Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile do autostrady w SK

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zenonX
Autostopowicz
Ile do autostrady w SK

Nieprzeczytany postnapisał(a) zenonX » 01.08.2006 14:11

...jadac kilka lat temu od strony Cieszyna mialem nadzieje dojechac szybko do autostrady na Slowacji. Wloklem sie jednak dosc dlugo - gdzie zaczyna sie obecnie autostrada, ile to jest km od granicy z PL.

Ostatnio jechalem alternatywnie w strone Wiednia przez Breclav - maly ruch, waska, ale dobra droga - polecam.
tomano666
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomano666 » 01.08.2006 14:19

Hej! W nawiązaniu do pytania: czy na ten odcinek tzn. w Czechach też należy kupić winietę, czy jest niepotrzebna?
salkos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) salkos » 01.08.2006 15:55

Od przejścia w Cieszynie autostrada zaczyna się za ok. 115 km

Na odcinek w CZ nie potrzebna jest winieta
emkop
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) emkop » 01.08.2006 16:17

Salkos trochę przesadził gdyż do autostrady jest około 75 kaemów jedzie się niątragicznie ( myśle tutaj o drodze do autostrady ) a w Czechach j.w.
pozdrawiam

p.s. Czesi to najgorsi kierowcy z jakimi sie spotkałem
andrzej_bialy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej_bialy » 02.08.2006 11:38

salkos napisał(a):Od przejścia w Cieszynie autostrada zaczyna się za ok. 115 km

Na odcinek w CZ nie potrzebna jest winieta
hej a wiesz moze ile kosztuje winieta na slowacje??? pozdro
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 02.08.2006 12:01

andrzej_bialy napisał(a):hej a wiesz moze ile kosztuje winieta na slowacje??? pozdro

Tygodniowa 150 koron Sk , czyli ok 16,5zł. :)
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 02.08.2006 13:24

Nie ma czegoś takiego jak tygodniowa wineta na Słowację. Koszt miesięcznej wynosi 300SKK. Ze Zwardonia do autostrady jest ok. 60km więc z Cieszyna może być ok. 100km. Autostrada zaczyna się w Poważskiej Bystricy.

Pozdrawiam
Graf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Graf » 02.08.2006 18:46

Dziwne, bo PZM podaje, że takie winiety są, tylko ceny mają z sufitu.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 02.08.2006 19:16

Żyjąc w kapitaliźmie powinieneś wiedzieć, że aby zarobić (wydoić naiwniaczków) należy taniej kupić, drożej sprzedać. PZM już wie, Ty nie.
Rosinmi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosinmi » 02.08.2006 19:17

Cos takiego jak tygodniowa winieta jak najbardziej istnieje - mam ja przylepiona na przedniej szybie mojego samochodu. Kosztuje 150 koron i jesli ktos jedzie przez Zwardon to moze ja kupic juz za granica, w pobliskim sklepie po lewej stronie drogi - za zlotowki!!! Odradzam kupowanie na stacji benzynowej przy przejsciu (jeszcze po naszej stronie) - licza tam sobie 30 PLN.

Odpowiadajac zas na pierwsze pytanie - od Zwardonia do Povazskiej Bystrzycy gdzie zaczyna sie autostrada do Bratyslawy jest jakies 70-80 km. Jedzie sie w sumie milo, tylko niestety Slowacy ograniczaja predkosc, wiec w sumie niezbyt szybka ta jazda. Przed samym przejsciem, jeszcze w Polsce sa roboty drogowe, wasko, ciasno i nierowno, ale w sumie da sie przejechac. Poza tym nie ma kolejek, wiec przejezdza sie plynnie, nawet w sobote okolo 10-tej rano.

Pozdrawiam serdecznie.
teka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) teka » 02.08.2006 19:18

Sorry, rzeczywiście masz rację, winety 7 dniowe są. Pewnie dlatego tak zapamiętałem że za dwie trzeba zapłacić tyle co za miesięczną, a przecież z reguły wraca sie po okresie dłuższym niż tydzień.

Pozdrawiam
Graf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Graf » 02.08.2006 20:27

bzyq74 napisał(a):Żyjąc w kapitaliźmie powinieneś wiedzieć, że aby zarobić (wydoić naiwniaczków) należy taniej kupić, drożej sprzedać. PZM już wie, Ty nie.

A kto Ci powiedział, że kupowałem? Ostrzegam innych.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 02.08.2006 20:44

Sorry że Cię uraziłem, ale od początku pojawienia się winietek u "braci" z południa, PZM je sprzedaje łupiąc nieświadomych Rodaków.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 03.08.2006 08:13

Sorry że Cię uraziłem, ale od początku pojawienia się winietek u "braci" z południa, PZM je sprzedaje łupiąc nieświadomych Rodaków.

Ja kupuję w PZMocie świadom tego że przepłacam ale za to mam święty spokój po drodze. Nie muszę zatrzymywać się i biegać za nimi - poprostu ta która jest potrzebna naklejam podczas jazdy. Robię tak z 2 powodów.
1. Jadę z dzieckiem więc nie lubię marnować czasu na bieganie za winietkami.
2. Związany z pkt 1 wracając w ubiegłym roku winiet nie było - zatrzymałem się chyba na 7 czy 8 stacjach, w punkcie na granicy gdzie była informacja ,że je sprzedają i nic!!!! straciłem na poszukiwania około godziny po czym dopiero na stacji OMV bardzo miła kobietka poinformowała mnie, że w całej Słowacji winiet brakło (wina państwa bo nie spodziewali się takiego ruchu tranzytowego). Otrzymałem od niej również informację, że rząd wydał polecenie dla policji aby ta nie karała kierowców winiet nie posiadających. Całe szczęście brakło wszystkich bo gdyby np ostały się roczne to najprawdopodobniej rząd tak wspaniałomyślny by nie był. :D
salkos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) salkos » 04.08.2006 15:53

emkop napisał(a):Salkos trochę przesadził gdyż do autostrady jest około 75 kaemów jedzie się niątragicznie ( myśle tutaj o drodze do autostrady ) a w Czechach j.w.

Trasa z Cieszyna do autostrady w SKK (przez Jablunkov -CZ i Ziline -SK)
liczy dokładnie tyle, jest napisałem, czyli 115 km. Jest to bardzo zły kawałek trasy (roboty budowlane, korki, dużo TIR-ó)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone