Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile czasu na podróż samochodem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kmietka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmietka » 24.07.2010 11:52

witam wszystkich forumowiczów. Wybieramy sie do Chorwacji samochodem. Wyjazd z Warszawy, zamierzamy się zatrzymać w okolicach Pisaka, Breli Baśkiej Vody. Ile czasu będziemy potrzebowali na podróż (zamierzamy jechać bez przerwy)? Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi. :)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 24.07.2010 12:03

Wszystko zależy którędy jedziecie , czy traficie na jakieś niespodzianki , korki itp
Orientacyjnie Warszawa - Pisak 17-18 godz biorąc pod uwagę autostrady + opłaty a nie jazdę pipidówkami.

Wyznacz sobie najkrótszą trasę na Google map , viamichelin itd.
Ostatnio edytowano 24.07.2010 12:04 przez maniust, łącznie edytowano 1 raz
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 24.07.2010 12:04

W ubiegłym roku też jechałem w taki sposób jak chcesz Ty jechać. Było nas 2 szoferów. Czas przejazdu przez BiH/Sarajewo, Mostar/ ok 31 godzin. A poza tym to na tym forum opisane są już chyba wszystkie trasy do Cro tylko trzeba nieco czasu żeby poczytać i wyłowić to co chcesz.
kmietka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmietka » 24.07.2010 12:35

będziemy jechać przez Czechy - Austrię - Słowenię :D
Herman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman » 24.07.2010 12:37

Tobie proponuje od samej W-wy drogą E77 do Budapesztu (tam na obwodnice) i dalej E71 do Karlovac i dalej E65 do Sestanowac.

Czas jazdy z W-wy na strzała i bez szaleństw to jakieś 17-19 godzin.
bolo28
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bolo28 » 24.07.2010 12:37

Witam,
Ja w zeszłym roku z Zabrza do miejscowości Okrug Gornji (koło Trogiru) przez Słowację, Austrię i Słowenię (z ominięciem autostrady w Słowenii) jechałem koło 17-18 godzin łącznie z przerwami (postojami na wyprostowanie nóg i siku). Nadmienię, że w Słowacji na autostradzie były zwężenia i ograniczenia do 80 km/h. Oczywiście jazda z zastosowaniem się do ogranieczeń prędkości mniej więcej.
Pozdrawiam
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 24.07.2010 12:38

Nord*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nord* » 24.07.2010 13:31

Właśnie wróciłem z Orebica do Gdaska.
Cała trasa (1870 km) zajęła 22 h i 10 minut łącznie z przerwami na obiad kawy ,tankowanie...
Trasa przez Słowację ,Węgry
Ostatnio edytowano 24.07.2010 16:53 przez Nord*, łącznie edytowano 1 raz
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 24.07.2010 14:48

Dla porównania.
Jazda "wte" 15h (13,5h samej jazdy + 1,5h odpoczynku).
Jechaliśmy poniżej dopuszczalnych prędkości.
Jazda "we wte" 12,5h (12h jazdy + 0,5h odpoczynku) - tutaj niemal cały czas przy dopuszczalnych prędkościach.
Ale mnie jazda nie męczy i gdyby nie siusiu to jechałbym na jeden strzał te 1200km jakie mam z Wodzisławia Śl.
Liczę, że jeszcze z 3-3,5h drogę do lub z W-awy trzeba liczyć.
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 24.07.2010 17:18

W zeszłym roku robiłem taką trasę ale z Katowic. Jazda non stop przez Słowację, Austrię i Słowenię (autostrada) , bez szaleństw do 150 km/godz. (na ogół 130 na tempomacie), 3 odpoczynki po 20 minut (max.) i wyszło 13 godzin.
bananboy
Odkrywca
To jest trasa!

Nieprzeczytany postnapisał(a) bananboy » 24.07.2010 22:37

Ja wyjechalem z Biogradu w piatek o gdzinie ósmej rano jest teraz sobota godzina 22:30 a ja jestem na promie do Irlandi.Bede na miejscu o pierwszej w nocy tj.niedziela.Na liczniku w dwie strony 5780km.Zaznaczam że sam prowadze bo żona nie posiada prawka.Naprawde to jest odległośc.Pierwszy i ostatni raz samochodem z Irlandi do CRO.No chyba że bedzie jeszcze z dwóch kierowców. 8O
kmietka
Globtroter
Re: To jest trasa!

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmietka » 24.07.2010 22:46

bananboy napisał(a):Ja wyjechalem z Biogradu w piatek o gdzinie ósmej rano jest teraz sobota godzina 22:30 a ja jestem na promie do Irlandi.Bede na miejscu o pierwszej w nocy tj.niedziela.Na liczniku w dwie strony 5780km.Zaznaczam że sam prowadze bo żona nie posiada prawka.Naprawde to jest odległośc.Pierwszy i ostatni raz samochodem z Irlandi do CRO.No chyba że bedzie jeszcze z dwóch kierowców. 8O

no nie powiem, czapki z głów! 8O My będziemy mieli czterech kierowców :)
a przynajmniej warto było? :)
Gocha01
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gocha01 » 24.07.2010 23:21

Nord* napisał(a):Właśnie wróciłem z Orebica do Gdaska.
Cała trasa (1870 km) zajęła 22 h i 10 minut łącznie z przerwami na obiad kawy ,tankowanie...
Trasa przez Słowację ,Węgry

Nord* z nieba mi spadasz !!!
1. sierpnia startujemy z Poznania do Orebica samochodem, pierwszy raz do Chorwacji. Jedziemy w układzie: 2 osoby dorosłe + dziecko 7 lat. Napisz coś proszę na temat trasy, szczególnie od granicy HR do Orebica.
Pozdrawiam i z góry dziękuję
camil75
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) camil75 » 25.07.2010 01:18

Witam Jechałem do Cro z rodzinką w zeszły wekend ze Szklarskiej do Zadaru Wg. wyliczeń miało być 12 godzin spokojnej jazdy ale trasa okazała się masakrą Dwa razy potężny korek po ok. godzinę przed i za Gratzem a potem już tylko gorzej. 3 godziny stania na granicy Sl-Cro i kilka mniejszych koreczków na bramkach poboru opłat. Także wyszło prawie 21 godzin jazdy :evil: Ale żeby nie było tak pesymistycznie to widok morza, cykady i zimne piwko pozwoliło o wszystkim bardzo szybko zapomnieć. Teraz siedzimy sobie na tarasie popijamy rakiję i nie możemy się doczekać kolejnego dnia w cudownej krainie :lol: Nie ważne ile jedziesz ważne że jak tu jesteś to chce się żyć :D
kmietka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmietka » 25.07.2010 07:41

camil75 napisał(a):Witam Jechałem do Cro z rodzinką w zeszły wekend ze Szklarskiej do Zadaru Wg. wyliczeń miało być 12 godzin spokojnej jazdy ale trasa okazała się masakrą Dwa razy potężny korek po ok. godzinę przed i za Gratzem a potem już tylko gorzej. 3 godziny stania na granicy Sl-Cro i kilka mniejszych koreczków na bramkach poboru opłat. Także wyszło prawie 21 godzin jazdy :evil: Ale żeby nie było tak pesymistycznie to widok morza, cykady i zimne piwko pozwoliło o wszystkim bardzo szybko zapomnieć. Teraz siedzimy sobie na tarasie popijamy rakiję i nie możemy się doczekać kolejnego dnia w cudownej krainie :lol: Nie ważne ile jedziesz ważne że jak tu jesteś to chce się żyć :D

8O

a jechałeś w dzień czy nocą? :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone