina postojów?

"Miszcz" kierownicy....

Nie napisałem tego, żeby się chwalić lub żalić. Napisałem w celu informacyjnym.
Dzięki takiej informacji ktoś może pomyśli, że nie warto jechać z piątku na sobote.
2 lata temu kolega pojechał na przełomie lipca i sierpnia w piątek na noc i do splitu jechał 26h. Da się? Pewnie, że sie da.
Odnośnie drogi, to jechałem cały czas autostrada, bez żadnych objazdów.
Postojów nie mierzyłem ze stoperem w ręku. Prędkość przepisowa, może 10 do 20 więcej to maks poza Austrią (fotoradary). Zaraz ktoś napisze, że jednak nie przepisowo, ale nie da się jechać całą trase równe 130. W każdym bądz razie nie jechałem 180 na 130, tylko większość zgodnie z przepisami do 10 więcej. I nie musiałem jechać na urwanie karku, żeby dojechać w takim czasie.

Pozdrawiam wszystkich i życze spokojnej drogi do Chorwacji:)

......potwierdzam , mozna tam dojechac nawet za 10,5 h i to tak jak opisujesz.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.07.2016 11:45

boboo napisał(a):Znaczy jesteś człowiekiem małej wiary.

Nie tyle małej wiary człowiekiem, co raczej kiepskim kierowcą.
W tym roku nie będzie szans zmierzyć się z "kontrowersyjną średnią" - nie te drogi, ale w przyszłym roku
dam z siebie wszystko. :mrgreen:

P.S.
Żeby nie wyszło, że jestem aż tak kiepski, to powiem, że "kontrowersyjną średnią" (a nawet więcej) robię bez problemu
np. od Świecka do Hanoweru. :lol:

Inaczej jednak sprawa wygląda, kiedy do trasy doliczymy nawet krótkie odcinki zwykłej drogi, czy kilka
zjazdów na kawę, wc itp. - średnia wtedy dość znacznie spada.

Jeśli komuś się udaje i jedzie bezpiecznie, to szczerze gratuluję. Wszystkim jadącym czy to wg navi, czy wg tacho,
życzę szerokości. :wink:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.07.2016 12:13

Żebyśmy się dobrze rozumieli:
nie twierdzę, że ten czas to standard i każdy zawsze to machnie.
Po prostu na taką średnią (mimo małej zmiany "zeznań" :D [przepisowo/nieprzepisowo] przez kolegę andru_krk) potrzebne są odpowiednie warunki.
A te się zdarzają (pusta droga, puste przejścia graniczne itd.) i można na nie trafić.
Wierzę, że kolega andru_krk na nie trafił i dojechał w podanym czasie.
I jak podaje w późniejszym poście:
tylko większość zgodnie z przepisami do 10 więcej
i jeśli była to prędkość wg tacho, to realnie miał max. 131-132.

Nie chcę uchodzić za "miszcza", ale trochę kilometrów zrobiłem (jakieś 1,5 mln się nazbierało) i z doświadczenia wiem, że można sporo ujechać bez "spinania" jeśli się wstrzeli w dobrą sytuację na drodze.
A czasem jak przyjdzie bora to i 24 godzin nie starczy :D
andru_krk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andru_krk » 23.07.2016 12:27

Na Chorwacji jestem 5 raz, dodatkowo 2 razy przejeżdżałem w drodze do Czarnogóry. Tylko raz jechałem z piatku na sobote do cro i z soboty na niedziele do PL. Nigdy więcej. Zawsze wyjeżdżam na noc, przeważnie w czwartki w nocy. W tym roku wyjechałem w środe ze względu na apartament. Zarówno w czwartki w nocy nie ma dużego ruchu i teraz też nie było. Patrząc dzisiaj na kamery w lucko, to wspólczuje wracającym bo nawet do bramek kartowych były korki.
Pozdrawiam.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 23.07.2016 16:08

w nawigacji, np. w automapie jest taka opcja "pilot", która pokazuje m.in.: sumaryczny czas przejazdu, sumaryczny czas postojów, prędkość max i prędkość średnią...trzeba tylko nie zapomnieć go (pilota) zresetować przed ruszeniem...:)
Smelbo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smelbo » 23.07.2016 16:31

valdemar napisał(a):
andru_krk napisał(a):Trasa Kraków - Brno - Wiedeń - Maribor - Zagrzeb - Split (Port).
Wyjazd 20.08 środa 20:30, na miejscu 8:45.
Cała trasa zgodnie z przepisami, z małym dzieckiem i boksem na dachu. 5x postoje po winiety, paliwo lub rozprostowanie po 10-15min.
Droga praktycznie pusta, ruch znikomy, jazda płynna. Na granicy Slo-Cro tylko machnięcie dowodami.

1200 km w 12 godzin nocą w tym łącznie ok. godzina postojów?

"Miszcz" kierownicy....

Spokojnie, ja tyle przez Węgry i Słowację z Breli do Krakowa. Po drodze dwa postoje. 1240km
micham
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) micham » 23.07.2016 16:40

cześć. nasza trasa to Radzymin - Brno - Wiedeń - objazd Słoweńskiej autostrady - Zagrzeb - Baska Voda

wyjazd 30 czerwca w czwartek godz. 13.30, kilka postoi na rozprostowanie nóg i jedna dłuższa przerwa na spanie około 1,5h.
dojazd na miejsce 1 lipca w piątek godz. 7.50. Jeden kierowca.

po drodze nie było korków, był wzmożony ruch gdzieś przed Częstochową, ale ruch płynny. na granicach tez raczej płynnie.

w sumie trasa Radzymin - Baska Voda zajęła nam ok 18 h
siasty
Plażowicz
Re: Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Nieprzeczytany postnapisał(a) siasty » 24.07.2016 22:38

Średni czas podróży wyjeżdżając z Polski wschodniej do Makarskiej na wieczór ? W końcówce sierpnia ktoś jest w stanie podać mniej więcej jadąc z przerwami tylko za potrzebą ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.07.2016 22:44

siasty napisał(a):Średni czas podróży wyjeżdżając z Polski wschodniej do Makarskiej na wieczór ? W końcówce sierpnia ktoś jest w stanie podać mniej więcej jadąc z przerwami tylko za potrzebą ?

A dokładnie skąd - Białystok, Lublin, Rzeszów :?: :?: :?:
romuald22
Cromaniak
Re: Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 24.07.2016 22:48

siasty napisał(a):Średni czas podróży wyjeżdżając z Polski wschodniej do Makarskiej na wieczór ?

https://www.google.pl/maps/

siasty napisał(a): W końcówce sierpnia ktoś jest w stanie podać mniej więcej jadąc z przerwami tylko za potrzebą ?

Jakbyś pytanie zadał po polsku to może ktoś odpowie...
oxbox
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) oxbox » 26.07.2016 20:01

Witam wszystkich cro: wielbicieli i maniaków.
Spędziłem na tym forum już chyba kilkadziesiąt godzin czytając posty od a do z.
Wreszcie postanowiłem dołączyć do waszej społeczności, co właśnie czynie. Jeszcze raz wszystkich witam.
A w kwestii tematu.
W zeszłym roku powrót z Rogożnicy do Poznania (1331 km) zgodnie z przepisami, bez wariacji 16 godzin, z czego około 1-1,5 h straty w związku z wypadkiem przed Brnem.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów . - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone