Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile czasu na podróż samochodem

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kmietka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmietka » 30.08.2010 22:52

Witam wszystkich.
Właśnie wczoraj wróciłam ze swoich wojarzy po Cro. Jeśli chodzi o czas jaki musiałam poświęcić na podróż to wygląda to następująco: wystartowaliśmy z Warszawy o godzinie 13:30 a na miejsce w Tucepi dotarliśmy około godziny 9:00. Podczas drogi oczywiście zrobiliśmy sobie kilka krótszych (około 15 minutowych) i dwie dłuższe (około 30 minutowe) przerwy.

Droga powrotna trwała trochę krócej, ale to dlatego, że tym razem startowaliśmy z Plitwic czyli niecałe 300 km bliżej. Wystartowaliśmy o 4:00 nad ranem a w domu w Wawie byliśmy o 19:30. dodając do tego czas jaki potrzebowaliśmy aby dotrzeć do Plitwic (około 4 godz), droga powrotna zajęła nam tyle samo czasu.

Dodam tylko, że jechaliśmy przez Cieszyn, Olomounc, Gratz, Wiedeń, Maribor, Zagrzeb.

:D :D :D
lemonidek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lemonidek » 31.08.2010 21:22

Wczoraj wracaliśmy z Povljany na Pagu do stolicy. Pokonanie 1350 km zajęło nam niecałe 16 godzin (wliczając w to dwie dłuższe przerwy na popas, i trzy króciutkie).
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 01.09.2010 20:09

aro_40 napisał(a):
jackiller napisał(a):Jadąc do Chorwacji zgodnie z przepisami (no powiedzmy +10km/h) średnia z jazdy wynosi 100km/h a z postojami 80km/h. Przynajmniej u mnie tak było przez ostatnie 2 lata.
I te 80km/h to realna prędkość przejazdu i taką mniej więcej powinno się brać do średniej.

aż sprawdzę Twoje wyliczenia... mi nijak nie wychodzi do Cieszyna taka średnia :( zakładając oczywiście jazdę zgodnie z przepisami + 10 km/h :( jak lecę 120 km/h prawie ciurkiem to i owszem, tyle wyjdzie, ale na pewno nie zgodnie z przepisami.

no faktycznie tyle wyszło mniej więcej :) niestety, najgorzej jest przejechać odcinek Wa-wa - Cieszyn :( a potem już z górki :)
kmietka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmietka » 02.09.2010 06:56

potwierdzam, na odcinku W-wa - Ciesyzn mona oszalec :evil:
efendi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) efendi » 04.09.2010 15:29

przedwczoraj wróciliśmy z Vodic. Trasa Wrocław - Boboszów - Mikulov - Mureck - Cro - Vodice ~1100 km. Czas 15h
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 06.09.2010 08:59

Cro(wyspa Hvar)-Słowenia(autostrada)-Austria(autostrada)-Niemcy(autostrada)-Polska 31 h :D
jacek4
Autostopowicz
Warszawa-Split

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek4 » 06.09.2010 15:09

Właśnie wrócilismy z Hvaru. Do granicy Słoweńsko-Chorwackiej 12h, przez Czechy(Częstochowa, Chyżne), Austrię i Słowenię (bezpłatne 67 kilometrów, zamiast płacić za winietę 15E).
Powrót ze Splitu Balatonką do Budapesztu -->E77 na Korbielów, Żywiec, Częstochowa-->Warszawa 15h. Ale przyznam że bez zmiennika w polskich górach po 10h człowiek się bardzo męczy. Mnie zona w górach zmieniła, przyciołem komara i od Katowic znowu siadlem za stery. Obie trasy oczywiście nocą.
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 09.09.2010 20:47

trasa Bielsko - Cieszyn dalej Słowacja - Austria - Słowenia (objazd autostrady) - Chorwacja i docelowo Makarska
czas przejazdu 14h :)

Ps. W trasie zawsze myślę o podróżujących w kierunku Cro z północy Polski. Kiedy ja dojeżdżam na miejsce oni dopiero przekraczają granicę Polsko Czeską/Słowacką. Obyśmy jak najszybciej doczekali się większej ilości autostrad.
Trasa z Bielska do Gdańska zajmuje mi 11h :(
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 10.09.2010 05:12

Powrót z Poreca, wyjazd 22, Słowenia, Austria, Czechy, potem Cieszyn i Mińsk Maz.- niecałe 1300 km,na miejscu przed 13- czyli ok. 15 godzin, bez zbytnich szaleństw- max. 140 km/h.
CZYŻYK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CZYŻYK » 10.09.2010 10:53

Z Kielce do Pagu (z piątku na sobotę w I połowie sierpnia) w 19 godzin przez Zwardoń, Żilina, Bratysława, Wiedeń, Mureck, Ptuj. W strone powrotną w 15 godzin (z poniedziałku na wtorek).
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

ile czasu na podróż samochodem - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone