Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile czasu z Plitvic do Dubrownika?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CROcs
Turysta
Ile czasu z Plitvic do Dubrownika?

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROcs » 18.06.2011 11:11

Witam,
z waszego doświadczenia - ile czasu potrzeba, żeby dojechać z Plitvic do Dubrownika po autostradzie i zgodnie z przepisami?
Pozdr
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 18.06.2011 11:40

To jest około 450 km. Przepisowo + jakiś postój to jakieś 5,5 godziny.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 18.06.2011 11:57

To zależy w którym miejscu wpadniesz znowu na autostradę?
pamiętaj też ze stara jedynka, zwłaszcza w weekendowym szczycie, może mieć swoje wielkie plusy, w przebiciu się na dalekie południe.

Trasa według mapy Google po autostradzie to około 450km 6.5 gdz bez przystanków

Trasa według mapy Google stara jedynką do Sestanovac , potem już jadranką to podobnie 450, ale 7.5gdz czyli około godziny dłużej, ale kiedy nie daj Boże coś na autostradzie nie tak, to minuty strasznie będą uciekać, a i może godziny bo zawrócić się nie da. Jeżdżę różnie przeważnie na wakacje starą jedynką z wakacji autostradą, ale bywa i odwrotnie :D
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 18.06.2011 18:03

Mam podobny dylemat, w najbliższą sobotę ( 25.06.11) będę wyjeżdżał z Plitvic. Jak radzicie, jechać jedynką czy na autostradę ( wjadę jeszcze przed tunelami). W sumie to jeszcze przed sezonem, a wyjadę wcześnie, ale sam już nie wiem.
Dzięki za konstruktywne porady.
markasyt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markasyt » 18.06.2011 23:25

Jechałem ostatnio z Dubrownika do Plitwickich Jezior "jadranką" i "jedynką" - 10 godzin. Po drodze 1 godzina w Gradacu i niecałe 3 godziny - twierdza Knin. Polecam, fajne widoki po drodze, Knin warto zobaczyć. Tempo jazdy - spacerowe, można szybciej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2011 10:20

krzyswerm napisał(a):Mam podobny dylemat, w najbliższą sobotę ( 25.06.11) będę wyjeżdżał z Plitvic. Jak radzicie, jechać jedynką czy na autostradę ( wjadę jeszcze przed tunelami). W sumie to jeszcze przed sezonem, a wyjadę wcześnie, ale sam już nie wiem.

Wyjedziesz przed tunelem Sv Rok korków już raczej nie ma bo są otwarte dwie nitki, jeśli zależy Ci na szybkim dotarciu na miejsce to tylko autostradą.
:)

Pozdrawiam
CROcs
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROcs » 19.06.2011 12:34

Dzięki za rady, zdecyduję się chyba na wariant autostradowy i wyjadę z Plitvic około 5 rano żeby być w okolicach Dubrownika tak na 12 w południe i mieć czas na szukanie zakwaterowania "w ciemno".
1. Czy w pierwszej połowie sierpnia można łatwo znaleźć apartament "w ciemno" dla 3 w okolicach Dubrownika (Mlini, Zaton, Srebreno itp)?
2. Czy "Jadranka" to określenie autostrady wzdłuż wybrzeża Chorwacji?
3. Czy "Jedynka" to stara trasa w kierunku Dubrownika, zbudowana przed autostradą?
Pozdr.
markasyt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markasyt » 19.06.2011 14:41

CROcs napisał(a):Dzięki za rady, zdecyduję się chyba na wariant autostradowy i wyjadę z Plitvic około 5 rano żeby być w okolicach Dubrownika tak na 12 w południe i mieć czas na szukanie zakwaterowania "w ciemno".
1. Czy w pierwszej połowie sierpnia można łatwo znaleźć apartament "w ciemno" dla 3 w okolicach Dubrownika (Mlini, Zaton, Srebreno itp)?
2. Czy "Jadranka" to określenie autostrady wzdłuż wybrzeża Chorwacji?
3. Czy "Jedynka" to stara trasa w kierunku Dubrownika, zbudowana przed autostradą?
Pozdr.

"jadranka" = jadranska magistrala - Magistrala Adriatycka - droga nr 8
"jedynka" = droga nr 1
"W ciemno" nie wiem. Sprawdź tu - być może nie będziesz musiał sie śpieszyć. :D
Czas jazdy wg Google jest tutaj zawyżony - pokazuje wariant promowy. W rzeczywistości wybiera się raczej drogę lądową przez BiH, a to jest wariant krótszy.
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 19.06.2011 22:58

krbaton napisał(a):
Wyjedziesz przed tunelem Sv Rok korków już raczej nie ma bo są otwarte dwie nitki, jeśli zależy Ci na szybkim dotarciu na miejsce to tylko autostradą.
:)

Pozdrawiam

Właściwie to ja się nie za bardzo spieszę, ale żona!!! :wink:

Może spróbuję namówić ją na jedynkę - zainteresował mnie Knin i przed nim jakaś duża jaskinia.
Kwatery mam zarezerwowane więc może się uda.
kacpernik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacpernik » 22.06.2011 11:44

krzyswerm napisał(a):Mam podobny dylemat, w najbliższą sobotę ( 25.06.11) będę wyjeżdżał z Plitvic. Jak radzicie, jechać jedynką czy na autostradę ( wjadę jeszcze przed tunelami). W sumie to jeszcze przed sezonem, a wyjadę wcześnie, ale sam już nie wiem.

I ja z podobnym pytaniem. Zaplanowałem zwiedzanie Plitvickich w poniedziałek 18.07. i dalszą drogę na Makarską. Chcę wjechać z tamtąd ok. g.14-15. Co radzicie? Wrócić na Jadrankę, czy dalej jechać Jedynką w kier. Splitu?
darfil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) darfil » 09.07.2011 09:10

Odświeżam wątek....
mam w planie zwiedzanie JP w najbliższy piątek, potem nocleg w okolicy i w sobotę wyjazd jedynką na MARINĘ. Ile czasu zajmie mi ten przejazd(z doświadczenia) bo okolica i widoki podobno warte tej drogi.
Dzięki za uwagi.
DF

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi