Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 25.01.2016 20:14

z tym 100 km/h to nie taka łatwa sprawa w ostatnie wakacje Warszawa- Orebic srednia 96. Wyjechalismy w czerwcowa sobote okolo 14-30 na miejscu 11 g zero korka spanie okolo 1 godz na parkingu bez objazdu Slowenni, przepisy naginane wszedzie delikatnie czasami wolniej bo kryzys dawal o sobie znac to jest naprawde kawał drogi
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.01.2016 22:14

12-14 h to jest czas graniczny i to bez jazdy nocą. Optimum 8-10.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2016 22:33

nenek napisał(a):z tym 100 km/h to nie taka łatwa sprawa w ostatnie wakacje Warszawa- Orebic srednia 96. Wyjechalismy w czerwcowa sobote okolo 14-30 na miejscu 11 g zero korka spanie okolo 1 godz na parkingu bez objazdu Slowenni, przepisy naginane wszedzie delikatnie czasami wolniej bo kryzys dawal o sobie znac to jest naprawde kawał drogi

Godzinna drzemka przy prawie dobie podróży to jest po prostu za mało i to jest ryzykowanie okropne wypadku 8)

Człowiek po 14 godzinach jazdy staje się zombie 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.01.2016 22:36

FUX napisał(a):12-14 h to jest czas graniczny i to bez jazdy nocą. Optimum 8-10.

8-10 h skąd dokąd :?: :?:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.01.2016 22:37

8 godz. to można uzyskać na niemieckiej A7 z Ellund do Fussen, (ok. 960 km), ale nie w drodze do Chorwacji. :D
Lednice napisał(a):Człowiek po 14 godzinach jazdy staje się zombie 8)

Dobrze, że jeszcze nikogo nie pogryzłem. :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2016 23:16

Wszystko do czasu 8)

PS: oczywiście są super twardziele :lol:

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.01.2016 23:24

Janusz Bajcer napisał(a):
FUX napisał(a):12-14 h to jest czas graniczny i to bez jazdy nocą. Optimum 8-10.

Nie tyle skąd dokąd, ale ile czasu zajmie podróż bez zmęczenia, bez stresu :roll:

Kilkanaście godzin z postojami jest do zrobienia, ale więcej niż 14 to już na serio ryzykowanie :roll:

Kierowcy zawodowi mają ograniczony czas pracy i to nie z powodu spisków czy knowań,
ale po prostu dlatego, że człowiek nie jest robotem i po 14 godzinach w podróży wysiada :roll:

PS: oczywiście można pisać, że jest inaczej, ale w tym celu należy najpierw przekonać o swoich racjach tych, co ograniczyli czas pracy kierowców zawodowych, że nie mają racji i że na luziku da się jechać 24 godziny za kółkiem :roll:
Życzę powodzenia :wink:
Ostatnio edytowano 25.01.2016 23:27 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.01.2016 23:26

Lednice napisał(a):Kierowcy zawodowi mają ograniczony czas pracy i to nie z powodu spisków czy knowań,
ale po prostu dlatego, że człowiek nie jest robotem i po 14 godzinach w podróży wysiada :roll:

Ja już wysiadam po 6-8 godzinach.
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 25.01.2016 23:44

W sumie to takie teoretyzowanie z tym czasem dojazdu,
wystarczy, że będzie przez większość drogi padał deszcz, już mamy 10-20km/h wolniejszą jazdę,
do tego lokalne drogowe wydarzenia, zwężenia, malowania, wymiana barierek i można stracić kilkanaście albo kilkadziesiąt minut.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 26.01.2016 07:16

komaciek napisał(a):W sumie to takie teoretyzowanie z tym czasem dojazdu,
wystarczy, że będzie przez większość drogi padał deszcz, już mamy 10-20km/h wolniejszą jazdę,
do tego lokalne drogowe wydarzenia, zwężenia, malowania, wymiana barierek i można stracić kilkanaście albo kilkadziesiąt minut.

Najlepszy jest deszcz w nocy...wielu kierowców nawet w super furach muszę wyprzedzać...bo niewiele widzą...
p.s. niewiele wcześniej wyprzedzali mnie jak błyskawica...:p
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.01.2016 08:36

Janusz Bajcer napisał(a):

ile-godzin-na-przejazd-uczciwie-bez-popisow-t48156-390.html#p1682137
North Slav
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) North Slav » 26.01.2016 08:51

Deszcz w tak długiej trasie musi być okropny, nie wyobrażam sobie, jak to musi być jechać w nocy, w deszczu, kiedy na drodze światła odbijają się od mokrej nawierzchni, a treści na drogowskazach widoczne dopiero po dojechaniu do nich. :?

Ja nie wiem, jak niektórzy tutaj jadą ze Śląska 12 h na riwierę... w zeszłym roku jechałem po raz pierwszy, ze Śląska właśnie przez Mosty u Jablunkova, Słowację, Węgry (autostradami), potem Slawonia i Bośnia (przystanek był w Mostarze, gdzie spędziliśmy parę dni przez dalszą drogą do Cro). Trudno mi oszacować, ile dokładnie jechałem, bo nad ranem na Słowacji ok. 3 h się zdrzemnąłem, robiłem też dość częste postoje (w tym na posiłki czy rozprostowanie kości), na autostradach zawsze przepisowo. Za to ostatnie 150 km przez Bośnię to była tragedia, jazda serpentynami po górach, ograniczenia do 40 km/h...
Jechaliśmy prawie 20 h. W tym roku jak sytuacja na to pozwoli, a mam nadzieję, że nam nie pozamykają granic :wink: , to spróbuję pocisnąć przez CZ, A i SLO. Zobaczymy, czy zbliżę się do tych 12 h, nie przekraczając 130/140 km/h.
keraj330
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) keraj330 » 26.01.2016 09:09

Ja od lat wybieram Istrię a jadąc z Trzebini do np Poreć, Rovinj zajmuje mi to 12 godzin w tym dwa tankowania gazu na granicy Polski i Austrii oraz krótkie przystanki.Jadę w nocy wpadam na autostradę za Mysłowicami i taką super drogą przez Czechy do granicy z Austrią gdzie mamy kawałek przejazdu przez miasta a potem znów autostrada, Słowenia również autostradą i na koniec połowa Istrii. :D Wszystko oczywiście zależy od pogody bo chyba 3 lata temu lało do samej Chorwacji i to jak :!: i wtedy ta trasa wyszła znacznie dłużej :( Jedynym suchym miejscem po drodze były tunele w Słowenii :)
Ostatnio edytowano 27.01.2016 08:42 przez keraj330, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.01.2016 09:12

To jest bardzo ważny aspekt. Kiedyś w maju wracaliśmy z Bolu. W Splicie włączyłem wycieraczki koło 11 ej rano i wyłączyłem pod Wiedniem około 21.20 w Oekotelu po południowej stronie, gdzie stanęliśmy na nocleg. To był jeden z najbardziej męczących powrotów z cro.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 26.01.2016 09:17

W ubiegłym roku niecałe 1200km do Vodic przez CZ,AT i Słowenia objazdem zrobiłem w 14 godzin. Długo, ponieważ kolega jechał za mną autem lekko terenowym, więc przy prędkości 120km/h już narzekał na wycie mostów i inne niedogodności. Ustawiłem więc sobie tempomat w przedziale 115-119km/h i tak w zasadzie pokonałem całą trasę. Myślę że jadąc w dalszym ciągu zgodnie z przepisami 130km/h można skrócić taką drogę spokojnie o 2 godziny. Faktem jednak jest że jazda z mniejszą prędkością nie wymagała ciągłego mocnego skupiania się na drodze. W efekcie zajechałem bez zmęczenia, tak jakbym przejechał jakieś 300-400km a nie 1200. No i jechałem w dzień, więc to też jest poważny plus.
Zaznaczam również, że był to mój pierwszy wyjazd do Chorwacji, więc wszystko było dla mnie nowe, ale dzięki forum wszystko udało się bez problemów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów . - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone