napisał(a) artur77 » 25.07.2012 21:08
Loza_drinker napisał(a):artur77 napisał(a):Loza_drinker napisał(a):artur77 napisał(a):Zdecydowaliśmy się na podróż autokarem z biurem Heinz Reisen.
Pozdrawiam. Moja przygoda z Chorwacją zaczęła się właśnie na takiej wycieczce z Heinz Reisen. Był to 2009 rok. Później już na własną rękę jeździliśmy dwa lata z rzędu.
A kto był waszym rezydentem jeśli wolno wiedzieć??
I czy stołowaliście się u niejakiego Dalibora w Złotej skolijce??
Naszą rezydentką była pani Ela i stołowaliśmy się w Złotej Skolijce

U nas rezydentką była Pani Ania (teraz już z tego co wiem nie pracuje z tym biurem) i Pan Oliwier. Każdy miał swój autokar.
PS. Nadal roznoszący dania Dalibor pyta czy podać "miaso" czy "riba"?? A jak powiesz jedno to stawia na stole drugie?? U nas robił to na okrągło.
Tak

nadal jest tak samo z daniami. U nas był tylko jeden autokar i jeden rezydent.
Przepraszam, obiecałem zdjęcia i troszkę relacji wczoraj jednak z powodu remontu w domu czasu jest mniej. Dziś postaram się trochę nadrobić.
Będąc w Mostarze zdecydowaliśmy się z żoną spróbować pljeskavicy i Mostarian sahan w restauracji o nazwie Restoran Sadrvan - mieści się przy zejściu do rzeki przed wejściem na most. Potrawy bardzo syte, a pljeskavica wręcz nie do zjedzenia w całości. Należę do ludzi co dużo jedzą

jednak ogrom sytego mięsa z grilla mogłem tylko jeść oczyma.
Mostarian sahan
Pljeskavicy nie mam na zdjęciu- taki bałkański hamburger z frytkami, cebulą i papryką z mięsem na bułce.
Kolejne fotki z Mostaru- widok na stare miasto
i wszędobylskie stragany z pamiątkami w drodze na most
Po zwiedzaniu Mostaru pojechaliśmy do Medjugorie - i tutaj hmmm.... spodziewałem się może czegoś więcej, być może miałem wygórowane oczekiwania... ale nie poczułem atmosfery miejsca. Jestem wierzący, niezbyt praktykujący, nasłuchałem się sporo o tym jakie to Medjugorie jest piękne. O wiele bardziej mistycznie i duchowo poczułem się zeszłego roku podczas wizyty w Ardenice w Albanii - monastyrze na górze Myzege. W Medjugorie, podobnie jak w Mostarze, główne ulice wypełnione straganami pamiątkami. Kilka zdjęć.