Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów .

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 13.06.2019 08:31

wikol napisał(a):Gdybym mieszkał na południu Polski trasę do Makarskiej brałbym na raz. Niestety z Wawy 405km do granicy. Te 400km to 4,5-5h jazdy. Sporo.

Jak kto lubi. Ja nie, bo byłbym na miejscu o 19-20 wieczorem, czyli pół pierwszego dnia zmarnowane, a przecież zapłacone.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.06.2019 08:44

wikol napisał(a):Gdybym mieszkał na południu Polski trasę do Makarskiej brałbym na raz. Niestety z Wawy 405km do granicy. Te 400km to 4,5-5h jazdy. Sporo.

Mieszkam na południu, do D1 w Bohuminie mam jakieś 20-30 minut jazdy i jeżdżę różnie. Czasami z noclegiem, czasami na raz.
Droga do Splitu zajmuje mi ok 14 -15 godzin, z tym ze autostradą w Chorwacji jadę tylko do Karlovaca. Później D1 przez Plitvice i Knin. "Moją" trasą do Splitu mam ok 1030km
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 13.06.2019 09:06

dids76 napisał(a):

Mieszkam na południu, do D1 w Bohuminie mam jakieś 20-30 minut jazdy i jeżdżę różnie. Czasami z noclegiem, czasami na raz.
Droga do Splitu zajmuje mi ok 14 -15 godzin, z tym ze autostradą w Chorwacji jadę tylko do Karlovaca. Później D1 przez Plitvice i Knin. "Moją" trasą do Splitu mam ok 1030km

Czemu jeździsz tylko do Karlovaca a dalej D1 ? Dobrze się jedzie ?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.06.2019 09:32

arturescu napisał(a):

Jak kto lubi. Ja nie, bo byłbym na miejscu o 19-20 wieczorem, czyli pół pierwszego dnia zmarnowane, a przecież zapłacone.

No właśnie

Dlatego wyjeżdżamy w czwartek po pracy, a w piątek jemy śniadanie nad Adriatykiem

Jak kto lubi :)
arturescu
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturescu » 13.06.2019 09:39

piotrulex napisał(a):
arturescu napisał(a):

No właśnie

Dlatego wyjeżdżamy w czwartek po pracy, a w piątek jemy śniadanie nad Adriatykiem

Jak kto lubi :)

Ja tam szanuję bezpieczeństwo swoje i innych i wyjeżdżam wypoczęty i wyspany :papa:
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 13.06.2019 09:47

Ja wyjeżdżam już pojutrze w piątek ok.16 (zabieramy dzieci z przedszkola szybka zimna :wink: kąpiel ) i w drogę . Na miejscu (Istria) jesteśmy ok 9 rano . Sledzę GM od tygodnia i czas przejazdu wahał się od 12h40-13h ,ale już od wczoraj jest już 13h20min (1270km) . Realnie ok 17h (z postojami na kolację , zabawy dla dzieci , tankowania i winiety oraz 15min drzemka za Wiedniem ok 5 rano :wink: ) wszystko na spokojnie . Jeździmy tak od kilku lat.
Ps. Jedziemy PL-CZ-AT-SLO-HR , może ktoś jechał tą trasą ostatnio i może podzielić się wrazeniami -uwagami , bo ilość robót drogowych mnie przeraża .... :)
Ostatnio edytowano 13.06.2019 09:54 przez Rafi70, łącznie edytowano 1 raz
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 13.06.2019 09:54

farow napisał(a):
Jacek a czemu decydujesz sie na trase przez Slowacje?! Ja latam co roku z Chorzowa i zawsze Brno, Wieden itd. :) Jakaś przewaga twojej trasy?

Powód jest prosty. Po prostu jechało mi się płynniej i nigdy tą trasą nie jechałem wcześniej, chciałem sprawdzić i byłem bardzo mile zaskoczony. Trasę na Brno/Wiedeń mam obcykaną, byłem w Austrii wiele razy i kilka razy we Włoszech. Dwa: nie żeby mnie nie było stać, ale opłata za ten pseudoodcinek autostrady w Słowenii przebija tylko rozbój na trasie Mysłowice - Kraków. A jechać opłotkami przez Słowenię mi sie już nie chce. Jechałem kiedyś. No i ten upokarzający korek na granicy słoweńsko-chorwackiej. Na granicy węgiersko-chorwackiej czekałem może 5 minut. Jazda przez Słowację i Węgry to bajka, spokojnie i niezbyt tłoczno. Tak zapamiętałem.

Jeśli w tym roku się rozczaruję to pomyślę o innym wariancie. Ale nie sądzę.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.06.2019 09:59

Rafi70 napisał(a):Ja wyjeżdżam już pojutrze w piątek ok.16 (zabieramy dzieci z przedszkola szybka zimna :wink: kąpiel ) i w drogę . Na miejscu (Istria) jesteśmy ok 9 rano . Sledzę GM od tygodnia i czas przejazdu wahał się od 12h40-13h ,ale już od wczoraj jest już 13h20min (1270km) . Realnie ok 17h (z postojami na kolację , zabawy dla dzieci , tankowania i winiety oraz 15min drzemka za Wiedniem ok 5 rano :wink: ) wszystko na spokojnie . Jeździmy tak od kilku lat.
Ps. Jedziemy PL-CZ-AT-SLO-HR , może ktoś jechał tą trasą ostatnio i może podzielić się wrazeniami -uwagami , bo ilość robót drogowych mnie przeraża .... :)

Witam ziomka

Piątek jest jutro :)

My zwykle jeździmy w inne miejsce ale wracamy z Istrii gdzie zatrzymujemy się na około 3 ostatnie dni. Wracając przez Dragonja, omijamy większość korka jadąc drogą 21 i wjeżdżając na główną E751 bardzo blisko granicy. Dobra droga

Życzę bezproblemowego przejazdu
Jacek_P
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 13.06.2019 09:59

No ale nie wszyscy są Wikolem. W moim wypadku też to jest do zrobienia, ale my np. nocleg po drodze traktujemy jako część przygody. Zawsze to miejsce gdzie śpimy (staramy się by było turystycznie interesujące) jakoś tam ospacerujemy. Życie to nie wyścig. To gama smaków.
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 13.06.2019 10:13

piotrulex napisał(a):
Rafi70 napisał(a):Ja wyjeżdżam już pojutrze w piątek ok.16 (zabieramy dzieci z przedszkola szybka zimna :wink: kąpiel ) i w drogę . Na miejscu (Istria) jesteśmy ok 9 rano . Sledzę GM od tygodnia i czas przejazdu wahał się od 12h40-13h ,ale już od wczoraj jest już 13h20min (1270km) . Realnie ok 17h (z postojami na kolację , zabawy dla dzieci , tankowania i winiety oraz 15min drzemka za Wiedniem ok 5 rano :wink: ) wszystko na spokojnie . Jeździmy tak od kilku lat.

Witam ziomka

Piątek jest jutro :)

My zwykle jeździmy w inne miejsce ale wracamy z Istrii gdzie zatrzymujemy się na około 3 ostatnie dni. Wracając przez Dragonja, omijamy większość korka jadąc drogą 21 i wjeżdżając na główną E751 bardzo blisko granicy. Dobra droga

Życzę bezproblemowego przejazdu

No tak piątek już jutro .....ogrom spraw do załatwienia przed wyjazdem (lekki stres , bo zostawiamy biznes nowej osobie ) sprawił ,że straciłem rachubę czasu ....
O SLO i HR się nie martwię , bardziej przeraża mnie CZ i AT i dochodzi jeszcze odcinek Łódź -Częstochowa . W zeszłym roku jechałem tą samą trasą i również było dużo robót ,ale były tam głównie ograniczenia do 80 i 60 km/h i wszystko szło bardzo płynnie
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 13.06.2019 11:19

Do Splitu-portu- mamy 1350 przez Gliwice Brno Bratysławę Letenye Węgry autostradami. Ostatni przejazd z noclegami. Do Cro było nocą 11h+5h w dzień. Powrót 10h w dzień+4,5h. Postoje co 3h, +2 tankowania w każdą stronę.Prom plus dojazd na wyspie wiadomo 1h+45minut i czekanie na Prom.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.06.2019 21:38

Istrię zaliczyłem 18-25.05. więc w miarę świeże info mam.
W rejonie Ostrawy pepiki remontują swoją 1 i są zwężki ale płynnie i bez korków. Olomuniec podobnie.
Austria ma tradycyjnie zwężki i uwaga, są foto na ograniczeniach. Nocą pusto.
Słowenię w nocy zaliczysz więc żadnych utrudnień nie zaznasz prócz przebudowy dawnego punktu opłat w Kozinie.
Nie jedź na Koper, tylko prędzej skręć na Ćmi Kal i przejście Socerga, Buzet. Szybciej mniejszy ruch bez kolejki na granicy.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.06.2019 22:19

Patrząc na wpisy osób na forum pokonujących dystanse circa 1350 km w 13 godzin i do tego piszą, że zgodnie z przepisami pusty śmiech mnie ogarnia. Poza tym z matematyki sądząc nie mają bladego pojęcia co to jest średnia prędkość ! :papa:
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 14.06.2019 06:37

bluesman napisał(a):Patrząc na wpisy osób na forum pokonujących dystanse circa 1350 km w 13 godzin i do tego piszą, że zgodnie z przepisami pusty śmiech mnie ogarnia. Poza tym z matematyki sądząc nie mają bladego pojęcia co to jest średnia prędkość ! :papa:

A co to znowu za kłopot ? Kraków - Tucepi jechałem kilka razy. Trasa ma niecałe 1300 km w 90% autostrada czas przejazdu to poniżej 13 godzin. Tankuje raz na trasie, poza tankowaniem przeważnie jedna przerwa. Średnia wychodzi trochę ponad 100 km/h. Co do jazdy zgodnie z przepisami to pewnie na te 1300 km parę razy pojadę szybciej niż dozwolona prędkość na autostradzie ale jest to +10 km/h poza granicami RP, pierwszy odcinek na polskich autostradach pewnie + 20 :P.
wwwmarco
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wwwmarco » 14.06.2019 07:58

Kobal66 napisał(a):
bluesman napisał(a):Patrząc na wpisy osób na forum pokonujących dystanse circa 1350 km w 13 godzin i do tego piszą, że zgodnie z przepisami pusty śmiech mnie ogarnia. Poza tym z matematyki sądząc nie mają bladego pojęcia co to jest średnia prędkość ! :papa:

A co to znowu za kłopot ? Kraków - Tucepi jechałem kilka razy. Trasa ma niecałe 1300 km w 90% autostrada czas przejazdu to poniżej 13 godzin. Tankuje raz na trasie, poza tankowaniem przeważnie jedna przerwa. Średnia wychodzi trochę ponad 100 km/h. Co do jazdy zgodnie z przepisami to pewnie na te 1300 km parę razy pojadę szybciej niż dozwolona prędkość na autostradzie ale jest to +10 km/h poza granicami RP, pierwszy odcinek na polskich autostradach pewnie + 20 :P.

Nie każdy jedzie podupadającym samochodem, jeśli masz pewną sprawną brykę to jaki problem pokonać ten dystans w 13h ? Już pisałem że ja z Kielc do Tucepi średnio jadę 13-15 h w zależności od korków lub innych przypadków losowych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ile godzin na przejazd . Uczciwie bez popisów . - strona 87
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone