Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AlAn_K
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AlAn_K » 10.12.2015 19:44

No cóż, pewnie sprawdzę. W zeszłym roku byłem tylko z żoną. W dwie osoby i to bez pośpiechu, zwiedzając po drodze ciekawe miejsca, robiłem ok 400 -600 km (ale jak wspomniałem turystycznie i krajoznawczo). W tym roku raczej połknę drogę w jak największym kawałku. Wyprawa pewnie w 3 lub 4 osoby (młodsze pokolenie), samochód wygodny więc o to się nie boje (fotele, tempomat, itp), ale nie wiem jak wyjdzie trasa prawie 1250 km. Zwłaszcza, że autostrada, to tylko przez Węgry, a Chorwacja i BiH głównymi. Google pokazuje 18 godz. Nie spać 18 godz - nie problem, prowadzić 18 godz w ... da się, tylko czy warto się spinać i narażać na górskich drogach? Z doświadczenia wiem, że drzemka 40 min w podróży bywa zbawienna, a jak nawet się ktoś kimnie dłużej, na pewno na tym nie straci. Druga zasada, to jechać w grupie i dostosować się do najsłabszego. Tak więc zapraszam do wątku "autostop" celem umówienia się na podróż.
sebu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebu » 10.12.2015 21:57

Kielce - Czechy -Austria -Słowenia autostradą - Brela . Wyjazd godzina 14. Na miejscu jestem o 7 rano .
Oczywiście ucinam sobie drzemkę 3-4 godziny na parkingu . Mam spore auto i jeździmy przeważnie w samochodzie we dwójkę , więc po takiej drzemce nie odczuwam efektu zombie po dojeździe na miejsce .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.12.2015 09:05

AlAn_K napisał(a): Druga zasada, to jechać w grupie i dostosować się do najsłabszego.

Dla mnie z kolei to najgorsza rzecz jaka jest. Jechałam tak raz i nigdy więcej. My jechaliśmy z 11 latkiem, drugie auto z 13miesięcznym dzieckiem. Postoje na wyprostowanie nóg czy zjedzenie, przeciągały się masakrycznie długo, zamiast 15/20 min trwały po godzinę. To co zwykle jechaliśmy w 13 godz. przejechaliśmy w 16h. Tak zmęczona jak tą trasą nie byłam nigdy. Nasz syn na każdym postoju się pytał, kiedy w końcu będziemy jechać, bo co chwilę postój (zwykle zatrzymujemy się co 4/5 h + po winiety), a z maluchem postoje co 2/3 h. Niby niewielka różnica, ale na 1200 km robi różnicę.
Jak dojechaliśmy na miejsce to stwierdziliśmy (nasze autko), że więcej staliśmy niż jechaliśmy. Takie były nasze odczucia.

Rada o jeździe w konwoju nie jest dla każdego i nie jest uniwersalna.
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 11.12.2015 09:41

Rada o jeździe w konwoju nie jest dla każdego i nie jest uniwersalna.[/quote]

Dokładnie, taka jazd ma sens w zasadzie tylko w grupie osób, które się dobrze znają, wiedzą jak jeżdżą inni towarzysze podróży i jakie mają preferencje.

Namawianie przygodnych ludzi do jazdy w grupie to śmiech na sali. Jedni jadą z dziećmi i robią postój co godzinę na siku i papierosa, inni lubią zrobić sobie dłuższą przerwę i zjechać z trasy do ulubionej knajpy na obiad, inni grzeją nonstop jak cyborgi.

A nawet jadąc ze znajomymi też ciężko jechać zderzak w zderzak bo niby i po co, lepiej i wygodnie wyznaczyć sobie punkty przelotowe na trasie i tam ew. się spotykać.

A "drzemek" za kierownicą po których się jest zwartym i wypoczętym, już nawet nie chce mi się komentować, można się jedynie pośmiać obserwując świeżych zombie na plaży po kilkunastu godzinach takiej jazdy :D
Ostatnio edytowano 11.12.2015 22:03 przez klerjeser, łącznie edytowano 1 raz
iwan431
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwan431 » 11.12.2015 11:32

Do tej pory ani jednego opisu z Tarnowa. Przypadek?
AlAn_K
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AlAn_K » 11.12.2015 12:48

Tarnów nie jeździ albo się nie chwali.
marmed
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmed » 11.12.2015 14:45

Witam,
również i ja postanowiłem napisać o swoim czasie podróży tym bardziej, że jadąc do Cro muszę przejechać całą Polskę. Wyjazd z Malborka godz. 6.00 dojazd do miejsca noclegowego w Austrii ( Fair-Price-Hotel ) miejscowość Sebersdorf - 1050 km czas podróży ze śniadaniem i obiadem po drodze 13,5 godziny. W hotelu meldowałem się ok.19.30. Wyjazd do Medići w Chorwacji objazdem przez Ptuj :) o godz. 7.00 po szybkim śniadaniu, jedna krótka przerwa po drodze i dojazd do miejsca docelowego ok. 14.00 - 640 km.
Droga powrotna podzielona Medici - Plitvice ( zwiedzanie jezior + nocleg ) Wyjazd z Plitvic do Malborka o 7.00 dojazd do Malborka po 20 godzinach z obiadem i 3 godz. odpoczynkiem po drodze ... ( 1400 km ) i nigdy więcej, masakra.
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pabbllo_ldz » 11.12.2015 15:12

marmed napisał(a):Droga powrotna podzielona Medici - Plitvice ( zwiedzanie jezior + nocleg ) Wyjazd z Plitvic do Malborka o 7.00 dojazd do Malborka po 20 godzinach z obiadem i 3 godz. odpoczynkiem po drodze ... ( 1400 km ) i nigdy więcej, masakra.

Widzisz tak też planuję wracać za rok z mała zmianą wyjazd od gospodarzy ok. 9ej rano w niedzielę bo zostajemy na 15 dni u Tonci Zigovosce Blato. Dodam że jedziemy w terminie 27.08 - 11.09 więc i korki mniejsze.
Zwiedzanie jezior Plitvice z kąpielom i ok. 17ej ruszamy do Polski.
Żeby w okolicach Wiednia być ok. 24 - 1 ej i potem już z górki.
Mamy nadzieję że córka się zmęczy baraszkowaniem po parku i wodzie i padnie nam w aucie.
Ostatnio jak wracaliśmy wyjechaliśmy ok. 14 ej i był horror bo padła nam dopiero w Mureck ok. 23 ej a tak co trochę postoje i marudzenie.
Ale miała 2 lata.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.12.2015 17:54

pabbllo_ldz napisał(a):Zwiedzanie jezior Plitvice z kąpielom i ok. 17ej ruszamy do Polski.

W Jeziorach Plitwickich w czasie zwiedzania nie ma miejsc do kąpieli :idea:
bodzio_gdańsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodzio_gdańsk » 31.12.2015 09:36

My w tym roku 2015 (jeszcze 14 godz starego ) jechaliśmy trasą Gdańsk - Bielsko- Biała ( tu nocleg u rodziny ).CD podróży następnego dnia o godz 17 trasa Zwardoń - Bratysława -Siofok-Latenye - i aż do Trpanij gdzie dotarliśmy około godz.14 następnego dnia oczywista.W sumie około 1300 km ( od Bielska) czyli 21 h , w tym dłuższy postój na sen na autostradzie już w Cro około 5 h że o co mniejszych nie wspomne oraz około godziny przejazd przez Bośnie - masakryczny korek..Długość trasy Gdańsk- Trpanij wyszła pod apartmanem 1942 km
marx2
Podróżnik
Szybki dojazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) marx2 » 24.01.2016 15:03

Witam
Prosiłbym o poradę co do wyboru miasta, i ewentualnie konkretnej miejscówki na początku lipca.
Zależy mi na:
- jak najszybszym dojeździe samochodem - z tego względu celuje w Istrię, Krk - na Dalmację jest jednak znacznie dalej
- blisko w miarę dużego miasta lub wręcz w takim mieście - wstępnie wybrałem Rovinj, bo mi się podoba :)
- fajna plaża, najchętniej żwirowa a nie betonowa
- klimatyzacji (zeszłoroczne upały dały popalić)

Dobrze gdyby w bliskiej okolicy było co pozwiedzać.
FUX
Weteran
Re: Szybki dojazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.01.2016 15:07

Molunat. Cisza, luz, spokój, tylko daleko.
Co Ci robi za różnicę 1-2h w tę czy wewtą?
Skąd wyruszasz?
Istria akurat nie urywa...
marx2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marx2 » 24.01.2016 20:17

Dziękuje za odpowiedź. Jak zauważyłeś nie wpisałem ciszy i spokoju, bo to zazwyczaj oznacza jakąś straszną dziurę, a nie tego szukam. 1-2h robią dużą różnicę dla osoby, która bardzo źle znosi podróż samochodem. A mimo iż Istria cudem nie jest, to byłem tam dwa razy i mi się podobało.
Wyruszam z Gliwic.
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 24.01.2016 20:39

A ile godzin możesz maksymalnie przeznaczyć na dojazd?
marx2
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marx2 » 24.01.2016 20:57

Jak najmniej :) Google Maps mówi iż do Rovinja jest 10h i myślę że tego czasu nie chciałbym znacząco przekraczać.
Chorwacja jest alternatywą dla polskiego morza, które przez ostatnie lata poznaliśmy zbyt dobrze, stąd potrzeba odmiany.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów . - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone