ooomakarena napisał(a):Witam , mam kilka pytań bo wybieram się do Igrane na początku sierpnia, jeśli ktoś wówczas będzie dajcie znać.
1.Po pierwsze, które knajpki polecacie, gdzie można tanio i dobrze zjeść, a których nie polecacie?
2. Czy isntnieje tam jakieś życie nocne, jakiś deptak, rynek, stragany, pokazy? Słyszałam, że jest cos w stylu dzień Igrane, może ktoś się orientuje czy się załapie?
3. W których sklepach robić zakupy? Jak dojechać do LIDLA?
4. Czy są komary? Czy odczuwa się ciepło w wodzie? Czy woda jest czysta?
Z góry serdeczne dzięki za odpowiedź
pozdrawiam
też będę w Igrane na początku sierpnia
oto info które znalazłam na forum, nie wiem na ile aktualne, jakby ktoś chciał coś dodać, to nie krępujcie się:
IGRANEPLAŻE-Całkiem fajna plaża jest koło hotelu Punta, ale oczywiście ww. dzika jest najlepsza.
- Główna plaża, jak to główna, zawsze trochę więcej luda niż na dzikiej , ale za to z prysznicami, sosenkami i szybkim dojściem do knajpek.
- plaża w stronę Zivogosce, przechodziliśmy przez kamiorki i tak była taka całkiem sympatyczna plażyczka na niewiele osób.
- w stronę Podacy
SKLEPY- Sklepik gdzie można płacić kartą znajduje się na skrzyżowaniu dróg w pobliżu poczty. Nieźle zaopatrzony. Spróbujcie chleba krojonego z takiego wielkiego bochna, albo jego mniejszej wersji. Do tego masło i miód lawendowy - czad !
-
Studenac koło poczty. Średnio zaopatrzony, ale podstawowe produkty są. Można płacić kartą
- większe zakupy robić w Makarskiej (Lidl, Konzum)
RESTAURACJE - Najlepsza restauracyjka to ta koło jubilera (Lubin na grillu + frytki - 120 kun), potem idąc w prawo (patrząc na morze) jest następna ( Lubin nazwany jest tu Jeszcz i ma pozycję 30 w menu - 99 kun, z frytkami).
- " Ante", owoce morza w przyzwoitej cenie, wi-fi gratis i takie tam. U Ante" ( jak coś zamawiasz, to dostajesz kod do wi-fi, który jest niezmienny ). Za dużą porcję frytek płaciliśmy ok.20kn, porcja małży ( taka ok.1kg) 79kn, rybki usmażone jak frytki 59kn, porcja kalmarów z frytkami też 79kn.
-Pizza przy promenadzie ok. 45kn ( jumbo, taka ogromna wydaje mi się, że kosztowała ok.79kn).
-Restauracja HOTELU PUNTA jest po prawej za portem. Dało się tam również zjeść - ale co ważniejsze w godzinach wieczorowych była tam HAPPY HOUR - do godziny 21:00 bodajże - wtedy ceny były obniżone. ( O ile dobrze pamiętam to piwko lane chyba za 10 kun było).
- Pirat
-
Lody (Plaza 34) są dobre koło marketu w porcie. Taki notorycznie uśmiechnięty niski chłopak, i jego ojciec. Cena 6 kun - dla dzieciaka dają za free wafelek z mini-porcją. Najlepsze są kawowe
LOKALNE SPECJAŁY- w garazu naprzeciwko Studenaca. Miła pani, przed zakupem daje popróbować, a dzieciaki dostają migdały do łupania - zródełko wyskokowe chyba wyschło, ale oliwę można kupić
- Orahovica najlepsza u dziadka Ivana w Zivogosce Porat 108 z tarasem u góry i garażem na dole.
BANKOMAT jest w hotelu Punta tuż przy wejściu.
kasę najkorzystniej wymienić na poczcie:
1. wymiana w kantorku przy plaży : 1 EU - 7,20kn
2. troszkę powyżej w agencji turystycznej : 1 EU - 7,28kn
3. poczta : 1 EU - 7,43 - 1,2% prowizja = 7,34kn
ATRAKCJEFish picknic z agencji turystycznej 160 kn/os Trpanj (Peljesac) - Duba Peljeska- Sucuraj(Hvar), obiad bardzo obfity.
Polecam
parasailing z hotelu Punta 420 kn /2 os/ 15 min, niesamowite wrażenia, można wziąć kamerę i aparat foto, bez szarpnięć i gwałtownych ruchów.
rafting do Omisa ( 3 osoby dorosłe + 10-latek - po negocjacjach 600kn.
http://www.raft.hr/Html/Polish/cetina.htm Biuro Podróży Dalmatina Igrane 141 ,
- wycieczki Półwysep Peljesac i wyspa Hvar 160 kN , dzieci do 5 Roku życia gratis , od 5-12 roku 50% taniej
- Korcula i Hvar 220 KN
- Hvar 140 KN
Koniecznie należy czytać ogłoszenia agencji turystycznej (przy sklepie Studenac), my poszliśmy na Ribari noc w Zivogosce. Większe zakupy w Makarskiej : Konzum. Lidl. Apfel.
Darmowe hotspoty są wzdłuż promenady prawie w każdej kawiarence wiec nie ma problemu z dostępem do sieci (łącza średnio 1,3Mbit) . "Darmowy" hot-spot wi-fi jest przy konobie "CBC" lub "NBC" nie pamietam dokladnie nazwy (sorry!) Poznasz ja po niebieskim pionowym plafonie przy wejsciu. Zamawiasz cokolwiek i spokojnie korzystasz. Mnostwo osob korzysta z tego lacza - siedzac po prostu na plazy lub chodniku - ale lacze nie bylo nigdy przeciazone.