napisał(a) pavlo » 21.06.2019 13:02
Margo87 napisał(a):Witam, bardzo proszę o opinie (jeśli ktoś z Państwa był) apartamenty
http://www.apartmani-reljic.com/index.p ... artment-a2 jak i opinie o samej miejscowości Zivogosce Porat. Planujemy wyjazd pierwszy tydzień września 2+1 (córka 5 lat) + mały piesek maltańczyk i szukam fajnej spokojnej miejscowości, gdzie pies nie będzie problemem na plaży, W zeszłym roku była nasz pierwszy raz w Chorwacji (Tucepi) w tym roku znowu chcemy odwiedzić ten piękny kraj ale już w powiększonym składzie o czworonoga. Proszę także o informację w którym miejscu znajduje się jakiś sklep w Zivogosce bo na google maps nie mogę zlokalizować, ew. może jakiś inny namiar na fajne apartamenty blisko plaży

Może w jakiś sposób i częściowo odpowiem na Twoje pytanie. Zivogosce składa się z trzech "dzielnic"; Porat, Mala Duba i Blato. Każda z tych "dzielnic" jest bardzo spokojnym miejscem.Mi najbardziej przypadło do gustu Blato. Byłem tam trzy razy z rzędu i nadal rodzinka nie chce nigdzie indziej

Z Blato można wybrać się na fajne spacery, w jedną stronę ścieżka wiodąca przez Camping, zaś w drugą stronę możemy dojść do ślicznej plaży mało obleganej(tutaj trochę trudniejsza i dłuższa trasa). Największą i najbardziej zurbanizowaną "dzielnicą" jest Porat. W Blato znajdziesz; sklep, stragany z owocami i warzywami, stragany z pamiątkami i "pływadłami" kilka restauracji i pizzerię. Wypożyczysz leżak, rower wodny czy kajak lub łódź motorową. Dwa razy noclegowałem u Franja Filipovica(nowy budynek) i raz w Apartamencie Adriana i ta druga miejscówka z miejscem na parterze od strony morza to poprostu REWELACJA ! Taras z furtką i fruu do wody ! Z Blato możecie się wybrać na wycieczkę statkiem Felun na tzw. fish picnic. Jak się dobrze trafi, to też można być uczestnikiem imprezy Ribarski Vecer - walka o połać szynki zawieszonej na drągu nad wodą po którym trzeba przebiec(dla ułatwienia, drąg jest posmarowany smalcem albo mydłem

),na tej imprezie jest wiele różnych konkursów dla dzieci i dorosłych, jest makrela + wino po taniości, są też zawody międzynarodowe, które Polska wygrała(przeciąganie liny) w tym Ja

, nagrodą był 5-cio litrowy baniak z zawartością alkoholu produkcji tambylczej ludności

Jednym słowem świetna impreza i zabawa dla dużych i małych. Mogę polecić też Masline Bar - osobliwe miejsce (wygląd to jak jakaś wielka prowizorka i żulownia,w istocie tak nie jest), odbywają się tam bardzo fajne wieczory tematyczne/koncerty na żywo. Można też zajrzeć do osobliwej knajpki Strnj, muzyka na żywo, strome podejście i ceny ponad średnią z Blato.
Ostatnio edytowano 21.06.2019 13:42 przez
pavlo, łącznie edytowano 1 raz