dids76 napisał(a):Co najmniej raz w miesiącu jadę całkowicie nową A1 pomiędzy Częstochową a Piotrkowem. Piękna nowa autostrada z trzema pasami w każdym kierunku po której większość aut osobowych używa środkowego pasa pomimo wolnego prawego. Często udaje mi się przejechać kilka kilometrów prawym pasem jadąc około 140 -150km/h i wyprzedzając auta jadące środkowym z szybkością 120 - 130km/h. Czasami wygląda to tak jakby największą ujmą na honorze była dla nich jazda prawym pasem.
empire13 napisał(a):Lawliet napisał(a):W PL na 3 pasmowych autostradach (myślę o A1 i A4 na obwodnicy Krakowa, są gdzieś jeszcze dłuższe odcinki?)
Na A4 gdzieś między Katowicami a Wrocławiem. Ale nie pamiętam ile km.
yooshky napisał(a):Widzę to codziennie, jeżdżąc doskonale utrzymanym odcinkiem Gliwice-Sosnowiec (A4, DK86, S86). Masakra jakaś.
te kiero napisał(a):Sam wielokrotnie przemierzam te trakty - prawie codziennie - i częstokroć chcąc jechać prawym i kulturalnie pomóc włączać się do ruchu, muszę skakać z prawego na środkowy i z powrotem.
Krisv napisał(a):empire13 napisał(a):Lawliet napisał(a):W PL na 3 pasmowych autostradach (myślę o A1 i A4 na obwodnicy Krakowa, są gdzieś jeszcze dłuższe odcinki?)
Odcinek Katowice-Gliwice, ale tam prawy pas służy głównie do zjazdów i wjazdów na autostradę, bo co kilka kilometrów są jakieś zjazdy/wjazdy.
empire13 napisał(a):Krisv napisał(a):empire13 napisał(a):Lawliet napisał(a):W PL na 3 pasmowych autostradach (myślę o A1 i A4 na obwodnicy Krakowa, są gdzieś jeszcze dłuższe odcinki?)
Odcinek Katowice-Gliwice, ale tam prawy pas służy głównie do zjazdów i wjazdów na autostradę, bo co kilka kilometrów są jakieś zjazdy/wjazdy.
Ja nie o tym. Znacznie dalej na zachód. Możliwe, że to już w opolskim albo dolnośląskim.
Krisv napisał(a):Jechałem tym odcinkiem w drugiej połowie sierpnia tam i z powrotem (2 kolejne weekendy) i wyglądało to bardzo przyzwoicie. Można było spokojnie jechać prawym pasem 140 km/h i co jakiś czas wyprzedzać środkowym, a skrajny lewy pas był używany jedynie przez miszczów
marekkowalak napisał(a):MarianiEwa napisał(a):Który odcinek M3 był oddany 2 lata temu?
Sorry, mój błąd - chodziło o M30 od granicy słowackiej
BartNS napisał(a):środkowy pas był mocbno okupowany, za to prawym spokojnie można było jechać 120 i wyprzedzać tych na środkowym. Najlepsze w tym wszystkim było to, że praktycznie nie musiałem zmieniać pasa. A środkowy wyglądał jak wyścig kolarski i dawali sobie "zmiany".
yooshky napisał(a):ale Polacy nagminnie jeżdżą środkowym pasem bez uzasadnienia.
dids76 napisał(a):Czasami wygląda to tak jakby największą ujmą na honorze była dla nich jazda prawym pasem.
Lawliet napisał(a):Podpisuję się pod ww. kolegami. Niestety końca procederu glonojadów nie widać.
Krisv napisał(a):empire13 napisał(a):Krisv napisał(a):empire13 napisał(a):Lawliet napisał(a):W PL na 3 pasmowych autostradach (myślę o A1 i A4 na obwodnicy Krakowa, są gdzieś jeszcze dłuższe odcinki?)
Ja nie o tym. Znacznie dalej na zachód. Możliwe, że to już w opolskim albo dolnośląskim.
Masz na myśli ten mały kawałek, co prowadzi na Górę Św. Anny w opolskim?
Ale tam jest tylko dodatkowy trzeci pas dla tych mają problem z podjazdem
marekkowalak napisał(a):Ale na ekspresówkach z reguły auta nie jeżdżą po 140-160 km/h, a o tym wlasnie wczesniej była dyskusja.
Plus trochę inne są parametry techniczne tych dróg, m.in. ich szerokość
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi