andru_krk napisał(a):Trasa Kraków - Brno - Wiedeń - Maribor - Zagrzeb - Split (Port).
Wyjazd 20.08 środa 20:30, na miejscu 8:45.
Cała trasa zgodnie z przepisami, z małym dzieckiem i boksem na dachu. 5x postoje po winiety, paliwo lub rozprostowanie po 10-15min.
Droga praktycznie pusta, ruch znikomy, jazda płynna. Na granicy Slo-Cro tylko machnięcie dowodami.
Jackar napisał(a):Da się zrobić, jeśli cały czas sypiesz autostradami
andru_krk napisał(a):Trasa Kraków - Brno - Wiedeń - Maribor - Zagrzeb - Split (Port).
Wyjazd 20.08 środa 20:30, na miejscu 8:45.
wiolek_lp napisał(a):Wyjazd 13.45 z Rzeszowa dojazd do Drvenik coś koło 13 kolejnego dnia ( po czym w miejscu docelowym po przepłynięciu promem po 15)
Bez noclegu cały czas w aucie.
walp napisał(a):Jackar napisał(a):Da się zrobić, jeśli cały czas sypiesz autostradami
Oczywiście, że da się zrobić, tylko nie wierzę, że jadąc przepisowo z ustawionym - jak tu większość pisze - tempomatem na 130 km/h.
Aby przejechać 1200 km w 11 godzin (bo była 1 godz. postojów), trzeba uzyskać średnią 110km/h, a tego nie da się zrobić jadąc z maksymalną prędkością 130 km/h. Tak sądzę ...
Jackar napisał(a):Oczywiście, że nikt tu nie mówi o przepisowej jeżdzie
walp napisał(a):Dość często przemierzam naszą Amber One na odcinku Nowe Marzy - Rusocin. Tydzień temu ustawiłem sobie tempomat na 140 km/h.
I tak sobie jechałem równo i obserwowałem.
Wyprzedziłem z tą prędkością 6 samochodów - to były ciężarówki. Mnie natomiast wyprzedziło kilkadziesiąt samochodów osobowych.
Gdyby w punkcie opłat zrobić ankietę z pytaniem, czy jechał(-a) Pan/Pani przepisowo, zapewne wszyscy odpowiedzieliby, że tak.
walp napisał(a):Jackar napisał(a):Oczywiście, że nikt tu nie mówi o przepisowej jeżdzie
Właśnie o to mi chodzi, że większość twierdzi, że nie przekracza dopuszczalnych prędkości.
Już kiedyś pisałem:walp napisał(a):Dość często przemierzam naszą Amber One na odcinku Nowe Marzy - Rusocin. Tydzień temu ustawiłem sobie tempomat na 140 km/h.
Wyprzedziłem z tą prędkością 6 samochodów - to były ciężarówki. Mnie natomiast wyprzedziło kilkadziesiąt samochodów osobowych.
Gdyby w punkcie opłat zrobić ankietę z pytaniem, czy jechał(-a) Pan/Pani przepisowo, zapewne wszyscy odpowiedzieliby, że tak.
Jackar napisał(a):walp napisał(a):Jackar napisał(a):Oczywiście, że nikt tu nie mówi o przepisowej jeżdzie
Właśnie o to mi chodzi, że większość twierdzi, że nie przekracza dopuszczalnych prędkości.
Już kiedyś pisałem:walp napisał(a):Dość często przemierzam naszą Amber One na odcinku Nowe Marzy - Rusocin. Tydzień temu ustawiłem sobie tempomat na 140 km/h.
Ponieważ - mam/mamy/mają (niepotrzebne skreślić ) - taką mentalność. Jak jest 140 tzn. że można 150, a jak 50 to można 60
rufus295 napisał(a):Tak sobie czytam i zastanawiam się czy nie będę stwarzał zagrożenia na Chorwackich autostradach (jadę pierwszy raz). Planuję jechac 110 na tempomacie, ponieważ autko nie lubi dużych prędkości (skrzynia kiepsko zestopniowana) . Czy aby nie będą mi mrugać światłami żebym na awaryjny zjechał?
rufus295 napisał(a):Czy aby nie będą mi mrugać światłami żebym na awaryjny zjechał?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi