Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 16.06.2019 14:06

yanek37 napisał(a):
majkel001 napisał(a):
yanek37 napisał(a):Kupcie sobie porządny atlas Europy i do przodu.

I jeszcze kompas :wink:

Kompas to już w tych czasach "wyższa matematyka". :wink:

Dziadek podczas II WŚ był ułanem i od małego uczył mnie posługiwać się tym wg. Ciebie skomplikowanym urządzeniem :wink:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 16.06.2019 18:29

Rafi70 napisał(a):
yanek37 napisał(a):
majkel001 napisał(a):
yanek37 napisał(a):Kupcie sobie porządny atlas Europy i do przodu.

I jeszcze kompas :wink:

Kompas to już w tych czasach "wyższa matematyka". :wink:

Dziadek podczas II WŚ był ułanem i od małego uczył mnie posługiwać się tym wg. Ciebie skomplikowanym urządzeniem :wink:

Pozazdrościć dziadka :) A na serio. Rozumiem co chciał powiedzieć @yanek37. Ostatnio widziałem reportaż - autor pytał ich co to encyklopedia - mało kto wiedział. Pokazał im walkmana i kasetę - prawie żadne nie wiedziało do czego to służy. Dzisiaj wszystko łącznie z navi mają podane na tacy w telefonie i myśleć przy tym nie muszą.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 16.06.2019 18:37

sito_zabrze napisał(a):Tak z ciekawości sprawdzam sobie dziennie trasę na ten rok
im bliżej wakacji tym google bardziej skraca czas przejazdu 8O

Dzisiaj pokazuje Zabrze - Tribunj 1052km 9h46min :oczko_usmiech:

Ja też co jakiś czas sprawdzam sobie trasę w google. Wyjeżdżam z Sycowa (tak to od nas idiota jeździł psu po głowie samochodem, chociaż większym wstydem dla nas jest, że z naszej miejscowości pochodzi B. Kempa :D ) w woj. dolnośląskim. Trasa do Tucepi.
Zawsze jechałem przez Brzeg, potem na A4, węzeł Sośnica, A1 do Czech, potem Austria, Słowenia.
A tu od jakiegoś czasu google podpowiada, żeby jechać na Kłodzko i tam górami, pętlami przez Czechy. Pokazuje, że to najbardziej optymalna trasa.
A co do czasu to zdarzyło mi się zrobić trasę do Chorwacji (1300 km ) w 13 godzin a i raz jechałem 20.... Bo w Chorwacji zamknęli tunel i puścili cały tranzyt drogą polną o szerokości 1,5 m. 32 km jechaliśmy ponad 6 godzin...
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 16.06.2019 19:03

Pierwszy etap naszej podróży - 701 km - google anonsuje czasem 6:41 (wychodzi średnia deczko powyżej 105 kmh).
Z tych 701 km, pierwsze 52 km to wioski i pola, potem już tylko autostrada.
Na autostradach zaznaczonych jest 10 (dziesięć) robót drogowych.
Z "żelazną konsekwencją" nie będę przekraczać ograniczeń prędkości.
Za dwa tygodnie będę wiedzieć na ile mogę "zaufać" googlowym algorytmom obliczającym czas podrózy.
Postaram się również nie zapomnieć tego tu napisać.
ADP
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADP » 16.06.2019 19:24

Wczorajszy nocny powrót z Primosten do Łodzi 1300km w równe 13 godzin. 17.30 do 6.30. Poza postojem na granicy około 20 minut i remontami na naszej przyszłej a1 jechało się bardzo płynnie. Nie trzeba strasznie naginac przepisow by uzyskac dobry czas. Bardziej ważne jest dzień i godzina wyjazdu.
Z ciekawostek zaskoczony byłem policja w Chorwacji z radarami na fragmentach remontowanych A2.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 16.06.2019 19:44

sviva napisał(a):A co do czasu to zdarzyło mi się zrobić trasę do Chorwacji (1300 km ) w 13 godzin a i raz jechałem 20.... Bo w Chorwacji zamknęli tunel i puścili cały tranzyt drogą polną o szerokości 1,5 m. 32 km jechaliśmy ponad 6 godzin...

Dlatego ja, jak i jeszcze kilku, zawsze zjeżdża w Karlovac na starą jedynkę i jedziemy do Benkovac lub Splitu.
Te dodatkowe 30-40 min. to pikuś przy problemach na autostradzie w pełni sezonu.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.06.2019 20:04

wielbiciel napisał(a):Dlatego ja, jak i jeszcze kilku, zawsze zjeżdża w Karlovac na starą jedynkę i jedziemy do Benkovac lub Splitu.
Te dodatkowe 30-40 min. to pikuś przy problemach na autostradzie w pełni sezonu.

No i mądrego zawsze można poczytać albo rozważyć.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.06.2019 20:20

wielbiciel napisał(a):
sviva napisał(a):A co do czasu to zdarzyło mi się zrobić trasę do Chorwacji (1300 km ) w 13 godzin a i raz jechałem 20.... Bo w Chorwacji zamknęli tunel i puścili cały tranzyt drogą polną o szerokości 1,5 m. 32 km jechaliśmy ponad 6 godzin...

Dlatego ja, jak i jeszcze kilku, zawsze zjeżdża w Karlovac na starą jedynkę i jedziemy do Benkovac lub Splitu.

Nie chwal za bardzo, bo się na DC1 ciasno zrobi :oczko_usmiech: :mrgreen: :papa:
AdamLodz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamLodz » 16.06.2019 20:22

elka21 napisał(a):
AdamLodz napisał(a): Jak zbudują autostradę od Tuszyna do Częstochowy (pewnie za jakieś 5 lat) to wybór będzie prosty i nikt nawet nie pomyśli o SK i H :-D

Poprowadzą ją (autostradę) starą nitką, a nie skierują bezpośrednio na Czechy :oczko_usmiech: , więc nie wiem skąd ten wniosek :roll: .

Wiem, że autostrada A1 do Częstochowy będzie przebiegała w śladzie dotychczasowej gierkówki. Dopiero za Częstochową będzie przebiegała nowo wytyczonym korytarzem. Chodzi mi o to, że jak wjadę w Łodzi na autostradę to nie będzie mi się uśmiechało kombinowanie i zjeżdżanie na boczne drogi aby dojechać na Słowację jeśli mogę bez komplikacji nie zjeżdżając z autostrady dotrzeć przez Czechy pod sam Wiedeń.
Ostatnio edytowano 16.06.2019 20:50 przez AdamLodz, łącznie edytowano 1 raz
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.06.2019 20:32

AdamLodz napisał(a):Wiem, że autostrada A1 do Częstochowy będzie przebiegała w śladzie dotychczasowej gierkówki dopiero za Częstochową będzie przebiegała nowo wytyczonym korytarzem. Chodzi mi o to, że jak wjadę w Łodzi na autostradę to nie będzie i się uśmiechało zjeżdżanie na boczne drogi aby dojechać do Słowacji jak bezpośrednio autostradą nie zbaczając z drogi dojadę pod Wiedeń.

Weź to przeczytaj jeszcze raz bo ja nie wiem o co Ci generalnie chodzi.
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 16.06.2019 20:36

romuald22 ty znów zaczynasz mądrości? Namo zamilkł trochę to tu swoje mądrości wylewasz? Może trochę mało przecinkow kolega dał ale sens zdania nawet dla takiego prostego człowieka jak ja jest całkowicie zrozumiały.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.06.2019 20:44

Pivko napisał(a):romuald22 ty znów zaczynasz mądrości? Namo zamilkł trochę to tu swoje mądrości wylewasz? Może trochę mało przecinkow kolega dał ale sens zdania nawet dla takiego prostego człowieka jak ja jest całkowicie zrozumiały.

Kolego forumowy. Po co te złośliwe docinki?
Pokaż albo zacytuj jakie to ja swe "mądrości" pokazałem w poprzednim poście?
Raczej o "mądrość" wypowiedzi innych chodzi.
AdamLodz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamLodz » 16.06.2019 20:58

Faktycznie trochę masło maślane napisałem i już poprawiłem. Sorki. Ale kolega rommuald22 to mógłby swoje ciśnienia upuszczać w innym miejscu :-P
Ale do rzeczy, nie o tym chciałem napisać. Zaintrygowało mnie porówanie któregoś kolegi powyżej jak sprawdzał ile czasu przejazdu wyliczą mu poszczególne mapy. Postanowiłem porównać Google Maps i Targeo. Oto wyniki:
Google Maps 1275 km - 13:58 h
Targeo 1279 km - 16:21 h
Trasa w obu ustawiona w 100% identycznie i ten sam czas startu. Jednak Targeo chyba dolicza ewentualne postoje po drodze bo zazwyczaj też mam około 2,5 h dodatkowych zatrzymań np na tankowanie czy odpoczynek. Google Maps liczy prawdopodobnie czysty czas jazdy non stop. Oba oczywiście uwzględniają aktualne warunki ruchu.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 16.06.2019 21:02

Ja pisząc ze google skraca czas miałem na myśli ze dziennie jest coraz szybciej. Dlatego na te 9h 46min biorę poprawkę i wyjdzie pewno ok. 12h z postojami i dwoma tankowaniami. Ile pokazują pozostałe mapy mnie nie interesuje bo to google bedzie mnie prowadziło na miejsce. No i moja intuicja :mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.06.2019 21:03

AdamLodz napisał(a):Faktycznie trochę masło maślane napisałem i już poprawiłem. Sorki. Ale kolega rommuald22 to mógłby swoje ciśnienia upuszczać w innym miejscu :-P
Ale do rzeczy, nie o tym chciałem napisać. Zaintrygowało mnie porówanie któregoś kolegi powyżej jak sprawdzał ile czasu przejazdu wyliczą mu poszczególne mapy. Postanowiłem porównać Google Maps i Targeo. Oto wyniki:
Google Maps 1275 km - 13:58 h
Targeo 1279 km - 16:21 h
Trasa w obu ustawiona w 100% identycznie i ten sam czas startu. Jednak Targeo chyba dolicza ewentualne postoje po drodze bo zazwyczaj też mam około 2,5 h dodatkowych zatrzymań np na tankowanie czy odpoczynek. Google Maps liczy prawdopodobnie czysty czas jazdy non stop. Oba oczywiście uwzględniają aktualne warunki ruchu.

Kiedyś jeździłem na AutoMapie i ona standardowo doliczała co trzy godziny postój na odpoczynek. Długość postoju i co jaki czas ma być doliczony można było ustawić. Możliwe że Targeo też tak robi :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów . - strona 90
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone