Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

II raz w Chorwacji- Makarska + wycieczki

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 21.07.2012 10:01

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
W środę wróciliśmy z żoną z wakacji w Makarskiej. Był to nasz drugi wyjazd do Chorwacji ( pierwszy w 2010). Zdecydowaliśmy się na podróż autokarem z biurem Heinz Reisen. Było rewelacyjnie- 3 wycieczki wliczone w cenę pobytu, super pogoda i niezapomniane wrażenia.
Po raz pierwszy spróbowałem nurkowania z butlą- wrażenia niesamowite :wink: Niestety, odchorowuję to teraz ostrym zapaleniem ucha wewnętrznego.
Ale od początku. Po przyjeździe na miejsce i zakwaterowaniu ukazał nam się taki widok z okna sypialni.
Obrazek
Widok na morze i wyspę Hvar z drugiej strony kwatery.
Obrazek
Właścicielka kwatery poczęstowała nas butelką pysznego wina własnej roboty, smakowało rewelacyjnie.
A teraz plażowanie...no cóż ludzi dość sporo, zwłaszcza w okolicach półwyspu św. Piotra. Nie można tego porównać ze spokojną mieścinką na wyspie Brać... :wink:
Zdjęcie zrobione późnym popołudniem więc nie widać aż takich tłumów.
Obrazek
Z żoną zdecydowanie woleliśmy plażę w okolicy hotelu Dalmacija, jakby mniej ludzi i woda bardziej przejrzysta.Ten duży budynek po lewej stronie zdjęcia to hotel.
Obrazek
Ostatnio edytowano 21.07.2012 10:28 przez artur77, łącznie edytowano 2 razy
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 21.07.2012 10:26

Witam i wspominam ubiegłoroczne wakacje z Brelą w roli głównej. Czekam na zdjęcia z wycieczek.

Na ostatnim zdjęciu nie ma TŁUMÓW ??
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 21.07.2012 10:29

beagm napisał(a):Witam i wspominam ubiegłoroczne wakacje z Brelą w roli głównej. Czekam na zdjęcia z wycieczek.

Na ostatnim zdjęciu nie ma TŁUMÓW ??

Napisałem, że AŻ takich wielkich nie ma....w godzinach 10-16 ludzi było więcej.
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 21.07.2012 10:35

Makarska.
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 21.07.2012 10:39 przez artur77, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.07.2012 10:37

artur77 napisał(a):Zdjęcie zrobione późnym popołudniem więc nie widać aż takich tłumów.

A masz jakieś zrobione w "szczycie"?
Ciekaw jestem czy widać Jadran... :wink:
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 21.07.2012 10:39

anakin napisał(a):
artur77 napisał(a):Zdjęcie zrobione późnym popołudniem więc nie widać aż takich tłumów.

:lol: poszukam
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 21.07.2012 10:53

anakin napisał(a):

Dla mnie na Twoim zdjęciu to już tłumy :D Nie wyobrażam sobie jeszcze więcej plażowiczów. My jeździmy w czerwcu więc plażowiczów jest mniej niż kamyków na plaży hihihih
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 21.07.2012 10:56

beagm napisał(a):
anakin napisał(a):

Dla mnie na Twoim zdjęciu to już tłumy :D Nie wyobrażam sobie jeszcze więcej plażowiczów. My jeździmy w czerwcu więc plażowiczów jest mniej niż kamyków na plaży hihihih

Niestety ja w czerwcu nie mogę- jestem belfrem.
Ja też nie lubię tłumów, chcieliśmy z żoną zobaczyć jak wygląda typowy kurort chorwacki w pełni sezonu. Bardzo lubie małe, ciche mieściny typu Sutivan, Summartin....
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 22.07.2012 12:15

kolejne zdjęcia z Makarskiej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ogólne wrażenia z Makarskiej- ładne miasteczko, pięknie położone, trochę zbyt dużo ludzi i naganiaczy na różne fish-pikniki połączone z rejsem na Bol, Hvar i Korculę. Oboje z żoną niezbyt przepadamy za taka formą wypoczynku więc nie skorzystaliśmy. Tego typu statków jest w porcie sporo i myślę że zainteresowani na pewno znajdą coś dla siebie. Zwłaszcza "sławetny" Makarski Jadran robił sporo szumu wokół siebie)
Dla tych którzy się tam wybierają - na obrzeżach Makarskiej jest dość spory supermarket Lidl oraz Kerum, gdzie jak to w supermarketach można kupić taniej. Jest kilka małych sklepików spożywczych w których cena np. wody mineralnej różni się od siebie. Ale zostawiam Makarską na później.
I wycieczka- Mostar i Medjugorie
Wyjazd po śniadaniu autobusem wzdłuż wybrzeża Magistralą Adriatycką- piękne widoki. Następnie droga wiedzie w głąb lądu do przejścia granicznego z Bośnią i Hercegowiną dość krętymi serpentynami wśród gór i wzniesień- moja druga połowa ledwo dała radę po aviomarinie :?
Przejście graniczne - rutynowa kontrola i już jesteśmy w innym państwie. Mijamy okoliczne wioski, domy, wzniesienia zjeżdżając coraz bardziej w dół do Mostaru. Pilot powiedział że temperatura w Mostarze jest znacznie wyższa niż w Cro i trzeba się na to przygotować. Po wjeździe do miasta termometr uliczny wskazywał 41 stopni w cieniu...) Po wyjściu z autokaru uderzył nas niesamowity upał - jednak po pół godzinie można się było przyzwyczaić.
Dla mnie największym urokiem Mostaru jest rzeka Neretwa- niesamowity szmaragdowy kolor.
Obrazek
Obrazek
Loza_drinker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loza_drinker » 23.07.2012 07:46

artur77 napisał(a):Zdecydowaliśmy się na podróż autokarem z biurem Heinz Reisen.

Pozdrawiam. Moja przygoda z Chorwacją zaczęła się właśnie na takiej wycieczce z Heinz Reisen. Był to 2009 rok. Później już na własną rękę jeździliśmy dwa lata z rzędu.

A kto był waszym rezydentem jeśli wolno wiedzieć??
I czy stołowaliście się u niejakiego Dalibora w Złotej skolijce??
JacekWacek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JacekWacek » 23.07.2012 08:28

Rok temu mieszkałem kilka domów dalej :) na plaży miejskiej byłem raz - jakieś 5 minut i podziękowałem - śledziowanie nie dla mnie:)

Dlatego zawsze zamiast w stronę centrum, kierowałem się w stronę Baśki Wody, i tam były fajne plaże, gdzie następnym plażowicz leżał dopiero jakieś 20 metrów dalej:)
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 23.07.2012 13:07

Ciekawe miejsca więc i ja dosiadam się do przyglądających się tej relacji... 8)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 23.07.2012 13:37

JacekWacek napisał(a):Dlatego zawsze zamiast w stronę centrum, kierowałem się w stronę Baśki Wody, i tam były fajne plaże, gdzie następnym plażowicz leżał dopiero jakieś 20 metrów dalej:)

też wybrałem plaże w kier. Baski.
Naprawdę fajne urocze plaże sa z tamtej strony Makarskiej
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 23.07.2012 18:55

Loza_drinker napisał(a):
artur77 napisał(a):Zdecydowaliśmy się na podróż autokarem z biurem Heinz Reisen.

Pozdrawiam. Moja przygoda z Chorwacją zaczęła się właśnie na takiej wycieczce z Heinz Reisen. Był to 2009 rok. Później już na własną rękę jeździliśmy dwa lata z rzędu.

Naszą rezydentką była pani Ela i stołowaliśmy się w Złotej Skolijce :wink:
Loza_drinker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loza_drinker » 24.07.2012 08:00

artur77 napisał(a):
Loza_drinker napisał(a):

Naszą rezydentką była pani Ela i stołowaliśmy się w Złotej Skolijce :wink:

U nas rezydentką była Pani Ania (teraz już z tego co wiem nie pracuje z tym biurem) i Pan Oliwier. Każdy miał swój autokar.

PS. Nadal roznoszący dania Dalibor pyta czy podać "miaso" czy "riba"?? A jak powiesz jedno to stawia na stole drugie?? U nas robił to na okrągło.
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone