Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile de Beaute_Wyspa Piękna czyli KORSYKA

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 07.08.2013 12:30

Franz napisał(a):To ja byłem w innej Francji.

Pozdrawiam,
Wojtek

Byłeś też chyba na trochę innej Korsyce ;)

Zerknęłam, bo zaciekawił mnie tytuł, tak sobie czytam i oglądam i wszystko pięknie, ale może zamiast męczyć ludzi tymi czarnymi "pudłami" na głowach, lepiej wstawiać zdjęcia bez ludzi ? :mrgreen: Wiem, czepiam się 8) , ale trochę dziwnie to wygląda i zdecydowanie nie dodaje Beaute relacji.

Czekam mimo to na dalszy ciąg :)
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 07.08.2013 14:29

romuald22 napisał(a):O kurcze!
Liczyłeś czy przeczytałeś? :wink: :)

Uwierzyłem tabliczce przed zejściem :D , liczenie pomyliło mi się około 100 :oops:
Pozdrawiam wszystkich z 18 rzędu.... :D
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 07.08.2013 14:46

helen napisał(a):Byłeś też chyba na trochę innej Korsyce ;)

Każdy ma taką Korsykę na jaką sobie zasłużył, można by powiedzieć :D , ale poważnie to zdaję sobie sprawę że to bardzo subiektywna opowieść i do przewodników nie trafi, staram się w miarę wiernie opisać swoje spostrzeżenia chociaż rozumiem tę "inność" bo czytając czasami relacje z miejsc w których byłem, nie mogłem ich poznać.
Co do "pudeł"- chylę głowę :? Ze słuszną krytyką nie polemizuję :) miejmy nadzieję że dzięki temu ta relacja nabierze jakości.
Pozdrawiam
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 07.08.2013 18:03

:)
Bez "pudeł" będzie dużo przyjemniej. Ja na Korsyce nie byłam więc chętnie zobaczę ciąg dalszy.
Pozdrawiam
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 08.08.2013 00:00

:) cokolwiek nastąpi.....dokończę tę relację :)
Zostało naprawdę niewiele ale sił już brak więc :papa: zgłoszę się po południu
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 08.08.2013 10:14

c.d.
idziemy ciągle w górę wzdłuż strumienia a zapowiedziane 1,5km zamienia się w 3-4, chyba że ktoś zna skrót, szlak jest oznaczony ale bardzo nie wyraźnie i rzadko więc może trochę pobłądziliśmy, za nami podąża jakaś hiszpańska grupka ale poddają się gdy dotarliśmy do zarośli tak gęstych i kolących że i my stajemy. Nie wiem co to za krzakuny ale przypominały krzewy agrestu tylko 10x większe. Ratuje nas scyzoryk i multitool z plecaka, kilka najbardziej pochylonych gałęzi odcinamy i prawie " na czworaka" daje się przejść, dalej jest już łatwiej i ładniej
Załączniki:
wodo12.jpg
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 08.08.2013 10:22

kawałek dalej znowu zarośla, drzewa są tak gęste że wydaje się że to wieczór, docieramy do takiego miejsca że dalej iść się nie da, w każdym razie nie w sandałach i bez sprzętu.
Załączniki:
wodo13.jpg
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 08.08.2013 10:28

Najwyraźniej przed nami dotarli tu inni, pozostawili wbite w bajorko patyki , piramidki z kamieni i takie tam....wbijamy swój i po kąpieli orzeźwiającej w strumyki schodzimy na dół. Zmęczeni ale szczęśliwi wracamy do bazy. Wcześnie kładziemy się spać- jutro wycieczka do Ajaccio
Załączniki:
totem.jpg
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 09.08.2013 15:13

Witam w piątkowe popołudnie :D
tak jak zapowiedziałem nast. dzień to Ajaccio, to po drugiej, zachodniej, stronie wyspy. Zamiast samochodów jako środek lokomocji wybieramy tym razem pociąg. Uznaliśmy że kierowcy odpoczną i też zobaczą kawałek górskich widoków, poza tym pociąg jest teraz atrakcją dla dzieci a samochód nudą. Z Bastii do Ajaccio w okresie turystycznym kursuje super wygodny pociąg z klimą, bilety niestety drogie ok. 40 eur tam i z powrotem w tym samym dniu, wyszukujemy jakąś wersje rodzinną wychodzi średnio ok. 30/duszę i jedziemy.
Załączniki:
1IMG_3913.jpg
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 09.08.2013 15:35

Wsiedliśmy na maleńkiej stacyjce Casa Mozza. Pociąg sunie trasą wzdłuż drogi N193 i rzeki Golo, najdłuższej na wyspie, której źródło znajduje w pobliżu Monte Cinto i taki był nasz kontakt z tym szczytem - widzieliśmy wodę która wcześniej była w pobliżu Monte :lol:
Podróż pociągiem bardzo przyjemna, mnóstwo zakrętów, podjazdów i chyba jeden większy tunel ale w porównaniu z widoczną co chwilę drogą to można powiedzieć że suniemy autostradą. Odległość do Ajaccio to o ile pamiętam coś koło 170 km i trwa 4h. Przez duże panoramiczne okna można podziwiać co się chce :
Załączniki:
6IMG_3851.jpg
4IMG_3803.jpg
5IMG_3816.jpg
3IMG_3863.jpg
2IMG_3850.jpg
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 09.08.2013 15:39

i dalej
Załączniki:
9IMG_3909.jpg
8IMG_3886.jpg
7IMG_3861.jpg
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 09.08.2013 15:44

Między 11 a 12 docieramy do stolicy
Załączniki:
15IMG_3834.jpg
14DSC_0454.jpg
13DSC_0451.jpg
12IMG_3819.jpg
11IMG_3838.jpg
10DSC_0433.jpg
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.08.2013 15:50

adamitakdalej napisał(a):Pociąg sunie trasą wzdłuż drogi N193 i rzeki Golo, najdłuższej na wyspie, której źródło znajduje w pobliżu Monte Cinto i taki był nasz kontakt z tym szczytem

Gdybyś miał ochotę na bliższy kontakt, to znajdziesz tutaj.

Pozdrawiam,
Wojtek
adamitakdalej
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamitakdalej » 10.08.2013 00:14

Zachęcać mnie nie trzeba Panie Wojtku, jest to dla mnie ogromny zaszczyt Pana obecność i uwaga ( pewnie za duże słowo). Z zapartym tchem czytam/oglądam pana relacje i muszę powiedzieć że z coraz większymi kompleksami podchodzę do kolejnego tekstu. Jedyne co mnie trzyma przy " życiu" to mglista świadomość że niezależnie od skali osiągnięć, łączy nas jedna pasja: świat jest piękny i ciągle jest coś do zobaczenia.
Pozdrawiam :?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.08.2013 11:18

adamitakdalej napisał(a):Zachęcać mnie nie trzeba Panie Wojtku, jest to dla mnie ogromny zaszczyt Pana obecność i uwaga ( pewnie za duże słowo). Z zapartym tchem czytam/oglądam pana relacje i muszę powiedzieć że z coraz większymi kompleksami podchodzę do kolejnego tekstu. Jedyne co mnie trzyma przy " życiu" to mglista świadomość że niezależnie od skali osiągnięć, łączy nas jedna pasja: świat jest piękny i ciągle jest coś do zobaczenia.

Bez obaw, Panie Adamie (chociaż wolę bardziej bezpośrednią formę).
Każdy poznaje świat tak, jak lubi i może. Jeśli się decyduje na przekazanie wrażeń innym, też robi to tak, jak lubi i może. Moje teksty, fotki, a także i mnie osobiście już z błotem zmieszano - więc bez niepotrzebnych kompleksów, proszę. 8)

Temat Korsyki zawsze śledzę z ciekawością.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France

Ile de Beaute_Wyspa Piękna czyli KORSYKA - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies