Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile czasu na podróż samochodem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.07.2010 11:46

monia85 napisał(a):
dids76 napisał(a):
monia85 napisał(a):Hehe, sorki, zagalopowałam się.. tak to już jest jak ma się trzy dni do wyjazdu i myśli się tylko o jednym :P :P
Jechali rzeczywiście 12 godzin, a sms-a dostałam od nich wieczorem :D

No ale i tak 1600km w 12 godzin, to jest interesująca średnia (ponad 130km/h)

Napisałam przecież, że zawalidrogami to oni nie są, tym bardziej, że jechali nocą i autostradami :wink: Być może jechali tą autostradą w Cro do samej Makarskiej, a nie tylko do Splitu - już o aktualizacji trasy nie rozmawiałam :P
Nie wiem oczywiście na 100%, takiego esa tylko dostałam od nich :)

To i tak niemożliwe ponieważ wątpię aby do granicy Polsko-Słowackiej czy Polsko Czeskiej utrzymywali taka prędkość. Wytłumacz sobie to racjonalnie a gdzie przystanek na siusiu odliczając z tych 12 gdz jedną na właśnie takie postoje i zwalnianie auta choć by po to aby się zatrzymać na siusiu. Do tego Droga w Polsce gdzie właśnie takich spowolnień choćby po to aby ustąpić przejazdu itd. A granica Chorwacka przecież to nie Unia Europejska odprawa paszportowa obowiązuje jak nic trzeba już odjąć 2 gdz na te wszystkie rzeczy po drodze robi się 10gdz 1600 km wychodzi jazda 160km/h bez jaj aby nadrobić stracony czas Słowacji nie wszędzie są autostrady Polska musieli by pomykać po autostradach grubo ponad 200km/h tak się jedzie na wakacje a czujna policja w Polsce i Słowacji BZDURA
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 27.07.2010 11:49

consett0805 napisał(a):
monia85 napisał(a):
dids76 napisał(a):
monia85 napisał(a):Hehe, sorki, zagalopowałam się.. tak to już jest jak ma się trzy dni do wyjazdu i myśli się tylko o jednym :P :P
Jechali rzeczywiście 12 godzin, a sms-a dostałam od nich wieczorem :D

No ale i tak 1600km w 12 godzin, to jest interesująca średnia (ponad 130km/h)

Napisałam przecież, że zawalidrogami to oni nie są, tym bardziej, że jechali nocą i autostradami :wink: Być może jechali tą autostradą w Cro do samej Makarskiej, a nie tylko do Splitu - już o aktualizacji trasy nie rozmawiałam :P
Nie wiem oczywiście na 100%, takiego esa tylko dostałam od nich :)

To i tak niemożliwe ponieważ wątpię aby do granicy Polsko-Słowackiej czy Polsko Czeskiej utrzymywali taka prędkość. Wytłumacz sobie to racjonalnie a gdzie przystanek na siusiu odliczając z tych 12 gdz jedną na właśnie takie postoje i zwalnianie auta choć by po to aby się zatrzymać na siusiu. Do tego Droga w Polsce gdzie właśnie takich spowolnień choćby po to aby ustąpić przejazdu itd. A granica Chorwacka przecież to nie Unia Europejska odprawa paszportowa obowiązuje jak nic trzeba już odjąć 2 gdz na te wszystkie rzeczy po drodze robi się 10gdz 1600 km wychodzi jazda 160km/h bez jaj aby nadrobić stracony czas Słowacji nie wszędzie są autostrady Polska musieli by pomykać po autostradach grubo ponad 200km/h tak się jedzie na wakacje a czujna policja w Polsce i Słowacji BZDURA

Słuchajcie, po co bić pianę.. jak wrócą, to się dowiem na 100% i napiszę, obiecuję :D
Taką dostałam od nich wiadomość...
Poza tym nie sądzę, aby w środku nocy na granicy były kolejki, tym bardziej w niedzielę :wink:

Poza tym, ktoś we wcześniejszym poście napisał, że jechał 13,5 godziny.. mała różnica :lol:

STOP - zamykam kłótnię, poczekajmy jeszcze 2 tygodnie i będzie potwierdzona informacja :P
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.07.2010 12:06

Jeszcze jedno z Grudziądza do Breli 15 km przed Makarska jechałem 25 gdz odliczając 3 gdz stracone w Włocławku wyjdzie 22 gdz tam gdzie mogłem nagiąć nagiąłem mandat 20 euro. Autostradami utrzymywałem sie w przedziale 130-140km/h jak by nie było to o całe 10 gdz mniej jak to zrobili sam jestem ciekaw wiec poczekam pozdrawiam
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 27.07.2010 13:08

Eee, no gdzie Grudziądz, a gdzie Siedlce :wink:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.07.2010 13:40

monia85 napisał(a):Eee, no gdzie Grudziądz, a gdzie Siedlce :wink:

Jeśli nawet popularne przejście Chyżne to różnica 100 km z czego ja pokonuję od Łodzi już niemal tylko dwupasmówką(droga expresowa)
Jeśli natomiast np kierujecie się np na przejście w okolicach Zyndranowa to i tak musicie przejechać ze wschodu na zachód czy to Słowację czy Węgry.
Reasumując z Siedlec do Makarskiej jest (mapy google) 1598 km naJszybszą droga (głównie autostrady) to z Grudziądz do Makarskiej jest 1574km. No i gdzie Grudziądz a gdzie Siedlce? :wink:
Pozdrawiam
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 27.07.2010 13:53

Podróż do Cro wyjazd z Olsztyna 00:30 dojazd do Grabovaca 18:30
Trasa: Olsztyn - Warszawa - Chałupki - Ostrawa - Brno - Wiedeń - Graz - Mureck - Lenart - Ptuj - Zagrzeb - Grabovac
Przerwy na tankowanie, postój na kawę, stanie w korku na obwodnicy Wiednia (1,5 h jechaliśmy w piątek)

Powrót z Cro wyjazd z Bale 7:00 dojazd do Olsztyna 00:15 dnia następnego
Trasa: Bale - Ljubljana - Maribor - Graz - Wiedeń - Brno - Ostrawa - Cieszyn - Warszawa - Olsztyn
Przerwy na tankowanie, postój na obiado-kolację, stanie w korku na wlocie do Brna (0,5 h)
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 27.07.2010 13:55

Trasa wiedzie przez Lublin, Rzeszów i dalej Barwinek :wink:

Poczekajmy na weryfikację.. wszystko się niebawem wyjaśni :D
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 27.07.2010 14:43

monia85 napisał(a):Trasa wiedzie przez Lublin, Rzeszów i dalej Barwinek :wink:

Łuków wyjazd w poniedziałek 6 rano na 23 dojazd Tucepi z kilkoma postojami na kawkę i rozprostowanie kości :wink:
powrót taki sam czas , także z Siedlec do Makarskiej w 17 godzin nie ma co robić :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.07.2010 15:00

jorgus111 napisał(a):

Łuków wyjazd w poniedziałek 6 rano na 23 dojazd Tucepi z kilkoma postojami na kawkę i rozprostowanie kości :wink:
powrót taki sam czas , także z Siedlec do Makarskiej w 17 godzin nie ma co robić :D

17 to i tak niezły wynik odliczając postoje to wychodzi i tak ponad 105km/h
ale gdzie 12 :?:
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 27.07.2010 15:02

consett0805 napisał(a):
jorgus111 napisał(a):

17 to i tak niezły wynik odliczając postoje to wychodzi i tak ponad 105km/h
ale gdzie 12 :?:

Ależ jesteście uparci.. powiedziałam przecież, że taką dostałam od nich wiadomość, a czy to jest pewne, dowiem się niebawem :lol: Może coś przekręcili...
Ale zapodałam temat :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.07.2010 15:09

No zapodałaś hhhhhee. Trzy pytania.
Jesteś kierowcą?
Jechałaś już kiedyś do Chorwacji?
Jeśli tak ile to czasu wtedy Tobie zajęło?
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 27.07.2010 15:15

consett0805 napisał(a):No zapodałaś hhhhhee. Trzy pytania.
Jesteś kierowcą?
Jechałaś już kiedyś do Chorwacji?
Jeśli tak ile to czasu wtedy Tobie zajęło?

1. tak
2. nie raz :) i nie tylko do cro :lol:
3. Po pierwsze - napisałam o wujku, nie o mnie :lol: - także to odosobniony przypadek :D po drugie - MY podróż rozkładamy na dwa dni, z całodziennym pobytem nad Balatonem, nie spieszymy się, poza tym jedziemy zawsze dwoma samochodami :twisted:
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 27.07.2010 15:22

To nie zupełna odpowiedź z Twojej strony.
Co ma podróż na dwa auta do szybkości pokonania ścigacie się?
Ja tegoroczny wyjazd nawet połączyłem z 3 noclegami jak napisałem wyżej.
i gdyby nie Włocławek pokonał bym to w 21 gdz. ( w tym są przystanki jedzenie itp.) Więc skoro spędzacie dzień nad Balatonem to wystarczy odjąć czas tam spędzony i wychodzi Tobie czas trasy o który prosiłem. Więc w takim razie ze swojego doświadczenia jak długo jechałaś?
Skoro jesteś kierowcą wiesz w jakim tempie pokonuje się trasę do granicy w Polsce tak samo na wszystkich innych odcinkach poza granica gdzie nie poruszasz się po autostradach.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 27.07.2010 15:29

consett0805 napisał(a):12 gdz 1600 km bez jaj niemożliwe to wychodzi jazda non stop z prędkością powyżej 130 km/h

Dawaj wójka do F1 :wink: dadzą mu lepszą furę to i ze średnią prędkością się zbliży do najlepszych kierowców :lol: :lol: :lol: i tam nie ma ograniczeń prędkości i drzew po drodze....
Obrazek
Ostatnio edytowano 27.07.2010 15:31 przez jorgus111, łącznie edytowano 1 raz
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 27.07.2010 15:29

consett0805 napisał(a):To nie zupełna odpowiedź z Twojej strony.
Co ma podróż na dwa auta do szybkości pokonania ścigacie się?
Ja tegoroczny wyjazd nawet połączyłem z 3 noclegami jak napisałem wyżej.
i gdyby nie Włocławek pokonał bym to w 21 gdz. ( w tym są przystanki jedzenie itp.) Więc skoro spędzacie dzień nad Balatonem to wystarczy odjąć czas tam spędzony i wychodzi Tobie czas trasy o który prosiłem. Więc w takim razie ze swojego doświadczenia jak długo jechałaś?

Owszem, nie jest zupełna, bo nie siedzę z zegarkiem w ręku i nie liczę co do godziny czasu przejazdu. Rok temu wyjeżdżaliśmy ok. północy z wawy i wcześnie rano byliśmy nad Balatonem. Tak samo późno wyjeżdżaliśmy z Węgier i dotarliśmy do zat. Slano także bardzo wcześnie (nie pamiętam czy była godzina 7.00 czy 8.00) - mały myk - nie jechaliśmy tą trasą, co mój wujek w tym roku--pokonywaliśmy górki w Bośni i Harcegowinie :D

Podróż na dwa auta to oczywiście oglądanie się na siebie - bo ktoś z jednego samochodu chce właśnie na stację, a ktoś inny za dwie godziny zechce się zatrzymać - i tak w kółko..
Problem się pojawia także, gdy jeden dodatkowy samochód (z wawy wyjechały 3 auta) w tym całym korowodzie postanawia na polskiej granicy zawrócić - i mamy dodatkowy godzinny postój..
Takie to uroki jazdy "z ogonkami" :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

ile czasu na podróż samochodem - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone