Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile czasu na podróż samochodem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 31.07.2010 21:22

Było to widać rano na kamerkach. Pięknie wszystko stało pomiędzy Slo a Cro w kierunku Zagrzebia (Bregana, Macej) i w Zagrzebiu na bramce Lucko. Nawet Rupa w południe była przytkana. Teraz (o 22) na tych dwóch przejściach na Zagrzeb dalej jest bardzo duży ruch.
Na pozostałych pusto.
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 01.08.2010 09:42

NIe rozumiem dlaczego się tak prześcigacie w tych czasach przejazdu.
Mi zawsze wychodzi ok 20 godzin i tyle w temacie. Nie śpieszę się, robię postoje kiedy tylko mi i komuś w aucie się zachce - przecież jadę na wakacje.

Kiedyś pokonaliśmy trasę szybciej. Bo prowadzący naciskał - ale nie było już tak przyjemnie tylko większy stres. No cóż teraz stres zamieniamy na coś co się nazywa adrenalina a co niektórzy nie mogą bez niej się obejść... co za czasy...
Ostatnio edytowano 01.08.2010 09:48 przez kozak, łącznie edytowano 1 raz
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 01.08.2010 09:47

widzę że ten temat jest nadal wałkowany.....

do znudzenia :cry:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 01.08.2010 10:24

kozak napisał(a):NIe rozumiem dlaczego się tak prześcigacie w tych czasach przejazdu.
Bo chcą się pochwalić jacy są "wspaniali i sprawni" kierowcy :lol: :wink:
DENIS4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DENIS4 » 01.08.2010 10:27

kozak napisał(a):NIe rozumiem dlaczego się tak prześcigacie w tych czasach przejazdu.
Mi zawsze wychodzi ok 20 godzin i tyle w temacie. Nie śpieszę się, robię postoje kiedy tylko mi i komuś w aucie się zachce - przecież jadę na wakacje.

Kiedyś pokonaliśmy trasę szybciej. Bo prowadzący naciskał - ale nie było już tak przyjemnie tylko większy stres. No cóż teraz stres zamieniamy na coś co się nazywa adrenalina a co niektórzy nie mogą bez niej się obejść... co za czasy...

SWIETE SLOWA- konsumenci adrenaliny najczesciej zostaja dawcami organow
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 01.08.2010 10:40

Nie przejmuj się. Ja coraz mniej rozumiem z tych niektórych postaw ludzkich na tym forum.
Przyjemność jaką powinna być droga na wakacje zmienia się na naszych oczach w jakiś dziwny wyścig- tak jakby wydarcie paru godzin z dojazdu na rzecz Jadrana mogło komuś zastapić dobre samopoczucie i konieczny wypoczynek. Organizm i tak upomni się o swoje.
Nadal uważam, że GPS-y i te inne takie tam niestety głównie ogłupiają niektórych ludzi, wywołując w nich fałszywe przekonanie, że skoro pokazuje tyle a tyle, to da się i trzeba walić na całego, bo każde odstępstwo od "normy czasowej" to rodzaj porażki i strata cennego czasu.
Czy tylko ja zaważyłem, że popisywacze czasowi oprócz relacji z tego ile godzin i minut (jeszcze sekundy dodajcie, bo raport jest niepełny... :lol: :wink: ) jechali, nie dzielą się raczej relacjami ze zwiedzonych miejsc? :) :wink: :roll:

Btw.
...Także wyszło prawie 21 godzin jazdy....

kmietka napisał(a):a jechałeś w dzień czy nocą?

8O 8O 8O :) :D :lol: :wink:
W mojej strefie czasowej doba, czyli dzień i noc razem mają 24 godziny.
:) :wink:
Nie ważne ile jedziesz ważne że jak tu jesteś to chce się żyć...

Miło czytać mądre i przemyślane słowa. :)
zbysio_56_56
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbysio_56_56 » 01.08.2010 17:11

Witam.
W ubiegłym roku podobnie jak Wy Cromaniacy dywagowałem o ilości godzin spędzonych za kierownicą jadąc do i z powrotem z ukochanej Cro. Byłem zasypany różnymi ciekawymi epitetami od kierowców chlubiących się jakimi to są kierowcami / Robert Kubica mógłby uczyć się od nich jakości jazdy /.

Wniosek jest oczywisty!!!! Wakacje to nie wyścig na torze. To nie pokazywanie całemu światu , że Polak ma za nic przepisy ruchu drogowego, dżentelmeństwa, rozwagi i co najważniejsze rozsądku za kierownicą. / Niestety często widziałem na trasach prowadzących nad Jadran jak nasi rodacy machali rękoma, podskakiwali wokół Policjantów, krzyczeli do nich gdy Oni nie wzruszeni wypisywali pokutę w euro za ich GŁUPOTĘ za kierownicą
Popieram wszystkich tych co jadą kierując się rozsądkiem, ostrożnością a przede wszystkim rozwagą i umiarem, na swoje cudowne wakacje po to aby wypocząć i cieszyć się przez kolejne miesiące cudownymi wspomnieniami i jeszcze większą chęcią powrotu za rok, lata..... Wyruszam 31.08. nad ranem z Wrocławia na kolejne cudowne wakacje - oczywiście swoim tempem.
Pozdrav
kmietka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmietka » 01.08.2010 19:50

Fatamorgana napisał(a):Czy tylko ja zaważyłem, że popisywacze czasowi oprócz relacji z tego ile godzin i minut (jeszcze sekundy dodajcie, bo raport jest niepełny... :lol: :wink: ) jechali, nie dzielą się raczej relacjami ze zwiedzonych miejsc? :) :wink: :roll:

Nie wiem czy zauważyłeś, że akurat w tym temacie chodzi o to, żeby ludzie, którzy jeszcze nie jeżdzili do Chorwachi mogli się zorientować ile porzebują czasu na podróż, a tym samym mogli sobie podróż zaplanować (dotrzeć na miejsce w godzinach przedpołudniowych, a nie wieczorem, żeby mieć czas na szukanie kwater...). Oczywiście nie chodzi tu o rekordy czasowe i popisywanie się, kto szyciej dojechał tylko o normalną inormację ile potrzebne jest czasu, zeby spokojnie, bez stresu dojechać na miejsce. Jeśli tobie te informacje nie są potrzebne to po co czytasz :?: :?: :?: :roll:

Informacji na temat wrażeń z pobytu w Chorwacji jest na forum zatrzęsienie, więc nie rozumiem też dlaczego w odpowiedzi na pytanie "ile czasu potrzebne na podróż" opisywać wrażenia... :?: :?:
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 01.08.2010 20:07

kmietka napisał(a): Informacji na temat wrażeń z pobytu w Chorwacji jest na forum zatrzęsienie, więc nie rozumiem też dlaczego w odpowiedzi na pytanie "ile czasu potrzebne na podróż" opisywać wrażenia... :?: :?:
Informacji na temat "ile czasu potrzebne na podróż" jest na forum zatrzęsienie wystarczy poczytać relacje z podróży albo samemu to policzyć . :)
kmietka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmietka » 01.08.2010 20:15

Miałam na myśli to, że jęsli ktoś pyta o czas podróży to oczekuje informacji o czasie podróży, a nie o wrażeniach z wakacji :roll:

Forum jest po to, żeby ludzie mniej doświadczeni mogli pytać tych bardziej doświadczonych... czy się mylę???
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 01.08.2010 20:17

Witam,
Ja jechałem 21 godzin z Tarnowskich Gór do Marusici. Stawałem kiedy chciałem. Wakacje to nie wyciągi. :lol: :lol: :lol:
Znajomi ta samom trasę pokonali w 12 godzin, I jak przyjechali to padli jak kawki. A my po przyjedzie do Jadrana a oni w kimono :D :D :D
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 02.08.2010 08:19

kmietka napisał(a):Miałam na myśli to, że jęsli ktoś pyta o czas podróży to oczekuje informacji o czasie podróży, a nie o wrażeniach z wakacji :roll:

Forum jest po to, żeby ludzie mniej doświadczeni mogli pytać tych bardziej doświadczonych... czy się mylę???

No to mój czas przejazdu ze Słupska do Graz przez Niemcy - 17 godzin, spokojnie, bez pośpiechu z noclegiem tamże, z przerwami, drzemką. Z Graz to jakieś 3 godziny. Powrotna droga była do Warszawy więc trochę inaczej i wyszło jakieś 16 godzin (również bez grzania 200km/h). Średnia prędkość na trasie komputer pokazał 100km/h więc szybko specjalnie nie było. Także nie jestem zwolennikiem "zesraj się, a nie daj się" :)
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 02.08.2010 11:11

Jadąc do Chorwacji zgodnie z przepisami (no powiedzmy +10km/h) średnia z jazdy wynosi 100km/h a z postojami 80km/h. Przynajmniej u mnie tak było przez ostatnie 2 lata.
I te 80km/h to realna prędkość przejazdu i taką mniej więcej powinno się brać do średniej.
W zeszłym roku jak wracaliśmy to sporo przekraczaliśmy prędkość (nawet żonka w Austrii leciała sobie równiutko 100mil/h) to 1400km zrobiliśmy w 16h - wtedy był powrót bez spania. Jako ze wróciliśmy po takim rajdzie wypluci i zmieleni przez wyciskacz od pralki Frani, w tym roku już był nocleg w obie strony.
Touranos
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Touranos » 02.08.2010 14:02

kmietka napisał(a):Miałam na myśli to, że jęsli ktoś pyta o czas podróży to oczekuje informacji o czasie podróży, a nie o wrażeniach z wakacji :roll:

Ja jade pierwszy raz (Wawa-Tucepi) i takie informacje trasa czas predkosc, bardzo mnie interesuja. Jade z dzieciakami i moim celem jest dojechac mozliwie w jak najkrotszym czasie oczywiscie bez zbytnich szalenstw (jazda noca). Trudno z marudzacymi dzieciakami rozkoszowac sie widokami. A jazda po 10h dziennie odpada, to meczarnia dla calej rodziny. Wasze informacje pomagaja mi zaplanowac podroz i obrac ew. punkt noclegowy jesli bedzie taki wymog. Pozdrawiam Wszystkich
sławeka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sławeka » 02.08.2010 14:25

Touranos napisał(a):
Ja jade pierwszy raz (Wawa-Tucepi) i takie informacje trasa czas predkosc, bardzo mnie interesuja. Jade z dzieciakami i moim celem jest dojechac mozliwie w jak najkrotszym czasie oczywiscie bez zbytnich szalenstw (jazda noca). Trudno z marudzacymi dzieciakami rozkoszowac sie widokami. A jazda po 10h dziennie odpada, to meczarnia dla calej rodziny. Wasze informacje pomagaja mi zaplanowac podroz i obrac ew. punkt noclegowy jesli bedzie taki wymog. Pozdrawiam Wszystkich

Jeżeli mogę z własnego doświadczenia.... jeżeli jedziesz na noc z dziećmi to nie startuj wieczorem a popołudniu np. 15:00-16:00. Plus takiej godziny startu jest taki że następnego dnia nie dojeżdżasz do celu o 17:00 a wcześniej - np. 12:00. Co za tym idzie kilka godzin popołudniu i kilka godzin rano dla dziecka będzie mniej uciążliwe niż cały dzień w aucie (o nocy nie wspominam, przyjmuję że wiesz na co się piszesz). Oczywiście postoje połączone z zabawami z dziećmi umilają podróż i pozwalają odreagować. Poza tym w nocy różnie bywa i czasem trzeba zjechać na parking choćby po to żeby oczom dać odpocząć. Wcześniejsza godzina startu jest zatem moim zdaniem pomocna. Nie ma sobie co udowadniać że sie da radę jak organizm podpowiada coś innego.

Zapewne ilu podróżników, tyle metod ale w mojej ocenie wcześniejszy wyjazd jest dobrym rozwiązaniem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

ile czasu na podróż samochodem - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone