Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 11.03.2021 15:11

A ja w tym roku pobyt zarezerwowałem od niedzieli tak ze wyjazd w sobotę wieczorem.
Moja trasa to Wieliczka - Żywiec - Zwardoń - Bratysława - Szombathely - Letenye (lub Mursko) - Zadar (i prom). Razem ok. 1000 km.
Myślę ze przejazd będzie znacznie szybszy niż jakbym wyjeżdżał w piątek wieczorem.
Liczę że z 2 postojami (po ok. 0,5 godz.) i 1 tankowaniem powinienem dojechać do portu w Zadarze (jadąc zgodnie z przepisami) w ok. 12 godz. Jest to realne?

Pozdrowienia.;)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.03.2021 16:38

Gonzales napisał(a):A ja w tym roku pobyt zarezerwowałem od niedzieli tak ze wyjazd w sobotę wieczorem.
Moja trasa to Wieliczka - Żywiec - Zwardoń - Bratysława - Szombathely - Letenye (lub Mursko) - Zadar (i prom). Razem ok. 1000 km.
Myślę ze przejazd będzie znacznie szybszy niż jakbym wyjeżdżał w piątek wieczorem.
Liczę że z 2 postojami (po ok. 0,5 godz.) i 1 tankowaniem powinienem dojechać do portu w Zadarze (jadąc zgodnie z przepisami) w ok. 12 godz. Jest to realne?

Pozdrowienia.;)

Ciężko będzie - samej jazdy GM pokazuje 12 godzin, a do tego postoje. Bardziej realne jest jakieś 13,5-14 godz.
zablo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zablo » 11.03.2021 18:05

również obstawiam, że raczej będzie dłużej...

Raz tylko udało mi się wystartować o 6 rano z Makarskiej (Draśnic dokładnie), a wysiąść pod domem po 1500km o godz. 21. - nie jechałem oczywiście do końca przepisowo, bo o ok. 20% km/h szybciej na całej trasie.
Ostatnio edytowano 11.03.2021 18:17 przez zablo, łącznie edytowano 1 raz
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 11.03.2021 18:16

marekkowalak napisał(a):
Gonzales napisał(a):A ja w tym roku pobyt zarezerwowałem od niedzieli tak ze wyjazd w sobotę wieczorem.

Pozdrowienia.;)

Ciężko będzie - samej jazdy GM pokazuje 12 godzin, a do tego postoje. Bardziej realne jest jakieś 13,5-14 godz.

Mamy do Splitu przez Boboszów -Bratysławę-Szombathely-Letenye 1090km i jedziemy max.11,5 godz,ale do najbliższej autostrady w Czechach mamy tylko 90km, a Ty do autostrady na Słowacji masz chyba z 270km i przejechanie tego odcinka zajmie Ci z 3 godziny. Także cała trasa zajmie Ci min.13 godzin :papa:
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 11.03.2021 23:00

ja tam jak na
" takiej trasie "
miałbym się "pomylić" o 0,30h
to raczej odpuścił bym sobie wyjazd,
na serio,
nie do wiary co Covid robi z ludzmi,
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.03.2021 23:27

599 napisał(a):ja tam jak na
" takiej trasie "
na serio,

A nie przyszło ci przypadkiem do głowy, że niektórzy planują pobyt na wyspie, na którą muszą się dostać promem i muszą tak dostosować godzinę wyjazdu, aby na ten prom zdążyć? Nie każdy jedzie sobie na luzie i nie robi mu różnicy, czy dojedzie na 11tą czy na 15tą. Tak trudno trochę pomyśleć?
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pabbllo_ldz » 12.03.2021 08:25

@Marekkowalak sorrki ale nie bardzo rozumiem to po 11ej jak się spóźnisz na prom już nie pływają?
Po za tym na promie to lepiej być 5.00 - 7.00, a nie 11a.
Nigdy nie przewidzisz dokładnego czasu dojazdu. Więc te kolegi pół godziny to pikuś.

Ja np. nie staję co 5 minut na papieroska itp.. robię postój na tankowanie i jedna długa przerwa na Macu na A1.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 12.03.2021 09:06

marekkowalak napisał(a):
599 napisał(a):ja tam jak na
" takiej trasie "
na serio,

A nie przyszło ci przypadkiem do głowy, że niektórzy planują pobyt na wyspie, na którą muszą się dostać promem i muszą tak dostosować godzinę wyjazdu, aby na ten prom zdążyć? Nie każdy jedzie sobie na luzie i nie robi mu różnicy, czy dojedzie na 11tą czy na 15tą. Tak trudno trochę pomyśleć?

No właśnie .Np. prom mam o 14.15 i chciałabym na niego zdążyć a nie czekać kilka godzin na następny :roll:
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 12.03.2021 13:14

marekkowalak napisał(a):
W szczycie sezonu, w weekend, godzina przed promem w Ploče to może być mało. Są promy o 7.30, 10.20 i 13.15. Ja również planuję przeprawę tym o 10.30 i zaplanowałem sobie dojazd do portu ok. 8.00 - 8.15 (a planuję tam być w piątek, a nie w weekend!) Wolę stanąć w porcie i przespać się w aucie, czekając te 2 godziny, niż ryzykować , że się nie dostanę i będę musiał jechać naokoło (bo czekanie 3 godziny nie wchodzi w grę)

A wahadła w sezonie pływają nie tylko do Sucuraj, na kilku innych trasach też (np. Žigljen - Prizna)

Niestety z racji ograniczonych możliwości urlopowych w Ploce planuję być w sobotę 14 sierpnia.

Jedyne co mogę zrobić to postarać się być tą godzinę wcześniej. Około 7:00 rano. Potem mogę sobie kumać albo iść na śniadanie. Nie przeszkadza mi to, byle wskoczyć na ten prom po 10:00
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 12.03.2021 13:48

marekkowalak napisał(a):A nie przyszło ci przypadkiem do głowy, że niektórzy planują pobyt na wyspie, na którą muszą się dostać promem i muszą tak dostosować godzinę wyjazdu, aby na ten prom zdążyć? Nie każdy jedzie sobie na luzie i nie robi mu różnicy, czy dojedzie na 11tą czy na 15tą. Tak trudno trochę pomyśleć?

I tu właśnie jest pies pogrzebany (zauważyło to zresztą więcej osób). Promem mam płynąć 27 czerwca w niedzielę rano (mam nadzieje że do tego dojdzie :D ). Obowiązuje wtedy jeszcze skrócony wiosenny rozkład promów. Pełny letni rozkład wchodzi dopiero od 2 lipca.
Oczywiście nie zakładam ze w 12 godzin pokonam całą trasę i z marszu wjadę na prom. Muszę mieć minimum jakąś godzinę zapasu a najlepiej dwie. Moje pytanie wiązało się z wyjazdem w sobotę wieczór. Jechałem już kilka razy ta trasą ale zawsze wyjeżdżałem w piątek wieczorem i wtedy jest zazwyczaj największy ruch na trasie.

Do autostrady na Słowacji mam ok. 180 km z tego prawie 50 to drogi szybkiego ruchu. Zakładam ze to jakieś 3 godziny z szybkim tankowaniem jeszcze w Polsce. Pozostaje 820 km do przejechania z tego ponad 700 km to autostrady lub drogi szybkiego ruchu. Tu myślę ze zmieszczę się w 8 godzinach. Razem daje to jakieś 11 godzin + 1 godz na 2 postoje. Rozwijane prędkości raczej zgodne z przepisami (zwykle jezdzę do 10 km szybciej niż to dozwolone). Problemem jest też ze jedziemy w 3 samochody.
Oczywiście wyliczenie nie bierze pod uwagę różnych perturbacji jakie mogą być po drodze.

Pozdrowienia.;)
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 12.03.2021 16:50

Zieloną mam zawsze. Nawet jak nie planowałem jechać w kierunku Dubrownika. Na wypadek gdybym mi się plany zmieniły ;)

A tak z ciekawości to ile czasu zajmuje tak mniej więcej przejazd z Ploce do Orebica?
Gonzales
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gonzales » 12.03.2021 17:37

tranquilo napisał(a):A tak z ciekawości to ile czasu zajmuje tak mniej więcej przejazd z Ploce do Orebica?

Odległość to ok 120 km. czyli przejazd to jakieś 2 godziny pod warunkiem ze na granicy nie będzie zatoru. Ja nigdy nie straciłem tam więcej niż 10 minut. Nie ma sensu czekać na następny prom bo naokoło będzie szybciej i taniej a droga to bajka :D Chyba ze w grę wchodzi zmęczenie po długiej podróży to lepiej sobie odpocząć i nie ryzykować.

Pozdrowienia.;)
Ostatnio edytowano 12.03.2021 17:41 przez Gonzales, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.03.2021 17:38

5 min na sikanie? To chyba jak są tylko faceci na pokładzie. Często w damskiej WC tyle to się czeka do kabiny jak nie ma kolejek.... W realu to min. 10.
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pabbllo_ldz » 12.03.2021 17:46

Piekara pisałem że jeździmy na noc, ruszając o 20ej z Maca już wszyscy są po sikaniu..
Dzieci idą spać, jakaś bajka na tablecie, a My jedziemy.
1. Postój tankowanie pod Graz..
Nawet jak gdzieś żona chciała siku, to nie trwało to dłużej jak 5 minut.
Może dlatego że ostatnie dwa razy to czwartek na piątek..
Wyleczyłem się z jazdy w Piątek na Sobotę..
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 12.03.2021 18:53

pabbllo_ldz napisał(a):@Marekkowalak sorrki ale nie bardzo rozumiem to po 11ej jak się spóźnisz na prom już nie pływają?

Pływają, ale czekanie 3 godziny na kolejny mija się z celem, bo znacznie szybciej dojadę przez Neum.

Po za tym na promie to lepiej być 5.00 - 7.00, a nie 11a.

A niby dlaczego lepiej? Jest kilka promów dziennie i każdy sobie wybiera ten, który mu pasuje.

Jeśli będę miał zarezerwowaną kwaterę w Orebiciu np. od 12tej, to po co mam się spieszyć na pierwszy poranny prom? Żeby potem czekać w samochodzie aż apartman będzie gotowy?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów . - strona 116
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone