sławeka napisał(a):Touranos napisał(a):
Ja jade pierwszy raz (Wawa-Tucepi) i takie informacje trasa czas predkosc, bardzo mnie interesuja. Jade z dzieciakami i moim celem jest dojechac mozliwie w jak najkrotszym czasie oczywiscie bez zbytnich szalenstw (jazda noca). Trudno z marudzacymi dzieciakami rozkoszowac sie widokami. A jazda po 10h dziennie odpada, to meczarnia dla calej rodziny. Wasze informacje pomagaja mi zaplanowac podroz i obrac ew. punkt noclegowy jesli bedzie taki wymog. Pozdrawiam Wszystkich
Jeżeli mogę z własnego doświadczenia.... jeżeli jedziesz na noc z dziećmi to nie startuj wieczorem a popołudniu np. 15:00-16:00. Plus takiej godziny startu jest taki że następnego dnia nie dojeżdżasz do celu o 17:00 a wcześniej - np. 12:00. Co za tym idzie kilka godzin popołudniu i kilka godzin rano dla dziecka będzie mniej uciążliwe niż cały dzień w aucie (o nocy nie wspominam, przyjmuję że wiesz na co się piszesz). Oczywiście postoje połączone z zabawami z dziećmi umilają podróż i pozwalają odreagować. Poza tym w nocy różnie bywa i czasem trzeba zjechać na parking choćby po to żeby oczom dać odpocząć. Wcześniejsza godzina startu jest zatem moim zdaniem pomocna. Nie ma sobie co udowadniać że sie da radę jak organizm podpowiada coś innego.
Zapewne ilu podróżników, tyle metod ale w mojej ocenie wcześniejszy wyjazd jest dobrym rozwiązaniem.
jackiller napisał(a):Jadąc do Chorwacji zgodnie z przepisami (no powiedzmy +10km/h) średnia z jazdy wynosi 100km/h a z postojami 80km/h. Przynajmniej u mnie tak było przez ostatnie 2 lata.
I te 80km/h to realna prędkość przejazdu i taką mniej więcej powinno się brać do średniej.
aro_40 napisał(a):jackiller napisał(a):Jadąc do Chorwacji zgodnie z przepisami (no powiedzmy +10km/h) średnia z jazdy wynosi 100km/h a z postojami 80km/h. Przynajmniej u mnie tak było przez ostatnie 2 lata.
I te 80km/h to realna prędkość przejazdu i taką mniej więcej powinno się brać do średniej.
aż sprawdzę Twoje wyliczenia... mi nijak nie wychodzi do Cieszyna taka średnia zakładając oczywiście jazdę zgodnie z przepisami + 10 km/h jak lecę 120 km/h prawie ciurkiem to i owszem, tyle wyjdzie, ale na pewno nie zgodnie z przepisami.
jackiller napisał(a):sławeka napisał(a):Touranos napisał(a):
Jeżeli mogę z własnego doświadczenia.... jeżeli jedziesz na noc z dziećmi to nie startuj wieczorem a popołudniu np. 15:00-16:00.
No to chyba że nie z Wawy i nie w piątek
Touranos napisał(a):aro_40 napisał(a):jackiller napisał(a):Jadąc do Chorwacji zgodnie z przepisami (no powiedzmy +10km/h) średnia z jazdy wynosi 100km/h a z postojami 80km/h. Przynajmniej u mnie tak było przez ostatnie 2 lata.
-----------------
aż sprawdzę Twoje wyliczenia...
-----------------
Te wszystkie wyliczanki na podstawie google mapsów czy innych nawigatorów uważam za chybione. Uważam że do otrzymanego wyniku można śmiało zrobić +/- 2h.
dids76 napisał(a):alwexim napisał(a):Mam pytanie: czy w Chorwacji jest przesunięcie czasu w stosunku do naszego o 2 godziny? Szukałem tu na forum ale nie znalazłem odpowiedzi, a to ważne jeśli chodzi o rozkład promów.
Nie. Czas taki sam jak u nas.
Touranos napisał(a):
Te wszystkie wyliczanki na podstawie google mapsów czy innych nawigatorów uważam za chybione. Uważam że do otrzymanego wyniku można śmiało zrobić +/- 2h. Nawigator uwzglednia stała dozwoloną predkość na każdym oddcinku i jeśli nawet ma pewne algorytmy które dodają czas tam gdzie może być bardziej wzmożony ruch to i tak jest to tylko jakaś orientacyjna wartość.
jackiller napisał(a):Rzeczywiście... TYLKO w PL naginałem, bo to jedyny kraj, gdzie na dwupasmówce jest permanentne 70. Więc uważnie wymieniając uwagi na CB miałem "deczko" icon_twisted.gif więcej icon_wink.gif
Touranos napisał(a):Ja jade pierwszy raz (Wawa-Tucepi) i takie informacje trasa czas predkosc, bardzo mnie interesuja. Jade z dzieciakami i moim celem jest dojechac mozliwie w jak najkrotszym czasie oczywiscie bez zbytnich szalenstw (jazda noca). Trudno z marudzacymi dzieciakami rozkoszowac sie widokami. A jazda po 10h dziennie odpada, to meczarnia dla calej rodziny. Wasze informacje pomagaja mi zaplanowac podroz i obrac ew. punkt noclegowy jesli bedzie taki wymog. Pozdrawiam Wszystkich
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi