Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 26.01.2016 11:21

North Slav napisał(a):Deszcz w tak długiej trasie musi być okropny, nie wyobrażam sobie, jak to musi być jechać w nocy, w deszczu, kiedy na drodze światła odbijają się od mokrej nawierzchni, a treści na drogowskazach widoczne dopiero po dojechaniu do nich. :?

We wrześniu 2015r jechaliśmy do Breli nocą i do Zadaru cały czas lało . O spaniu w samochodzie nie było mowy , bo deszcz masakrycznie bębnił o karoserię . Dystans 1120km pokonaliśmy w 14,5 godziny.

To był HORROR :twisted:
marx2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marx2 » 26.01.2016 13:39

i dlatego pytałem o miejscówke z szybkim dojazdem :) Widze że od ostatniego mojego pobytu sporo sie pozmieniało, autostrada praktycznie na całej długości trasy, czyli te 10h Gliwice-Istria jest do osiągnięcia.
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 26.01.2016 14:48

marx2 napisał(a):i dlatego pytałem o miejscówke z szybkim dojazdem :) Widze że od ostatniego mojego pobytu sporo sie pozmieniało, autostrada praktycznie na całej długości trasy, czyli te 10h Gliwice-Istria jest do osiągnięcia.

Jest do osiągnięcia, ale jakoś nie pasuje mi to do wyjazdu wakacyjnego tylko odcinka specjalnego.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.01.2016 15:52

marx2 napisał(a):i dlatego pytałem o miejscówke z szybkim dojazdem :) Widze że od ostatniego mojego pobytu sporo sie pozmieniało, autostrada praktycznie na całej długości trasy, czyli te 10h Gliwice-Istria jest do osiągnięcia.

Tak.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.01.2016 17:10

Pamiętam, że myśmy wyjechali o 7 rano z okolic Cieszyna i byliśmy o 17 na Istrii 8)

A po drodze jedliśmy obiad i było jeszcze kilka małych przerw
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 27.01.2016 00:00

Pogoda może mieć zasadniczy wpływ na czas przejazdu co doświadczyliśmy w ubiegłym roku.
15.08.2015 sobota. Trasa Opole – Postojna przez Racibórz potem klasycznie: Czechy – Austria i wzdłuż Słowenii.
830 km w niecałe 10 godzin wliczając postoje. Pogoda sprzyjała

16.08.2015 niedziela. Postojna – Tribunj.
360 km – 8 i pół godziny(!) z postojami. Korek na granicy w Rupie (strata ok. 15-20 minut). Korek do bramek na autostradzie (strata ok. 45 minut). Za Rijeką wpadamy w ulewę, która towarzyszy nam aż do Tribunj. Zatrzymaliśmy się dłużej na obiad mając nadzieję, że przeczekamy niekorzystne warunki ale nic z tego. Ponieważ jazda krętą Jadrańską Magistralą w ulewie to nic przyjemnego odbiliśmy za Senj na autostradę. Tu nie było lepiej. Na tablicach zmiennej treści ograniczenia do 100 i do 80 km/h choć czasami i 60 km/h to było za szybko

30.08.2015 niedziela. Tribunj – Opole (autostradami w Chorwacji, objazd autostrady w Słowenii, i dalej do celu klasycznie Austria – Czechy- Polska tym razem A1 i A4).
1136 km. Start 4:20. Na miejscu o 18:10 czyli prawie 14 godzin.
Pierwsze objawy zmęczenia poczułem za Wiedniem. Pociągnąłem jednak do Czech i w Mikulowie był dłuższy postój na obiad. Potem po przekroczeniu naszej granicy poczułem duże zmęczenie. Chyba tabliczka z napisem Polska tak mnie rozprężyła.
Blisko godzinny odpoczynek kawa i jakieś frytki na parkingu z MC Donald’s na wysokości Gliwic. Wychodzi na to, że dla mnie limit kilometrów na raz to ok. 1050 :)

Ponieważ jestem jedyny kierowcą staram się jechać spokojnie tak by zmęczenie dopadło mnie później.
bajprzeznet
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bajprzeznet » 28.01.2016 21:38

Właśnie bardzo często zapominamy o tym jak duży wpływ na czas ma np. pogoda, ruch czy nawet drobne przerwy w płynności ruchu. Inaczej się jedzie w weekend przy dobrej pogodzie, gdy nie trafiamy na wypadki po drodze, zwężenia czy zwykłe korki, a inaczej przy dużym natężeniu ruchu, w deszczu albo natrafiając na liczne remonty i ograniczenia - i ta sama trasa może różnić sięo 2-3h.

Druga sprawa - każdy ma inne predyspozycje do jazdy, inne nawyki i przyzwyczajenia. Ktoś jeździ więcej w trasie, ktoś mniej - jedni czują zmęczenie po 4 godzinach, inni po 8. Tak samo postoje ja robię średnio co 3 godziny postuj na tankowanie, co przy takiej trasie optymalnie na mnie wpływa, ale np. normalnie trasę np. 5 godzinną mogę bez większego zmęczenia zrobić na raz.

Grunt to nie przesadzić z oceną swoich umiejętności oraz stanu organizmu - nie ma szalejmy, i bierzmy pod uwagę zmęczenie 8)
raulpwnz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) raulpwnz » 30.01.2016 17:16

02.08.2013
Wadowice - Dugi Rat
Samochód osobowy
ok. 1170km
21h, gorzej jeszcze nie było :D, mega korki

22.08.2015
Wadowice - Klek
Samochód osobowy
1270km
15h

Jazda spokojna, bez szaleństw, 4-5 postojów
Jugosławia ok :)
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jugosławia ok :) » 09.02.2016 19:30

Polecam to sprawdzone wyjechać w sobotę tak aby być w niedziele rano na miejscu, omija się wszelkie większe korki po drodze ale też w miejscowości docelowej ponieważ największe przewały są w sobotę przez cały dzień więc szkoda nerwów trasa Polska małopolska, Czechy, Austria, Słowenia objazdem przez Mureck- Lenart - Ptuj, Chorwacja Marusici (riviera Makarska) wyjazd sobota 19.00 na miejscu z godzinną przerwą w podróży winiety siusiu jedzenie tankowanie 9.00 w niedzielę moczyliśmy nogi w MORZU, JAZDA ZGODNA Z PRZEPISAMI 130KM/H, da się zrobić (odpocząć przed jazdą i polecam nocne rajdy)
rafal291
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal291 » 09.02.2016 20:24

Z tą jazdą w nocy zależy kto co lubi - ja w nocy śpię. Raz dałem się namówić na nocną jazdę. Wyjechałem spod Łodzi i za Bełchatowem już mi się japa darła. Przejechałem tylko przez granicę, pierwszy zjazd z autostrady i kimono do rana ! Teraz jeżdżę tylko w dzień - Ostatnio spod Łodzi jechałem do Vodic i zajęło mi to 15 godzin przez Czechy Austrię, objazd Mureck-Lenart-Ptuj. W Austrii 30 minut postoju na siku i jedzenie i naprzód. Dzieci się nie wierciły, więc była taka możliwość.
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 09.02.2016 20:35

ja tam wole w nocy :) mniejszy ruch, chlodniej i w ogole jakos mi pasuje. wystarczy zeby noc przed wyjazdem przespac te 8-9h(moze byc dłużej spanie mnie nie boli ;p), kawa muzyczka w radiu i wio :) a rano juz po pas w Jadranie :)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 09.02.2016 20:36

rafal291 napisał(a):Z tą jazdą w nocy zależy kto co lubi - ja w nocy śpię. Raz dałem się namówić na nocną jazdę. Wyjechałem spod Łodzi i za Bełchatowem już mi się japa darła. Przejechałem tylko przez granicę, pierwszy zjazd z autostrady i kimono do rana ! Teraz jeżdżę tylko w dzień - Ostatnio spod Łodzi jechałem do Vodic i zajęło mi to 15 godzin przez Czechy Austrię, objazd Mureck-Lenart-Ptuj. W Austrii 30 minut postoju na siku i jedzenie i naprzód. Dzieci się nie wierciły, więc była taka możliwość.

Ja też zawsze jeździłem za dnia, ale od trzech ostatnich lat "do" jadę nocą a wracam w dzień.
Poczytaj porady na nocną jazdę, jest parę ciekawych uwag ale najważniejsza to min. trzy poprzedzające noce dobrze się wyspać a w dniu wyjazdu dać sobie luz od pracy (no nie całkiem).
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 09.02.2016 20:48

My pokonaliśmy 1300 km w około 18h, na dwie raty.
Wyjazd ok 9:00 rano, przyjazd około 17:00 do Mikulova.
Obiad, nocleg.
Kolejny dzień wyjazd z Mikulova ok 6:00, w Cro na miejscu byliśmy ok 16:00
Słowenia objazdem bez winiety.
Po drodze kilka przerw, prędkość do 130 km/h, bo jechaliśmy z boxem.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 09.02.2016 21:09

:D my natomiast, zawsze jeździmy i wracamy po drodze z noclegiem. Rezerwujemy na przejazd i powrót dwa dodatkowe dni. Wybieramy najczęściej pensjonaty, hotele, czy nawet Oekotel w Kalsdorfie; z prysznicem, w miarę wygodnym łóżkiem, śniadaniem, etc...

p.s. jednak zdarzyło nam się również, że pierwszy raz jechaliśmy z dwójką dzieci do Cro bez noclegu. Horror, którego nigdy już nie powtórzę. Słowenię natomiast zawsze objeżdżamy. :D

:D szerokiej drogi życzę Wszystkim, którzy ten dystans potrafią pokonać w ciągu jednego dnia...
euromissile
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) euromissile » 09.02.2016 21:11

majeczka napisał(a):
:D szerokiej drogi życzę Wszystkim, którzy ten dystans potrafią pokonać w ciągu jednego dnia...

lub jednej nocy ;p
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów . - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone