Gonzales napisał(a):tranquilo napisał(a):A tak z ciekawości to ile czasu zajmuje tak mniej więcej przejazd z Ploce do Orebica?
Odległość to ok 120 km. czyli przejazd to jakieś 2 godziny pod warunkiem ze na granicy nie będzie zatoru. Ja nigdy nie straciłem tam więcej niż 10 minut. Nie ma sensu czekać na następny prom bo naokoło będzie szybciej i taniej a droga to bajka Chyba ze w grę wchodzi zmęczenie po długiej podróży to lepiej sobie odpocząć i nie ryzykować.
Pozdrowienia.
pancezary napisał(a):Trasa między Ploce a Orebiciem moim zdaniem jest zbyt niebezpieczna dla kierowcy jadącego bezpośrednio z PL bez noclegu.
stachan napisał(a):
Zgadzam się z Tobą pancezary. I nie wierz w bajki, że codzienna jazda po krętych drogach spowoduje, że po dwunastu - czternastu godzinach za kółkiem ze śmiesznymi przerwami spowoduje, że końcówkę tej trudnej trasy pokonasz jako drogę bez wyzwań. Finisz tak długiej podróży jest niezwykle niebezpieczny i tylko człowiek piszący dla ilości, a nie dla jakości postów będzie to bagatelizował. Dla mnie każda osoba, która napisze, że 1200 kilometrów bierze na jeden raz z postojami rzędu 5-20 minut jest niepoważna, nieodpowiedzialna i stwarza ogromne zagrożenie na drodze, zwłaszcza krętej, gdzie rutyna i przekonanie o własnej nieomylności powinno być absolutnie wykluczone. Ja osobiście sugeruję Tobie podróż z noclegiem - lepiej jechać wypoczętym. I to nie tylko dlatego, że bierzesz odpowiedzialność za swoich pasażerów, ale również dlatego, że jesteś odpowiedzialny za życie innych uczestnikom ruchu, dla których zmęczony ponad tysiąckilometrową trasą stanowisz ogromne zagrożenie!
Normy dla kierowców prowadzących z kategorią C i D powinny być tożsame również dla posiadających kategorię B, bo przecież niczym nie różni się kierowca osobówki od kierowcy ciężarówki czy autobusu, prawda?
Do widzeniajacek_c napisał(a):ponieważ i tak nie zamierzam
dalej się udzielać w tym, ani w jakimkolwiek innym temacie na forum.
jacek_c napisał(a):....
piekara114 napisał(a): Są też osoby, które jeżdżą zawodowo samochodami i dla nich 1500 km to nic.
Flayszakal napisał(a):piekara114 napisał(a): Są też osoby, które jeżdżą zawodowo samochodami i dla nich 1500 km to nic.
Serio nic?
Nie chciałbym trafić na takiego robocopa.
Popieram cała wypowiedź, od samego początku.marekkowalak napisał(a):I może przestańcie/przestańmy już zaśmiecać ten wątek, bo wcześniej wkleiłem linka do 58-stronicowej dyskusji na ten temat, gdzie również nie było jednomyślności i porozumienia na temat zmęczenia za kółkiem, więc nie ma chyba sensu od nowa rozkopywać tematu.
marekkowalak napisał(a):Flayszakal napisał(a):piekara114 napisał(a): Są też osoby, które jeżdżą zawodowo samochodami i dla nich 1500 km to nic.
Serio nic?
Serio, serio! Dla większości zawodowych (i nie tylko kierowców) 1500km to nie jest jakieś wielkie wyzwanie.
marekkowalak napisał(a):Dla mnie taki zawodowy kierowca to żadne zagrożenie, to profesjonalista.
ADAC napisał(a):Mindestens jeden sechsten schweren Verkehrsunfall (16%), an dem ein Lkw beteiligt war, verursachte ein übermüdeter Berufskraftfahrer; das meldet die Bundesanstalt für Straßenwesen.
Można znaleźć w sieci wiele badań na temat.translator napisał(a):Co najmniej jeden na sześć poważnych wypadków drogowych (16%) z udziałem ciężarówki został spowodowany przez przemęczonego kierowcę zawodowego; jest to zgłaszane przez Federalny Instytut Badawczy Autostrad.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi