Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 02.09.2015 09:19

Gizmowy napisał(a):Czy małe, czy duże interesujące jest to, że każdemu solidarnie w powrotnej drodze wzrasta spalanie o 0,1 l/100 km.
Rozumiem, że ludziska na miejscu jeżdżą w tę i we w tę, klima na fulla i dużo ruchu miejskiego, gdzie spalanie wzrasta, ale to zaledwie mała cząstka na tym dystansie około 2,5t. kmów.
ja przywiozłem 2kg więcej siebie ( Żony nie śmiałem pytać) wiec może to jest powodem ;-) Do tego pół bagażnika piwa Hajduk czy innego Ozujska wiec obciążenie wzrasta.
Jazda na miejscu ok, ale np ja podaje spalanie tylko trasy. Zeruje komputer przed wyjazdem. W sumie w dwa tygodnie zrobiłem 3400 km z czego 2340 w trasie i 1060 na miejscu, wiec przynajmniej u mnie przejazdy na miejscu to jednak znaczna część km.
Ostatnio edytowano 02.09.2015 14:58 przez Rafal G-ce, łącznie edytowano 1 raz
gertstary1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gertstary1 » 02.09.2015 13:24

Witam,serdecznie, i ja wcisne swoje dwa grosze :) Czas mojej podróży chyba jeden z najdłuższych ,ale traktuje droge już jako wakacje i delektuje się nią.Auto to samo-vw caravelle z lpg,zasieg 330km na butli-wiec czesto tankowanie.Rok 2014 wyjazd wtorek 10godz z Piły,przejazd do Miedzylesia,potem Czechy i zakupy (ulubione pifko) , Bratysława,wjazd na Wegry-osławiona droga 86 okolice Kormend tam kilkugodzinny postoj,nad ranem dalsza jazda,wjazd do CRO przez Mursko Sredisce i kierunek Zagrzeb,tam zakupy,wymiana walut i w droge do Orebica,przejazd przez całą Chorwacje trwał cały dzień,jechaliśmy przez Slunj,Sinj,Split potem juz Jadranką,na miejscu byliśmy o 22 we środe-podróż trwała 36 godzin ,drogi tylko bezpłatne,dużo przerw na tankowanie,jedzenie,zakupy i spanie-przejechane 1740km,spalanie wyszło 11.8 lpg,predkość przepisowa a max to 110km/h ,droga powrotna czas taki sam,spalanie również.
rok 2015 wyjazd do Kraljevicy Kwarner wyjazd 20 czerwiec godzina 8 rano z Piły,droga identyczna,miejsca postoju również,zakupy w Czechach w Brnie,spanie na Wegrzech,rano Zagrzeb i zakupy- potem już odbicie na Rijeke ,na miejscu byliśmy w poludnie,wiec 28 godzin,km wyszło ok 1250,spalanie 12lpg,drogi oczywiście bezpłatne
Podsumowanie małe,po 3 pobytach w Cro-2 razy Peljesac i teraz Kwarner ze względu na zaawansowaną ciąże mojej Kobiety,za rok z małym i wiekszym dzieckiem znów wybieram się na Kwarner,różnica w kilometrach to cały dzien na plaży do przodu a nie w podróży :) Pzdr
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 02.09.2015 20:39

spalanie z komputera to dla mnie "bzdura":)
tankowanie pod kurek lub (do "odbicia") bardziej jest miarodajne:)
nie sprawdzacie tak?:)
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 02.09.2015 20:53

Sol-Wagon napisał(a):spalanie z komputera to dla mnie "bzdura":)

Najlepiej sprawdzić jak to w danym aucie wygląda. U mnie sprawdzałem kilkanaście razy po tankowaniu pod korek i różnice pomiędzy komputerem albo nie było a najwięcej 0.1l/100km, także w granicach błedu.
Odnośnie czasu przejazdu: Wyjazd 15.08 Łódź -Utjeha( przez Durmitor), -1650km - 26h30minut czystej jazdy( z noclegiem w Foca). Powrót 1530km- 22h23minuty czystej jazdy( spanie 2,5 godziny). Prekości na autostradzie na Wegrzech max 110km/h, lokalne przepisowo, silnik nieduży to nie szalałem. Spalanie 5.7, dystans przejechany 3930km.
Czas zacząć planować 2016 rok :D
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 03.09.2015 07:02

rufus295 napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):spalanie z komputera to dla mnie "bzdura":)

Najlepiej sprawdzić jak to w danym aucie wygląda. U mnie sprawdzałem kilkanaście razy po tankowaniu pod korek i różnice pomiędzy komputerem albo nie było a najwięcej 0.1l/100km, także w granicach błedu.
Odnośnie czasu przejazdu: Wyjazd 15.08 Łódź -Utjeha( przez Durmitor), -1650km - 26h30minut czystej jazdy( z noclegiem w Foca). Powrót 1530km- 22h23minuty czystej jazdy( spanie 2,5 godziny). Prekości na autostradzie na Wegrzech max 110km/h, lokalne przepisowo, silnik nieduży to nie szalałem. Spalanie 5.7, dystans przejechany 3930km.
Czas zacząć planować 2016 rok :D

Nie wiem, czy moje aktualne auto tak sprawdzałem, ale na pewno poprzednie sprawdziłem i różnica była niewielka. W dodatku nie wiadomo, kto się pomylił, ja czy komputer, a może obaj. Darowałem sobie te miejsca po przecinku, zwłaszcza że na długiej trasie jego błąd jest pewnie mniejszy.

Wczasy to nie wyścigi, a podawane tutaj liczby dają ludziom poglądowe dane, które mogą być pomocne przy planowaniu.

Pozdrav
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 03.09.2015 11:02

Zgadzam się z przedmówcą w 100%. Ja dane podaje głównie jako ciekawostkę. Również dla tych którzy sądzili ze nie można w trasie spalić mniej niż w mieście. Zdjęcia wrzuciłem żeby uniknąć wpisów niedowiarkow jak np w zeszłym roku. To że spalilem mniej od kogoś nie oznacza ze czuje się lepszy, lub tym bardziej oszczędny. Jechałem swoim tempem w miarę przepisowo a spalanie jest jedynie podsumowaniem.
Pozdrawiam
MartinoBIG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MartinoBIG » 03.09.2015 13:57

Generalnie planuje start koło 12 am. zazwyczaj Wiedeń zaliczamy po 5h jazdy, ale w wtedy kiedy wyjeżdżamy w piątek na wieczór, w tym roku wyruszamy w sobotę to Wiedeń akurat na 17-tą. Dzięki za info może przesunę godzinę wyjazdu.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 03.09.2015 14:33

Wyjazd
Wrocław 18:00 ( sobota ) - Zivogosce przed 8 rano, niecałe 14h
1236 km, droga przez Boboszów, i autostradą przez Słowenie, wszystko idealnie, zero korków, tempo spokojne.
Po drodze 3 krótkie przerwy i 1 dłuższa, około 40 minut.

Powrót
Drage (piątek) 14:30 - Wrocław 4 rano, 13 i pół godziny.
1187 km, objazd autostrady + objazd gigantycznego korka na granicy w Macejl (strata około pół godziny), 2 króciutkie postoje i 1 długi ( ponad godzinę ) w Słowenii

Co ciekawe u mnie również potwierdziła się zasada co do większego spalania.
Citroen C4 1,6 HDI, w tamtą stronę 5,0, po kręceniu się w Chorwacji ( około 1300 km ) i drodze powrotnej skoczyło na 5,2 - co i tak uważam za rewelacyjny wynik.
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 03.09.2015 15:39

Miałem Peugeota 407 chyba z tym samym silnikiem. Spalanie tam przy prędkościach do 90km/h wychodziło 4,9 l/100km, ale powyżej, tak w okolicach 120-130km/h to już bliżej 5,5 l/100km. Zatem Twoje 5,2l/100km to faktycznie dobry wynik, może dzięki jakości austriackich paliw.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 03.09.2015 16:11

Zgadzam się w 100% co do spalania przy prędkościach powyżej 130, idzie już znacznie do góry.

Z tego co sobie przypominam to w tamtą stronę jechałem wolniej i pierwszy raz na mocno rozubujaliśmy się dopiero za Zagrzebiem. Z powrotem jechaliśmy chyba trochę szybciej, no i doszła autostrada w Polsce. W Chorwacji tez było sporo ruchu płynnego w granicach 50-80km/h. Generalnie mam już 140 tys na liczniku i jestem bardzo z tego silnika zadowolony. Spalanie na codzień (trasa/miasto pół na pół ) mam na poziomie 5,2-5,5.

Kiedyś żona z Poznania do Wrocławia przyjechała na 3,8 l/100. Dla mnie wynik nieosiągalny

btw

407 to trochę wyższy segment a co za tym idzie jest większa i cieższa, więc trzeba troszkę spalania dodać.
No i mój silnik ma 90KM, z tego co kojarzę to w 407 był 110KM, więc kolejne ułamki procenta więcej.
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 03.09.2015 16:37

woojtekg napisał(a):407 to trochę wyższy segment a co za tym idzie jest większa i cieższa, więc trzeba troszkę spalania dodać.
No i mój silnik ma 90KM, z tego co kojarzę to w 407 był 110KM, więc kolejne ułamki procenta więcej.

Były obie wersje mocy i ja miałem tą mniejszą, ale fakt ciężkie bydle było i trochę potrzebował do rozbujania.
3,8 l/100km? hmm... a u mnie spalanie wzrasta, kiedy do auta wsiada Najlepsza z Żon ;)
moody78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) moody78 » 03.09.2015 18:32

dabecja napisał(a):[i]prawy pas na autostradzie jest dla furmanek, rowerzystów i traktorów. Praktycznie nikt na wielopasmowej drodze, zwłaszcza w Austrii nim nie jeździ. Czasami miałem wrażenie ze ten kto pojedzie prawym pasem będzie miał przyklejone łatkę, że gotuje w apartamencie, wozi do Cro wodę, ziemniaki i plażuje z parawanemem.
Dotyczy wszystkich nacji.
[/i]
eeeetam ,prawy pas służy do wyprzedzania 2 geniuszy na rejestracjach NBR ,(prowadzący skoda superb,goniący jakaś toyota ),którzy 28 sierpnia ok 10-tej na wysokości trogiru tak sobie upodobali lewy pas,że wszystkie samochody mijały je prawym .A oni niczym nie zrażeni wciąż trzymali się lewego pasa.Także górą nasi[/quote]

Taaaak, też spotkałem tych dwóch mocarzy z "NeBRaski", ale nie miałem odwagi wyprzedzić ich prawym pasem. :hut:
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 03.09.2015 19:23

bo prawym wyprzedzać to można tylko w Polsze:)
a widać, że ludziska te pewnie po mieście jeżdżą...raz w roku albo nawet pierwszy w życiu autostradą jechali...
MartinoBIG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MartinoBIG » 04.09.2015 08:03

kropi napisał(a):
MartinoBIG napisał(a):Tak a propos czasu dojazdu Wybieramy się 19-go do Rogoznicy, ale czytam o tych kontrolach na autostradach austryjackich to ciekawe ile teraz pojedziemy zazwyczaj 11-12 godzin ciekawe jak będzie tym razem :?: :?:

We wrześniu to już luzik. Tylko tak kombinujcie, żeby przez Wiedeń przejechać poza szczytem.

Tak właśnie pokombinujemy dodam jeszcze że sobota to może coś zelżeje na drogach. Dzięki Kolego :mrgreen:
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 04.09.2015 12:27

Rafal G-ce napisał(a):Zgadzam się z przedmówcą w 100%. Ja dane podaje głównie jako ciekawostkę. Również dla tych którzy sądzili ze nie można w trasie spalić mniej niż w mieście. Zdjęcia wrzuciłem żeby uniknąć wpisów niedowiarkow jak np w zeszłym roku. To że spalilem mniej od kogoś nie oznacza ze czuje się lepszy, lub tym bardziej oszczędny. Jechałem swoim tempem w miarę przepisowo a spalanie jest jedynie podsumowaniem.
Pozdrawiam

No tak tylko jak policzysz sobie twoją średnią prędkość czyli czas przejazdu i kilometry to ni jak nie wyjdzie 91 :!: :?: :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów . - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone