napisał(a) jarecki03 » 15.08.2017 13:06
Dla mnie najlepszy czas na wyjazd do CRO to 3-4 w nocy. Z Polski wyjeżdżam zanim zacznie się duży ruch.
Poprzednie wyjazdy były na noc bez noclegów, ale nad ranem niestety oko się przymyka i trzeba się zatrzymać na drzemkę.
W tym roku była zmiana trasy z A-SLO na SK-H, polecam trasę przez Węgry z centrum kraju km te same a ruch zdecydowanie mniejszy. Należy jeśli to możliwe unikać wyjazdów w piątek i sobotę zwłaszcza w sierpniu. My wyjechaliśmy z Radomska o 3 rano w niedzielę 30 lipca i trasą przez Brno, Bratysławę, Gyor, Szombathely, Letenye na Ciovo byliśmy o 14:30. Znikomy ruch w Czechach i na Węgrzech, granica na bieżąco, trochę większy ruch od Lucka do Karlovaca, dalej spokój.
Powrót w sobotę 12.08, wyjazd o 4:30 ze zmienioną trasą przez Zilinę, Zwardoń, Węgierską Górkę dojazd do Radomska o 17-tej.
Warto jednak dołożyć na winetę czeską i jechać z Bratysławy na Brno, Ostrawę zdecydowanie sprawniej.
Myślę że po tym wyjeździe całkowicie wyleczyłem się z jazdy przez Wiedeń i Słowenię, przez SK,H zdecydowanie spokojniej, szybciej i co najważniejsze bez korków.
Na powrocie na bramach w Lucko przed Zagrzebiem zdecydowanie lepiej zjechać na pas dla płatności kartą.