napisał(a) Użytkownik usunięty » 28.03.2009 06:16
darko napisał(a): plastik to podstawa i korzystnie wychodzi .Pozdrav
A ja bym sie wstrzymał z takimi wnioskami i radami.Korzystanie z doświadczeń lat ubiegłych może być mylące i to dosyć boleśnie.
W bankowości trochę się pozmieniało z powodu kryzysu...(kto sobie wcześniej wyobrażał renegocjacje warunkow kredytu bez żadnych przyczyn i winy ze strony klienta?)
Już w zeszłym roku (wrzesień)miałem tak ,że w kantorze w Polsce płaciłem z euro 3,30 a transakcje kartą były rozliczane (słoweńskie ) po 3,52pln.
Kuna wychodziła podobnie czyli 52 gr kantor i 51 groszy -karta.
Karta była banku z amerykańskim rodowodem a w Ameryce najwcześniej słyszeli o kryzysie bankowym i sobie już kombinowali jak zarobic najwięcej.
W roku ubiegłym dochodziło jednocześnie przez całe wakacje do umacniania złotówki co również skłaniało do takich euforycznych stwierdzeń-kartą najtaniej...
Reasumując-poczekać do początku sezonu i dokładnie rozeznać warunki ,sposoby rozliczeń ,prowizje i kursy walut banku ,którego mamy karty.
(właśnie przed chwilą czytałem artykulik o PKO BP,który pobiera prowizję 3% za wypłatę kartą bankomatową w nie swoim bankomacie...)