Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 20.08.2015 06:55

kropi napisał(a):
Gizmowy napisał(a):Tempo sprinterskie, Colto. Szacun.

Taki urok nocnej jazdy. Nawet w sobotę pod wieczór już się rozluźnia. Wcale nie trzeba specjalnie grzać - wystarczy te 120-130 i jeśli nie robimy dłuższych przerw, średnia wychodzi ok. 90 km/h.

Też jechałem po nocy, ale z soboty na niedzielę, więc lekkie utrudnienia napotkałem, ale bez większego bólu. U mnie najtrudniejsza jest logistyka z dzieciakami, dwoje poniżej dziesięciu lat i jedna czternastka, więc każdy ma inne potrzeby. Tankowania ograniczyłem do trzech, ale następnym razem chyba zejdę do jednego na OMV w Hobersdorf bądź Wilfersdorf - jak zwał tak zwał, na paragonie mam Hobersdorf; i może Shell w Ilz to pozwoli przyoszczędzić jakieś pół godziny, ale wyjdzie jak wyjdzie, czas pokaże.

Mnie auto pokazało średnią prędkość poniżej 90km/h, ale ze względu na postoje z rodzinką i moje spanie wyszło bezlitośnie 17,5h.
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 20.08.2015 07:05

Danqcd napisał(a):A ja nie jeżdżę autostradami.
Bo taką mam fantazję.
Wyjazd z Katowic 14:00, przyjazd do Primosten 12:00.
Cała podróż 22 godziny, ale w tym 4 godziny drzemki pod Karlovecem i kilka postojów z racji tego, że jechałem z psiakiem.
Bez spania podróż ok 18 godzin, czyli znośnie.
Ale za to: ZERO korków, ZERO opłat.
W razie jakiegokolwiek problemu na drodze mogę natychmiast zawrócić do najbliższego skrzyżowania i pojechać inną drogą. Na autostradzie - żadnych szans. A czasem trzeba odstać ładnych kilka godzin...
Np. takie: "Wakacyjne korki na drogach Chorwacji. Zator pod Zagrzebiem miał 15 km długości."
Mimo niższych prędkości przelotowych i wielu terenów zabudowanych - średnie spalanie 5,1 l/100 km.
Autko to Skoda Octavia 1,9 TDi, w środku 3 dorosłe osoby i pies, do tego wyposażenie full, ponieważ jeżdżę w ciemno i nigdy nie wiem, kiedy i co znajdę...

Kilka osób próbowało tej trasy i wiem, że nie narzekali na drogę.

Pozdrawiam

Jarek

Jazda bocznymi drogami po nocy, bez ruchu miejskiego wyjdzie zawsze taniej niż autostrada. Stara prawda o dieslach - piąteczka, mały gaz, prędkość ok. 90 km/h i spalanie nawet u mnie pewnikiem zeszłoby do 5, a może i 4,9l/100. Dodatkowo nie ma opłat. Tylko mnie zależy przede wszystkim na czasie i każda godzina ważna, a autostradą jednak szybciej. Chociaż jak widziałem korek przy zjeździe ze słoweńskiej hitrej, to się cieszyłem z wyboru objazdu.

Pozdrav
tanhayi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tanhayi » 20.08.2015 09:46

Bibinje - Katowice wyjazd 6:18, Zagrzeb, Wiedeń, Brno, Ostrawa, Katowice, z objazdem Słoweni

meldujemy się 19:03.

W Landzeit godzinna przerwa na obiad. I 4 małe 5/10 minutowe, dla dziecka i na zmianę kierowcy.
zack
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zack » 20.08.2015 10:16

Wołczyn - Sevid
Wyjazd 20:00
Po drodze tankowanie (Chałupki, Mikulov, pierwsza stacja w HR i kolejna za Zadarem) plus jeden postój dodatkowy
Przyjazd 10:00
Ogólnie cały wyjazd:
2941 km, spalanie 7.2l (2.0 Benzyna, 143KM, Peugeot 407 SW), średnia prędkość 78km/h
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 26.08.2015 21:51

Zdzieszowice - Povljana (Pag). Wyjazd piątek 7-08 godz. 19 - cel 8-08 godz. 14. Sama jazda ok. 14 godz. Trasa PL-Cz (przez Bruntal) -A-MLP- w Chorwacji od Karlowaca D1 i powrót na autostradę przed tunelem Sv. Rok (niestety zakorkowanym :evil: ). Dwie przerwy na drzemkę i kilka krótkich. W sumie 1030 km
Powrót sobota 22-08. Wyjazd ok. 9.00 - autostrada - ominięcie Lucko - MLP - A - Cz (autostradą do PL) - PL. Cel 23-08 godz. 1.00. Dwie dłuższe przerwy - obiad w Słowenii i zakupy Znojmo, kilka krótkich. W sumie 1160 km, średnia prędkość jazdy 86 km/h (odliczone przerwy).
zgulec
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zgulec » 26.08.2015 21:56

Trasa Opole - Makarska, wyjechałem 22 teraz w piątek, o 13 byłem w Makarskiej w porcie. Droga standrad czechy, austria, slowenia autostradą, jakiś 2 godzinny korek na granicy slo-cro bo byl wypadek, pozniej od zagrzebia do makarskiej autostrada, jazda przepisowa :-) nie spalem, bo jak sie zrobilo jasno to nawet mi sie odechcialo ale droga meczaca, jak zasnalem o 16 w sobote to wstalem o 7 rano w niedziele :-D tankowania w Opolu do pelna, pozniej na granicy, pozniej gdzies za wiedniem, potem w okolicy zagrzebia i ostatnie takie dotankowanie 20 km od makarskiej, postoje oprocz tankowania ze 3 po 10 min. Mysle ze jak bd wracal to sie przespie ze 2-3 godzinki.
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 26.08.2015 23:40

Skopje Macedonia, wyjazd o 9.00 dojazd do Cieszyna 23.00
W tym 1 godzina postoju na granicy HU-Srb
savic
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) savic » 26.08.2015 23:55

Utjeha - Kęty okolice Bielska Białej - 18,5 godziny trasa Hum - Sarajewo - Doboj -Osjek - Budapeszt - Bratysława , tylko tankowania + korek na granicy MNE - BIH około 1,5h
MartinoBIG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MartinoBIG » 27.08.2015 15:23

Trasa Katowice - Ostrawa - Ołomuniec - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Szybenik -Rogoznica
Zawsze we wrześniu średnio wychodzi 11 - 12 godzin. Co trzy godzinki przerwa na na rozprostowanie nóg i kawkę. Z Katosów staramy się wyjeżdżać zawsze pomiędzy godziną 18 a 21. Podkreślam że jest zawsze wrzesień. :oczko_usmiech:
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 31.08.2015 11:51

Wyjazd w sobotę o 11:00 z Podgory. Trasa standardowa MLP - Austria - Czechy. Dojazd do Gliwic 1:20
Korki jedynie na ostatnich bramkach i granicy łącznie 1h. W porównaniu do lat ubiegłych to praktycznie nic.
Przejechane 1171 km, średnia prędkość jazdy wg komputera 91,8; spalanie 4,8 l/100km. Jazda raczej przepisowo. Pierwszy raz jechałem autem z tempomatem. Polubiłem to ustrojstwo, choć przyznaję byłem jego przeciwnikiem. Gdzie tylko się dało nastawialem 140 km i....nuda. Prawa noga odpoczywa.

Jadąc kilkanaście godzin za kółkiem człowiek ma swoje przemyślenia :-)
1) ciekawe ilu z stojących w korku do płatności gotówkowych płaci karta?
2) prawy pas na autostradzie jest dla furmanek, rowerzystów i traktorów. Praktycznie nikt na wielopasmowej drodze, zwłaszcza w Austrii nim nie jeździ. Czasami miałem wrażenie ze ten kto pojedzie prawym pasem będzie miał przyklejone łatkę, że gotuje w apartamencie, wozi do Cro wodę, ziemniaki i plażuje z parawanemem.
Dotyczy wszystkich nacji.
Ostatnio edytowano 31.08.2015 16:37 przez Rafal G-ce, łącznie edytowano 1 raz
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 31.08.2015 12:21

Rafal G-ce napisał(a):...
Czasami miałem wrażenie ze ten kto pojedzie prawym pasem będzie miał przyklejone łatkę, że gotuje w apartamencie, wozi do Cro wodę, ziemniaki i planuje z parawanemem.

Kurka wodna, muszę się do czegoś przyznać. Wożę wodę do Cro... i czteropak piwa :oops:
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 31.08.2015 13:19

Gizmowy napisał(a):
Czasami miałem wrażenie ze ten kto pojedzie prawym pasem będzie miał przyklejone łatkę, że gotuje w apartamencie, wozi do Cro wodę, ziemniaki i planuje z parawanemem.

Kurka wodna, muszę się do czegoś przyznać. Wożę wodę do Cro... i czteropak piwa :oops:

No to piąteczka :mrgreen: Ja jeszcze wożę spory zapas Krakowskiej suchej, bo chorwackie wędlinki nijak mi nie pasują, i trochę żarcia niepsującego się typu puree, ryż, makaron... Szkoda mi czasu na wycieczki do sklepów i energii na targanie siat w 35 stopniach. A że budżet nie jest z gumy, a żonka dobrze gotuje... :mrgreen: Ale to jest wątek o przejazdach, więc sorki za offtopa.
A parawan w CRO niepotrzebny, bo piaskiem nie zawiewa. Nad Bałtykiem to i owszem, polecam, dobra sprawa :papa:
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 31.08.2015 13:23

Gizmowy napisał(a):

Mam nadzieje ze zrozumiałeś co napisałem i nie odbierasz tego jako nabijanie się z ludzi którzy wożą wodę.
Czteropak piwa to ja zabieram na droge :mrgreen:
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 31.08.2015 13:44

Spoko, spoko, przecież nie skontrowałem złośliwie tylko z przymrużeniem oka. Szczerze, to nie zrozumiałem tylko tego parawanu.
A czteropak jest idealny zaraz po "wylądowaniu", co by się ręce nie trzęsły w nerwowych poszukiwaniach najbliższego Karlovačko.

Powiedz mi jeszcze, jaką furą uzyskałeś takie spalanie, bo czas imponujący.

P.S. Zaraz dostaniemy opr od Admina. Żeby osłabić skutki upomnienia, też już przepraszam za odejście od tematu głównego.
MartinoBIG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MartinoBIG » 31.08.2015 13:55

Tak a propos czasu dojazdu Wybieramy się 19-go do Rogoznicy, ale czytam o tych kontrolach na autostradach austryjackich to ciekawe ile teraz pojedziemy zazwyczaj 11-12 godzin ciekawe jak będzie tym razem :?: :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów . - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone