napisał(a) Gonzales » 12.03.2021 13:48
marekkowalak napisał(a):A nie przyszło ci przypadkiem do głowy, że niektórzy planują pobyt na wyspie, na którą muszą się dostać promem i muszą tak dostosować godzinę wyjazdu, aby na ten prom zdążyć? Nie każdy jedzie sobie na luzie i nie robi mu różnicy, czy dojedzie na 11tą czy na 15tą. Tak trudno trochę pomyśleć?
I tu właśnie jest pies pogrzebany (zauważyło to zresztą więcej osób). Promem mam płynąć 27 czerwca w niedzielę rano (mam nadzieje że do tego dojdzie
). Obowiązuje wtedy jeszcze skrócony wiosenny rozkład promów. Pełny letni rozkład wchodzi dopiero od 2 lipca.
Oczywiście nie zakładam ze w 12 godzin pokonam całą trasę i z marszu wjadę na prom. Muszę mieć minimum jakąś godzinę zapasu a najlepiej dwie. Moje pytanie wiązało się z wyjazdem w sobotę wieczór. Jechałem już kilka razy ta trasą ale zawsze wyjeżdżałem w piątek wieczorem i wtedy jest zazwyczaj największy ruch na trasie.
Do autostrady na Słowacji mam ok. 180 km z tego prawie 50 to drogi szybkiego ruchu. Zakładam ze to jakieś 3 godziny z szybkim tankowaniem jeszcze w Polsce. Pozostaje 820 km do przejechania z tego ponad 700 km to autostrady lub drogi szybkiego ruchu. Tu myślę ze zmieszczę się w 8 godzinach. Razem daje to jakieś 11 godzin + 1 godz na 2 postoje. Rozwijane prędkości raczej zgodne z przepisami (zwykle jezdzę do 10 km szybciej niż to dozwolone). Problemem jest też ze jedziemy w 3 samochody.
Oczywiście wyliczenie nie bierze pod uwagę różnych perturbacji jakie mogą być po drodze.
Pozdrowienia.